.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 17:14

Test – Kawasaki Ζ650 2020 – Αποστολή στην Ισπανία

Πάθος στη σωστή τιμή

Του Thierry Sarasyn
Φωτό: Kawasaki

Όταν μιλάμε για την κατασκευή έξυπνων μοτοσυκλετών, η Kawasaki είναι δίχως αμφιβολία μια από τις καλύτερες μαθήτριες της τάξης. Με το Ζ650 του 2020 η Kawasaki αποδεικνύει του λόγου το αληθές στους φιδίσιους δρόμους της Καταλονίας.

foto 15

Πάθος

Η αγορά μιας μοτοσυκλέτας δεν βασίζεται απαραιτήτως σε στεγνούς αριθμούς και κοινή λογική. Σε μεγάλο βαθμό η αγορά αυτή συνδέεται στενά με το πάθος. Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός παραμέτρων πρέπει πάντοτε να εξετάζεται.

Η τιμή είναι μια από τις παραμέτρους αυτές, αλλά μαζί της προσμετρώνται και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Απαριθμούμε εδώ μερικά με το Ζ650 στο μυαλό: 68 hp, υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά, TFT όργανα, ABS, συμπλέκτης slipper με υποβοήθηση, ανανεωμένη εμφάνιση, διευρυμένη άνεση συνεπιβάτη και συνδεσιμότητα.

Καθαρά πάνω σε αυτή τη βάση ήδη μπορούμε να πούμε πως με μια καλή τιμή θα είναι ιδιαιτέρως γοητευτικό. Προσθέστε εδώ τη γνωστή ποιότητα κατασκευής της Kawasaki και ιδού μια έξυπνη αγορά. Μπορεί όμως να προσφέρει και λίγο πάθος;

foto 3

Μια καλή αρχή

Το πάθος έρχεται σε πολλές μορφές και μερικές φορές από απρόβλεπτες κατευθύνσεις, λ.χ. από το τελικό που βρίσκεται κάτω από τον κινητήρα. Από την αρχή μας εντυπωσίασε με το μπάσο γρύλισμα που παράγει.

Δεν ξεχνάμε πως, όπως κάθε μοτοσυκλέτα, έτσι και αυτή υπόκειται στους περιορισμούς της Ε.Ε. και παρόλα αυτά το ώριμο και πειστικό του γρύλισμα είναι εκεί.

Κι έτσι ξεκινάμε τη βόλτα μας με το χαμόγελο στα χείλη, παρότι η θερμοκρασία δείχνει κοντά στο μηδέν και οι δρόμοι είναι ακόμη βρεγμένοι από τη βραδινή ομίχλη.

Σύντομα το βλέμμα πέφτει στην οθόνη TFT, πρωτίστως διότι περιέχει πολλή πληροφορία, αλλά αυτή είναι ευανάγνωστη και ο χειρισμός της είναι απλούστατος. Η χρηστικότητα και η απλότητα αναδεικνύονται σε σύνηθες μοτίβο σε αυτή τη δοκιμή.

Εμφανώς η Kawasaki αφιέρωσε κάμποση σκέψη στο τι είναι χρήσιμο και τι όχι. Traction control και riding modes δεν θα βρείτε σε αυτή τη μοτοσυκλέτα, για παράδειγμα. Και αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα σε καμιά περίπτωση. Αν η δύναμη είναι τόσο ελεγχόμενη όσο στο Ζ650, τότε δεν χρειάζεσαι ούτε TC ούτε διαφορετικές χαρτογραφήσεις σε μια μεσαία δικύλινδρη μοτοσυκλέτα. Όχι στην έκδοση των 68 ίππων, ούτε φυσικά στην έκδοση Α2 (47 hp).

hi 2020 Z650 BK2 DET 4

365 στροφές

Τόσες είναι οι στροφές που περιλαμβάνει η διαδρομή ανάμεσα στη Llagostera και την Tossa de Mar. Μια για κάθε μέρα του χρόνου σε απόσταση μόλις 21 χιλιομέτρων, δηλαδή μια στροφή κάθε 50 μέτρα! Μιλάμε για φρένο, στροφή, επιτάχυνση και ξανά απ’ την αρχή.

Αυτό διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις πιο γρήγορα μια μοτοσυκλέτα. Το Ζ650 ήταν ξεκάθαρο: πανεύκολος χειρισμός, ξεκούραστο τιμόνι, γρήγορη επιτάχυνση, ευγενικό αλλά δυνατό φρενάρισμα. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό.

Με 6.5 kg.m ροπής στο παιχνίδι, το να ψάχνεις την ιδανική σχέση στο κιβώτιο μετατρέπεται σε ένα ευχάριστο παιχνίδι. Είναι ακριβώς αυτό που φανταζόμαστε πως εννοεί η Kawasaki όταν περιγράφει τη νέα της μοτoσυκλέτα με τη λέξη “Energize” Είναι απολύτως ταιριαστή.

Στη συνέχεια δοκιμάσαμε το Ζ650 σε διαφορετικά πεδία. Ένα ευχάριστο νέο αφορά την αεροδυναμική του, η οποία δεν είναι τόσο καταστροφική όσο περιμένεις από μια ολόγυμνη μοτοσυκλέτα. Χάρη στη λίγο σκυφτή θέση οδήγησης δεν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όλη την οργή του αέρα στις υψηλότερες ταχύτητες, ενώ εντός νομίμων ορίων το Ζ650 δεν έχει φυσικά κανένα απολύτως θέμα με την αεροδυναμική αντίσταση στον αναβάτη.

Το ανοίξαμε ως τα 175 km/h και αισθανθήκαμε πως είχε κι άλλο λίγο ακόμη – παρά το γεγονός πως ξεκάθαρα η μοτοσυκλέτα αυτή δε φτιάχτηκε για να κυνηγά τελικές σε αυτοκινητοδρόμους.

Φιλοξένησε άνετα αναβάτες κάθε ύψους, ακόμη και αυτοί που ήταν πάνω από 185 εκατοστά δεν προβληματίστηκαν από την άνεση του Ζ650. Συνεπιβάτη δεν είχαμε στην Ισπανία, οπότε μέχρι να κάνουμε τη δική μας δοκιμή θα πιστέψουμε την Kawasaki πως έχει αναβαθμίσει τη θέση του.

foto 4

Συνδεσιμότητα

Η Kawasaki εξόπλισε το Ζ650 με την ικανότητα να συνδεθεί με το έξυπνο τηλέφωνό σου μέσω Bluetooth και της εφαρμογής Kawasaki Rideology. Μεταξύ πολλών άλλων, εκεί θα δεις πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή και τη μοτοσυκλέτα, ενώ στη οθόνη βλέπεις μέχρι και τις κλήσεις που έλαβες.

Έχουμε την εντύπωση πως η Kawasaki θέλει να ταΐσει το πάθος της νέας γενιάς στις τεχνολογίες αυτές, αλλά δε σας κρύβω πως ακόμη κι ένας αναβάτης όπως εγώ, που έχει ήδη προσπεράσει τη νεανική του ακμή, μπορεί να εκτιμήσει δεόντως αυτές τις ευκολίες, όπως το να έχεις τον πλοηγό να σε καθοδηγεί στην κίνηση.

foto 18

Φυσική άνεση

Από νωρίς κάναμε σαφές πως αυτή η μοτοσυκλέτα μας άρεσε, όπως και το γεγονός πως δίπλα στην πρακτικότητα μπορεί να βγάλει και λίγο πάθος.

Ο βασικός λόγος ενθουσιασμού δεν πηγάζει από τάσεις ανύψωσης του μπροστινού τροχού, αλλά από την εκπληκτική προσαρμοστικότητα που προσφέρει αυτός ο κινητήρας. Κάνει όλα όσα θες και τα καταφέρνει να εντυπωσιακή ευκολία.

Όταν μια μοτοσυκλέτα τα κάνει όλα να μοιάζουν εντελώς φυσικά, τότε ξέρεις πως μιλάς για μια πολύ καλή μοτοσυκλέτα.

Εκτίμησή μας είναι πως το Ζ650 θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές, ειδικά εφόσον συνοδευτεί από την κατάλληλη τιμή.

foto 7 

Tεχνικά Χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Ζ650
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ ΑΕ
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 83 x 60
Σχέση συμπίεσης 10.8:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός, σώματα 36 mm
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Μηχανικός πολύδισκος, assist & slipper
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Μήκος (mm) 2,055
Πλάτος (mm) 765
Υψος (mm) 1,065
Ύψος σέλας (mm) 790
Ίχνος (mm) 100
Γωνία κάστερ (μοίρες) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,410
Βάρος (kg) 187 (πλήρες)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι 41 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτιση ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 300 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων Nissin, ABS
Πίσω  Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 ZR 17 (58W)
Πίσω 160/60 ZR 17 (69W)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  68 / 8,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 6.5 / 6.700
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 17:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon