.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 22:09

Test - Yamaha XSR 125 - 2023

‘’Easy like Sunday morning’’

…θα μπορούσε εύκολα να σιγοτραγουδά μέσα από το κράνος του ο αναβάτης του Yamaha XSR 125. ‘Η κάτι από Jack Johnson, με σκηνικό το XSR αραγμένο πάνω στο deck μιας χρυσής, αμμώδους παραλίας, πάνω του μια κατασκευή για μεταφορά σανίδων surf και το βλέμμα του αναβάτη στο νερό. Υπομονετικά και χαμογελαστά να περιμένει το κύμα.

Της Δήμητρας Τζο Λαδά

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Born for free spirits

Αυτή την αίσθηση αποπνέει το Yamaha XSR 125. Αίσθηση ηρεμίας, χαλαρότητας, σταθερότητας και ξεγνοιασιάς. Μια πρώτη ματιά παραπέμπει στα μεγάλα αδέλφια του, τα XSR 700 κι 900. Που, με τη σειρά τους, αποτίουν φόρο τιμής σε παλαιότερα, εμβληματικά μοντέλα όπως τα RD και ΧΤ της δεκαετίας του ’80. Ολόκληρη η σειρά “Sport Heritage” της Yamaha έχει στηθεί γύρω από αυτό το σκεπτικό, την αναπόληση δηλαδή των αμφιλεγόμενα χρυσών εποχών του στυλ με σύγχρονες πινελιές ασφάλειας κι επιδόσεων.

Με την ατάκα Born for free spirits η Yamaha θέλει να προμοτάρει το XSR 125 στην αγορά, στοχεύοντας στο κοινό που δεν ενδιαφέρεται για μεγάλες επιδόσεις, επιταχύνσεις, τελικές ταχύτητες και λοιπά χαρακτηριστικά που μπορεί να ενδιαφέρουν το ανήσυχο κομμάτι του μοτοσυκλετισμού. Στοχεύει στο άλλο κομμάτι, αυτό του easy going κοινού για το οποίο σημασία έχει το ταξίδι, η παρέα, οι εικόνες κι όχι το πώς να κάνεις slip streaming στον μπροστινό σου στην εθνική οδό για να δεις πόσα χιλιόμετρα τελική κερδίζεις (κάθε ομοιότις με τη γράφουσα είναι πλασματική).

Ο μπλε-κίτρινος χρωματισμός της μοτοσυκλέτας της δοκιμής (Yamaha Blue) κέρδισε τις εντυπώσεις. Κέρδισε κι έναν σύντροχο με κίτρινο XSR 125 (Impact Yellow) κάπου στην Λ.Καλλιρρόης (εξίσου όμορφο). Κατάφερε να κάνει το μυαλό μου συνειρμούς με RD κι XT, σε συνδυασμό με το μακρύ τεπόζιτο, τη ραφτή σέλα, το ίσιο τιμόνι και το στρογγυλό LED φανάρι και με αυτόν τον τρόπο πριν καν καβαλήσω στη σέλα ήξερα ότι πρόκειται για μια νοσταλγική μοτοσυκλέτα, φόρο τιμής σε παλιότερες εποχές με πιο αργούς ρυθμούς. Κι είχα δίκιο.

DSC_1529-web.jpgΠάω αργά γιατί βιάζομαι

Τροφή για σκέψη, που μας έδινε με αυτή τη φράση κι άλλα αποστάγματα ζωής ο μαθηματικός στο λύκειο κι από μαθηματικά, ουδέν (υπάρχουν και τα φροντιστήρια, όπως χαρακτηριστικά έλεγε).

Το σουλούπι του XSR ομολογουμένως παραπέμπει σε μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα και με την πρώτη ματιά θα έλεγες πως πρόκειται για 300άρι. Κι όμως όχι, τις μεσαίες επιδόσεις τις έχει καλύψει η εταιρία με τα ΜΤ-03 και R3, εδώ στοχεύει σε ένα άλλο κοινό. Στο κοινό της Α1 κατηγορίας, που εκτός από το αυτοκίνητο και το μετρό ψάχνει έναν ακόμη εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς στην πόλη χωρίς να κάνει έκπτωση στο hipsterάδικο στυλάκι. Πρέπει η Yamaha να συνδυάσει σύγχρονη τεχνολογία με ρετρό πινελιές. Τι κάνει, λοιπόν; Πιάνει ένα μαύρο Deltabox πλαίσιο και πάνω του κουμπώνει τον κινητήρα των ΜΤ-125 και YZF-R 125 ισχύος 11kW (14.8hp). Ρίχνει μπροστά ένα ανεστραμμένο, μαύρο πηρούνι διαμέτρου 37mm για να διατηρήσει σταθερότητα και ασφάλεια αλλά να μην τραβάει τα βλέμματα και πετάει πάνω χυτές 17άρες ζάντες αλουμινίου. Πάνω σε αυτή τη σύγχρονη βάση ζωγραφίζει ρετρό πινελιές, με μακρόστενο στρογγυλεμένο τεπόζιτο, που χρειάζεται μια πιο ανοιχτή θέση στα πόδια από τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες. Ακολουθεί η “tuck and roll” σέλα, με στενές λωρίδες μαύρου δέρματος ραμμένες παράλληλα μεταξύ τους ενώ ο πίνακας οργάνων ακολουθεί σε στρογγυλό σχήμα τα φανάρια- περνώντας όμως στη σύγχρονη εποχή με τις ψηφιακές του ενδείξεις. Σε μαύρο φόντο με λευκές ενδείξεις, δε μπορώ να πω πως μπορούσα να διακρίνω και πολλά πράγματα στον ήλιο. Το βράδυ, από την άλλη, όλα ήταν φως φανάρι (pun intended).

DSC_1519-web.jpgΟ συνδυασμός σύγχρονης τεχνολογίας με ρετρό αισθητική θέλει να δώσει τα καλύτερα από τους δύο αυτούς κόσμους, το οποίο δε γίνεται πάντα επιτυχημένα. Θυμίζοντας, πχ, πλαίσιο και ζάντες από το ΜΤ, με πας νοητά σε κάτι πιο σύγχρονο, το οποίο δε συνάδει με το υπόλοιπο σύνολο. Καταφέρνεις και κρύβεις πλαίσιο και αναρτήσεις με το μαύρο χρώμα κι εγώ μπορώ να πάρω τα οφέλη τους: νιώθω το πλαίσιο να είναι υπέρ-αρκετό, σε σημείο να πεις πως δε χρειάζεται για τις επιδόσεις αυτού του κινητήρα σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις που φοράει το XSR. Και τέλος πάντων, γιατί το R3 διατηρεί το σωληνωτό πλαίσιο, που χρειάζεται να το κρύβει με το φέρινγκ και δε φορά κι εκείνο Deltabox, τη στιγμή που η Yamaha το δίνει απλόχερα σε μια μοτοσυκλέτα μικρότερου κυβισμού;

Για το δικό μου γούστο, οι ακτινωτές ζάντες θα ταίριαζαν επίσης περισσότερο στο XSR, όμως η Yamaha θέλει με την κατηγορία Sport Heritage να παντρέψει δυο κόσμους και να φέρει την αισθητική μιας 30ετίας πριν στη σύγχρονη εποχή.

DSC_1520-web.jpgΦωτιά στις επιδόσεις

Το κινητηράκι των 14,8hp όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το γνωρίζουμε από τα ΜΤ-125 και YZF-R125. Δεν περιμένει κανείς να του πάρει και τα μυαλά. Τέρμα κόφτες η πρώτη σχέση θα σε φτάσει στα 44km/h, η δεύτερη στα 64, η τρίτη στα 88 ενώ η έκτη σχέση θα βγάλει 117 κοντερίσια χιλιόμετρα την ώρα στις 9,000rpm.

Η συμπεριφορά του συνόλου ως τα 95km/h στον αυτοκινητόδρομο είναι υποδειγματική και δεν θα την περίμενε κανείς από μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού (κάπου εδώ δείχνει να δικαιώνεται η Yamaha για τις επιλογές της στη σύνθεση της μοτοσυκλέτας), μετά από αυτές τις ταχύτητες ζορίζεται, φωνάζει και παραπονιέται, δε θέλει. Ο κινητήρας δίνει ωφέλιμη ροπή από τις 3,500 ως τις 6,500rpm, παραπέρα δεν ανεβάζει εύκολα, θέλει κατηφόρα και κλωτσά. Γιατί όμως να το βασανίσεις έτσι;

DSC_1549-web.jpgΗ αποδοχή

Μετά από τις πρώτες μέρες συμβίωσης με το XSR 125, με όλες αυτές τις προσπάθειες εύρεσης τελικής ταχύτητας, κόφτες και κλωτσές, άρχισα ν’ αναρωτιέμαι αν το κοιτάζω από τη σωστή οπτική. Ερχόμενη από έναν αγώνα ταχύτητας με προσωπικό ρεκόρ στα SS300 στις Σέρρες όχι, δεν το είχα πιάσει σωστά και το αδικούσα. Το συνέκρινα με κάτι ανόμοιο, με κάτι που δε θέλει να γίνει το XSR και δε δηλώνει πως είναι.

Έτσι λοιπόν έκοψα ρυθμό και σταμάτησα να βιάζομαι, έτσι όπως ακριβώς θέλει να σου πει το XSR. Άλλαζα από πρώτη σε δευτέρα στα 25km/h και γενικώς μέσα σε 100 μέτρα άλλαζα πια όλες τις σχέσεις. Με την προβλεπόμενη για τη μοτοσυκλέτα οδήγηση δε, το XSR διαφημίζει κατανάλωση 2,1lt στα 100km. Βέβαια!

Δεν ξαναβγήκα στην αριστερή λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο, γιατί δεν ένιωθα καμία ενεργητική ασφάλεια εκεί ούτε από ροπή, ούτε από φρένα- εδώ ρίχνω το φταίξιμο και στη μανέτα του μπροστινού φρένου, που είναι για εμένα μακριά και δε ρυθμίζεται. Από τις λίγες φορές που έχω χρησιμοποιήσει το πίσω φρένο, εκτός απ’ όταν θέλω να driftάρω. Ευτυχώς, διαθέτει σύστημα ABS οπότε δεν αγχώνομαι.

Τώρα που έριξα ρυθμούς είδα τις χάρες του κι ένιωσα πόσο ελαφρύ είναι. Τώρα κατάλαβα πως είναι άνετο σαν παπί. Το ψηλό του τιμόνι μου πέφτει μακριά αλλά δε μ’ ενοχλεί τώρα που δεν τα θέλω όλα απόλυτα. Ο συνεπιβάτης κάθεται άνετα κι η θέση του δεν τον κουράζει, ο αναβάτης δε ούτε που το καταλαβαίνει πως έχει δεύτερο άτομο πάνω. Τώρα σκέφτομαι πως οι αναρτήσεις του θα βόλευαν πιο μαλακές, αφού δεν πάμε για επιδόσεις αλλά το πάμε χαλαρά κι ωραία, ας είναι κι εκείνες πιο “καναπεδάτες”. Τώρα, ναι.

DSC_1583-web.jpgΤι προφέρει η γκάμα

Εκτός από τις προαναφερθείσες χρωματικές εκδόσεις Yamaha Blue της δοκιμής και Impact Yellow του σύντροχου φίλου, υπάρχει κι η έκδοση Heritage White σε άσπρο-κόκκινο. Δικά σας με 4,650euro.

Με 600euros παραπάνω περνάμε στην έκδοση “Legacy”, στην οποία το XSR 125 είναι μαύρο με γκρι και φοράει και ακτινωτές ζάντες, ορίστε, λύσσαξες πια!

 

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο XSR 125
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή € 4.650
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 52 x 58,6
Κυβισμός (cc) 124
Σχέση συμπίεσης (:1) 11,2:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη ΤCI
Εκκίνηση μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Τελική Σχέση μετάδοσης Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Deltabox
Μήκος (mm) 1960
Πλάτος (mm) 800
Ύψος (mm) 1065
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 160
Ύψος σέλας (mm) 815
Μεταξόνιο (mm) 1330
Ίχνος (mm) 95
Γωνία κάστερ (°) 26
Ρεζερβουάρ (lt) 10
Βάρος (kg) 140
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά USD 37mm, διαδρομή 130mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ διαδρομή 110mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Τροχοί / ελαστικά Κράματος αλουμινίου / χωρίς αεροθάλαμο
Μπροστά 110/70-17"
Πίσω 140/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 267mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 14,8 / 10,000
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 11,5 / 8.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 22:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha MT-03 (2023) Test - Yamaha MT 07 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon