.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 06 Μαϊος 2016 18:05

Test - Ducati Hypermotard 939 / SP / Hyperstrada 2016 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Sport και touring

 

 

Του Thierry Sarasyn
Photos: Milagro

Η νέα Hypermotard της Ducati έφτασε πλέον στα 937cc από 821, εξ’ού και το όνομά της, “Hypermotard 939”. O παιχνιδιάρικος κινητήρας της έρχεται σε τρεις εκδόσεις, τη βασική, την SP και την Hyper Strada, με την τελευταία να έχει «πασπαλιστεί» ολούθε της με πινελιές από touring.
Μια κατάρα όμως φαίνεται μας κυνηγάει σε κάθε επίσημη παρουσίαση για τον Τύπο του Hypermotard, καθώς τόσο τρία χρόνια στο σιρκουί της Ascari όσο και τώρα, η πρώτη μας δοκιμή έγινε υπό βροχή και πολικό ψύχος, ενώ κατά το απόγευμα, ο καιρός μας κέρασε κι ένα χαλάζι. Έτσι επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με λεπτομέρειες των νέων Ducati υπό το φως του ηλίου.

Περισσότερη ροπή και ιπποδύναμη


Πάντως, θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλο “συν” το γεγονός ότι η νέα Hypermotard 939 αποδίδει τόσο καλά σε τόσο ακραίες συνθήκες. Συνήθως, οι μοτοσυκλέτες που κατασκευάζονται με γνώμονα τις άριστες επιδόσεις, αποδίδουν μόνο σε ιδανικές συνθήκες και το να κατασκευάσεις μια μοτοσυκλέτα η οποία λειτουργεί εξαιρετικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολο.

Είναι κάποιες εφευρέσεις που κάνουν τη ζωή μας λίγο καλύτερη, αλλά δεν το «φωνάζουν». Όπως για παράδειγμα τα θερμαινόμενα καθίσματα, ή τα φορητά power banks για να φορτίζεις το κινητό σου παντού. Έτσι είναι και τα βρόχινα ελαστικά, που σου βελτιώνουν τη ζωή διακριτικά και χάρη στα οποία είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες του νέου δικύλινδρου διάταξης L κινητήρα, παρά το βρεγμένο οδόστρωμα. Οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες προκειμένου να φτάσει στα 937 cc και ως εκ τούτου, διαθέτει νέα έμβολα, μπιέλες και νέο στρόφαλο. Το ότι το πλαίσιο είναι πιο ισχυρό είναι προφανές, ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρει τη δύναμη στον πίσω τροχό χάρη στη νέα χαρτογράφηση που στην έκδοση SP είναι διαφορετική από της στάνταρ, επίσης. Και οι τρεις εκδόσεις όμως αποδίδουν 113 hp - από 110, στις 9.000 στροφές και 98 Nm ροπής στις 7.500 σ.α.λ.

Οι διαφορές ανάμεσα στην SP και τη στάνταρ έκδοση του νέου Hypermotard δεν σταματούν εδώ. Είναι κατά τρία κιλά ελαφρύτερη, κι αυτό κυρίως χάρη στους σφυρίλατους τροχούς της marchesini με τρεις ακτίνες. Αλλά επίσης και χάρη στις λίγο ελαφρύτερες (αλλά κυρίως αποδοτικότερες) αναρτήσεις της Öhlins, καθώς και σε μια σειρά επιμέρους στοιχείων από carbon. Από εξωτερική εμφάνιση, η έκδοση SP παραπέμπει εντυπωσιακά σε μοτοσυκλέτα GP. Σημειωτέον, η Öhlins πλέον προσφέρει και το πιρούνι και την πίσω ανάρτηση στο Hypermotard, σε αντίθεση με το προηγούμενο, που διέθετε μόνο το αμορτισέρ. Δεν χρειάζεται καν να το αναφέρουμε δε, ότι η έκδοση SP διαθέτει καλύτερα φρένα, προερχόμενα από την Panigale. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας διέθετε επίσης εξάτμιση, η οποία δεν ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό της έκδοσης SP. Προσφέρει τέσσερις επιπλέον ίππους, αλλά - ίσως ήδη να το μαντέψατε – δεν συνάδει με το πρότυπο Euro 4.

SP: Απόδοση στον Θεό 


Η έκδοση SP είναι αναπάντεχα ψηλή, στα 890 χιλιοστά, κι αυτό λόγω των μακρύτερων αναρτήσεων της Öhlins. Έτσι, ο υπογράφων, με ύψος 1.80μ., μάταια προσπαθούσε να ακουμπήσει και τα δύο πόδια στο έδαφος. Για την έκδοση SP πάντως, αυτό το ύψος είναι υπερβολή, με ψηλότερες κατά 15mm μπροστά και 25mm πίσω αναρτήσεις σε σχέση με την Hyperstrada, είναι προφανές δια γυμνού οφθαλμού ότι το πίσω μέρος είναι πιο ψηλό από το μπροστινό. Εμάς μας αρέσει πάντως, αν και δεν πατάμε σωστά. Στην οδήγηση, σου δίνει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διαδρομής και της καλύτερης απόδοσης των αναρτήσεων. Κι εξάλλου, όταν σταματάς, ένα μόνο πόδι κάτω είναι αρκετό, δεν είναι; 

Η οδήγηση της SP είναι σκέτη απόλαυση. Στο Sport mode έχει 10% περισσότερη ροπή συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο. Από τις 4.000 στροφές και μετά ξεκινάει το πάρτι στη χώρα του Hypermotard και συνεχίζεται μέχρι λίγο μετά τις 10.000, αλλά καλό είναι να αλλάξεις ταχύτητα γύρω στις 9,000 σ.α.λ. Νιώθεις τη δύναμη να διαπερνάει τον πίσω τροχό κι ακόμη και στην μέση της καμπύλης πετάγεται μπροστά στο άνοιγμα του γκαζιού. Η θέση οδήγησης είναι άνετη και το τιμόνι φαρδύτερο σε σχέση με μια τυπική σπορ μοτοσυκλέτα, επομένως με καλύτερη μόχλευση. Επίσης, το ζύγισμα σου επιτρέπει να κινείσαι με άνεση χωρίς να καταβάλεις δύναμη, κι έτσι, η νέα Hypermotard SP δεν σε κουράζει καθόλου να την οδηγείς γρήγορα.

Είναι εξαιρετική για παιχνίδι, με διαχειρίσιμη δύναμη, πολύ καλό πλαίσιο και ακόμη καλύτερο πακέτο ηλεκτρονικών. Η λειτουργία του ρυθμιζόμενου traction control είναι προοδευτική και ανεπαίσθητη στον βρεγμένο δρόμο. Ούτε μία φορά δεν αισθανθήκαμε βίαιη την παρέμβασή του. Το σταμπιλιζατέρ επίσης είναι ακριβώς όπως το περιμέναμε: με πλήρη επιτάχυνση, στο Parc Moto Castelloli, η αίσθηση του μπροστινού είναι πολύ ελαφριά, ενώ το τιμόνι κάνει μικρές κινήσεις δεξιά – αριστερά. Ακόμη κι αν το πιέσεις ακόμη πιο δυνατά, δεν θα κινηθεί πιο γρήγορα. Είναι μια μοτοσυκλέτα που θα νιώσεις άνετα να οδηγείς και θα σου δίνει συνεχώς καλή πληροφόρηση. Συγκλονιστική στην οδήγηση, χωρίς να γίνεται επικίνδυνη ή δηλητηριώδης. Όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι δηλαδή.

Άμεσα διαθέσιμη


Όλα τα παραπάνω διαθέτει και η στάνταρ έκδοση, απλώς πιο περιορισμένα. Διαθέτει τα ακριβά αμορτισέρ και τους ίδιους τροχούς, θα καταλάβεις όμως τη διαφορά στο δρόμο. Τα Pirelli Diablo Rosso II ελαστικά μας εντυπωσίασαν, ιδικά στις συνθήκες βροχής που ήμασταν. Η στάνταρ έκδοση της 939 έχει καλό κοντρόλ και ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αισθάνεσαι άνετα. Η απόκριση του γκαζιού παραμένει στις χαμηλές ταχύτητες, σε όλα τα modes της χαρτογράφησης. Αυτό την κάνει λίγο πιο δύσκολη να οδηγηθεί σε χαμηλές ταχύτητες. Σαφώς η στάνταρ έκδοση δεν φτιάχτηκε για ανέβει στην κορυφή, σίγουρα όμως θα περιμέναμε λίγη περισσότερη ευελιξία.

Πέρα από αυτό, η νέα Hypermotard 939 είναι μια φανταστική μοτοσυκλέτα. Η αυξημένη ροπή την καθιστά ακόμη πιο εύκολη στην οδήγηση και είναι εξαιρετικά ευέλικτη, ακόμη και με τις “νορμάλ” αναρτήσεις - το μπροστινό σύστημα 43mm και το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Sachs. Και μην ξεχνάτε, το φινίρισμά της είναι το ίδιο καταπληκτικό, όπως όλα τα προϊόντα που βγαίνουν από το εργοστάσιο της Μπολόνια. Για τον αναβάτη εκείνο που ως επί το πλείστον οδηγεί σε δημόσιο δρόμο, η στάνταρ έκδοση είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη επιλογή.

Ανταποκρίνεται σε όλες τις προσδοκίες, διαθέτει 10% περισσότερη ροπή, 113 ίππους και είναι και φθηνότερη. Ο αναβάτης που τρέφει μεγαλύτερες φιλοδοξίες και έχει και παχύτερο πορτοφόλι για να τις υλοποιήσει, σίγουρα θα ταιριάξει καλύτερα με την SP. Το τέλειο track day στο φτιάχνουν οι δυνατότητες άλλωστε. Και για όσους αρέσκονται στον γρήγορο τουρισμό, υπάρχει πάντα και το Hyper Strada, το τελευταίο που οδηγήσαμε: Ουσιαστικά, η στάνταρ έκδοση, αλλά με βαλίτσες και ψηλότερη ζελατίνα. Η έκδοση αυτή είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη διασκέδαση, την πρακτικότητα και την άνεση. Τρία μοντέλα, για όλα τα γούστα!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Hypermotard 939 /  SP / Hypermotard
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Testastretta 11°, διαμήκης V2, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, υγρόψυκτος
Κυβισμός 937cc
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 94 x 67,5
Συμπίεση (:1) 13,1:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Magneti Marelli με σώματα διαμέτρου 45mm ride-by-wire
Καταλύτης / Εξάτμιση 1 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Μηχανικός πολύδισκος 
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.85:1 (33/61)
37/15 (2,466)
30/17 (1,764)
28/20 (1,4)
26/22 (1,181)
24/23 (1,043)
23/24 (0,958)
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/45 (3,000) (Hyperstrada 15/43 - 2,866)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα τύπου Trellis, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος 2.170mm
Πλάτος Δ.Α.
Ίχνος 104mm
Υψος Δ.Α.
Ύψος σέλας 890 (870)
Γωνία κάστερ (μοίρες) 25,5
Μεταξόνιο 1498 (1493)  - Hyperstrada: 1485
Βάρος (kg) 178 (181)  - Hyperstrada: 187
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 16lt
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Ohlins διαμέτρου 48mm (Marzocchi 43mm), διαδρομή τροχού 185mm (170mm)  - Hyperstrada: 130mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ της Ohlins (Sachs), διαδρομή  175mm, πλήρως ρυθμιζόμενο (Sachs 150mm)  - Hyperstrada: 130mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων Monoblock της Brembo και ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Diablo Supercorsa SP  (Pirelli Diablo Rosso II) 120/70 ZR 17 - Hyperstrada: Pirelli Scorpion Trail
Πίσω Pirelli Diablo Supercorsa SP  (Pirelli Diablo Rosso II)  180/55 ZR 17 - Hyperstrada: Pirelli Scorpion Trail
   
Εξοπλισμός  
  Riding Modes, Power Modes, Ducati Safety Pack (ABS + DTC - Traction Control), RbW. Marchesini χυτοί αλουμινένοι τροχοί, αλουμινένιο τιμόνι μεταβλητής διατομής, carbon μπροστινό φτερό, καπάκια εκκεντροφόρου, ετοιμότητα για αντικλεπτικό σύστημα, θερμαινόμενα grip και navigation
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές)  83.1 kW (113 hp) @ 9000 rpm
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές)  97.9 Nm (72.2 lb-ft) @ 7500 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαϊος 2016 18:24

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon