.
Κατηγορία Voge
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 10:03

Test - Voge 300R (2022)

Μικρό θαύμα

Η μικρή σπορ γυμνή Voge μας κερδίζει με τον καλοστημένο της χαρακτήρα, γαρνιρισμένη με μια γευστικότατη τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η εισαγωγική οικογένεια μοντέλων της Voge περιλαμβάνει τρία μοντέλα που μοιράζονται την ίδια βάση, έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 294.2 κυβικών εκατοστών στο κέντρο ενός ατσάλινου χωροδικτυώματος.

Δίπλα στα ρετρό σχεδίασης 300AC και 300ACX, το 300R προτείνει πιο σύγχρονη σιλουέτα, με όμορφη και προσεγμένη εμφάνιση που χαρακτηρίζεται από καλή ποιότητα κατασκευής. Ειδικά δε στο κόκκινο χρώμα που είχε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, τα κολακευτικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν.

Η λογική της Voge σαφέστατα κοιτάζει προς τη διατήρηση του κόστους σε προσιτά επίπεδα, αυτό ωστόσο όχι μόνο δεν δείχνει να έχει επιπτώσεις πουθενά στο κορμί του 300R, μα καταφέρνει να συμπεριλάβει ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό και κάθε άλλο παρά συνηθισμένο στην κατηγορία του στοιχείο: δύο δίσκους στο μπροστινό φρένο.

Κατά τα φαινόμενα το γυμνό Voge τιμά το R στο όνομά του, τόσο από πλευράς σχεδίασης, όσο και χάρη σε επιλογές όπως το ανεστραμμένο πιρούνι και οι δίδυμοι δίσκοι. Το ζητούμενο φυσικά είναι κατά πόσο αυτή η εικόνα διατηρείται και στην οδήγηση, κάτι που θα αναλύσουμε αμέσως μετά.

A15A8627 web 

Παρότι η μοτοσυκλέτα είναι μαζεμένη σε διαστάσεις – και μάλλον οι σχεδιαστές της δεν είχαν στο μυαλό εύσωμους μεσήλικες δημοσιογράφους – βρήκα ανετότατα τη θέση μου πάνω στο 300R χωρίς συμβιβασμούς. Η θέση οδήγησης είναι εργονομικά ουδέτερη και ξεκούραστη, χωρίς περίεργες γωνίες για τα πόδια και με ίσιο τιμόνι που δε σε αναγκάζει να σκύβεις.

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας του έρχεται στη ζωή με ωραίο στακάτο ήχο που δεν ενοχλεί, φτιάχνει όμως μια ευχάριστη μουσική υπόκρουση που συνοδεύει τη βόλτα ήδη από τις χαμηλές στροφές.

Κραδασμοί που να ενοχλούν δεν υφίστανται και πολύ γρήγορα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ασχολούμαι αποκλειστικά με την απόδοση του κινητήρα. Γραμμικότατος και φιλικός από πολύ χαμηλά, ο μονοκύλινδρος 300άρης βγάζει υπέροχο τσαγανό στις μεσαίες, εκεί που αναμενόμενα βρίσκεται η αποδοτικότερη περιοχή του.

Ειδικά στο χωραφάκι από 5,000 ως 8,000 rpm επιταχύνει το 300R δυνατά, κάτι που για αναβάτες με λιγότερα κιλά από του λόγου μου θα είναι ακόμη εντονότερο, άρα και απολαυστικότερο.

Αυτό μεταφράζεται σε καθημερινή ευχρηστία, καθώς η καλύτερη περιοχή του κινητήρα είναι εκεί ακριβώς που θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σε ρυθμούς πόλης.

Από τους 28.2 ίππους που ανακοινώνει η Voge, στο δυναμόμετρο της Power House Engineering καταγράψαμε μια ικανοποιητικότατη επίδοση 25.6 hp, η δε μέση κατανάλωσή του κυμάνθηκε γύρω από τα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Η τελική του ταχύτητα ξεπερνά πανεύκολα τα 130 km/h, ενώ δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να φτάσει και να ξεπεράσει τα 140. Ο,τιδήποτε έρθει από κει και πάνω είναι αποτέλεσμα συνθηκών και μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία στην πράξη είναι το γεγονός πως μια ταχύτητα ταξιδίου γύρω στα 110-120 km/h αποτελεί ψωμοτύρι για το Voge 300R.

Έτσι οι εκδρομές δεν είναι εκτός προγράμματος, τουλάχιστον αφήνοντας όσο πιο έξω από το μενού γίνεται τον αυτοκινητόδρομο – όπου κανένας μικρομεσαίος μονοκύλινδρος δεν διέπρεψε ποτέ.

A15A8511 web 

Τα καλύτερα έρχονται σε πιο σφικτές διαδρομές, εκεί όπου το γκάζι είναι αρκετό για λίγη διασκέδαση και το στήσιμο του Voge 300R αναδεικνύει τις αρετές του.

Στην είσοδο της στροφής η μοτοσυκλέτα ακολουθεί πανεύκολα την οδηγία να πλαγιάσει, αναδεικνύοντας το σωστό ζύγισμα των μαζών της στο πλαίσιο για συνολικά ουδέτερη συμπεριφορά: μπαίνει, κρατά απροβλημάτιστα την κλίση της και επιτρέπει διορθώσεις και αλλαγές τροχιάς.

Οι αναρτήσεις του 300R συνεργάζονται καλά στις σπορ διαθέσεις, στηρίζοντας τον γρήγορο ρυθμό με επαρκείς αποσβέσεις και προβλέψιμη συμπεριφορά. Κρατώ μόνο μια αμφιβολία σχετικά με τα λάστιχα της Cordial, τα οποία μου φάνηκαν αρκετά σκληρά και μάλλον εκεί τέθηκε το όριο με αυτή τη Voge.

Γλιστρήματα δεν είχα στη στεγνή άσφαλτο, μα δεν βρήκα και την εμπιστοσύνη να πλησιάσω τα όρια της μοτοσυκλέτας, τα οποία εκτιμώ πως υπερβαίνουν σαφώς αυτά των ελαστικών της. Με ένα ζευγάρι καλύτερα παπούτσια το 300R αφήνει υποσχέσεις πως θα είναι ακόμη πιο απολαυστικό στη στροφή, πιθανότατα βελτιώνοντας την εικόνα τόσο στην πρόσφυση, όσο και στην πληροφορία που φτάνει στο τιμόνι.

Και φτάνουμε στο πρωταγωνιστικό πακέτο του μπροστινού, τα φρένα. Η Voge έστησε σοφά το σύστημα πέδησης εδώ με δύο δίσκους, αναζητώντας προοδευτικότητα και όχι την απόλυτη δύναμη. Συγκριτικά με έναν πιο μεγάλο μοναχικό δίσκο, το πλεονέκτημα που προσφέρει το δίδυμο του 300R είναι η λιγότερη πίεση που χρειάζεται στη μανέτα για το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο έλεγχος του μπροστινού φρένου είναι εξαιρετικός, και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Σε μια ελαφριά μοτοσυκλέτα (140 κιλά στεγνή) με περιορισμένη ισχύ το δύσκολο δεν είναι να βρεθεί η δύναμη για να τη σταματήσει, μα κυρίως αυτή να είναι εύχρηστη, φιλική προς τον χρήστη. Ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω εδώ.

A15A8672 web 

Το Voge 300R μπαίνει σε μια γεμάτη γωνιά της ελληνικής αγοράς, απέναντι σε ένα ευρύ πεδίο παρόμοιων μοτοσυκλετών. Ως μονοκύλινδρο, το 300R νιώθει πιο έντονα τον ανταγωνισμό μοτοσυκλετών όπως οι CFMOTO 300NK και FB Mondial HPS300. Φυσικά δεν ξεχνάμε πως αναμένεται και το νέο Honda CB300R, αν και αυτό λογικά θα απέχει αρκετά τιμολογιακά από τα προαναφερθέντα, ενώ στο κάδρο της κατηγορίας πρωταγωνιστεί και το δικύλινδρο Yamaha MT-03.

Στα €3,775 το Voge 300R δείχνει κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, προσφέροντας ένα πακέτο που κουμπώνει ιδανικά στην καθημερινότητα της πόλης χάρη στις μικρές του διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τον ροπάτο κινητήρα του, όντας ευκολοδήγητο, καλοστημένο και ασφαλές με αποτελεσματικά περιφερειακά.

Μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως σχολείο για το επόμενο επίπεδο σπορ οδήγησης για αναβάτες που προάχθηκαν από την Α1 κατηγορία διπλωμάτων, ενώ εξίσου άνετα μπορεί να εξυπηρετήσει έμπειρους μοτοσυκλετιστές που αναζητούν κάτι οικονομικό και εύκολο για κάθε μέρα ως μια μοτοσυκλέτα που στο μικρό της δέμας έχει αρκετό μπαχάρι για να νοστιμίσει κάθε διαδρομή.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Caberg Avalon Forge

Μπουφάν: Nordcode X-City

Παντελόνι: Nordcode Kevlar Jeans

Γάντια: Five WFX3 WP

Μπότες: Forma Swift Dry

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Voge 300R (2022)
Αντιπρόσωπος Mototrend
Τιμή (€) 3,775
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 292.4
Συμπίεση 11:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 61.2
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,965 x 785 x 1,075
Μεταξόνιο (mm) 1,350
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) 165
Βάρος (kg) 140 (στεγνό)
Ρεζερβουάρ (l) 16
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 35 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά Cordial (tubeless)
Mπροστά 110/70-17
Πίσω 150/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι, δαγκάνες 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS Bosch
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 28.2 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 2.6 / 7,000 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 14:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - VOGE 300AC Video Test Ride - VOGE 300R »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon