.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011 13:12

Test - Husqvarna SMS 125 4T

 

H μεγάλη της Husqvarna σχολή

 


Κάνει τα μάτια να γυρίζουν και τις καρδιές των νέων αναβατών να χτυπούν δυνατά. Το Husqvarna SMS 125 είναι ένα super motard που στέκεται άνετα δίπλα σε μεγάλες μοτοσυκλέτες και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε επίπεδο εξοπλισμού. Και σαν τέτοιο, οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο της μοτοσυκλέτας, έχουν κάθε λόγο να αναστενάζουν!

Μεγάλες προσδοκίες

Από όποια πλευρά και αν το δεις, το SMS 125 δεν φαίνεται για 125. Δείχνει σαν μία μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα τόσο σε όγκο όσο και σε περιφερειακά. Καταφέρνει να είναι λεπτή και μαζεμένη ωστόσο σε διαστάσεις, εναρμονίζοντας το αυστηρό look με τον μικρό σε χωρητικότητα κινητήρα.

Η Husqvarna έβαλε το SMS 125 στο γυμναστήριο όπου τοποθετήθηκε νέος τετράχρονος κινητήρας  μετά την διακοπή του δίχρονου super motard 125 από την παραγωγή. Όμως, δεν παρέλειψε να εφοδιάσει το μικρό της super motard με όλα τα καλούδια που χρησιμοποιούν και οι μεγάλες της μοτοσυκλέτες. Το βλέπεις παντού στην εμφάνισή του SMS, πως τίποτα δεν έγινε τυχαία. Η εμφάνιση θυμίζει την αγωνιστική σειρά, με τα πλαστικά περιφερειακά και αυτά των ψυγείων σε κόκκινο χρώμα, να ακολουθούν τις γραμμές της Husqvarna. Οι μαύρες πινελιές στα αυτοκόλλητα και το λογότυπο SMS 125 4T είναι τα μοναδικά που προδίδουν τον κυβισμό, μιας και σε γενικές γραμμές θυμίζει κάποιο μεγαλύτερο μοντέλο.

Μόνο οι πιο ψαγμένοι θα δουν τα μικρότερου πλάτους ελαστικά και την πιο στενή ζάντα πίσω, σε σχέση με το 450 ας πούμε, μιας και ο εξοπλισμός του παραπέμπει σε πιο δυνατή μοτοσυκλέτα. Η αγωνιστική εμπλοκή της εταιρίας με τίτλους και στο super motard, έρχεται τώρα σε μία μικρότερη έκδοση, εναρμονισμένη με τις ανάγκες του σύγχρονου νεαρού μοτοσυκλετιστή. Μακάρι να ήμασταν ξανά παιδιά!

Στα χνάρια των “μεγάλων”

Στηρίζεται σε ατσάλινο πλαίσιο μονής δοκού, όπως οι μεγαλύτερες αδελφές της. Η βασική σχεδίαση έχει έρθει από το enduro 125 και εκεί εξηγούνται και οι μικρές διαστάσεις.  Είναι όμως ψηλό για supermoto 125 και η επιθετική θέση οδήγησης θα βολέψει περισσότερο τους μυημένους, ή τους επιθετικούς αναβάτες, ή τελικά, αυτούς που θέλουν να γίνουν επιθετικοί! Όπως και να έχει, ο προορισμός του SMS είναι παιχνιδιάρικος, και αυτό δεν κρύβεται.

Ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Paioli με διάμετρο 40mm βρίσκεται εκεί προκειμένου να διατηρήσει την επαφή του μπροστινού τροχού με την άσφαλτο. Πίσω συναντάμε αμορτισέρ μοχλισμού της Sachs και το σύστημα πέδησης, έχει αφεθεί στην Brembo- Δύο έμβολα για μπροστά, ένα για πίσω. Τίποτα στην τύχη για την Husqvarna αφού μέχρι και τα κέντρα των τροχών, είναι θηριώδη. Καμία σχέση οπτικά, ποιοτικά και από άποψη ποιότητας περιφερειακών, το SMS 125 με αντίστοιχα της κατηγορίας!
Η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι δεδομένη και  η ποιότητα αναβλύζει από παντού. Αν θες βέβαια να βρεις κάτι, σίγουρα θα σταθείς στην κλειδαριά του τιμονιού που παραμένει στο λαιμό, με ξεχωριστό κλειδί.

Ο κινητήρας του SMS είναι τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, χωρητικότητας 124 κυβικών εκατοστών. Τροφοδοτείται από καρμπυρατέρ της Keihin διαμέτρου 29mm και διαθέτει 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, κοντά κλιμακωμένο για σωστή απόδοση της δύναμης. Η ποιότητα βαφής και συναρμογής είναι κορυφαία και η εξάτμιση θυμίζει και αυτή την αγωνιστική σειρά της εταιρίας.

Επιθετική διάθεση

Με την θέση οδήγησης να σε τοποθετεί επιθετικά πάνω στην στενή σέλα, είσαι σίγουρος από τα πρώτα μέτρα ότι δεν θα το απολαύσεις, αν απλά κάτσεις χαλαρά. Με το τιμόνι να τοποθετεί τα χέρια σε ανοιχτή θέση, τα πόδια να αγκαλιάζουν το ρεζερβουάρ, την γωνία που σχηματίζουν τα γόνατα να μην ενοχλεί, σίγουρα δεν θα παραμείνεις ακούνητος για πολύ ώρα. Το Husky SMS θα σου ξυπνήσει την διάθεση από τα πρώτα μέτρα και θα στηριχτείς στο δεξί γκριπ για να μαζέψεις όση δύναμη μπορεί να σου δώσει. Ο κινητήρας του ακούγεται ζωντανός, το τελικό εξαγωγής που καλύπτει προδιαγραφές, αφήνει ένα γλυκό οξύ ήχο να διαφεύγει, ο οποίος αυξάνει την διάθεση.

Ανοίγεις το γκάζι και διαπιστώνεις ότι για τον κυβισμό του, μπορεί να κινηθεί γρήγορα. Εκμεταλλεύεται το κοντά κλιμακωμένο κιβώτιο και οι σχέσεις αλλάζουν γρήγορα, δίχως μείωση της ταχύτητας. Υπάρχει ροπή από τις χαμηλές στροφές περιστροφής, παρά το ότι διαθέτει δύο εκκεντροφόρους – μία διάταξη που συμβάλλει στην λειτουργία στις ψηλές στροφές. Η ελαστικότητα του κινητήρα σε βοηθάει να κινείσαι με χαμηλές στροφές και λίγο γκάζι, ανεξάρτητα την επιλεγμένη σχέση, ενώ μπουκώματα και “βηξίματα” δεν κάνουν την εμφάνισή τους. Ωστόσο, το SMS σου φωνάζει ότι προτιμά το τέρμα γκάζι, για να μπορέσει έτσι να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του πλαισίου του.

Ακλόνητο παντού

Είναι στιβαρό, είναι ποιοτικό, είναι σταθερό. Μιμούμενο τα μεγαλύτερα αδελφάκια του, το SMS 125 προσφέρει πολύ καλό κράτημα σε ότι ταχύτητα και αν κινηθείς. Ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα για να διαπιστώσεις ότι δεν θα ξηλώσει την άσφαλτο – το ήξερες αυτό άλλωστε, 125 τετράχρονο είναι. Όμως, ανεβάζοντας ταχύτητες με το γκάζι στο τέρμα, νιώθεις την σιγουριά που μεταδίδει το πλαίσιο και οι αναρτήσεις του. Το SMS είναι στιβαρό, είναι ακλόνητο στις ταχύτητες που μπορεί να το πάει ο κινητήρας του και ακόμη και μόλις περάσεις τα 100 χ.α.ω., μπορείς να στρίψεις με ασφάλεια.

Το πιέζεις στα φρένα, μπορείς το ντριφτάρεις με τον πίσω τροχό στην έξοδο της στροφής, και να βασιστείς επάνω του. Η στιβαρότητα του συνόλου σε συνδυασμένο με τις λειτουργικές αναρτήσεις διατηρούν την επαφή με το οδόστρωμα και μαθαίνουν τον αναβάτη να οδηγεί. Πως γίνεται αυτό; Μην έχοντας 50 ίππους διαθέσιμους στο δεξί γκριπ, εκμεταλλεύεσαι την φόρα της μοτοσυκλέτας, για να φρενάρεις όσο πιο αργά μπορείς, και να στρίψεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Στο επιτρέπει το SMS το οποίο δείχνει ανεπηρέαστο από την δύναμη του 125 και νιώθεις οδηγώντας το ότι σαν σύνολο, θα “σήκωνε” άνετα άλλα είκοσι άλογα. Πατάς φρένα τελευταία στιγμή, το SMS κάθεται κάτω ακλόνητο, στρίβει όπως θες και αλλάζει πορεία με χαρακτηριστική άνεση.

Ιδανικό για νέους

Κι όμως είναι 125! Θυμάσαι ξαφνικά ότι το κρίνεις αυστηρά επειδή δεν έχει πολύ γκάζι, και αυτό συμβαίνει μόνο γιατί όλο το σύνολο υπερέχει του κινητήρα. Είναι άριστα στημένο, με κορυφαία περιφερειακά και αγωνιστική διάθεση, τόσο που σε κάνει να το οδηγάς στο όριο, και να αναζητάς το σημείο στο οποίο τελειώνει η διασκέδαση. Αυτό γίνεται μόνο στις μεγάλες ευθείες όπου ο κινητήρας απλά θα σε πάει στη δουλειά σου άνετα, ξεκούραστα χωρίς μεγάλη κατανάλωση.

Κρίνοντάς το όμως σαν 125, το SMS βρίσκεται οδηγικά πολύ πάνω από τον κυβισμό του, προσφέρει απόλαυση στην καθημερινή μετακίνηση, και είναι το ιδανικό όπλο για τον νέο δυναμικό αναβάτη. Στα 3.990euro που κοστίζει, το μόνο που θα ζητήσει όποιος το οδηγήσει, είναι άλλη μία έκδοση στα 250 κυβικά!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο SMS 125 4T
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή 3.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, διβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 124,45
Συμπίεση (:1) 11,2
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 52x58,6
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin 29mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική 
Εκκίνηση Μίζα
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 24/73 (3,042)
1η σχέση 2,833 (34/12)
2η σχέση 1,875 (30/16)
3η σχέση 1,364 (30/22)
4η σχέση 1,143 (24/21)
5η σχέση 0,957 (22/23)
6η σχέση 0,840 (21/25)
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα (14/54 - 3,857)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) 2200
Πλάτος (χιλ) 800
Μεταξόνιο (χιλ) 1465
Ύψος (χιλ) 1170
Ύψος σέλας (χιλ) 835
Απόσταση από έδαφος (χιλ) 255
Βάρος (κ) 117
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 9.5
Χωρητικότητα λαδιού (λτ) 1.15
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Paioli, διαμέτρου 40mm, διαδρομή 260mm
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 282mm
Ελαστικά
Μπροστά 110/70-17
Πίσω 140/70-17
Φρένα 
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012 02:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Husqvarna Nuda 900 & Nuda 900R - Παρουσίαση »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon