.
Κατηγορία Harley Davidson
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 17:51

Test - LiveWire S2 Del Mar 2024 - Αποστολή στη Βαρκελώνη

Κάθε μέρα Flat Track

Το S2 Del Mar δεν είναι το πρώτο μοντέλο της LiveWire, μα είναι το πρώτο που γεννήθηκε υπό την επωνυμία αυτή μιας και το One παρουσιάστηκε πρώτα με το έμβλημα της Harley-Davidson. Το νέο μοντέλο δεν έχει τίποτε κοινό με το One και θα μπορούσε να γίνει πολύ δημοφιλέστερο, για πολλούς λόγους.

Δοκιμή: Mattijs De Lee
Φωτογραφίες: Harley-Davidson

LiveWire S2 Del Mar 1

Το Del Mar σχεδιάστηκε πάνω στη εικόνα μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας Flat Track μα ενσωματώνει κάποιες εντελώς διαφορετικές αξίες. Είναι απολαυστικό στην οδήγηση, φιλικό, απλό και όμορφο στο μάτι - αξίες ιδιαίτερα ωφέλιμες για μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων θεωρείται προσόν πρωτίστως σε ταξιδιωτικές εφαρμογές, ωστόσο το Del Mar στοχεύει σε χρήσεις όπου η μεγάλη αυτονομία δεν είναι προτεραιότητα, παρότι μπορείς να φορτίσεις τη μπαταρία του από 20 σε 80% σε μια ώρα και 18 λεπτά με έναν φορτιστή level 2. Αν βέβαια το κουμπώσεις σε μια συνηθισμένη οικιακή παροχή 220V τότε θα χρειαστούν κάτι λιγότερο από έξι ώρες.

Έχει και μια ακόμη σημαντική διαφορά: ασύρματες ενημερώσεις. Ο ιδιοκτήτες των LiveWire απολαμβάνουν αυτόματες ασύρματες (over the air) ενημερώσεις του λογισμικού (software) των μοτοσυκλετών τους, ενώ με τη συνδεδεμένη εφαρμογή LiveWire app έχεις στο τηλέφωνό σου άμεσα διάφορες πληροφορίες όπως το ιστορικό προηγούμενων διαδρομών, οδική βοήθεια, το βιβλίο οδηγιών της μοτοσυκλέτας, μέχρι και πρόγνωση καιρού.

delmar pdp eu poster

Οδηγήσαμε για λίγο στην πολύβουη Βαρκελώνη και στη συνέχεια βγήκαμε από τον αστικό ιστό και ανηφορίσαμε προς το Mont Juic ακολουθώντας μια διαδρομή που μας οδήγησε σε φιδίσιους ορεινούς δρόμους και διάσπαρτα μικρά χωριά.

Η απόλαυση της οδήγησης ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας μερικές φορές έρχεται σε σύγκρουση με το αυτοματοποιημένο κομμάτι του εγκεφάλου. Αφήνοντας πίσω παλιές συνήθειες, γρήγορα συνειδητοποιείς πόσο υπέροχο είναι να είσαι μονίμως στη ροπή του κινητήρα χωρίς να ανησυχείς αν έχεις τη σωστή σχέση στο κιβώτιο ή αν θα αντιμετωπίσεις αναπηδήσεις του πίσω τροχού στα κατεβάσματα.

Οι έμπειροι μοτοσυκλετιστές ενδεχομένως να έχουν - δικαίως - τις αμφιβολίες τους για το τί είναι πιο διασκεδαστικό. Οι λιγότερο έμπειροι θα οδηγήσουν το S2 Del Mar ηπιότερα απολαμβάνοντας τις διαδρομές στην πόλη και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς ο κινητήρας αυτής της μοτοσυκλέτας φτιάχτηκε στοχευμένα γι' αυτό.

S2DM Hero

Στενό όσο μια μοτοσυκλέτα 125 κυβικών, με τροχούς 19 ιντσών (flat track είπαμε) και με βάρος μικρότερο των 200 κιλών, ζυγίζει μόλις 9 κιλά περισσότερα από το νέο Kawasaki ZX-4 RR. Είναι μια σχετικά ελαφριά μοτοσυκλέτα και, παρόλο που η κατανομή της μάζας αυτής είναι λίγο διαφορετική, είναι πολύ διασκεδαστική στο στρίψιμο.

Αυτό οφείλεται επίσης στις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Showa και στα φρένα της Brembo. Ο μοναχικός δίσκος μπροστά είναι απολύτως ικανοποιητικός και συνεισφέρει τη μείωση του μη αναρτώμενου βάρους. Ένας τροχός 17 ιντσών θα συνέβαλε ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή και θα έκανε πιο κοφτερή τη γεωμετρία, αλλά θα ερχόταν σε σύγκρουση με το flat track στυλ. Η εμφάνιση καμιά φορά μπαίνει πάνω από τη χρηστικότητα, ειδικά σε μοτοσυκλέτες που η απόδοση δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Σε κάθε περίπτωση η διασκέδαση είναι εγγυημένη στο S2 Del Mar, όπου όλα έχουν φτιαχτεί με προφανή στόχο την απλότητα.

2023 DelMar NimbusGrey 006 M

Το ίδιο ισχύει και στις επιλογές μεταξύ τεσσάρων riding modes. Η Eco είναι η "πολιτικώς ορθή" επιλογή και η Rain μάλλον αχρείαστη. Η Road όμως είναι υπέροχη στην πόλη και υποστηρίζεται από ένα αξιοπρεπέστατο traction control. Η Sport είναι ιδανική επιλογή για επαρχιακούς δρόμους και ειδικά για διαδρομές γεμάτες στροφές. Ήταν επίσης πολύ χρήσιμη όταν οδηγήσαμε στον αυτοκινητόδρομο, όπου μας επέτρεψε να κινούμαστε με τις ταχύτητες των υπολοίπων οχημάτων.

Στον ανοικτό δρόμο βέβαια πρέπει να περιμένεις κατανάλωση περίπου 1% ανά χιλιόμετρο, έτσι εύκολα μπορείς να υπολογίσεις πόσο μακριά θα πάει μια φόρτιση. Θα πρέπει να δεις τον αυτοκινητόδρομο ως κάτι που το Del Mar μπορεί να κάνει αν χρειαστεί, μα δεν έχει κατασκευαστεί γι' αυτό. Φαίνεται από την όλη κατασκευή και πρωτίστως από την απουσία αεροδυναμικής προστασίας.

Επιπλέον των τεσσάρων riding modes που αναφέραμε υπάρχει και μια πέμπτη, η Custom. Μιας και η οδηγική δοκιμή έγινε επί ισπανικού εδάφους, θα μπορούσαν να την έχουν ονομάσει και ... Loco. Διότι με αυτή τη mode παίρνεις επιπλέον 20% ισχύ με το πάτημα ενός κουμπιού, φτάνοντας στους 84 hp και 26.8 kgm. Είναι ό,τι πρέπει να για να κερδίζεις το σπριντ των φαναριών, ενώ ακόμη κι εκεί μερικές φορές αισθανόμασταν το ρυθμιζόμενο traction control να παρεμβαίνει. Δύσκολα αντιλαμβάνεσαι αν η αιτία είναι το ολισθηρό οδόστρωμα ή τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας η αιτία. Όπως και να έχει, θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν ο εγκέφαλός σου απενεργοποιεί τη λειτουργία επιβίωσης και σε προτρέπει να καρφώσεις τη γκαζιέρα στο τέρμα της με μια γρήγορη κίνηση. Η διασκέδαση τουλάχιστον είναι πάντα εγγυημένη...

LiveWire S2 Del Mar 2

Αυτό που έχει γίνει άριστα από τη LiveWire είναι η εστίαση στα στοιχεία εκείνα που η ηλεκτροκίνηση διαπρέπει, αποδίδοντας εξίσου καλά ή και καλύτερα από παραδοσιακές μοτοσυκλέτες.

Πρέπει λοιπόν να τρέξεις να παραγγείλεις ένα S2 Del Mar αμέσως μόλις διαβάσεις τα παραπάνω; Όχι, γιατί καμιά μοτοσυκλέτα δεν είναι κατάλληλη ούτε ιδανική για όλους. Για όσους όμως έχουν ήδη θετική προδιάθεση προς τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες ή τουλάχιστον έχουν ψηθεί να δοκιμάσουν, η νέα Αμερικάνα είναι μια από τις καλύτερες που θα βρουν στην αγορά.

Η LiveWire ισχυρίζεται πως επέλεξε την απόδοση πάνω από την αυτονομία, μα αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Οι επιδόσεις και η παράμετρος της διασκέδασης είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, όμως και η αυτονομία της βρίσκεται εντός των αποδεκτών ορίων των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που διατίθενται στην αγορά.

LiveWire S2 Del Mar 5

Αν επιλέξεις να αγοράσεις έναν ταχυφορτιστή Level 2 θα μπορείς να γεμίσεις περισσότερο από 50% της μπαταρίας σε περίπου μιαν ώρα. Αυτό είναι αποδεκτό. Μάλιστα μετά την οδηγική δοκιμή γυρίσαμε με απόθεμα περίπου 35% στις μπαταρίες μας, με την οποία υπολογίσαμε ότι είχαμε ενέργεια για ακόμη 35 χιλιόμετρα. Και αυτά σε μια οδηγική δοκιμή όπου δεν κάναμε οικονομία, αλλά φωτογραφήσεις.

Η LiveWire ισχυρίζεται πως σε μικτή χρήση η αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 138 χιλιόμετρα και αυτό δείχνει ρεαλιστικότατο. Αν δε σε ενοχλεί η εναλλαγή φόρτισης και οδήγησης θα βρεις έναν ιδανικό σύντροφο στο LiveWire S2 Del Mar.

Μια ποιοτικά κατασκευασμένη μοτοσυκλέτα με υψηλές επιδόσεις, διασκεδαστική και φιλική στην οδήγηση δεν είναι κάτι που συναντάς κάθε μέρα.

LiveWire S2 Del Mar 7

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

LiveWire S2 Del Mar (2024)

Κινητήρας

Ηλεκτρικός υγρόψυκτος, κεντρική τοποθέτηση

Μέγιστη Ισχύς

84.5 hp (63 kW)

Μέγιστη Ροπή

26.8 kgm

Μέγιστη Ταχύτητα

165 km/h

Αυτονομία

Πόλη: 182 km
Αυτοκινητόδρομος (με 90 km/h): 113 km
Συνδυασμένη: 138 km

Επιτάχυνση 0-100 km/h

3 sec

Μπαταρία

10.5 kWh μη αφαιρούμενη

Χρόνος επαναφόρτισης

Level 1 φορτιστής: 20-80% σε 5.9 ώρες / 0-100% σε 8.4 ώρες
Level 2 φορτιστής: 20-80% σε 78 λεπτά / 0-100% σε 142 λεπτά

Πλαίσιο

Αλουμινένιο

Μεταξόνιο

1,453 mm

Μήκος

2,210 mm 

Απόσταση από έδαφος

165 mm

Ύψος σέλας

785 mm

Βάρος

198 kg

Ανάρτηση μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 43 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο / διαδρομή 120 mm

Ανάρτηση πίσω

Ένα αμορτισέρ Showa με μοχλικό / ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς / διαδρομή 120 mm

Ελαστικά

Dunlop DT-1 (tubeless)

Τροχός μπροστά

130/80-19 67Η

Τροχός πίσω

140/80-19 71Η

Φρένο μπροστά

Δίσκος με δαγκάνα ακτινική 4 εμβόλων Brembo M4.32 Monoblock / Cornering ABS

Φρένο πίσω

Δίσκος με δαγκάνα 1 εμβόλου Brembo PF34 / Cornering ABS

Εξοπλισμός

Αδρανειακή μονάδα ελέγχου 6 αξόνων Bosch / 5 ride modes / cornering ABS / cornering traction control / drag-torque slip control / σύστημα επανάκτησης ενέργειας / οθόνη έγχρωμη TFT 4" / συνδεσιμότητα Bluetooth / over-the-air (OTA) ενημερώσεις / παροχή φόρτισης USB-C

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 17:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride – Harley-Davidson Live Wire - Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon