.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 11:56

Κυμαινόμενα διόδια με… “χρηματιστηριακή” χρέωση

 

Διακύμανση στο αντίτιμο βάση συνισταμένων

 

Στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 66 της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, εφαρμόσθηκε ένα νέο σύστημα διοδίων, στο οποίο η χρέωση δεν υπολογίζεται μόνο με την διέλευση και τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει κανείς στον δρόμο.

Ρόλο παίζουν επίσης η ώρα διέλευσης, η κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατεί, καθώς και το αν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν ένας ή περισσότεροι επιβάτες.

Αν λοιπόν κάποιος επιλέξει να κινηθεί με κατεύθυνση την Ουάσινγκτον μόνος του, σε ώρα αιχμής και ενώ υπάρχει ήδη κυκλοφοριακός φόρτος, η χρέωση αυξάνεται κατά πολύ φθάνοντας μέχρι και τα 40 δολάρια!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χρέωση ακολουθεί μια ανάλογη των μετοχών στο χρηματιστήριο διακύμανση. Για παράδειγμα, την Πέμπτη 07/12/2017, σημείωσε ρεκόρ, φθάνοντας τα 40 δολάρια στις εννιά το πρωί, για τα αυτοκίνητα που κινούνταν προς το κέντρο της Ουάσινγκτον με έναν μόνο επιβαίνοντα.

 Στην συνέχεια σημειώθηκε σταδιακή υποχώρηση στο ύψος του αντίτιμου, το οποίο για την ίδια διαδρομή, το απόγευμα, ήταν 10,70 δολάρια, ενώ το βράδυ, έπεσε στα 3,80 δολάρια.

Οι οδηγοί εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για αυτόν το νέο τρόπο χρέωσης, αναφέροντας ότι δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, αφού τα ΜΜΜ στις δυτικές περιοχές της Ουάσινγκτον, δεν επαρκούν σε συχνότητα δρομολογίων και σε κάλυψη όλης της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο η Υπηρεσία Μεταφορών της πολιτείας της Βιτρζίνια, αναφέρει ότι οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι πολύ θετικές, καθώς από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο, ο χρόνος για συγκεκριμένες διαδρομές έχει μειωθεί από 5 μέχρι και 20 λεπτά σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Συνιστά επίσης στους οδηγούς να μπουν στην λογική του carpooling (δηλαδή να χρησιμοποιείται ένα αμάξι για περισσότερους από έναν επιβαίνοντες) και υπενθυμίζει σε όλους κάτι το οποίο έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας:  “Δεν πέσατε σε κίνηση, εσείς είστε η κίνηση”.

Στο link αυτό, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε live χρόνο την κίνηση στην ευρύτερη περιοχή της Oυάσινγκτον, κάτι σαν να βλέπετε το... bloomberg των διοδιών δηλάδη! Μην ξέχνάτε ότι έχουμε και διαφορά επτά ωρών βέβαια.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 20:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon