.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 11:54

R.I.P. Robert M. Pirsig

 

Πέθανε ο συγγραφέας του «Zen and the Art of Motorcycle Maintenance»

 

Στις 24 Απριλίου 2017, σε ηλικία 88 χρονών πέθανε ο συγγραφέας Robert M. Pirsig, πιο γνωστός για το εμβληματικό βιβλίο του με τίτλο «Zen and the Art of Motorcycle Maintenance», ήτοι «το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης Μοτοσυκλέτας».

Ο Robert M. Pirsig ενέπνευσε πολλούς να ασχοληθούν με τη μοτοσυκλέτα, αλλά και να ταξιδέψουν μαζί της, με το βιβλίο του περί Ζεν και Συντήρησης Μοτοσυκλέτας. Είχε γράψει μόλις ένα ακόμη βιβλίο (Lila: An Inquiry into Morals) ενώ ο υπότιτλος του Zen ήταν «An Inquiry into Values», δηλαδή μια έρευνα αξιών.

Το «Zen and the Art of Motorcycle Maintenance» δημοσιεύτηκε το 1974, αφού είχε πρώτα απορριφθεί από 121 (!) εκδοτικούς οίκους.

Γρήγορα το βιβλίο έγινε best-seller, ενώ η έμπνευση για τη συγγραφή του ήταν ένα ταξίδι στα δυτικά των Η.Π.Α. με μοτοσυκλέτα που είχε κάνει ο Pirsig μαζί με τον γιο του Christopher το 1968.

Να επισημάνουμε εδώ πως το βιβλίο κάθε άλλο παρά εύπεπτο είναι, ενώ ρέπει περισσότερο προς τη φιλοσοφία παρά προς τη μοτοσυκλέτα –είναι όμως ενδιαφέρον όπως και να έχει.

Ο Pirsig είχε γεννηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 1928 στη Μινεάπολις των Η.Π.Α. ενώ όταν κατετάγη στον στρατό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ υπηρετούσε στη Νότια Κορέα ξεκίνησε να ασχολείται με τις ασιατικές φιλοσοφίες που αργότερα θα έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στα 2 βιβλία του.

Σπούδασε Ινδουιστική φιλοσοφία στην Ινδία ενώ νοσηλεύτηκε για ψυχιατρικούς λόγους, πριν επιστρέψει στις Η.Π.Α. όπου και ξεκίνησε να γράφει τα βιβλία του.

Ήταν ικανότατος μηχανικός, αλλά και πλοηγός, έχοντας διασχίσει δις τον Ατλαντικό Ωκεανό με το μικρό του ιστιοπλοϊκό. Ζούσε απομονωμένος και δούλεψε πολλά χρόνια για κάθε βιβλίο του.

Ο Robert M. Pirsig πέθανε από χρόνια προβλήματα υγείας, στις 24 Απριλίου του 2017. R.I.P.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 12:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda Roadtrips 2017 Harley On Tour 2017 στην Αθήνα - Στις 13 & 14 Μαϊου! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon