.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 15:14

TEST – Honda CB650R – Αποστολή στην Ισπανία

Oλοκληρωμένο και πολύ ικανό

Κείμενο: Aviad Avrahami
Φωτογραφίες: Milagro

Το νέο CB650R, αποτελεί την τέταρτη στην σειρά προσθήκη στην γκάμα των neo-sport café “γυμνών” μοτοσυκλετών της Honda. Μοναδική εμφάνιση και πολύ καλό επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού συνδυάζονται σε ένα πακέτο που έχει τον δικό του, σημαίνοντα και ξεχωριστό ρόλο, στην αγορά μοτοσυκλέτας.

Τι είναι το CB650R;

Μετά από τις εκδόσεις 125, 300 και 1000, η Honda παρουσίασε στην έκθεση του Μιλάνου και το CB650R, ολοκληρώνοντας ιδανικά την γκάμα των naked, μοντέλων της. Η μοτοσυκλέτα, αντικαθιστά το CB650F, ένα μοντέλο του οποίου οι ρίζες πάνε πολύ πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην σειρά των Hornet 600, που παρουσιάστηκαν κατά την  δεκαετία του 90.  Το CB650R αποτελεί λοιπόν το επόμενο εξελικτικό βήμα αυτής της σειράς, υιοθετώντας όμως, πιο sport χαρακτηριστικά σε σχέση με τον προκάτοχο του.

apostoli honda cb650r ispania statika 2

Υπάρχουν στοιχεία τα οποία παραμένουν τα ίδια αλλά και μια σειρά αλλαγών και νέων στοιχείων, που στο σύνολο τους, μπορούν να προσδώσουν έναν νέο χαρακτήρα στην μοτοσυκλέτα. Ανάμεσα σε όλα αυτά, συμπεριλαμβάνονται ο μονόδρομος συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, το traction control καθώς και το νέο πιρούνι και τα φρένα. Αισθητικά, η μοτοσυκλέτα ακολουθεί την neo-sport cafe φιλοσοφία της Honda, φέροντας και σύγχρονες πινελιές όπως τα LED φώτα και η TFT οθόνη που παίζει τον ρόλο του πίνακα οργάνων.

Πέραν της βασικής έκδοσης, υπάρχει διαθέσιμη και μια με απόδοση 47,6 ίππων, κατάλληλη για τους κατόχους A1 διπλώματος.

Οι αλλαγές

Οι μηχανικοί της Honda έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στον κινητήρα, ο οποίος αποτελεί μια εξελιγμένη έκδοση του τετρακύλινδρου σε σειρά μηχανικού συνόλου των 649 κ.εκ. του CB650F. Στην προκειμένη περίπτωση, αποδίδει καλύτερα, φθάνοντας τους 94 ίππους, με την Honda να κάνει λόγο για μια ποσοστιαία βελτίωση της τάξεως του 5%. Είναι φυσικό να περιμένει κανείς από έναν τετρακύλινδρο καλή απόδοση ψηλά, ωστόσο στην πράξη το CB650R μας εξέπληξε με την ελαστικότητα του στις χαμηλές στροφές, εδικά όταν η μεταφορά των κόκκινων χίλιες στροφές ψηλότερα, μας είχε προϊδεάσει για άλλα πράγματα. 


apostoli honda cb650r ispania statika 6

Το κιβώτιο αποδείχθηκε άριστο, με θετικές και εύκολες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς μηχανικούς θορύβους ή δυστροπίες, ενώ την πολύ καλή εικόνα, συμπλήρωσε ο συμπλέκτης με την προοδευτική λειτουργία και το μαλακό δούλεμα του. Η μοτοσυκλέτα που οδηγήσαμε, είχε εγκατεστημένο quick shifter, στοιχείο που ανήκει στη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού και όπως διαπιστώσαμε λειτούργησε και αυτό άψογα.

apostoli honda cb650r ispania statika 10

Η θέση οδήγησης, είναι πιο sport σε σχέση με το CB650F. Τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα πιο ψηλά και πιο πίσω, ενώ το τιμόνι βρίσκεται πλέον 8 χλστ. πιο μπροστά και 13 χλστ. χαμηλότερα. Δεδομένων  επίσης ότι η μοτοσυκλέτα είναι πιο “μαζεμένη” διαστασιακά και έχει σημειωθεί επίσης και μια μείωση της τάξεως των 3 κιλών (περίπου) στο βάρος, το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα πιο ευκίνητη και πρόθυμη στις αλλαγές κατευθύνσεων, χωρίς βέβαια αυτά να σημαίνει ότι υπάρχουν θέματα σταθερότητας.

Οδηγώντας

Το CB650R συμπεριφέρεται εξαιρετικά στον δρόμο, με το νέο USD πιρούνι 41 χλστ. της Showa, να διαπρέπει. Προσφέρει μεγάλη άνεση, αποσβένοντας τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ παράλληλα, κρατά τον μπροστινό τροχό συνεχώς σε επαφή με τον δρόμο. Το πίσω αμορτισέρ είναι αυτούσιο αυτό που τοποθετούταν και στο CB650F, με την συμπεριφορά του να είναι πολύ καλή, ακόμα και σε συνθήκες πίεσης. 

apostoli honda cb650r ispania kinisi 3

Η συνολκή αίσθηση που αποκομίζει κανείς από την μοτοσυκλέτας είναι… Honda, όπως και αν το δει κανείς. Αυτό εντυπώνεται πρωτίστως από το πώς κάθετε κανείς πάνω στην μοτοσυκλέτα, το γνωστό κλισέ ότι όλα βρίσκονται εκεί που τα περιμένεις, σαν να οδηγάς χρόνια το μοντέλο. Τo CB650R, παρά την πιο επιθετική θέση οδήγησης σε σχέση με το προκάτοχο μοντέλο, παραμένει μια άνετη μοτοσυκλέτα και δεν θα κουράσει τον αναβάτη ακόμα και σε μεγάλες διαδρομές.

Η αύξηση της ισχύος και η μείωση του βάρους, δίνουν στον οδηγό της αίσθηση ότι οδηγά κάτι μικρότερο από 650, αρκετά δυνατό πάντως.

apostoli honda cb650r ispania kinisi 12

Πέρα από το πιρούνι, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει στο CB650R, είναι τα φρένα. Οι ακτινικές τετραπίστονες μπροστά αλλά και ο μονός δίσκος των 240 χλστ. πίσω, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ABS, προσφέρουν ασφάλεια σε κάθε περίπτωση. Η αίσθηση, ειδικά μπροστά είναι άψογη και αρκεί ένα μόνο δάχτυλο στην μανέτα του φρένου για να ελέγχει κανείς πλήρως την πέδηση της μοτοσυκλέτας.

apostoli honda cb650r ispania kinisi 11

Το CB650R μοιάζει σαν να ξεπήδησε από το γκαράζ κάποιο μερακλή customizer. Χωρίς να είναι κραυγαλέο καταφέρνει να αποπνέει μια “ρετροφουτουριστική” αύρα, δείχνοντας ταυτόχρονα και  κλασικό αλλά και hi-tech. Σε ότι αφορά στο δεύτερο, αυτό υπογραμμίζεται από τον πολύ όμορο LED προβολέα αλλά και από την TFT οθόνη που παίζει τον ρόλο του πίνακα οργάνων. Εδώ εντοπίζεται βέβαια και το μόνο θέμα που μας απασχόλησε με την μοτοσυκλέτα κατά την δοκιμή της, το ότι με κόντρα ήλιο, οι ενδείξεις στην οθόνη δεν μπορούν να διαβαστούν.

Τυπικό Honda και αυτό δεν είναι κακό!

apostoli honda cb650r ispania statika 4

Το CB650R δεν είναι απλά ένα CB650F το οποίο υιοθέτησε το neo-sport café look της Honda. Έχει τις αλλαγές εκείνες που είναι ικανές από μόνες τους να διαμορφώσουν και να προσδώσουν ένα νέο χαρακτήρα στο μοντέλο και όντως έτσι είναι. Η μοτοσυκλέτα είναι πολύ πιο προσαρμοστική από οποιοδήποτε  supersport, έχοντας ένα ευρύ πεδίο χρήσης και παράλληλα, έχει τόσο sport γονίδια, ώστε να ικανοποιήσει τους πάντες που θα την οδηγήσουν σε δημόσιους δρόμους.

Τυπικά για Honda, η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ υψηλή και υπάρχει αυτή η γνωστή ισορροπία που συναντά συχνά κανείς στα μοντέλα του Big-H. Στα 8.250 ευρώ (ανακοινώσιμη επίσημη τιμή στην Ελλάδα) αποτελεί ένα άξιο συνεχιστή μια παράδοσης της Honda, που θέλει τα naked της, να είναι τα πλέον ολοκληρωμένα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

4χρονος, 4βάλβιδος,  Τετρακύλινδρος σε σειρά, Υγρόψυκτος

Κυβισμός

649 cc

Διάμετρος x Διαδρομή

67 x 46

Σχέση Συμπίεσης

11.6:1

Μέγιστη Ισχύς

94 hp @ 12.000 r/min

Μέγιστη Ροπή

6,5 Nm @ 6,500 r/min

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου

15,4 lt

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μίζα

Ηλεκτρική

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος Συμπλέκτη

Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος 

Τύπος κιβωτίου

6-τάχυτο κιβώτιο

ΣΚΕΛΕΤΟΣ

Τύπος

Ατσάλινο, τύπου διαμάντι

ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

2.130 x 780 x 1.075

Μεταξόνιο

1.450 mm

Γωνία Κάστερ

Δ.Α.

Ίχνος τροχού

101 mm

Απόσταση από το έδαφος

150 mm

Βάρος (πλήρως υγρών)

202 kg

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τύπος Εμπρός

Τηλεσκοπικό ανετραμμένο πιρούνι, 41 mm

Τύπος Πίσω

Μονό αμορτισέρ

ΤΡΟΧΟΙ

Τύπος Εμπρός

Χυτό αλουμίνιο

Τύπος Πίσω

Χυτό αλουμίνιο

Ελαστικό εμπρός

120/70-17

Ελαστικό πίσω

180/55-17

ΦΡΕΝΑ

Τύπος Εμπρός

Δυο δίσκοι, 310mm, τετραπίστονες δαγκάνες ακτινικής έδρασης, ABS 

Τύπος Πίσω

Μονό δισκόφρεν, 240 mm, μονοπίστονη δαγκάνα, ABS

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές - Λεπτομερειων

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 01:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test: Honda CB500F 2019 - Αποστολή στην Τενερίφη Test - Honda CB650R 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon