.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 15:57

Test: Honda CB500F 2019 - Αποστολή στην Τενερίφη

Πιο ικανό, αλλά και πιο όμορφο

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Honda

Το Honda CB500F του 2019 έρχεται με αρκετές βελτιώσεις, σε κινητήρα, περιφερειακά και εμφάνιση, ώστε να εξιτάρει περισσότερο τους λάτρεις των γυμνών μοτοσυκλετών, τόσο στο μάτι, όσο και στην ουσία, δηλαδή στην οδήγηση.

Κινητήρας

honda cb500f 2019 test 24

Θυμίζουμε πως ο κινητήρας μοιράζεται την αρχιτεκτονική του CBR600RR, ενώ διαθέτει «τετράγωνες» διαστάσεις (67mm διάμετρο x 66.8mm διαδρομή), και ελαστικό χαρακτήρα. Η μέγιστη ιπποδύναμη φτάνει τα 35kW (47 Hp) στις 8.600rpm με ροπή 4,4kgm στις 6.500rpm.

Η Honda κάνει ειδική αναφορά στην μικρή κατανάλωση καυσίμου του συγκεκριμένου κινητήρα, με τις εργαστηριακές WMTC μετρήσεις να μιλάνε για 28,6km/l για το F. Θυμίζουμε πως το F διαθέτει ρεζερβουάρ 17,1 λίτρων (μεγαλύτερο για το 2019).

Οι αλλαγές για το 2019 είχαν στόχο περισσότερη δύναμη και ροπή μεταξύ 3.000 και 7.000 rpm, και τη δημιουργία ενός πιο χαρακτηριστικού παλμικού ήχου.

Νέος είναι ο χρονισμός των βαλβίδων εισαγωγής, μεγαλύτερο και φαρδύτερο είναι το φιλτροκούτι με πιο ίσιους αυλούς εισαγωγής.

Η μπαταρία είναι μικρότερη και σε νέα θέση, ώστε για βελτιωμένη ροή αέρα.

honda cb500f 2019 test 37

Νέα είναι και τα «εντόσθια» της εξάτμισης, και δύο οι τρύπες εξαγωγής στο τελικό (πιο ωραίος και μπάσος ο ήχος πλέον), ενώ ο ψεκασμός του CB500F ρυθμίστηκε εκ νέου ώστε να δίνει περισσότερη έμφαση στην απόδοση χαμηλά, ενώ αντίθετα στο CBR500R για απόδοση ψηλά.

Αποτέλεσμα των παραπάνω αλλαγών, μια αύξηση της τάξης του 4% σε δύναμη και ροπή στις μεσαίες στροφές.

Νέος συμπλέκτης-πούπουλο

honda cb500f 2019 test 25

Το CB500F διαθέτει νέο συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ενώ έτσι τα τρία μέλη της οικογένειας CB500 (F, X & R) έγιναν τα μικρότερα σε κυβισμό μοντέλα της Honda που διαθέτουν τέτοιο συμπλέκτη.

Όσον αφορά στην υποβοήθηση, εντυπωσιακό είναι το ότι ο συμπλέκτης διαθέτει ελαφρύτερο τράβηγμα κατά 45% σε σχέση με το CB500F του 2018!

Αλλαγές είχαμε και στα γρανάζια πλευρικής σύμπλεξης του κιβωτίου ταχυτήτων, με τα γρανάζια του 2019 να φέρουν 9 δόντια πλευρικής οδόντωσης αντί για 6 του 2018, για πιο ομαλές αλλαγές ταχυτήτων.

Όργανα

honda cb500f 2019 test 34

Πιο σύγχρονα και με περισσότερη πληροφορία είναι τα όργανα (κοινά και στα 3 μοντέλα της σειράς CB500) για το 2019, με μια έγχρωμη TFT οθόνη.

Στην οθόνη βρίσκουμε ενδείξεις κοντέρ, ολικού και 2 μερικών χιλιομετρητών, στάθμης καυσίμου με μπάρες, θερμοκρασίας κινητήρα, στροφόμετρου, ενώ για το 2019 έχουμε και έναν μεγάλο δείκτη ταχύτητας κιβωτίου στο κέντρο του στροφόμετρου. Επίσης έχουμε ρολόι, ένδειξη στιγμιαίας και μέσης κατανάλωσης αλλά και λίτρων καυσίμου που καταναλώθηκαν στη βόλτα, και ρυθμιζόμενο shift light. Ρυθμιζόμενη είναι και η ένταση φωτισμού της οθόνης, σε 4 επίπεδα, ενώ ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει και ένα εφέ στο στροφόμετρο, για να παραμένει στα όργανα η ένδειξη των μέγιστων στροφών για λίγο ακόμα, όταν κλείνει το γκάζι. Τέλος, στα πλάγια και στο κάτω μέρος της οθόνης έχουμε τις ενδεικτικές λυχνίες για φλας, νεκρά, ABS, μεγάλη σκάλα φώτων, πίεση λαδιού, HISS, κ.α.

Πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα και τροχοί

honda cb500f 2019 test 21

Ελαφρύτερο είναι το CB500F για το 2019, σε σχέση με το 2018, κατά 2 κιλά στα 189 γεμάτα.

Το μειωμένο βάρος στο CB500F προέρχεται από τα ελαφρύτερα γρανάζια κιβωτίου, τα πιο λεπτά πλαστικά, τη μικρότερη μπαταρία, το μικρότερο δικάναλο ABS, και το νέο υποπλαίσιο.

honda cb500f 2019 test 22

Νέο είναι το τιμόνι μεταβλητής διατομής, ενώ προχωρώντας στις αναρτήσεις, το CB500F διαθέτει τις παρακάτω αλλαγές: Νέα ελατήρια και λιπαντικά για καλύτερη συμπεριφορά και πιο γρήγορο ζέσταμα.

honda cb500f 2019 test 27

Μπροστά έχουμε συμβατικό πιρούνι 41mm με διαδρομή 120mm, και ρύθμιση προφόρτισης, και νέο μονό πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης. Στα φρένα υπάρχει μονός δίσκος 320mm μπροστά με συμβατική δαγκάνα 2 εμβόλων και ένας ακόμα πίσω, στα 240, με δαγκάνα ενός εμβόλου.

Ο νέος ρυθμιστής του ABS παρέχει πιο γλυκιά λειτουργία στο σύστημα, ενώ για πρώτη φορά έχουμε νέο σύστημα ασφάλειας, όπου σε απότομο φρενάρισμα αναβοσβήνουν αυτόματα τα φλας για να προειδοποιήσουν τα οχήματα που ακολουθούν!

Στις 17ντσες ζάντες βρίσκουμε ελαστικά διαστάσεων 120/70-17 & 160/60-17. Οι μοτοσυκλέτες θα φορέσουν δυο διαφορετικά ζευγάρια ελαστικών πρώτης τοποθέτησης, ανάλογα με την αγορά, ενώ στην δοκιμή μας το CB500F φόραγε Michelin Road5.

Αισθητικά

honda cb500f 2019 test 3

Το CB500F διαθέτει ολοκαίνουργια πλαστικά, ουρά που δείχνει πιο ελαφριά και μούρη που δείχνει πιο… κατεβασμένη, ενώ η εξάτμιση είναι σηκωμένη πιο πολύ προς τα πάνω. Ίσιο και όχι κουρμπαριστό είναι το νέο υποπλαίσιο, ενώ έχουν αυξηθεί τα ασημένια τμήματα στη μοτοσυκλέτα, για να δώσουν πιο έντονη… «μηχανική αίσθηση». Τέλος, το πιο φαρδύ ρεζερβουάρ δίνει εντονότερη παρουσία και αίσθηση μεγάλης μοτοσυκλέτας.

Χρώματα και αξεσουάρ

honda cb500f 2019 test 17

Το CB500F του 2019 διατίθεται σε κόκκινο (Grand Prix Red), μαύρο (Gunpowder Black Metallic), λευκό-μπλε (Pearl Metalloid White) και πορτοκαλί (Candy Energy Orange).

honda cb500f 2019 test 41

Στα επίσημα αξεσουάρ του CB500F περιλαμβάνονται σχάρα και Top Box 35 λίτρων, tank bag, ζελατίνα, κάλυμμα για μονόσελη εμφάνιση, σιρίτια στους τροχούς, tank pad, κεντρικό σταντ, έξοδος ρεύματος, θερμαινόμενα γκριπ, κ.α.

Η οδηγική μας εμπειρία

honda cb500f 2019 test 19

Στα 785mm η σέλα του CB500F θα βοηθήσει όλους τους κοντούς (συμπεριλαμβανομένου και του υποφαινόμενου) να πατήσουν καλά το πέλμα του ενός ποδιού κάτω, ενώ τα 189 γεμάτα κιλά επιτρέπουν τις εύκολες μανούβρες σε στάση, ή με χαμηλές ταχύτητες.

Η στάση οδήγησης είναι ιδιαίτερα άνετη, με χαλαρές γωνίες σε γόνατα και αγκώνες, ενώ πάνω στο CB500F θα βολευτούν τα περισσότερα αναστήματα.

Το νέο, φαρδύ τιμόνι έχει σωστές λαβές, ενώ το CB500F κόβει πολύ, με αποτέλεσμα οι αναστροφές στην πόλη να γίνονται παιχνιδάκι.

Ο νέος συμπλέκτης με την υποβοήθηση είναι πραγματικό πούπουλο, συνηγορώντας στην εξαιρετικά άνεση συμβίωση με τη μοτοσυκλέτα, ακόμα και σε πολύωρη αστική χρήση.

honda cb500f 2019 test 2

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο, κάναμε μια πρώτη διαδρομή σε αστικό περιβάλλον και χαμηλές ταχύτητες, εκεί που διαπιστώσαμε την τεράστια ευκολία και άνεση που προσφέρει το CB500F. Ελαφριά αίσθηση, ελαφρύς και προοδευτικός συμπλέκτης, μαλακό κιβώτιο, μικρή ακτίνα στροφής, μεγάλοι μοχλοί από το τιμόνι, ανυπαρξία τινάγματος στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό και μεγάλη ελαστικότητα στον κινητήρα, που σου επιτρέπει να βάλεις μια τρίτη στο κιβώτιο και να την ξεχάσεις! Μοτοσυκλέτα για φίλημα στην πόλη.

Στη συνέχεια βγήκαμε στον αυτοκινητόδρομο, όπου σε ορισμένες μεγάλες ευθείες το κοντέρ έδειξε μέχρι και 165 χλμ/ώρα ενώ σε κατωφέρεια είδαμε μέχρι και 177 χλμ/ώρα δίχως να επέμβει κάποιος κόφτης.

Η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας σε αυτά τα χιλιόμετρα είναι υποδειγματική, γεγονός που μαζί με την εξαιρετική της ευελιξία σε όλες τις ταχύτητες βοηθούν τον αναβάτη να ξεχάσει φόβους και ανησυχίες, και να εμπιστευτεί το CB500F σε όλες τις συνθήκες.

honda cb500f 2019 test 11

Άριστα σε απόδοση είναι τα γραμμικά φρένα, που βλέποντας τα για πρώτη φορά μπορεί και να γελάσεις. Διπίστονες συμβατικές δαγκάνες; Και όμως. Θέλουν αρκετή πίεση στη μανέτα για να αποδώσουν, παρέχουν όμως δύναμη και προοδευτική αίσθηση, χαρίζοντας ασφάλεια στον αναβάτη σε δρόμο με διαδοχικές στροφές, ενώ δεν θα παρουσιάσουν κόπωση ούτε και μετά από… παρανοϊκή χρήση.

Οι αναρτήσεις ναι μεν είναι μαλακές, και δεν κοπανούν σε σαμάρια, λακκούβες και speed humps (τα τελευταία εξαιρετικά διαδεδομένα στην Τενερίφη), από την άλλη δεν χάνουν ποτέ τον έλεγχο, και συμπεριφέρονται ενιαία παντού, επιτρέποντας στον αναβάτη να εξερευνήσει δίχως φόβο, στο όριο, τις sport δυνατότητες του F.

Κι όταν ο πρώην νικητής του Senior TT, Steve Plater, που στην παρουσίαση της Honda έπαιζε τον ρόλο του πλοηγού μας, έβαλε το κεφάλι κάτω και ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία στους φιδίσιους δρόμους της Τενερίφης, το CB500F έβγαλε τέτοιο sport χαρακτήρα που προσωπικά δεν πίστευα πως διέθετε.

honda cb500f 2019 test 16

Ενιαία συμπεριφορά, δυνατά φρένα, γρήγορες αλλαγές διεύθυνσης, καλή αίσθηση πληροφόρησης από τον μπροστινό τροχό… ναι, μιλάμε για ένα Α2 μοντέλο, που όμως μπορεί να χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες οδήγησης ακόμα και σε έμπειρους αναβάτες. Στο όριο θέλει μόνο τον αναβάτη του να είναι χαλαρός στο τιμόνι για να μην διαταράσσει την ηρεμία της μοτοσυκλέτας.

Εκεί είδαμε και στην πράξη το μέτρο ασφαλείας της Honda, όταν σε ακραίο φρενάρισμα, τα φλας του CB500F αναβοσβήνουν, τραβώντας άμεσα την προσοχή των αναβατών / οδηγών που ακολουθούν.

Ο κινητήρας μπορεί να μην ενθουσιάζει, αποτελεί όμως λευκό χαρτί, πάνω στο οποίο θα ζωγραφίσει ο αναβάτης, ανάλογα τις ορέξεις του. Δεν σε πωρώνει, ούτε και σε ξενερώνει, είναι χαλαρός, ελαστικός, με απολύτως γραμμική αίσθηση. Ο τρόπος απόδοσης του είναι ταμάμ για αρχάριους αναβάτες, αλλά και για βρεγμένο οδόστρωμα, καθώς δεν φοβίζει, δεν διώχνει τον πίσω τροχό, ούτε και σηκώνει τον μπροστινό.

honda cb500f 2019 test 7

Προσωπικά θα τον ήθελα πιο δυνατό και άμεσο, και με ξέσπασμα ψηλά, αλλά η Honda ορθά πράττει για την οικογένεια CB500, καθώς το κοινό της βάζει πρώτα τη φιλικότητα και την ασφάλεια, και κατόπιν την αδρεναλίνη και τις επιδόσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τις προδιαγραφές Euro και την Α2 κατηγορία, που δεν επιτρέπουν εύκολα σε μια μοτοσυκλέτα να ξεσαλώσει όσον αφορά στον κινητήρα. Οι Ιάπωνες μιλάνε για αύξηση της δύναμης κατά 4% στις μεσαίες στροφές και για ρύθμιση της απόδοσης στο F για περισσότερη δύναμη χαμηλά, καλοδεχούμενα μεν και τα δύο, όμως εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να διακρίνω κάποια διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο.

Παρόλα αυτά, η απόλαυση που πήραμε κυνηγώντας τον Plater στις στροφές της Τενερίφης ήταν πρωτόγνωρη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς στο ποιους απευθύνεται το CB500F, και το ποιες παραχωρήσεις κάνει παντού, τόσο για να διατηρήσει χαμηλά την τιμή του, όσο και για να τα καταφέρνει καλά παντού. Κι αν η sport συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας κάλυψε ΕΜΑΣ, κυνηγώντας σε τέτοιους ρυθμούς τον STEVE PLATER του ΙΟΜΤΤ, τότε το CB500F έχει ξεπεράσει τους στόχους του κατά 1000% στον συγκεκριμένο τομέα.

honda cb500f 2019 test 6

Αν τώρα θέλετε καγκουριές, πλαγιολισθήσεις με το γκάζι και σούζες, το CB500F δεν είναι η μοτοσυκλέτα για εσάς. Θα κάνει σούζα ζορισμένα με πρώτη και συμπλέκτη, ενώ θα δυσκολευτείτε πολύ να διώξετε τον πίσω τροχό με το γκάζι. Αυτά αλλού, και με άλλα μοντέλα.

Άριστη απεδείχθη η σέλα όσον αφορά στην άνεση, καθώς μετά από 200+ χιλιόμετρα παραμονής πάνω της, την μέρα του τεστ, κατεβήκαμε όλοι φρέσκοι, και δίχως πιασίματα πουθενά.

Μικρή ένσταση στους κραδασμούς του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα, πάνω από τις 6.000 rpm, που ο αναβάτης νιώθει στο ρεζερβουάρ όταν κλείνει τα πόδια του, αλλά και στα μαρσπιέ.

honda cb500f 2019 test 4

Όσον αφορά στη νέα ψηφιακή TFT οθόνη, διαθέτει όμορφο και χρηστικό layout, όμως όταν ο ήλιος είναι αντίθετα, ή έρχεται από τα πλάγια, οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινείς, ενώ η (ρυθμιζόμενη) φωτεινότητα τους δεν τα κάνει ιδιαίτερα φωτεινά ακόμα και αν τη ρυθμίσεις στην πιο μεγάλη σκάλα.

Σημειώστε πως στα όργανα της μοτοσυκλέτας είδαμε ένδειξη κατανάλωσης 4.2 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας.

Τα κάνει όλα (καλύτερα) και συμφέρει (πολύ)

honda cb500f 2019 test 14

Το CB500F του 2019 κοστίζει 6.770 ευρώ, μια πολύ καλή τιμή αν αναλογιστεί κανείς την ποιοτική κατασκευή της μοτοσυκλέτας, όσο και την ικανότητα του μοντέλου να τα καταφέρνει καλά παντού. Άριστο στην πόλη, απολαυστικό στις στροφές, σταθερό, ευέλικτο και με τελική που θα ξεπεράσει εύκολα τα 150 χλμ/ώρα σε όλες τις συνθήκες. Με την κλασική ομοιογένεια που διακρίνει τα μοντέλα της Honda, εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους δίχως προσπάθεια, και με αίσθηση απόλυτης ασφάλειας. Γυμνό, όμορφο και ικανό, θα βολέψει τόσο τους νεοεισερχόμενους στην Α2 κατηγορία, όσο και τους έμπειρους αναβάτες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

CB500F

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

Υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά

Κυβισμός

471cc

Διάμετρος x διαδρομή

67mm x 66.8mm

Σχέση συμπίεσης

10.7 : 1

Μέγιστη Ιπποδύναμη

35kW (47hp) @ 8600rpm

Μέγιστη Ροπή

43Nm (4,4kgm) @  6500rpm

Χωρητικότητα λιπαντικού

3.2L

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Ψεκασμός

PGM FI

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ

17.1L με τη ρεζέρβα

Μέση κατανάλωση (WMTC)

28.6/litre

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Μπαταρία

12V 7.4AH

Γεννήτρια

25A/2000rpm

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Κιβώτιο

6 σχέσεις

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Ατσάλινο, τύπου διαμάντι

Διαστάσεις (Μ´Π´Υ)

2080mm x 790mm x 1060mm

Μεταξόνιο

1410mm

Κάστερ

25.5 μοίρες

Ίχνος

102mm

Ύψος σέλας

785mm

Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος

145mm

Βάρος γεμάτο

189kg

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό, 41mm, ΠΕ

Πίσω

Μονό αμορτισέρ Prolink, ΠΕ, ατσάλινο ψαλίδι

ΤΡΟΧΟΙ

Μπροστά

Αλουμινένιος με μπράτσα

Πίσω

Αλουμινένιος με μπράτσα

Μέγεθος μπροστά

19 X MT2.5

Μέγεθος πίσω

17 X MT4.5

Ελαστικό μπροστά

120/70-17

Ελαστικό πίσω

160/60-17

ΦΡΕΝΑ

Τύπος συστήματος ABS

Δικάναλο

Μπροστά

Μονός δίσκος τύπου μαργαρίτα, 320mm, 2πίστονη δαγκάνα

Πίσω

Μονός δίσκος τύπου μαργαρίτα, 240mm, δαγκάνα ενός εμβόλου

ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Όργανα

Ψηφιακά TFT: Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης και μέτρηση κατανάλωσης, ρολόι, δείκτης ταχύτητας κιβωτίου

Σύστημα ασφαλείας

HISS (Honda Intelligent Security System)

Προβολέας

Μικρή σκάλα 4.8W, Μεγάλη 12W (LED)

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 15:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Honda CB650F 2018 TEST – Honda CB650R – Αποστολή στην Ισπανία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon