.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 13:12

Μ. Βρετανία: Αλλαγές στην εκπαίδευση των αναβατών

 

Στόχος τα ακόμη λιγότερα ατυχήματα

 

Καλά και άγια όλα τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα βοήθειας/ασφάλειας που έχουν δημιουργήσει οι κατασκευαστές για τον αναβάτη. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει από το πρόσωπο που βρίσκεται πάνω στη σέλα, δηλαδή τον ίδιο τον αναβάτη. Όσο καλύτερος είναι ο αναβάτης τόσο περισσότερο μειώνονται και οι πιθανότητές του να εμπλακεί σε ατύχημα. Λέγοντας αυτό δεν ανακαλύπτουμε φυσικά τον τροχό απλά εντοπίζουμε για άλλη μια φορά το πρόβλημα που είναι ο αναβάτης και η εκπαίδευσή του.

Το ίδιο κάνουν και στη Μ. Βρετανία με την αρμόδια υπηρεσία για τα πρότυπα που ορίζονται για αναβάτη και όχημα (Driver and Vehicle Standards Agency -DVSA) να προχωρά σε νέες προτάσεις για την βελτίωση της εκπαίδευσης των αναβατών. Ο λόγος φυσικά είναι το μεγάλο ποσοστό (21%) που έχουν οι αναβάτες δικύκλων στους συνολικούς θανάτους από τροχαία στο Νησί τη στιγμή που τα δίκυκλα αποτελούν μόλις το 1% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους βρετανικούς δρόμους.

Για αυτές τις προτάσεις η συγκεκριμένη υπηρεσία κάνει και κάτι άλλο, εντελώς ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα: Ρωτάει την άποψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για τις προτάσεις της και φυσικά των άμεσα ενδιαφερόμενων που είναι οι ίδιοι οι αναβάτες αλλά και οι εκπαιδευτές τους! Όχι μόνο ρωτάει αλλά προτρέπει και κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει την δική του άποψή έως και τις 17 Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνει η υπηρεσία με στόχο τη βελτίωση του αναβάτη είναι η μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία του σωστού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η ενδεχόμενη εισαγωγή θεωρητικού τεστ, στους νέους αναβάτες, πριν αυτοί προχωρήσουν στην Υποχρεωτική Βασική Εκπαίδευσή τους, ο περιορισμός των αναβατών που έχουν ξεκινήσει από αυτόματο δίκυκλο στην οδήγηση μόνο αυτόματης μοτοσικλέτας, αλλά και περισσότερη πρακτική εκπαίδευση.

Η υπηρεσία πιστεύει επίσης περισσότερο στη συμμετοχή των αναβατών σε μαθήματα-σεμινάρια παρά στις εξετάσεις. Για αυτό το λόγο προτείνει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης για τους αναβάτες που θέλουν να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους και όχι τη δημιουργία ενός ακόμη τεστ.

Τέλος, η DVSA προτείνει την βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι εκπαιδευτές, του επιπλέον ελέγχους στα δίκυκλα που χρησιμοποιούνται στα σχολεία εκπαίδευσης αλλά και την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης των σχολείων με στόχο την ανάδειξη εκείνων που κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Αυτά τα ολίγα από μία χώρα που έχει βάλει στις εξετάσεις της και τον χειρισμό μοτοσικλέτας στο χώμα (module 1 test), η οποία μάλιστα προηγείται της εξέτασης στην άσφλατο…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 13:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon