.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 17:11

Test - Yamaha MT-09 2021 - Αποστολή στην Βαρκελώνη

Η επιτυχία, έχει διάρκεια. Οκτώ χρόνια μετά, η νέα MT-09 έρχεται να συμπληρώσει την 3η γενιά με τον καλύτερο τρόπο: Ελαφρύτερη, δυνατότερη, ποιοτικότερη, και πιο διασκεδαστική από ποτέ!

Wheelie Machine!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτό: Yamaha

 

Επιτυχίας συνέχεια

Από το 2013 που ξεκίνησε η Yamaha να παράγει αυτή την εκπληκτική MT-09, μία μοτοσυκλέτα που μετέφερε σε όλο τον κόσμο την σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας, γνωστότερη έκτοτε ως Dark Side of  Japan, πέρασαν ήδη οκτώ χρόνια. Και βρισκόμαστε ήδη, στην 3η έκδοση της. Μίας μοτοσυκλέτας πάνω στην οποία βασίστηκε όλη η σειρά MT, από το MT-125, το MT-250, το MT-320, το MT-07, αλλά και το MT-10. Και φυσικά, οι πασίγνωστες σειρές των Tracer σε 700 και 900 κυβικά, που έχουν άλλωστε και κορυφαίες πωλήσεις, ειδικά στην πατρίδα μας.

Τι να συζητάμε τώρα δηλαδή για επιτυχία, αφού φαίνεται ότι το concept Dark Side of  Japan, έφερε εκτός από νέα μοντέλα, και  ανάλογες πωλήσεις στην εταιρία των τριών διαπασών.

Στο νέο MT-09, μία από τις αλλαγές αφορά στο νέο σύστημα εξαγωγής το οποίο παράγει μία διαφορετική και χαρακτηριστική χροιά, δημιουργία της συνεργασίας του τμήματος ''πιάνων'' του εργοστασίου, με αυτό των μοτοσυκλετών.

Και κάπου εδώ, ξεκινούν οι αλλαγές, αφού το νέο MT-09 που είχαμε μπροστά μας στην Βαρκελώνη, είναι πιο άγριο, πιο ποιοτικό, πιο καλοφτιαγμένο, αλλά και πιο επιθετικό από ποτέ.

Στην επιθετικότητα αυτή, αλλάζει τελείως η μάσκα και ο προβολέας στο μπροστινό τμήμα, δημιουργώντας εμπάθειες, και αντιπάθειες, όπως διαπιστώσαμε άλλωστε από τα πρώτα comments στα social media, που συμφωνούν άλλωστε και με την άποψη μας. Ο μονός προβολέας, με το Y που σχηματίζουν τα DLR φώτα, που αφήνει ακάλυπτα στο κάτω μέρος την κόρνα και τα καλώδια, δείχνει ίσως μικρός και αταίριαστος με το υπόλοιπο σχήμα. Κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η απουσία του mini fering που πωλείται ως έξτρα και συμπληρώνει την εικόνα όταν το δεις τοποθετημένο - χωρίς αυτό, είναι εμφανείς οι βίδες συγκράτησης.

Εντυπωσιακή παρουσία

2021_YAM_MT09_EU_PGD_STA_005_03-web.jpg

Η εικόνα που αντικρίζεις από μπροστά, είναι κάτι που σιγά - σιγά συνηθίζεται, όπως γίνεται άλλωστε με κάθε αλλαγή που συναντάμε στην ζωή μας, ωστόσο, οι νέοι χρωματισμοί με το πορτοκαλί φλούο στους νέους κατά 700 γραμμάρια ελαφρύτερους τροχούς, και το γκρι σκούρο χρώμα με τα νέα δίχρωμα αυτοκόλλητα, συνθέτουν μία πολύ όμορφη μοτοσυκλέτα.

Εντυπωσιακή θα λέγαμε καλύτερα, μιας και δείχνει να μπαίνει στα σχεδιαστικά λημέρια των Ευρωπαίων, προσθέτοντας απαλές γραμμές και μία καλλίγραμη σιλουέτα, που δύσκολα συναντάς σε γιαπωνέζα.

Εμείς, βολευτήκαμε αμέσως στην φαρδιά και μέτριου ύψους σέλα, με τον ''χώρο εργασίας'' να είναι νέος - το τιμόνι αφήνει περισσότερο χώρο για να κινείσαι, και μάλιστα, ρυθμίζει προς τα εμπρός κατά 14mm και προς τα πάνω 8mm, αν αντιστρέψεις τα καβαλέτα που το συγκρατούν. Κάτι που στο 1.80m μας δεν χρειάστηκε, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και ψηλότεροι αναβάτες, που ενδεχομένως να βρουν αυτή την ρύθμιση ιδανική για τα μέτρα τους.

Ξεκινώντας την βόλτα μας στους βρεγμένους δρόμους της Βαρκελώνης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση λίγο πολύ γνώριμη, μιας και αυτοί οι υγροί δρόμοι, είναι σε κράτημα κάπως καλύτεροι από τους στεγνούς της Ελλάδας. Και εδώ, είχαμε για σύμμαχο τα εξαιρετικά ηλεκτρονικά του νέου MT-09, τα οποία ελεγχόμενα από την νέα μονάδα IMU η οποία συνεργάζεται με αισθητήρες σε έξι άξονες, προσφέρει σημαντική ασφάλεια στην οδήγηση. Καταρχάς, να πούμε ότι προέρχεται από το YZF-R1,  και αυτό από μόνο του δείχνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Yamaha το νέο MT-09. Κατά δεύτερον, όταν ανοίγεις το γκάζι σε βρεγμένο οδόστρωμα, με ότι ποιότητα οδοστρώματος και να έχει, και η μοτοσυκλέτα δεν γλιστρά, ούτε υπό κλίση, ούτε όρθια, αλλά επιταχύνει, κάνοντας μάλιστα ελεγχόμενες σούζες, τότε, μάλλον η επιλογή είναι εξαιρετική.

Ηλεκτρονική απόλαυση

Το νέο MT-09 μπορεί να ελέγχει την σούζα με το σύστημα LIF (Lift Control), την πλαγιολίσθηση με το Slide Control (SCS), την βελτίωση της πρόσφυσης με το TCS (Traction Control), την κατανομή πέδησης με το BC (Brake Control). Τα παραπάνω, για έλεγχο της σταθερότητας στο άνοιγμα του γκαζιού φυσικά, ρυθμιζόμενα σε τρία επίπεδα, αλλά και με δυνατότητες απενεργοποίησης, για τους γρήγορους, με το τελευταίο, να προσφέρει λειτουργία Cornering αποτρέποντας το μπλοκάρισμα των τροχών.

Εμείς ξεκινήσαμε την μέρα μας σε ρυθμούς βόλτας, προσπαθώντας να εκμαιεύσουμε τις δυνατότητες του νέου MT-09, σε δρόμους με λίγη κίνηση, οδηγώντας μέσα στην πόλη, στην διαδρομή για να βγούμε ''εκτός''.

Η ροπή, θηριώδης, μέσα στην κίνηση η μοτοσυκλέτα δεν κρατιέται, και οι κινήσεις στο γκάζι πρέπει να είναι χειρουργικές. Η λειτουργία του τρικύλινδρου κινητήρα είναι τόσο θετική στο παραμικρό άνοιγμα του γκαζιού, που νομίζεις ότι είναι ηλεκτρικός - ασταμάτητος σε παροχή ενέργειας από τις πολύ χαμηλές στροφές.

Η ποιότητα στην λειτουργία του, εξαφανίζει κάθε υποψία κινούμενων μερών στο εσωτερικό του, και ψάχνεις να δεις τι οδηγάς.

Ανοίγοντας το γκάζι στο βρεγμένο οδόστρωμα η μοτοσυκλέτα δεν γλιστρούσε καθόλου, και με το Mode 1 που είναι το πιο ''χαλαρό'', μπορούσα να επιταχύνω γρήγορα και να σηκώνω τον μπροστινό τροχό ελαφρώς, κάνοντας σούζες διαρκείας. Σούζες με τον τροχό σε μικρή απόσταση από το έδαφος, την μοτοσυκλέτα να επιταχύνει ασταμάτητα, και την σταθερότητα σε μοναδικά επίπεδα. Σε βρεγμένο οδόστρωμα!

Ένα εκπληκτικό συναίσθημα ασφάλειας, το οποίο μας επέτρεπε να οδηγούμε γρήγορα παρά τις συνθήκες. Φυσικά, οι δρόμοι ήταν εξαιρετικοί σε κράτημα, μαύροι και άγριοι, αλλά η υγρασία εμφανής, σε σημείο που έβαζα το πόδι κάτω για να διαπιστώσω αν το οδόστρωμα είναι όντως βρεγμένο, και αν κρατάει.

_PH_4498-web.jpg

Όλα τα μωρά στην πίστα!

Οι οριακές καταστάσεις δεν άργησαν να έρθουν, αφού ο τρικύλινδρος κινητήρας με τα 42 επιπλέον κυβικά του (889 από 847cc), λόγω της αύξησης της διαδρομής των εμβόλων, με την αυξημένη κατά 4 ίππους ιπποδύναμη (119 από 115hp), δείχνει έτοιμος για κάθε χρήση. Λέμε για κάθε χρήση, γιατί η παρόμοια σε σχέδιο καμπύλη ιπποδύναμης που μας παρουσίασε η Yamaha, ακολουθεί την ίδια ''σχεδίαση'', αλλά με αισθητά ''γεμάτη'' ιπποδύναμη από τις μεσαίες, έως τις ψηλές στροφές.

Το ίδιο συμβαίνει και στην καμπύλη της ροπής, όπου μάλιστα η μέγιστη τιμή έχει φτάσει στα 9,5kgm στις 7.000σ.α.λ., νούμερο που εκτός ότι είναι αυξημένο κατά 6%, εμφανίζει και την μέγιστη τιμή του 1.400 στροφές χαμηλότερα!

Έτσι εξηγείται ότι η γεμάτη λειτουργία που βλέπουμε κατά την βόλτα μας, μετατρέπεται εύκολα σε απόλαυση, όταν ανοίγουμε απότομα το γκάζι. Η μοτοσυκλέτα, δεν κρατιέται, η αίσθηση είναι ελαφρύτερη συνολικά, παρά το ότι ο νέος στρόφαλος διαθέτει 15% περισσότερη μάζα σε επιλεγμένες περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη της ροπής στις χαμηλές στροφές λειτουργίας.

Υπάρχει λόγος και γι' αυτό: Ο κινητήρας, έχει τοποθετηθεί με μία μικρή κλίση προς τα εμπρός, φορτίζοντας περισσότερο τον μπροστινό τροχό, αλλάζοντας την κατανομή βάρους, βοηθώντας σημαντικά στην ευκολία αλλαγής κατεύθυνσης. Δίνοντας μας μία μοναδική αίσθηση κατά την οδήγηση στους φιδίσιους δρόμους της ισπανικής επαρχίας, που αποτελούν το πεδίο μάχης μας για σήμερα!

Έχουμε φρέσκα ελαστικά, μιας και είμαστε το πρώτο γκρουπ που οδηγά στην επίσημη παρουσίαση, έχουμε νέο ρυθμιζόμενο μπροστινό σύστημα, έχουμε νέο πλαίσιο, ελαφρύτερο και ισχυρότερο, και συνολικά, μία μοτοσυκλέτα φρέσκια, βασισμένη στο ίδιο concept, ελαφρύτερη κατά 4 κιλά (189 κενή), και δυνατότερη κατά 4 ίππους.

Και ο ήλιος έχει βγει για τα καλά, η άσφαλτος στεγνώνει, και απενεργοποιούμε το Traction και το Lift Control, και αρχίζει το πανηγύρι!

Ρόδα, τσάντα και κοπάνα

Ανοίγοντας το γκάζι με πρώτη ή δεύτερη σχέση – οι οποίες έχουν μακρύτερες σχέσεις μετάδοσης στο νέο μοντέλο – η μοτοσυκλέτα επιταχύνει τόσο γρήγορα που νιώθεις δύο πράγματα: Πρώτον ότι μάλλον η νέα λειτουργία, τις κάνει να δείχνουν ακόμη ''κοντές'', και δεύτερον, πως ίσως ο κινητήρας πατινάρει. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, μόνο ότι το MT-09 είναι τόσο γρήγορο που θυμίζει dragster σε επιτάχυνση!

Η θετική λειτουργία του κινητήρα που μας πήγαινε χαλαρή βολτίτσα λίγη ώρα πριν, με το άνοιγμα του γκαζιού μεταμορφώθηκε σε μία αστείρευτη πηγή δύναμης που ''σπρώχνει'' δυνατά. Μετατρέποντας έτσι την χαλαρή βόλτα, σε απόλυτη διασκέδαση. Οι σούζες, διαδέχονται η μία την άλλη, το άνοιγμα του γκαζιού, με 1η, 2η, και 3η σχέση, φέρνει τον τροχό στον αέρα για πλάκα, κι εμείς το διασκεδάζουμε σαν 8χρονα σε luna park. Η επιλογή της διαδρομής, είναι και αυτή για παιχνίδια, με το μοναδικό κράτημα και την φιδίσια σχεδίαση, λες και έχει στρωθεί για πάρτη μας.

Και φυσικά, το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο, επιταχύνοντας έως τα 185χ.α.ω. με 4η σχέση ακόμη και σε μικρές ευθείες, αλλάζοντας κατεύθυνση στις συνεχόμενες στροφές με άνεση, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη σε πλαίσιο και αναρτήσεις. Το στήσιμο του, είναι κορυφαίο, με το μπροστινό σύστημα να είναι ίσως λίγο μαλακό για τα γούστα μου, αλλά ενδοτικό ακόμη και σε μικρές ανωμαλίες που αν ήταν σκληρό, πιθανότατα θα ''έδιωχνε''.

Πιέζουμε στα όρια, κυνηγιόμαστε σε μία απίστευτα διασκεδαστική ημέρα, με τα φρένα του να φροντίζουν πάντα για την ασφαλή μείωση της ταχύτητας, το πλαίσιο για την τοποθέτηση μας στην σωστή γραμμή, ο κινητήρας με την ομαλή απόδοση για τον έλεγχο σε κάθε συνθήκη.

Απολαμβάνουμε την εξαιρετική λειτουργία του Quick Shifter και αλλάζουμε σχέσεις χωρίς συμπλέκτη συνεχώς, με τον κινητήρα να συντροφεύει με τον ήχο του την κάθε αλλαγή, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Από απόλυτη streetfighter σε χρηστική naked

_PH_4611-web.jpg

Τελειώνουμε με τις φωτογραφήσεις, σταματάμε για φαγητό, και εκεί που λέμε ''θα επιστρέψουμε χαλαρά'', επιστρέφουμε στην Βαρκελώνη από μία παραλιακή διαδρομή με συνεχόμενα στροφιλίκια.

Άντε πάλι! Επιλέγουμε ξανά γραμμές, ανοίγουμε ξανά το γκάζι, εμπιστευόμαστε ξανά το κράτημα και τα ηλεκτρονικά του MT-09, οδηγούμε επιθετικά, βγαίνουμε στην εθνική και πλακωνόμαστε, για να καταλήξουμε στην βάση μας έπειτα από μία διασκεδαστική ημέρα, με συνεχόμενες στροφές, και 220 χιλιόμετρα στο οδόμετρο. Έχοντας μία μέση κατανάλωση στα 6,5 λίτρα, έπειτα από τόσο επιθετική, σβέλτη, γρήγορη οδήγηση, σε μία απόλυτα διασκεδαστική ημέρα στην σέλα του MT-09, νιώθουμε πως οι δηλώσεις των ανθρώπων της Yamaha για τις ικανότητες του ΜΤ-09 3ης γενιάς, είναι σωστές. Ψάχνουμε κάτι αρνητικό να βρούμε, και εστιάζουμε στην λειτουργία του διακόπτη στο δεξί γκριπ, από το οποίο ρυθμίζει το menu, που δεν έχει καλή λειτουργία, και μάλλον θα είναι το πρώτο που θα αντικατασταθεί στα πρώτα μοντέλα.

Η νέα οθόνη TFT 3,5'' είναι μικρή μεν, αλλά ιδανική για τις διαστάσεις και το στυλ του, με ορατές ενδείξεις και εύκολη πλοήγηση στο menu.

 Όλα τα υπόλοιπα, μας κάλυψαν, περάσαμε καλά, μας άρεσε πάρα πολύ, τόσο που δεν κουραστήκαμε μετά από μία μεγάλη θα λέγαμε ημέρα. Καλύπτοντας τις προδιαγραφές Euro5, κινητήρας, πλαίσιο, ηλεκτρονικά, έρχονται με μία νέα σχεδίαση, να συνεχίσουν την παράδοση των MT-09, αυξάνοντας το επίπεδο παροχών προς τον αναβάτη, την ασφάλεια του, την διασκέδαση του, επιτυγχάνοντας μία πιο ευρεία σχέση για κάθε μετακίνηση. Μία όμορφη και ποιοτική επιθετική streetifigher με χαρακτήρα πολυχρηστικου naked, και χρήση εύκολου ''παπιού'' για κάθε μέρα.

Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τι είναι;

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh ST501 Frost, Jacket Dane Reykholt 02, παντελόνι Nordcode Jean, γάντια Five RS-C, μποτάκια Acerbis Keyαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Κατασκευαστής

Yamaha

Μοντέλο

MT-09

Αντιπρόσωπος

Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.

Τιμή

Αναμένεται

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4 Β/Κ

Κυβισμός (cc)

890

Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm)

78 x 62.1

Συμπίεση (:1) 

11.5

Τροφοδοσία 

Ηλεκτρονικός ψεκασμός TCI

Σύστημα εξαγωγής 

3 σε  1

Λίπανση 

Υγρό κάρτερ

Εκκίνηση 

Μίζα

Συμπλέκτης 

Υγρός πολύδισκος

Μετάδοση

6 σχέσεων με αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος  

Αλουμινένιο τύπου Deltabox

Κάστερ (°) 

25

Ίχνος (mm)

108

Μεταξόνιο (mm)

1,430

Ύψος σέλας (mm)

825

Μήκος (mm)

2,090

Πλάτος (mm)

795

Ύψος (mm)

1,190

Απόσταση εδάφους (mm)

140

Βάρος (kg)  

189 (υγρό)

Ρεζερβουάρ (lt) 

14

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, διαδρομή 130 mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης

Πίσω 

Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 122 mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης

   

Ελαστικά

 

Μπροστά

120/70-ZR17 (58W)

Πίσω 

180/55-ZR17 (73W)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 298 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων

Φρένα

Δίσκος 245 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου 

   

Εξοπλισμός

 
 

Οθόνη TFT 3.5 ιντσών, cornering traction control (TCS), cornering ABS, σύστημα ελέγχου ολίσθησης (SCS), σύστημα ελέγχου ανύψωσης μπροστινού τροχού (LIF), σύστημα ελέγχου πέδησης (BC), LED φώτα, quick shifter (QSS)

   

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 

119 / 10,000

Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 

9.5 / 7,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon