.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 13:40

To Ιράν “σκοτώνει” την μοτοσυκλέτα

 

Σχεδόν απαγορευτική η χρήση της πλέον! 

 

 

Άσχημα τα νέα για τους δύο τροχούς που μας έρχονται από το Ιράν, καθώς η “άγαρμπη” και βεβιασμένη κίνηση της κυβέρνησης να απαλλαχθεί από τα παλαιάς τεχνολογίας ρυπογόνα οχήματα, είχε ως μοναδικό θύμα την μοτοσυκλέτα.

Στο Ιράν, η μοτοσυκλέτα αποτελούσε επί σειρά ετών ένα πολύ δημοφιλές μεταφορικό μέσο. Πριν μερικά χρόνια  πωλούνταν περί τα 1500 δίτροχα ημερησίως, κάτι που είχε οδηγήσει στην άνθηση της βιομηχανίας, με περισσότερους από 240 κατασκευαστές και επισκευαστές μεγάλης κλίμακας να δραστηριοποιούνται τον χώρο.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αποφάσεις που σχετίζονται με τις εκπομπές καυσαερίων, ουσιαστικά “τελειώνουν” την μοτοσυκλέτα στο Ιράν. Οι απαιτήσεις για απότομη μετάβαση σε προδιαγραφές ρύπων που είναι αδύνατον να ακολουθηθούν από τους ιρανούς κατασκευαστές, έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση και μαρασμό της κάποτε ακμάζουσας αγοράς.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, αποφασίστηκε η διακοπή της παραγωγής μοτοσυκλετών που χρησιμοποιούν καρμπιρατέρ στην τροφοδοσία τους, με αποτέλεσμα μόλις 40.000 μοτοσυκλέτες να έχουν κατασκευαστεί μέχρι και σήμερα, κάτι που σημαίνει μείωση της παραγωγής κατά 85% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι από τις 240 μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις του χώρου, να παραμένουν σε λειτουργία μόλις 25 (!) οι οποίες δυσκολεύονται αρκετά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι από το Iράν, η μοτοσυκλέτα στοχοποιήθηκε για άγνωστους λόγους, με έρευνες οι οποίες ανάφεραν ότι τα δίτροχα “ευθύνονται” για το  70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην χώρα.

Παρά το ότι οι εισαγωγές μοτοσυκλετών που πληρούν τις θεσπισμένες προδιαγραφές ρύπων, επιτρέπονται στο Ιράν, οι τιμές που διαμορφώνονται για αυτές είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 13:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Stoner στη σέλα της Ducati Panigale V4 Έρχεται η νέα Honda Goldwing; »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon