.
Κατηγορία Kawasaki
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 14:48

Test – Kawasaki Z H2 2020 – Αποστολή στο Λας Βέγκας

Άγγελος όταν χρειάζεται, διάβολος όποτε μπορεί

Του Thierry Sarasyn
Φωτό: Kawasaki

Η νέα Ζ Η2 είναι σαφέστατα μια ναυαρχίδα για την Kawasaki. Φορά έναν κινητήρα που ενισχύει την εταιρική της εικόνα, επιδεικνύει την τεχνολογία που διαθέτει και μας κάνει να ονειρευόμαστε. Όμως η Ζ Η2 είναι πολλά περισσότερα από αυτό, όπως ανακαλύψαμε μετά από δύο μέρες εντατικής οδήγησης.

foto 45

Τριπλή δοκιμή

Η Kawasaki δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο. Μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη νέα μοτοσυκλέτα των 200 ίππων με τρεις διαφορετικούς τρόπους και δεν έδειξε να αποφεύγει καμιά πρόκληση.

Το πρώτο μέρος του τεστ έλαβε χώρα σε μια κλειστή πίστα στο Las Vegas Motor Speedway Complex. Φανταστείτε μια διαδρομή δρόμου με όχι και τόσο ομαλή άσφαλτο, αλλά ανοικτές εκτάσεις απολύτως κλεισμένες από την εξωτερική κυκλοφορία και με μια pit lane.

Μετά ήρθε η σειρά η οβάλ πίστα του Motor Speedway, με τις κεκλιμένες καμπές και τις γραμμές από τα λάστιχα των αυτοκινήτων του Nascar που κοπανιούνται στον εξωτερικό τοίχο. Αν μη τι άλλο, σε βάζει σε σκέψεις καθώς επιτίθεσαι στη στροφή με 220 στο κοντέρ.

Τρίτο και τελευταίο κομμάτι ήταν η οδήγηση σε δημόσιο δρόμο – ή τουλάχιστον έτσι περιγράφεται η διαδρομή διαμέσου του εθνικού πάρκου American Valley of Fire.

foto 6

Βασικοί νεωτερισμοί

Για να είμαστε εξαρχής ξεκάθαροι: η Ζ Η2 δεν είναι απλά μια γδυμένη έκδοση της Ninja H2, του υπερηχητικού GT της Kawasaki, καθώς αναμιγνύει το στυλ Sugomi που χαρακτηρίζει τη σειρά Z της Kawasaki με πολλά στοιχεία αποκλειστικά για το μοντέλο αυτό.

Ας δούμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας μοτοσυκλέτας:

- Κινητήρας τετρακύλινδρος σε σειρά, 998 cc με υπερσυμπιεστή (compressor), 200 hp, 14 kg.m

- Supernaked με σχεδίαση Sugomi

- Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο γκάζι

- Ατσάλινο χωροδικτύωμα

- Συμπλέκτης Assist & Slip

- TFT οθόνη με συνδεσιμότητα (Rideology app)

- Traction control, launch control, cruise control, 4 riding modes, ABS

- Quickshifter

- Δαγκάνες Brembo Monobloc

- LED φώτα μπροστά και πίσω.

foto 36

Δύναμη παντού

Το πρώτο μέρος της δοκιμής φιλοξενήθηκε στην κάθε άλλο παρά τυπική πίστα του Las Vegas Motor Speedway Complex και από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε μια εντυπωσιακή πλευρά της Ζ Η2. Για να είμαστε ειλικρινείς, περιμέναμε πως εδώ δεν θα ήταν το δυνατό της σημείο.

Με έναν κινητήρα που στην πράξη είναι βελτιωμένη έκδοση των προηγούμενων εκδοχών του μπορείς σχεδόν πάντοτε να προβλέψεις τι να περιμένεις. Παρόλα αυτά η Ζ Η2 δεν έχει προκατόχους και, με βάση όσα γνωρίζαμε για τη Ninja H2 και όλες τις φωτογραφίες που είχαμε δει, περιμέναμε κάτι διαφορετικό – βαρύτερο τιμόνι και βάρβαρη συμπεριφορά στο γκάζι.

Φυσικά και η 238 κιλών χιλιάρα δεν πετούσε στην πίστα με την αέρινη ελαφρότητα μιας supersport 600 cc, αλλά συνολικά τα πήγε πάρα πολύ καλά. Και, με 200 άλογα στο χέρι, αυτό είναι πάντα απολαυστικό.

Ως μη αγωνιζόμενος αναβάτης, αλλά με αρκετή εμπειρία από οδήγηση στην πίστα, η Ζ Η2 μου πρόσφερε όλα όσα χρειαζόμουν. Έτσι το δεύτερο μέρος της δοκιμής αποδείχθηκε για όλους τους αναβάτες της εκδήλωσης πολύ πιο απολαυστικό και προβλέψιμο, κυρίως γιατί πλέον γνωρίζαμε καλύτερα τον κινητήρα και την πίστα.

Δεν αλλάξαμε τίποτα στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, για να ανακαλύψουμε πως η μοτοσυκλέτα της Kawasaki είναι προβλέψιμη, τόσο σε νορμάλ οδήγηση όσο και όταν την πιέζεις περισσότερο.

Αυτό σημαίνει πως αισθάνεσαι από την αρχή τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Ο κινητήρας της δουλεύει άψογα σε λογικές ταχύτητες και είναι τόσο γραμμικός που σχεδόν θα μπορούσες να τον βαφτίσεις και ηλεκτρικό. Η δύναμη είναι διαθέσιμη παντού και πάντοτε, κυρίως γιατί ο κομπρέσορας δεν δουλεύει σαν τούρμπο, αλλά προσφέρει την άμεση υποστήριξή του σε όλες τις στροφές λειτουργίας του μοτέρ καθώς παίρνει κίνηση απευθείας από τον στρόφαλο.

foto 13

Κύριοι, αυτό το πράγμα πηγαίνει πολύ γρήγορα

Όταν ανοίγεις γερά το γκάζι, ο μπροστινός τροχός σηκώνεται νομοτελειακά στον αέρα με τις τρεις πρώτες σχέσεις. Είναι υπέροχη η αίσθηση του να ανεβάζεις μια σχέση πάνω με το άριστο quickshifter επαναφέροντας τον τροχό ξανά στην άσφαλτο σε μια διαδικασία αέναης επιτάχυνσης.

Η Ζ Η2 χαρακτηρίζεται από μια εκπληκτική διάθεση για παιχνίδι χάρη στον κινητήρα της, παρά το τόσο βάρος και δύναμη. Παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε να τη συγκρίνουμε με μια καθαρόαιμη σπορ γυμνή μοτοσυκλέτα. Υπάρχουν γυμνά που σχεδιάστηκαν για να αποδίδουν εξίσου καλά σε δημόσιους δρόμους όσο και σε πίστες.

Αυτή η μοτοσυκλέτα δεν πρέπει να κριθεί με βάση τα χρονόμετρα, αλλά με τη διασκέδαση που παράγει και αυτή κατά τη γνώμη μας είναι η σημαντικότερη παράμετρος, καθώς είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύεται χρήσιμο και στον δημόσιο δρόμο.

Το γλέντι ήταν πάντα παρόν ακόμη και όταν μπήκαμε στην οβάλ πίστα μια ώρα αργότερα. Εδώ μας έκανε μεγάλη εντύπωση η σταθερότητά της σε παρανοϊκά υψηλές ταχύτητες. Σε καμιά στιγμή δεν πέφτεις κάτω από τα 200 km/h, κορυφώνοντας γύρω στα 260 αρκετές φορές. Ακόμη και με έκτη στο κιβώτιο η Ζ Η2 τραβά τόσο δυνατά που προσπαθείς να ανεβάσεις κι άλλη σχέση!

Καθώς αρχίσαμε να συνηθίζουμε την οδήγηση στην οβάλ πίστα, οι όποιες αμφιβολίες έδωσαν τη θέση τους στον ενθουσιασμό και αυτό εντάθηκε όταν προσπαθήσαμε να σπρώξουμε τη μοτοσυκλέτα στα όριά της για να ανακαλύψουμε πόσο μακριά είναι αυτά.

foto 31

Στη δημοσιά

Οι προηγούμενες εμπειρίες μας έκαναν να καβαλήσουμε με αρκετούς ενδοιασμούς τη δεύτερη μέρα. Το πρόγραμμα είχε οδήγηση στον δρόμο από το Λας Βέγκας στο εθνικό πάρκο Valley of Fire και πίσω, μια διαδρομή περίπου 200 χιλιομέτρων σε φιδίσιους δρόμους με ανεπανάληπτη θέα, χαμηλά όρια ταχύτητας και διάσπαρτα όργανα της τάξης να φροντίζουν για την τήρησή τους.

Είναι το ιδανικό πεδίο για τυπικές Αμερικανικές μοτοσυκλέτες. Θα έλεγε επίσης κανείς πως αυτό δεν ήταν το πιο κατάλληλο μέρος για μια μοτοσυκλέτα όπως η Ζ Η2.

Για μια φορά ακόμη μετά την πίστα, οι προβλέψεις μας αποδείχθηκαν λανθασμένες. Η νέα Kawasaki μας έδειξε ένα νέο πρόσωπο ως καθαρόαιμη power cruiser, ως μια μοτοσυκλέτα που ανά πάσα ώρα και στιγμή σου επιτρέπει να επιλέξεις από τρεις διαφορετικές σχέσεις στο κιβώτιο, σε συνδυασμό με μια αναπάντεχα άνετη θέση οδήγησης όταν κάθεσαι σε πιο όρθια θέση πάνω της, χωρίς να σκύβεις όπως στην πίστα.

Εδώ το quickshifter δεν χρησιμοποιείται για να αλλάζεις σχέσεις νωρίς (short shifting) ώστε να κρατάς τον τροχό χαμηλά ή να ρίχνεις τα γυρολόγιά σου, αλλά ως ένα έξτρα εργαλείο για την άνεση. Και τότε η δύναμη δεν είναι το πιο εμφανές χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας, αφήνοντας τη ροπάρα και τη γραμμική απόδοση να κάνουν τη δουλειά βολτάροντας με τον κινητήρα στις 3,000 στροφές.

Με την απόκριση στο γκάζι να είναι σαφώς πιο “κρεμώδης” συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη Kawasaki με κομπρέσορα, η Ζ Η2 μας δείχνει ένα ακόμη διαφορετικό πρόσωπο που θα αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμο για τον αναβάτη της απ’ ότι οι ικανότητές της στα 250 km/h. Εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο τη Road όσο και τη Sport mode, ενώ αν θες να κρατάς περισσότερη ώρα τον μπροστινό τροχό στον αέρα θα πρέπει να περάσεις στη Rider mode.

Προσοχή όμως: όσο γραμμική κι αν είναι η απόδοση της Ζ Η2, μερικές φορές η επιτάχυνση έρχεται πολύ απότομα και ο μπροστινός τροχός σηκώνεται πιο ψηλά απ’ όσο περίμενες…

foto 43

Hyperbike;

Η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν όλες αυτές οι αρετές σε κανονικές ταχύτητες γεννά ένα συναίσθημα ικανοποίησης, ειδικά όταν ξέρεις πως έχει πολύ ακόμα στη διάθεσή σου. Ναι, ακόμη κι όταν οδηγείς σε ταχύτητες που θα μπορούσαν να σου κοστίσουν το δίπλωμά σου. Όταν πάντως πρέπει να είναι ήσυχη και κυρία, η Ζ Η2 τα καταφέρνει υπέροχα.

Απλά αναρωτήσου πόσο συχνά οι ιδιοκτήτες Ferrari ή Lamborghini μπορούν να βγάλουν στον δρόμο όλη τη δύναμη των αυτοκινήτων τους. Η απάντηση είναι απλή: σπανιότατα, έως ποτέ. Παρόλα αυτά μιλάμε γι’ αυτά αναφερόμενοι σε υπεραυτοκίνητα.

Υπό αυτή την έννοια η Ζ Η2 είναι μια υπερμοτοσυκλέτα, μια superbike, αλλά με εντελώς διαφορετική έννοια του ορισμού από όπως έχουμε μάθει να τον χρησιμοποιούμε.

Αυτή δεν είναι μια μοτοσυκλέτα που θα διεκδικήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα (έχει άλλωστε μια τέτοια η Kawasaki), αλλά ο κινητήρας της μπορεί να αποδώσει τόσο καλά σε τόσο διαφορετικές συνθήκες που ο όρος Hyperbike βρίσκει πραγματικά ιδανική εφαρμογή εδώ.

Είναι ένας άγγελος όταν χρειάζεται, που μπορεί να μετατραπεί σε διάβολο όποτε μπορεί.

Η τιμή της, που ξεκινά στην Ελλάδα από τα €19,990, αντικατοπτρίζει και τη λογική της μοτοσυκλέτας. Η Kawasaki δεν ονειρεύεται να πουλήσει τεράστιες ποσότητες Ζ Η2, αλλά οι επίλεκτοι τυχεροί που θα την αποκτήσουν θα γνωρίζουν πως ψώνισαν μια μοτοσυκλέτα με πολλές αρετές και σχεδόν κανένα μειονέκτημα.

Κάπως έτσι η Ζ Η2 συμβάλλει στο να ανυψώσει την εικόνα της Kawasaki, να διαφημίσει την τεχνολογική της ικανότητα και να κάνει πολύ κόσμο να ονειρευτεί.

foto 41

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Z H2
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (€) 19,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 16 βαλβίδες, υπερσυμπιεστής
Κυβισμός (cc) 998
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 76 x 55
Σχέση συμπίεσης 11.2:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Καταλύτης / Εξάτμιση 4 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός, μονόδρομος με υποβοήθηση (asist & slip)
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Μήκος (mm) 2,085
Πλάτος (mm) 810
Υψος (mm) 1,130
Ύψος σέλας (mm) 830
Ίχνος (mm) 104
Γωνία κάστερ (μοίρες) 24.9
Μεταξόνιο (mm) 1,455
Βάρος (kg) 239 (πλήρες)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 19
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρως ρυθμιζόνενο
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 139 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 300 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo monobloc, ABS
Πίσω  Δίσκος 250 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 ZR 17 (58W)
Πίσω 190/55 ZR 17 (75W)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  200 / 11,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 14 / 8,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon