.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 09:21

Test - Yamaha MT-10 2016 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Η απάντηση της Ιαπωνίας

 

Του Vincent Burger

Φωτογραφίες: Yamaha

Με την κατηγορία των Superbike και Super sport διαρκώς να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, οι naked μοτοσυκλέτες γνωρίζουν μεγάλες στιγμές αναβίωσης. Η αγορά των τελευταίων έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και κάποιες εταιρείες μάλιστα, έχουν στρέψει τη βαρύτητά τους περισσότερο προς τα naked μοντέλα τους, παρά στα υπόλοιπα. Θέλετε παραδείγματα; Τα Triumph Speed Triple και KTM Super Duke είναι χαρακτηριστικά μοντέλα εταιριών που δεν έχουν πλέον superbikes στην γκάμα τους.
Στην κορυφή της κατηγορίας βρίσκεται ένας αξιοσημείωτος αριθμός ευρωπαικών μοντέλων, ενώ τα γιαπωνέζικα αντίστοιχα μοντέλα τίνουν να θεωρούνται κατηγορία από μόνα τους: φθηνότερα, λιγότερο εντυπωσιακά και λιγότερο εξτριμ. Αυτά βέβαια μέχρι πρότινος, γιατί η Yamaha με το ΜΤ-10 της είπε “ως εδώ και μη παρέκει”.

Αξιόλογο πακετο


Έχοντας ως βάση το ευρέως αποδεκτό και αγαπητό R1, η Yamaha έχει κιόλας κερδίσει τη μισή μάχη, η ίδια όμως υποστηρίζει ότι η επιλογή της αυτή εξυπηρετεί πολλά περισσότερα απο πρακτικής πλευράς. Από τους 200 ίππους του R1, το ΜΤ-10 διαθέτει τους 160, αρκετούς δηλαδή ώστε να μοστράρει μαζί με τους κορυφαίους της κατηγορίας. Οι ίπποι αυτοί όμως ειναι πραγματικοί, και για να το πετύχει αυτό η Yamaha τροποποίησε σημαντικά τον κινητήρα , τοποθετώντας διαφορετικούς εκκεντροφόρους, πιο αδρανή μάζα στον στρόφαλο, μεγαλύτερο φιλτροκούτι και – κρατηθείτε – κατά δύο δόντια μεγαλύτερο πισω γρανάζι. Η ροπή παραμένει ίδια στα 11,3 χιλιόγραμμα, αλλά βρίσκεται πλέον 2.000 στροφές χαμηλότερα από του R1, και σε συνδυασμένο με το κοντύτερο γραμάζωμα, αισθάνεσαι αμέσως το ΜΤ-10 πιο φιλικο στο δρόμο. Αν και δεν υπάρχουυν διαφορές στο μεταξόνιο που παραμένει ίδιο, ούτε σε ίχνος και γωνία κάστερ, οι αλλαγές στον κινητήρα, είναι αρκετές για να σε κάνουν να νιώσεις ότι οδηγάς διαφορετική μοτοσυκλέτα.

Σαφέστατα όμως, το νέο ΜΤ-10 δεν είναι απλώς ένα naked R1. Το DNA του φωνάζει “MT” σε κάθε του παράμετρο: στο στυλ του, στον χειρισμό του, στην απόλαυση της οδήγησής του, ακόμη και ναι, στην άνεσή του. Με cruise control στον στάνταρ εξοπλισμό, αναθεωρημένη θέση οδήγησης, καλή προστασία από τον αέρα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και άνετη ψηλότερη σέλα στα 825 χιλιοστά. Όλα αυτά δίνουν πολλούς πόντους στο νέο ΜΤ-10. Είναι πιο φαρδύ στα 800 χιλιοστά λόγω τιμονιού, και ελαφρώς πιο μακρύ, στα 2095 χιλιοστά, λόγω μάσκας και ουράς.

Το ρεζερβουάρ 17 λίτρων παραμένει, αν και ψάχνουμε να βρούμε από που ήρθαν αυτά τα παραπανίσια κιλά και έφτασε στα 194 άδειο, 5 παραπάνω από το R1.
Φυσικά βέβαια, διαθέτει αυτόν τον ξεχωριστό χαρακτήρα ενός τετρακύλινδρου κινητήρα cross plane, όπως τον γνωρίζουμε από το R1, αλλά ταυτόχρονα διαφορετικό σε αίσθηση αλλά και ήχο. Και αν λάβουμε υπόψη το γεγονός οτι η Yamaha προσφέρει στον επιμέρους εξοπλισμό του ΜΤ-10 σετ βαλιτσών, ζελατίνα touring και ακόμη πιο άνετη σέλα, αξεσουάρ δηλαδή που συναντά κανείς σε μία tourer, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το νέο της μοντέλο, και δεν το έφτιαξε μόνο για παλιμπαιδισμούς. Και αλήθεια τώρα, γιατί όχι;

Εστίαση στα ηλεκτρονικά


Το νέο ΜΤ-10 είναι ο χαμένος κρίκος που έλειπε από την οικογένεια των ΜΤ, έτσι καλά έκανε η Yamaha και εστίασε πολύ στον εξοπλισμό του. Η επικέντρωσή της αυτή φαίνεται, τόσο στο styling της μοτοσυκλέτας, με τα LED φωτισιτκά σώματα (και τα νέα προεγκατεστημμένα LED φλας), όσο και στις πολλές επιλογές που δινει στα ηλεκτρονικά. Ο πίνακας οργάνων δεν είναι έγχρωμος όπως στο R1, αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία, καθώς είναι αρκετά ευανάγνωστος, ευκρινής και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη διάθεση του αναβάτη με μία ματιά. Σε αυτές περιλαβάνονται τα settings της χαρτογράφησης του κινητήρα και η ενεργοποίηση του traction control.

Όσο για την χαρτογράφηση, αυτό είναι κάτι που η Yamaha θα μπορούσε να παραλείψει εντελώς. Η προεπιλεγμένη λειτουργία είναι τόσο “διάνα” που δύσκολα κάποιος να μην μείνει ικανοποιημένος. Αυθόρμητες σούζες γίνονται άνετα με τις τρεις πρώτες ταχύτητες, ακόμη και με υψηλότερες ταχύτητες. Ακόμη και μόνο με την χρήση του γκαζιού. Και έχεις στη διάθεσή σου ακόμη δύο χάρτες να επιλέξεις, αν θες να κάνεις ακόμη πιο διασκεδαστική την οδήγηση σου. Και για να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα, η Yamaha υποστηρίζει ότι το λιγότερο επιθετικό setting... είναι το στάνταρ. Όποιος λοιπόν θέλει να βγάλει τον χούλιγκαν από μέσα του, το ΜΤ-10 βρίσκεται στις υπηρεσίες του, και με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού.

Το άλλο κουμπί στον πίνακα ελέγχου ενδεχομένως να είναι πιο σημαντικό και αυτό είναι το Traction Control, που ρυθμίζει σε τρία επίπεδα. Κι αυτό διότι, είτε το θέλετε είτε όχι, με αυτό τον κινητήρα μπορεί να...παραενθουσιαστείτε. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε ότι τίποτα κακό δεν θα συμβεί. Η παρέμβασή του είναι εντελώς ανεπαίσθητη και πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνεσαι καν, παρά μόνο χάρη στο λαμπάκι που φωτίζεται στον πίνακα οργάνων. Η ροπή του ξεχειλίζει, και εκεί που στο YZF-R1 λέγαμε ότι ο κινητήρας του έχει τόση ελαστικότητα στις χαμηλές που σε αφήνει να το οδηγείς παίζοντας με το γκάζι, ακόμη και στην πόλη, έρχεται το MT-10, να απογειώσει τις αισθήσεις, σε κάθε γύρισμα του γκριπ. Και έχοντας την ασφάλεια που παρέχει το Traction Control, ναι, μπορείς να ανοίξεις άφοβα το γκάζι, και να δεχτείς την έξτρα επιτάχυνση που προσφέρει η κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης.

Δίψα για οδήγηση


Το πλαίσιο του νέου ΜΤ-10 είναι εξαιρετικό, με τα περισσότερα σημεία του να τα δανείζεται από το R1. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκαμπτο και σταθερό και σε συνδυασμό με το ποιοτικό σύστημα ανάρτησης, γίνεται υψηλού επιπέδου. Το ΜΤ όμως διαθέτει νέες πλάκες συγκράτησης του μπροστινού συστήματος που προσδίδουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στην γεωμετρία, κάνοντας το πιο εύκολο στην καθημερινότητα. Στην πράξη, σαφώς υπάρχουν μοτοσυκλέτες με πιο ελαφριά αίσθηση οδήγησης από του ΜΤ, δεν είναι όμως και τόσο κακό. Είναι συμπαγές και για τον κυβισμό του, θα λέγαμε αρκετά εύκολο.

Η οδήγησή του σε ορεινές διαδρομές όμως απαιτεί προσοχή. Το τιμόνι διατηρεί ακόμη κάποια από τα χαρακτηριστικά αργής συμπεριφοράς του R1, ενώ στο φρενάρισμα, η προοδευτικότητα δεν είναι τόσο άμεση όσο θα περίμενε κανείς από μια superbike. Επίσης διαπιστώσαμε ότι ο κινητήρας διψάει συχνά μάλλον, αφού κατάφερε να αδιάσει το ρεζερβουάρ δύο φορές στα 360 χιλιόμετρα της διαδρομής μας. Ναι, το παραδεχόμαστε, η οδήγησή μας ήταν περισσότερο “δημοσιογραφική”, παρά οδήγηση καθημερινότητας, επομένως επιφυλλασσόμαστε να κάνουμε πιο ακριβείς μετρήσεις στο μέλλον, που σαφώς θα δώσουν καλύτερη εικόνα, αλλά μην περιμένετε θαύματα, γιατί κι εσείς, δεν θα το οδηγείτε αργά...

Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΜΤ-10 εντυπωσιακό είναι η άνεσή του και η ευκολία στην οδήγησή του. Είναι ο απόλυτος χούλιγκαν μεν, αλλά δεν σε τρομάζει (εκτός κι εσύ το θέλεις) που κρύβει μέσα του έναν ομαλότατο και χρηστικότατο κινητήρα, με όλα τα χαρακτηριστικά αμεσότητας που χρειάζεται κάποιος για να διασκεδάσει. Η θέση οδήγησης είναι τόσο άνετη που μπορείς να κάθεσαι πάνω της για ταξίδια ολόκληρα, όχι μόνο για μερικά sessions σε πίστα. Αλλά, αν και η Yamaha παρέχει ζελατίνα και cruise control στον στάνταρ εξοπλισμό για μακρυνά ταξίδια, αλλά και μία πλήρη γκάμα με αξεσουάρ ταξιδίου, προσωπικά θα προτιμούσα να το οδηγάω σε πίστα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-10
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 14.500euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετρακύλινδρος εν σειρά, τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 998
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 79 x 50,9
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Fuel injection
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
Σχέσεις 6 ταχύτητες
Τελική σχέση Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό τύπου "diamond"
Μήκος (mm) 2095
Πλάτος (mm) 800
Ύψος  (mm) 1.110
Μεταξόνιο (mm) 1.400
Γωνία κάστερ (°) 24
Ίχνος  (mm) 102
Ύψος σέλας (mm) 825
Απόσταση εδάφους  (mm) 130
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17
Βάρος άδειο / γεμάτο (kg) 194 / 210
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της KYB διαμέτρου 43mm - διαδρομή 120mm / Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Μονό αμορτισέρ της KYB με μοχλικό Monocross - διαδρομή 120mm / Πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70 ZR1 7M/C (58W)
Πίσω 190/55 ZR17 M/C (75W)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 160,4 / 11.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 11,3 / 9.000
   
Εξοπλισμός  
  Traction Control, Cruise Control, D-Mode

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 16:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha MT-03 - Αποστολή στην Ισπανία Test - Yamaha MT-10 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon