.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 22:45

Test - Yamaha MT-03 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Συνδετικός κρίκος

 

Του Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Alessio Barbanti / Jonathan Godin

Η οικογένεια των Yamaha ΜΤ μεγαλώνει, καθώς σε αυτή προστίθεται τώρα και το ΜΤ -03. Μια μοτοσυκλέτα που σκοπό έχει να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στον βενιαμίν της οικογένειας, το ΜΤ 125 και τα μεγαλύτερα αδέλφια του, ΜΤ-07, ΜΤ-09 και ΜΤ-10. Μάλιστα, το νέο αυτό μοντέλο της σειράς των “Masters of Torque” της Yamaha, μπορεί να οδηγηθεί και από κατόχους διπλώματος Α2.

Νέα προσθήκη


Το ΜΤ-03 μπορεί να αποτελεί νέα προσθήκη στην δημοφιλή οικογένεια των naked μοτοσυκλετών της Yamaha, δεν είναι όμως μια εξ’ ολοκλήρου νέα μοτοσυκλέτα. Πολλά από τα στοιχεία του τα μοιράζεται με το R3 που λανσαρίστηκε πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει έναν “ζωντανό” δικύλινδρο κινητήρα 321 cc με απόδοση 41 ίππων. Εξωτερικά, συνάδει απόλυτα με την φιλοσοφία “Dark Side of Japan” της Yamaha, με επιθετική sport εμφάνιση.

Στοχεύει κυρίως στο νεανικό κοινό, κατόχους του διπλώματος Α2, αλλά και σε εμπειρότερους αναβάτες που θα το οδηγήσουν και θα μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν πλήρως. Εξάλλου, το ΜΤ-03 μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο με το R3, το οποίο αν και προορίζεται για οδήγηση σε πίστα, εντούτοις, μάλλον είναι καλύτερο σε καθημερινή χρήση. Το ΜΤ-03 μοιράζεται τα αγωνιστικά γονίδια του R3, η θέση οδήγησής του όμως είναι διαφορετική, ενώ το πίσω μέρος προσομοιάζει πολύ στο R3, σε αντίθεση με το μπροστινό που δείχνει ξεκάθαρα ότι ανήκει στην οικογένεια των ΜΤ.

To MT-03 είναι αρκετά δυναμικό στην όψη και μαζί του μπορείς να κάνεις περισσότερα από το να το ανοίξεις τέρμα στις στροφές, στους επαρχιακούς δρόμους. Σαφώς και αυτό αποτελεί ένα από τα ατού του, αλλά δεν στέκεται εκεί. Ξεκινήσαμε την δοκιμή μας από το Benidorm στην Alicante της Ισπανίας. To MT-03 σε χαλαρώνει, ο συμπλέκτης είναι μαλακός, το μανουβράρισμα εύκολο και ο χαρακτήρας του κινητήρα μαλακός. Σε περιβάλλον πόλης, η οδήγηση ανάμεσα στις 3.000 και τις 5.000 σ.α.λ. γίνεται απρόσκοπτα. Οι μαλακές αναρτήσεις απορροφούν τις όποιες ανωμαλίες του οδοστρώματος. Ο πίνακας οργάνων είναι περιεκτικός και ευανάγνωστος. Και όλα συνηγορούν σε μία ευχάριστη εμπειρία.

Τροφή για σκέψη


Κι αφού χορτάσαμε την πόλη, ώρα να ξεχυθούμε στα βουνά. Η Ισπανία διαθέτει φαρδύς δρόμους και κυκλικές διασταυρώσεις, έτσι δεν ήταν πολλές οι στιγμές που αισθανθήκαμε άβολα - το αντίθετο μάλιστα. Τα ελαστικά Street Pilot της Michelin σπίναραν κάτω από την πίεση του κινητήρα, γεγονός που μας εξέπληξε λαμβάνοντας υπόψη την δύναμη που παράγει ένας κινητήρας 321 cc. Το 140 πίσω ελαστικό δεν είναι και τόσο μεγάλο άλλωστε.

Πιέζοντας την μοτοσυκλέτα σε σβέλτο ρυθμό κατά την οδήγησή μας στο βουνό, αισθανθήκαμε μερικές φορές το πίσω ελαστικό να γλιστράει και αναρωτιόμαστε αν η έλλειψη πρόσφυσης οφείλεται στην ποιότητα του οδοστρώματος ή του ελαστικού ή στην συμπίεση του αμορτισέρ, ή σε όλα τα παραπάνω. Πάντως δεν μας χάλασε το κέφι. Χάρη στην ελαφριά κατασκευή του και το εξαιρετικό κοντρόλ του, όλα γίνονται χωρίς να απαιτείται καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, έτσι αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση, όπως και αν οδηγείς. Η υποστήριξη από το μονό δισκόφρενο είναι άριστη, ενώ το φρενάρισμα δεν είναι επιθετικό, όμως είναι ιδιαίτερα άνετο για κάθε στυλ οδήγησης - ακόμη και στα πολλά χιλιόμετρα, φρενάρει εξαιρετικά.

Το ΜΤ-03 είναι μαλακό στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, αλλά αν θέλεις αληθινή επιτάχυνση, αυτή θα την βρεις κοντά στις 7.000 σ.α.λ. και μέχρι τις 10.000 σ.α.λ. Σε αυτή την περιοχή ο κινητήρας δείχνει πολύ πρόθυμος. Ανεβαίνοντας το βουνό, κρατάς το γκάζι στο τέρμα ενώ αλλάζεις ταχύτητες – θυμίζει δίχρονη μοτοσυκλέτα 125cc., αλλά πιο γρήγορη σε κάθε επίπεδο. Σε ταχύτητα φτάσαμε στα 180 χ.α.ω. και ο κινητήρας είχε ακόμη να δώσει επιτάχυνση. Σίγουρα πάντως το ΜΤ-03 δεν προορίζεται για ευθείες με μεγάλες ταχύτητες, αλλά για στροφιλίκια.

H κουλτούρα του Step Up


Όταν οδηγάς μια μοτοσυκλέτα με τόσο περιορισμένη δύναμη, αυτή σε αναγκάζει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις οδηγικές σου ικανότητες. Να αλλάζεις ταχύτητα τη σωστή στιγμή, να την κρατάς καθώς μπαίνεις στη στροφή, να διαλέγεις τη σωστή γραμμή. Έτσι η οδήγηση με το ΜΤ-03 δεν είναι ποτέ βαρετή. Οι αναρτήσεις στην μαλακή ρύθμισή τους προορίζονται για σπορ οδήγηση, για χρήση στην πόλη όμως είναι αρκετά σκληρές.

Έχουμε λοιπόν την συμπεριφορά μιας ώριμης μοτοσυκλέτας σε μια πολύ δελεαστική τιμή που φτάνει στα 5.590 ευρώ. Στο ΜΤ-03 δεν θα βρεις κορυφαίες επιδόσεις, όλα όμως όσα θα ζητούσες από μια μοτοσυκλέτα 300cc κι ακόμα περισσότερα. Μαζί της θα βγεις κι έξω από τα στενά όρια της πόλης, με έναν κινητήρα που θα σου προσφέρει ευχαρίστηση χωρίς να σε τρομάξει. Κι αυτό ακριβώς είναι το δυνατό του σημείο, και κάτι το οποίο πολλοί αναβάτες αναζητούν:

Μια μοτοσυκλέτα για καθημερινή χρήση, που δεν παύει να σε εκπλήσσει, χωρίς όμως να σε βγάζει “έξω από τα νερά σου”. Αν έπρεπε λοιπόν να περιγράψουμε το ΜΤ-03 σε μία μόνο πρόταση, αυτή θα ήταν η παραπάνω. Από εξωτερική εμφάνιση, μοιάζει “μάτσο”, κι αυτό είναι άλλο ένα συν.

Και για τον αναβάτη εκείνο που θεωρεί το ΜΤ-03 ως μια “μεταβατική” μοτοσυκλέτα, η Yamaha του προσφέρει πολλές επιλογές στην συνέχεια: Στην οικογένεια των ΜΤ θα βρει έναν βαρύτερο δικύλινδρο κινητήρα (MT-07), έναν ακόμη πιο δυνατό τρικύλινδρο (MT-09) και έναν τετρακύλινδρο από R1 (MT-10). Μια “κουλτρούρα step – up” όπως την αποκαλεί η ίδια η Yamaha δηλαδή, συνεχούς ανόδου και αναβάθμισης. Και ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αυτός είναι ένας πανέξυπνος τρόπος “δεσίματος” του αγοραστικού κοινό με το brand και την γκάμα των MT; Σίγουρα πάντως, το ΜΤ-03 είναι ένα άξιο μέλος της εντυπωσιακής αυτής οικογένειας, σε πολλά σημεία καλύτερο και από το αδερφάκι του, R3.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-03
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 5.250 (ABS)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 321
Συμπίεση (:1) 11,2
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68x44,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό, περιμετρικό
Κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) 95
Πλάτος  (mm) 745
Μεταξόνιο (mm) 1380
Ύψος (mm) 1035
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος γεμάτο (kg) 168
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 14 / 2,4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 41mm / διαδρομή 130mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με διαδρομή 125mm
   
Ελαστικά  
μπροστά 110/70-17M/C (54H) Tubeless
Πίσω 140/70-17M/C (66H) Tubeless
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 298mm / δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 42,0 / 10.750
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 3,0 / 9.000 

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 20:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha MT-07 Test - Yamaha MT-10 2016 - Αποστολή στην Ισπανία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon