.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 13:43

Test - KTM 690 Duke 2016

 

To Infinity and Beyond - Ή πώς να κάνεις το απόλυτο... ακόμα καλύτερο

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης


Δεν έφτανε που το KTM 690 Duke αποτελούσε την πιο δυνατή μονοκύλινδρη παραγωγής, για το 2016 έγινε ακόμα δυνατότερο. Κι όμως, αυτή η πλευρά του είναι μόνο μία από τις πολλές που διαθέτει. Μια από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες στον κόσμο, και από τις πλέον πολυτάλαντες, πραγματικά απογειώνεται με το νέο μοντέλο.

ktm 690 duke action 1

Ας δούμε πρώτα μερικά νούμερα. 71 ίπποι από το Euro4 μοτέρ (+7% επίσημα από το προηγούμενο μοντέλο, ενώ στο R έχουμε λίγα ακόμη αλογάκια). Σημειώστε πως μιλάμε για 71 άλογα στον τροχό. Ναι, στον τροχό. Από 690 μονοκύλινδρα κυβικά εκατοστά. Πόσα είχαμε μετρήσει εμείς στο ίδιο δυναμόμετρο, στο προηγούμενο μοντέλο; 62 άλογα! Καλά διαβάσατε, μετρήσαμε 9 hp περισσότερους στο νέο μοντέλο! Αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 7% αύξηση, αλλά... 17%!!! Και 7,5 κιλά ανακοινώσιμης ροπής (+6% από το προηγούμενο μοντέλο). Τα παραπάνω έχουν να κινήσουν μόλις 148.5 κιλά βάρους, στεγνό (και ένα κιλό κάτω στο R με την ακράπα). Τελική ταχύτητα στο κοντέρ, πάνω από 210… απίθανο ε; Όχι. Ή δηλαδή ναι. Φυσικά και ναι! Αλλά... και όχι. Δεν είναι αυτό το ζουμί. Δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό το ζουμί. Μπερδευτήκαμε.

Ποιο είναι το ζουμί;

Πρώτα από όλα, το γεγονός πως όλα πάνω στον Θεό των μονοκύλινδρων μοτοσυκλετών δουλεύουν χάρμα. Χάρμα όμως. Βγάζω από τη μέση το σχετικά νευρικό -αλλά όχι εκνευριστικό- γκάζι στις ΠΟΛΥ χαμηλές ταχύτητες, μια νεκρά που βρήκα 2-3 φορές ψάχνοντας την 4η σχέση, και το “τι να τα κάνεις μάνα μου τα 200 χουλουμού την ώρα σε μοτοσυκλέτα γυμνή;”, και αυτό που μένει είναι... γαλήνη. Ηρεμία πνεύματος. Ραφιναρισμένη αίσθηση. Αγαστή συνεργασία. Ποιότητα κύλισης. Ομοιογενές σύνολο... θα μπορούσα να το συνεχίσω αυτό για πολύ ακόμα... όμως νομίζω πως πήρατε μια πρώτη γεύση.

ktm 690 duke action 4

Το ζουμί είναι πρώτα από όλα δεμένο. Κι όταν το ζουμί είναι δεμένο, σημαίνει πως τα υλικά της συνταγής δημιούργησαν κάτι πραγματικά επιτυχημένο. Αλλά... το ζουμί δεν είναι αυτό. Μην αρχίσεις πάλι! Όχι, όχι, σας λέω δεν είναι αυτό το ζουμί... το ζουμί είναι στην παροχή μοναδικής αξίας από τα κορυφαία περιφερειακά, συστήματα ασφαλείας και γενικότερο εξοπλισμό του 690 Duke.

Περιφερειακά, ηλεκτρονικά συστήματα & εξοπλισμός


Έχει ψεκασμό. Φυσικά -αλάνθαστο όμως. Και Ride by Wire (που δουλεύει και δεν κάνει τα δικά του). Και μίζα -εννοείται. Και μονόδρομο συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση. Ναι, τον APTC τον ίδιο -insert trademark sign. 

stripped

Έχει και χάρτες. Street, Sport και Rain. Και πλέον ΔΕΝ χρειάζεται να ανοίξεις τη σέλα για να τους επιλέξεις, όπως στο προηγούμενο μοντέλο, εδώ όλα γίνονται από το σούπερ-ντούπερ φωτιζόμενο (!) joystick στο αριστερό γκριπ! Το 690 Duke δεν εκσυγχρονίστηκε απλά, αλλά πέρασε... του δε νέξτ λέβελ. “To infinity and beyond” που λέει κι ο Buzz Lightyear.

Περιμένετε όμως, τώρα αρχίζουν τα καλά.


Το Ready to Race κτηνάκι έχει και Traction Control (μια λυχνία στο ταμπλό δείχνει την ενεργοποίηση του), που αλλάζει ρύθμιση ανάλογα με τον χάρτη που έχετε επιλέξει, είτε κρατώντας τα ηνία της ασφάλειας στη βροχή, είτε επιτρέποντας σας να ντριφτάρετε στον χάρτη Sport. Δίπλα στο Traction Control, το 690 διαθέτει και την αρωγή του MSR (Motor Slip Regulation), το οποίο αποτρέπει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού σε κατεβάσματα ή απότομο κλείσιμο του γκαζιού. Προσοχή: αμφότερα τα παραπάνω συστήματα βρίσκονται στον έξτρα εξοπλισμό του 690 -στάνταρ στο R.

abs modulator

Η ηλεκτρονική πανδαισία συνεχίζεται με το δικάναλο ABS που δεν είναι ένα απλό, ένα μπανάλ, ένα συνηθισμένο ABS. Όχι βέβαια, μας προσβάλλετε! Το 9Μ+ της Bosch διαθέτει και ρύθμιση Supermoto (στον έξτρα εξοπλισμό για το απλό 690 Duke, στον στάνταρ για το R), για λειτουργία ΜΟΝΟ στον μπροστινό τροχό, ενώ μπορείτε να το απενεργοποιήσετε εύκολα, όπως και το Traction Control.

msc

Τεχνολογικό υπέρ-ατού και γκολ από τα αποδυτήρια του Duke R (δυστυχώς όμως όχι του απλού Duke) στον ανταγωνισμό (και δεν μιλάμε για μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες, εκεί δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά για γυμνά μοντέλα με περισσότερους κυλίνδρους) αποτελεί το MSC (Motorcycle Stability Control), με το Cornering ABS! Η συγκεκριμένη μονάδα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Bosch δίνει το επιπλέον ασύγκριτο προτέρημα σε ABS, Traction Control και Motor Slip Regulation να αλλάζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.

Πόσοι αντικραδασμικοί είναι αρκετοί;


Περνάμε στην μοναδική καινοτομία της ΚΤΜ, όπου στη νέα κεφαλή της μοτοσυκλέτας, ο εκκεντροφόρος -που ανοίγει ο ίδιος τις βαλβίδες εισαγωγής, με κοκοράκια να έχουν αναλάβει τις εξαγωγής- λειτουργεί ως δεύτερος αντικραδασμικός άξονας, γεγονός που εκπολιτίζει ακόμα περισσότερο τον μεγάλο μονοκύλινδρο κινητήρα. Όσοι έχουν εμπειρία από ταξίδι με 640 (όχι, όχι δεν θα μιλήσουμε για το... 620 που έσπαγε πέτρες με τους κραδασμούς) θα γνωρίζουν πως μετά από λίγη ώρα οι κραδασμοί έφερναν αδιανόητο μούδιασμα στα χέρια, ενώ και τα πόδια δεν πήγαιναν πίσω. Η στάση τότε για ξεκούραση ήταν επιτακτική. Το πρώτο 690 έκοψε τους κραδασμούς στο ελάχιστο δυνατό, με την ΚΤΜ να εξευγενίζει ακόμα περισσότερο τον δούκα για το 2016. Τα κατάφερε;

detail r

Εν πολλοίς ναι. Ελάχιστοι πλέον περνούν σε χέρια και πόδια, ενώ μόνο σε συγκεκριμένες στροφές τους αντιλαμβάνεται ο αναβάτης. Παρόλα αυτά δεν έχουν εξαφανιστεί 100%. Περιέργως το σύστημα ακούγεται σα να χρειάζονται ρύθμιση οι βαλβίδες, όμως από την ΚΤΜ μας διαβεβαίωσαν πως ο θόρυβος είναι φυσιολογικός. Σημειώστε πως νέο είναι το πιστόνι, νέα η μπιέλα, ο στρόφαλος, νέα τα μπεκ του ψεκασμού (50 χλστ. Από 46.), νέα και αρκετά ακόμη εξαρτήματα (ελαφρύτερα και ακόμα πιο ανθεκτικά) στον κινητήρα, σε σχέση με εκείνον του προηγούμενου μοντέλου.

TFT όργανα; Τι είπες τώρα!


Ας δούμε όμως και το ταμπλό. Εκεί όπου η μαγεία ξεκινά.

TFT display cold engine

Εντάξει, το έχουμε χέσει στις υπερβολές, αλλά τι τα θες, δεν βρίσκεις κάθε μέρα TFT έγχρωμη οθόνη σε μοτοσυκλέτα. Άντε σε κάνα Diavel των 20+ χιλιάδων ευρώ, και σε παρόμοια status symbol bikes. Μπαμ! Τώρα και στο Duke! Το 690. Ούτε το 1290 δεν έχει κάτι ανάλογο.

TFT display high RPM

Βέβαια η αλήθεια είναι πως στον ήλιο πολλές φορές... δεν έχεις όργανα, καθώς οι ενδείξεις τους αχνοφαίνονται.

detail 10

Το λάθος έγινε στην μικρή κλίση που έχουν, καθώς η οθόνη είναι σχεδόν επίπεδη, και αν το ηλιακό φως βαράει κάθετα (όπως στην φωτογραφία)... τα βλέπεις αχνά.

KTM Duke - Η απόλυτη sport μονοκύλινδρη εμπειρία οδήγησης


Το 690 Duke είναι ελαφρύ. Πολύ ελαφρύ. Και μανιτζέβελο σε στατικούς χειρισμούς και μανούβρες. Τόσο που θυμίζει scooter ή μεσαίο scooter. Μετά, ανεβαίνεις στη σέλα του. Δεν είναι και τόσο ψηλό. Με ύψος 1.70 δεν είχα κανένα πρόβλημα να πατήσω καλά -με λίγο τέντωμα- το ένα πέλμα κάτω. Το full-ride-by-wire είναι ακριβές και μεταδίδει σωστά τις εντολές του αναβάτη στο μοτέρ. Μόνο στις πολύ χαμηλές στροφές το γκάζι είναι ελαφρώς νευρικό και θέλει γλυκούς χειρισμούς από τον αναβάτη στο άνοιξε-κλείσε. Για όσους θέλουν πιο γλυκιά απόδοση όμως, ο χάρτης Street τα καταφέρνει καλύτερα από τον Sport.

detail 8

Οι τρεις χάρτες, Sport, Street και Rain αλλάζουν ακόμα και εν κινήσει (!), μέσω των κουμπιών που βρίσκονται στο αριστερό χειριστήριο. Σημειώστε πάντως πω οι επιλογές Rain & Sport στο απλό Duke βρίσκονται στον έξτρα εξοπλισμό που μπορεί να αγοράσει ο αναβάτης, ενώ στο R είναι στάνταρ. Επίσης, στον έξτρα εξοπλισμό (Track Pack) βρίσκονται και το Traction Control, αλλά και το Motor Slip Regulation. Στην κίνηση στην πόλη, στις χαμηλές στροφές, κάποιοι κραδασμοί κάνουν την εμφάνιση τους στο τιμόνι, ενώ το πολύ μακρύ γρανάζωμα κόβει αρκετή από την ελαστικότητα του μοτέρ, με τον αναβάτη να πρέπει να δουλέψει αρκετά με το κιβώτιο (ψηλές σχέσεις σε μικρές ταχύτητες οδηγούν σε κάποια σκορτσαρίσματα), παρά την μεγάλη ιπποδύναμη που διαθέτει το 690 Duke.

detail 4

Η απόδοση πάντως του μοτέρ είναι σαφώς πιο γραμμική από του προηγούμενου μοντέλου, αν και όπως και σε εκείνο, πρέπει να ανεβάσεις στροφές για να βρεις τα άλογα. Όπως και στα προηγούμενα 690 Duke, έτσι κι εδώ απουσιάζει η βαριά και αργόμπιτη “πιστονιά” των παλιών μονοκύλινδρων, με το πιστόνι να είναι τόσο ελαφρύ και ταχύ στην κίνηση που δίνει στο μοτέρ χαρακτήρα... δικύλινδρου! Οι σούζες θα έρθουν με ελαφρύ τράβηγμα με 1η, και με τη βοήθεια του συμπλέκτη με 2α, ενώ το γκάζι είναι σχετικά απαιτητικό στον χειρισμό σε ανάλογα ακροβατικά.

Πολιτισμένος πολεμιστής

Αν ο αναβάτης επιθυμεί να κινηθεί σε πολιτισμένους ρυθμούς, ο Δούκας θα παράσχει όλες τις βοήθειες που μπορεί να φανταστεί κανείς, όντως μια από τις φιλικότερες μοτοσυκλέτες για αρχάριους αναβάτες. Εκπληκτική αίσθηση από το πλαίσιο σε όλες τις ταχύτητες, ευελιξία και ακλόνητη σταθερότητα παντού, με τα σχετικά σκληρά ελαστικά Metzeler Sportec M7 RR να αποδεικνύονται απρόσμενα... άριστα τόσο στους ελληνικούς δρόμους, όσο και στην πίστα! Ενώ δεν λιώνουν με τίποτα σε burnout (μετάφραση: θα κρατήσουν για πολλά χιλιόμετρα), κρατάνε πάρα πολύ καλά ακόμα και σε γυαλισμένη άσφαλτο, παρέχοντας εμπιστοσύνη και πληροφόρηση στον αναβάτη (βάρος αναβάτη 62 κιλά). Τα όργανα είναι απολαυστικά σε εμφάνιση -όσο δεν υπάρχει ήλιος να πέφτει κάθετα πάνω τους- όσο και σε πληροφόρηση (ταχύτητα κιβωτίου, κατανάλωση, αυτονομία, κ.α.), ενώ οι φωτιζόμενοι διακόπτες δίνουν αέρα πολυτέλειας στη μοτοσυκλέτα το βράδυ.

fork

Οι αναρτήσεις στο απλό Duke δεν ρυθμίζονται, αλλά διαθέτουν ιδανικό σετάρισμα για όλες τις καταστάσεις. Ούτε τσιμέντα είναι, ούτε φυσικά και ούζα (για ΚΤΜ μιλάμε). Στο R… άλλη ιστορία. Εμείς πάντως δουλέψαμε το Duke τόσο στο δρόμο, στην πόλη και σε ορεινές διαδρομές, όσο και στην πίστα -σε 2 μάλιστα, και μείναμε εντυπωσιασμένοι (άλλη λέξη θα έλεγα αλλά θα με έκοβε η λογοκρισία) από τον υπέροχο τρόπο λειτουργίας τους. Ναι. Με το 690 Duke μπορείς να οδηγήσεις πολύ-πολύ γρήγορα, πολύ-πολύ απολαυστικά και να κάνεις εκπλήξεις σε πολλά πολυκύλινδρα σύνολα, ειδικά αν η διαδρομή έχει κλειστές στροφές!

ktm 690 duke action 5

Μαζί με το (κλασικά για ΚΤΜ) ανυπέρβλητο πλαίσιο, οι αναρτήσεις παρέχουν απίθανη, ενιαία αίσθηση, όσο απαιτητική κι αν γίνει η οδήγηση. Τα φρένα είναι άψογα, τόσο σε δύναμη όσο και σε αίσθηση, ενώ μικρό παράπονο είχαμε από τη δύναμη μπροστά σε ακραίες συνθήκες (πίστα και endo), αλλά και από ένα τριγμό που ακουγόταν σε έντονο φρενάρισμα από τις πλάκες του πιρουνιού. ABS & Traction Control υπεράνω κάθε κριτικής, ενώ απενεργοποιούνται γρήγορα και εύκολα από το καλοσχεδιασμένο μενού των οργάνων. Η κατανάλωση του Duke στη διάρκεια της δοκιμής μας έφτασε -με σβέλτη οδήγηση- τα 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, καθόλου άσχημο νούμερο για τέτοια απόδοση.

Καλύτερο από ποτέ, και αυτό δεν λέει ούτε καν μέρος της ιστορίας

 
Και τίποτα να μην άλλαζε η ΚΤΜ στο 690 Duke, πάλι κορυφαίο θα ήταν και το 2016. Όμως εδώ έπεσε σαρωτικός κυκλώνας ανανέωσης, με το δυνατότερο μονοκύλινδρο παραγωγής του πλανήτη να γίνεται αγνώριστο! Euro4 ΚΑΙ δυνατότερη -και πιο γραμμική- απόδοση. Ελαφρά εμφανισιακή βελτίωση, κορυφαία ποιότητα κατασκευής, λιγότεροι κραδασμοί, και ένα ηλεκτρονικό οπλοστάσιο που δεν έχει αντίπαλο -αν και για να αποκτήσετε όλα τα καλούδια στην απλή έκδοση πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω.

ktm 690 duke action 17

Αν το budget σας το επιτρέπει, τότε το R θα σας παράσχει επιπλέον, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και καλύτερο πίσω αμορτισέρ, τελικό Akrapovic, +1hp, και -1kg, αλλά και ολόκληρο το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο των Αυστριακών, κομπλέ με το σύστημα Motorcycle Stability Control. Αν όχι, μην σκάτε. Η ουσία της απόλυτης sport μονοκύλινδρης εμπειρίας οδήγησης από μοτοσυκλέτα παραγωγής βρίσκεται αναλλοίωτη και στο απλό 690 Duke, με μικρές παραχωρήσεις στην οριακή οδήγηση -και μιλώντας μόνο σε σχέση με το R. Για το 690 Duke του 2016 θα κληθείτε να καταβάλλετε 8.790 ευρώ, ενώ για το R 9.990 ευρώ. Οι τιμές σίγουρα δεν είναι φθηνές, αντικατοπτρίζουν όμως απόλυτα την ανωτερότητα σε ποιότητα κατασκευής, τεχνολογία και επιδόσεις. Are you ready to race? Ο Δούκας σίγουρα είναι.

KTM Duke - Ιστορικό

  • 1996-1999 Εμφανίζεται το πρώτο ΚΤΜ Duke 620. Μια μοτοσικλέτα που διαθέτει ταυτόχρονα motard στοιχεία, μαζί με ιδιαίτερο street στιλ (η εταιρεία το θεωρεί naked bike), αναρτήσεις WP, φρένα Brembo, και γενικότερα κορυφαίο εξοπλισμό. Προσφέρει εκπληκτικό κράτημα, και εκρηκτικές επιδόσεις από τον μονοκύλινδρο LC4 κινητήρα των 609κ.εκ.
  • 2000-2002 Duke II 640 με μαύρο κινητήρα. Με τον κινητήρα στα 625κ.εκ. πλέον, δύο τελικά εξατμίσεων, και βελτιώσεις παντού.
  • 2003-2006 Duke II με ασημένιο κινητήρα, ζάντες Marchesini, μεταλλικά σωληνάκια και άλλες μικροαλλαγές.
  • 2008-2009 Σκάει μύτη το Duke 690, με κινητήρα 654κ.εκ. Νέο, ακόμα πιο επιθετικό, και φυσικά πιο σύγχρονο design, μικρότερη διαδρομή αναρτήσεων από το 690 SMC, μαύρες ζάντες Marchesini και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ από το SMC.
  • 2010 Η ΚΤΜ παρουσιάζει το 690 Duke R με κινητήρα 690κ.εκ., ψεκασμό της Keihin, συμπίεση 12.5/1, ρεζερβουάρ 13.5 λίτρων, ακτινικά φρένα Brembo, και βάρος 148 κιλά χωρίς βενζίνη. Ιπποδύναμη; Κοντά 70 άλογα στον στρόφαλο.
  • 2012 Το 690 Duke επανασχεδιάζεται από την αρχή. Νέο design, πιο οικονομικός και φιλικός προσανατολισμός, ένα Duke για όλους. Παράλληλα, η ΚΤΜ για να μην απογοητεύσει και τους πιο extreme οπαδούς της, κυκλοφορεί και μια πολεμική έκδοση για χρήση πίστας.
  • 2013 Παρουσιάζεται το 690 Duke R, με περισσότερα άλογα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, εξάτμιση της akrapovic
  • 2016 Επανάσταση. Λιγότεροι κραδασμοί, ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και ροπή, ακόμα λιγότερο βάρος, κι όλα αυτά... με Euro4. Κομπλέ με απόλυτο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο, και με εκσυγχρονισμό του Duke σε επίπεδα πολύ μακρύτερα από του 2016.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο 690 Duke ABS / 690 Duke R ABS
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 8.790 / 9.990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 690
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 105 x 80
Συμπίεση 12.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 50 χλστ. Keihin – Ride By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC – περιορισμένης ολίσθησης
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36:79
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 16:40
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1466
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835 / 865
Απόσταση εδάφους  (mm) 192
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (lt) 14 / 3,2
Βάρος (kg) 148,5 / 147,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP 43mm, διαδρομή τροχού: 135mm / 150mm
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP, διαδρομή τροχού: 135mm / 150mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός Metzeler Sportec M7 RR 120/70-17
Πίσω Metzeler Sportec M7RR 160/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320mm με ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων της Brembo και ABS / Δίσκος 320mm με ακτινική monobloc δαγκάνα Μ50 Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 73/8.000 / 75/8.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 7,55/6.500

Φωτογραφίες κίνησης

{gallery}tests/naked-sm/ktm/2016/690_duke_gkazis/action{/gallery}

Φωτογραφίες στατικές

{gallery}tests/naked-sm/ktm/2016/690_duke_gkazis/details{/gallery}

Φωτογραφίες τεχνικές

{gallery}tests/naked-sm/ktm/2016/690_duke_gkazis/technical{/gallery}

Ευχαριστούμε τον Τάσο Τσερανίδη και την πίστα Speedforce για τις ανάγκες της δοκιμής.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 12:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon