.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 15:43

Test - Yamaha MT 07 2023

Εγγυημένη διασκέδαση!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η μοτοσυκλέτα που, για πολλούς, άλλαξε την πραγματικότητα των μεσαίων naked streetbikes, αναννεώνεται για ακόμα μια φορά στα σημεία, μένοντας όμως κατά βάση όμοια -και πιστή σην φιλοσοφία της.

Yamaha MT-07 2023 Τιμή: 8.100 ευρώ

Η έλευση της Yamaha MT-07 στην ζωή μας, πριν από σχεδόν 10 χρόνια, δεν ήταν παρουσίαση, ήταν... απόβαση. Blitzkrieg, θα έλεγε κανείς, πόλεμος-αστραπή! Με την άνευ προηγουμένου τιμή του (θυμάστε τότε που ξεκινούσε από 5.000 ευρώ και κάτι ψιλά; ) και τον απίστευτο, όπως αποδείχθηκε σε βάθος χρόνου, κινητήρα του, το Yamaha MT-07 άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις μεσαίες naked/street, ενώ μπορεί να του προσάψει κανείς και την έναυση της δικύλινδρης εν σειρά «επανάστασης» των τελευταίων ετών.

Έτσι, δεν είναι έκπληξη, ότι το μοντέλο μένει σχεδόν ίδιο όλα αυτά τα χρόνια, κατά βάση. Φυσικά, κάποιες σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει εκεί που χρειαζόταν, όμως το στυλ του, το μοτέρ του, η φιλοσοφία του, δεν άλλαξαν καθόλου. Έτσι, το MT-07 μπαίνει αισίως στην 10η model year του, απολαμβάνοντας τις δάφνες του ως εμπορικό φαινόμενο, αλλά με αλλαγές σε σημεία που πλέον ήταν απαραίτητες.

Αλήτη με γνώρισες, αλήτης θα μείνω

Σε αντίθεση με τους στίχους του γνωστού λαϊκού άσματος, το MT-07... δεν είναι κυρία. Είναι ένα μεσαίο αλητάκι που έχει κλέψει την καρδιά του δίτροχου κόσμου όχι χάρη στην εμφάνιση του. Και αυτό, διότι ακόμα και μετά την ριζική σχεδιαστική ανανέωση του 2021, το MT-07 πετυχαίνει μια αξιοσημείωτη ισορροπία μινιμαλισμού και «αγριάδας». Μυώδες σε κάθε περίπτωση, αλλά χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής στον διάκοσμο και το φινίρισμα. Το εμπρός μονό φανάρι LED, τύπου projector, ήρθε μετά την «ενοποίηση» στην εμφάνιση σχεδόν όλων των MT μοντέλων και προσέθεσε στοιχεία φουτουρισμού, με το φανάρι αλογόνου να περνά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, εμφανισιακά το MT-07 δεν είναι κράχτης, αλλά απαιτεί την γνωριμία από κοντά, ώστε ο αναβάτης να το δει σε όλη του την έκταση και να το γνωρίσει. Πολλοί θα έλεγαν ότι η Yamaha εξομοίωσε υπερβολικά, όλα τα MT μοντέλα της, με αποτέλεσμα το 7άρι να μην ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά και ο υπογράφων δεν διαφωνεί με αυτή την άποψη. Όμως, τα νούμερα και η επιτυχία μιλούν από μόνα τους και αποδεικνύουν ότι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η Yamaha ξέρει πολύ καλά τι κάνει, βάζοντας όλα τα MT μοντέλα στην ίδια σχεδιαστική ομπρέλα. Στα χρώματα, η Yamaha προσφέρει 3 επιλογές: Το Tech Black που βλέπετε στις εικόνες μας και τα Icon Blue και Cyan Storm.

«Glass Cockpit» μετά από 10 χρόνια

Η φράση «Glass Cockpit» χρησιμοποιείται στην αεροπορία, για τα πιλοτήρια των αεροσκαφών που φέρουν μόνο οθόνες, αντί για πατροπαράδοτα όργανα. Για την MT-07, την χρησιμοποιούμε για την περίσταση της χρήσης TFT οθόνης, που αντικαθιστά πλέον την παλαιότερη LCD μονάδα. Η νέα οθόνη δεσπόζει στο κέντρο του τιμονιού και απεικονίζει τις ενδείξεις πολύ πιο καθαρά, ενώ αρκετές από τις λυχνίες του πίνακα οργάνων πλέον εμφανίζονται στην TFT. Χάρη στην οθόνη, ο αναβάτης μπορεί να συνδέσει και το smartphone του, με την χρήση Bluetooth μέσω της εφαρμογής Yamaha MyRide.

Με την ευκαιρία, η Yamaha τοποθέτησε και νέους διακόπτες, δεξιά αλλά και αριστερά, οι οποίοι είναι ακόμη καλύτεροι ποιοτικά απο τους αμέσως προηγούμενους -και φυσικά, απέχουν έτη φωτός από τους μετριότατης ποιότητας και αίσθησης διακόπτες, των πρώτων γενιών.  Πλέον, δεξιά υπάρχει ένα χειριστήριο-ρόδα, για την πλοήγηση στο μενού και τις επιλογές της οθόνης.

Η οθόνη και η δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο, είναι σχεδόν οι μόνες διαφορές του μοντέλου του 2023 από το απερχόμενο -ακόμη μία, αποτελεί η εξαρχής εγκατάσταση της καλωδίωσης για το Quickshifter, έτσι ώστε αν ο αναβάτης το επιθυμεί, μπορεί απλά να το «ενεργοποιήσει» και όχι να το εγκαταστήσει. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Yamaha διαθέτει και την έκδοση MT-07 Pure, η οποία είναι ουσιαστικά η... παλιά MT-07, με την LCD οθόνη, μόνο έναν διαθέσιμο χρωματισμό (Yamaha Black) και χαμηλότερη τιμή κατά 410 ευρώ.  

Η γυμνή αλήθεια

Έλα εντάξει, το παραδέχομαι: Η ανωτέρω φράση είναι μία από τις πλέον πολυχρησιμοποιημένες στην δημοσιογραφία, σε βαθμό... πανάκειας. Όμως, ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του MT-07, καθώς σε μια εποχή επανάστασης στα ηλεκτρονικά διαχείρισης κινητήρα και γεωμετρίας, το μοντέλο της Yamaha παραμένει γυμνό από όλα αυτά τα καλούδια. Ναι, ακόμα δεν έχει αποκτήσει ούτε καν Traction Control, ούτε χαρτογραφήσεις ισχύος, ούτε Cornering ABS και άλλα τόσα «περιττά», που θα έλεγαν μερικοί, τα οποία όμως έχουν βελτιώσει ασύγκριτα τις σημερινές μοτοσυκλέτες, σε σχέση με τις παλιότερες. Ακόμα και σε επίπεδο Hardware, η Yamaha το κρατά «βασικό», με συμβατικό εμπρός πιρούνι, χωρίς ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, «απλές» δαγκάνες εμπρός φρένου και όχι ακτινικές και χρήση in-house περιφερειακών, αντί για «ονόματα». No show, all go, λένε οι Αμερικάνοι, κάτι σαν «ουσία και όχι επίδειξη» και η αλήθεια είναι, ότι το σύνολο τελικά λειτουργεί, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Καθημερινό αντικαταθλιπτικό

Η χρήση μιας Yamaha MT-07 συνοψίζεται σε αυτή την φράση. Πριν όμως φτάσουμε να σας περιγράψουμε τι συμβαίνει, όταν η μοτοσυκλέτα κινείται, θα το πάρουμε σιγά-σιγά, από την πρώτη επαφή. Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλοσχεδιασμένη: Σου αφήνει περιθώρια να τοποθετηθείς όπως θέλεις ή και να αλλάζεις θέση, ανάλογα, ενώ μπορείς να κρατηθείς πολύ καλά από το τεπόζιτο, με τα πόδια σου. Το τιμόνι είναι αρκετά στενό  για τα δεδομένα μιας μοτοσυκλέτας και αυτό συμβάλλει στο μειωμένο «προφίλ» εντός συνθηκών πόλης κλπ, δεν υποβαθμίζει την ερονομική εικόνα, απλά ίσως θέλει μια κάποια συνήθεια. Από τις μανέτες, ρυθμίζετε μόνο αυτή του συμπλέκτη. Σε επίπεδο αισθητής ποιότητας κατασκευής, οι νέοι διακόπτες και η οθόνη TFT ανεβάζουν τον πήχη λίγο ακόμα, σε ένα σύνολο απόλυτα αποδεκτό για τα δεδομένα της κατηγορίας. Βάζεις μπροστά και εντυπωσιάζεσαι από το πόσο... αθόρυβο έχει κάνει πλέον το MT-07 η Yamaha, λόγω των απαιτήσεων των προδιαγραφών. Χαρακτηριστικό του πόσο λίγο ήχο παράγει εν κινήσει, το εξής ευτράπελο: Είμαι σταματημένος σε φανάρι και δικυκλιστής δίπλα μου, με ρωτάει: «Φίλε, είναι ηλεκτρικό αυτό;» Δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ, με μοτοσυκλέτα βενζίνης!

Όμως ο CP2 των 690 κυβικών και των 73,4 ίππων λειτουργεί απίστευτα, δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, που σε τρελαίνει από το πρώτο «βαθύ» άνοιγμα του γκαζιού. H ιδανική περιοχή λειτουργίας του είναι oι μεσαίες στροφές, στις οποίες εκτοξεύεσαι με την σκέψη, όποια σχέση και αν έχεις στο κιβώτιο και τίποτα που βρίσκεται μπροστά σου, δεν θα σταθεί εμπόδιο στο ρυθμό σου. Εντός πόλης, ο fun χαρακτήρας που σου προσφέρει ο κινητήρας σε κάνει να ξεχνάς πράγματα όπως το σχετικά μικρό κόψιμο τιμονιού και την «ψηλόβαρη» αίσθηση του σε επιτόπιες μανούβρες, που θέλουν λίγη προσοχή στην κίνηση. Οι αναρτήσεις αποπνέουν μια στιβαρή αίσθηση, όσο σφιχτή πρέπει για μια σπορ συμπεριφορά και κράτημα, χωρίς να σε διαλύουν στην καθημερινή χρήση σε κακούς δρόμους. Τα φρένα έχουν έντονο δάγκωμα, τόσο εμπρός όσο και πίσω και η δύναμη τους είναι απόλυτα ικανοποιητική, για ασφαλή φρεναρίσματα -μάλιστα, το πίσω εκπλήσσει με το πόσο συμμετέχει στο όλο ποσοστό. Το ABS μας έδειξε κάποια σημάδια «νευρικότητας» σε απότομο πέσιμο στα φρένα ξεκινώντας την επέμβαση του νωρίτερα από το ιδανικό, όμως αλλάζοντας λίγο την κατανομή δύναμης μεταξύ χεριού και ποδιού, βρίσκεις σύντομα την ιδανική αναλογία.

Η γραμμική και ακέραια αντίδραση στις αλλαγές κατεύθυνσης στο MT-07, συνεχίζεται και έξω από την πόλη, στις βόλτες αναψυχής του Σαββατοκύριακου. Το MT-07 μπορεί να αποτελέσει, από ιδανικό εργαλείο απόλαυσης και οδηγικής βελτίωσης, μέχρι και «φονέα γιγάντων» στα χέρια του γρήγορου αναβάτη. Οι αναρτήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση «απόλυτες» σε ρύθμιση και αυτό ωφελεί τον μέσο αναβάτη, επιτρέποντας απολαυστικούς ρυθμούς και ικανοποιητική αίσθηση τόσο από μπροστά, όσο και από πίσω. Σε έντονη πίεση, αντικρίζεις τα όρια τους αλλά αυτό αφορά άμεσα, μόνο έναν απαιτητικό χρήστη – ο οποίος, είτε θα αναβαθμίσει το MT, είτε δεν θα το επιλέξει καν. Τα φρένα παραμένουν πολύ δυνατά και με διάρκεια στις πιο σβέλτες βόλτες και σου προσφέρουν ασφάλεια, ενώ η ροπάτη λειτουργία του μοτέρ πραγματικά σε ενθουσιάζει. Αν αρέσκεστε στα παιχνίδια τύπου «σούζα -πάντα-έντο-λεζάντα», δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο για να τα ευχαριστηθείτε από το MT-07. Το μηχανάκι σηκώνεται με τη σκέψη, ξεκολλάει τροχό όποτε θελήσετε εσείς  και τραβάει τα βλέμματα πάνω του (και πάνω σας) σαν γνήσιος μαχητής των δρόμων. Τώρα, για τα Endo, ίσως το ABS να αποτελέσει τροχοπέδη στις φιλοδοξίες σας να γίνετε ο επόμενος Pfeiffer, αλλά ΟΚ, το καταλαβαίνουμε και το αποδεχόμαστε.

Οι εκδρομούλες και οι αποδράσεις δεν αποκλείονται από το μενού, αρκεί βέβαια να έχετε υπόψιν σας ότι η πλήρης απουσία ανεμοκάλυψης θα γίνει αισθητή, από μια ταχύτητα και επάνω και αυτό είναι λογικό. Στον αυτοκινητόδρομο εκτιμάς και πάλι, την λειτουργία αυτού του κινητήρα-διαμάντι, που δεν κάνει νευρικότητες και κρατά εύκολα, σταθερές ταχύτητες, ενώ η μέση κατανάλωση του χαρακτηρίζεται χαμηλή. Μιλάμε για περίπου 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και για 700 κυβικά, είσαι παραπάνω από ΟΚ! Με λίγα λόγια, το MT-07 έχει την φοβερή ικανότητα, να σου προσφέρει χαμόγελα παντού και πάντα, αποδεικνύοντας ότι η απλότητα της ύπαρξης του έχει ακόμα ζωή, μέσα στην πανδαισία της «ηλεκτρονικής υποβοήθησης».

Φάρος «σταθερότητας» σε μια εποχή αλλαγών

Όπως είπαμε και παραπάνω, το MT-07 έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια βάση φανατικών θαυμαστών του, που το γουστάρουν ακριβώς έτσι όπως είναι, παρά το γεγονός ότι μέσα στην 10ετία που πέρασε, τόσο ο ανταγωνισμός του έγινε ισχυρότερος, όσο και η τιμή του ανέβαινε και ανέβαινε, μακριά πλέον από τα 5 και κάτι χιλιάρικα, του ντεμπούτου του. Με τόσες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά μοτοσυκλέτας, το MT-07 βρίσκεται εντός των δεδομένων τιμής της κατηγορίας του, αν και πλέον η πίεση σε επίπεδο εξοπλισμού από τον ανταγωνισμό γίνεται αισθητή -και κατά περίπτωση, ακόμα και σε επίπεδο επιδόσεων/τιμής (λέγε με και CFMOTO 800NK).

Λίγα τελευταία λόγια; Το MT-07 είναι άκρως διασκεδαστική, ποιοτική και αποδεδειγμένα, πλέον, αξιόπιστη μοτοσυκλέτα street, με την οποία μπορείς να κάνεις τα πάντα, χωρίς ίχνος υπερβολής. Και όλα αυτά, με τόνους διασκέδασης!  

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT Thunder 4 SV Exeo

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Moto market) 

Γάντια: Five E3 Fluo (Motomarket)

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο YAMAHA MT-07
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε. 
Τιμή (€) 8.100
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Y/Ψ, 1ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 689,0
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 x 68,6
Συμπίεση 11,5:1
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Χειροκίνητος υγρός πολύδισκος, με μηχανικό έλεγχο
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.400
Ύψος σέλας (mm) 805
Μήκος (mm) 2.085
Πλάτος (mm) 780
Ύψος (mm) 1.105
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)   184
Ρεζερβουάρ (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 130 mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 130 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17" 
Πίσω  180/55-17"
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 298 χιλιοστών, 4πίστονες δαγκάνες, ABS
Πίσω Δίσκος 245 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT 5 ιντσών, συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου, φωτισμός LED, ABS, προετοιμασία για Quickshifter
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  73,4/8.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6,8/6.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 15:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha XSR 125 - 2023 Video Test Ride - Yamaha MT 03 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon