.
Κατηγορία CFMOTO
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 15:43

Test – CFMOTO 450NK 2024

Αίσθηση ισχύος

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες-συμμετοχή: Τάκης Μανιάτης

Η CFMOTO 450NK σε «αρρωσταίνει» με το καλημέρα, ακόμη και αν δηλώνεις έμπειρος αναβάτης που έχεις οδηγήσει πολλές μοτοσυκλέτες. Αν είσαι, δε, νεοεισερχόμενος στον χώρο, ετοιμάζου να ζήσεις εκρηκτικές στιγμές, με μία από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας της.

CFMOTO 450NK 2024 Τιμή: 5.490 ευρώ

 

Είναι μερικές δοκιμές στις οποίες δοκιμάζεται η δυνατότητα σου, ως συντάκτης, δοκιμαστής και δημοσιογράφος, να παραμείνεις ψύχραιμος και αμερόληπτος. Και όχι, δεν χρειάζεται αυτές οι στιγμές να αφορούν μεγαλεπήβολη αποστολή στο εξωτερικό ή δοκιμή της ακριβότερης μοτοσυκλέτας που διατίθεται στην αγορά της χώρας σου. Αρκεί να πέσει στα χέρια σου μία μοτοσυκλέτα «τόσο-όσο», που θα σε κάνει να την απολαύσεις και να την ξεζουμίσεις.

Να περάσει λοιπόν το CFMOTO 450NK – η δεύτερη κατά σειρά μοτοσυκλέτα της κινεζικής κατασκευάστριας στην γκάμα των 450 κυβικών, με βάση τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που έχει αναπτύξει η ίδια. Έτσι, μετά το 450SR και εν αναμονή της δοκιμής του 450MT, είναι ώρα για συμβίωση και ανάλυση αυτής, με τον «naked» εκπρόσωπο της σειράς.  

Σαν αθλητής πολεμικών τεχνών

Σχεδιαστικά και από κάποια απόσταση, δύσκολα θα καταλάβεις τις διαφορές της 450NK από το μεγαλύτερο 800ΝΚ, καθώς η CFMOTO καθιέρωσε την σχεδιαστική γλώσσα της Naked σειράς της, ενώ περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει και μεγαλύτερο 1250ΝΚ (?), σχέδια του οποίου έχουμε δει ήδη στην επικαιρότητα. Η αυτή σχεδιαστική γλώσσα, λοιπόν, είναι ενδιαφέρουσα και διαφορετική από την πεπατημένη, προβάλλει επιτυχώς ταυτότητα εταιρείας, ενώ δεν ξεφεύγει ως προς την υπερβολή και την φουτουριστική αισθητική, που ακόμη ενοχλεί τους μοτοσυκλετιστές σε ένα βαθμό. Πλησιάζοντας την μοτοσυκλέτα, οι διαφορές της σε σχέση με την 800NK γίνονται εμφανείς, με ένα εμπρός δισκόφρενο αντί για δύο, διαφορετική μορφή εξάτμισης και πλαστικών εν γένει, διαφορετική διάταξη τιμονιού και οθόνης και άλλα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που βλέπουμε εδώ... μας αρέσει. Πολύ.

 

Σε στενότερη επαφή, επιβεβαιώνεις ότι μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα μικρή και όχι ιδιαίτερα βαριά. To μήκος της δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο της στα 1.370 χιλιοστά κινείται σε επίπεδο supersport (ενδεικτικά, σαν μία CBR600RR ή μία R6). Και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο αργότερα, που θα περιγράψουμε οδηγικά την μοτοσυκλέτα. Το βάρος της, δηλώνεται από την CFMOTO στα 165 κιλά με όλα τα υγρά και, κάνοντας επιτόπιες μανούβρες με την 450NK, αντιλαμβάνεσαι την άριστη κατανομή των μαζών στην λιλιπούτεια σιλουέτα του μοντέλου. «Συμπυκνωμένη» εντύπωση, λοιπόν, με μικρό μέγεθος και βάρος αλλά μυώδη παρουσία. Και πάλι η CFMOTO, προσπερνά την ευκαιρία να προωθήσει την μοτοσυκλέτα με «ακραίο» εντυπωσιασμό και θεαθήναι, παίζοντας την κάρτα του «τόσο-όσο».

Οι αποδείξεις της προόδου

Όλες οι «νέας γενιάς» μοτοσυκλέτες της CFMOTO -περίπου από την παρουσίαση του 800ΜΤ και μετά, ας πούμε- λαμβάνουν διθυραμβικές κριτικές για την σχέση ποιότητας-τιμής που έχουν και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το κινεικό εργοστάσιο έχει ανεβάσει τον πήγη σε δυσθεώρητα ύψη, ιδίως σε σύγκριση με τις πρώτες προσπάθειες της στην ευρωπαϊκή αγορά και πλέον, δεν έχει πολλά να ζηλέψει από «Ιαπωνικές» ή «Ευρωπαϊκές» μοτοσυκλέτες -η χρήση των εισαγωγικών για προφανείς λόγους, και όποιος καταλαβαίνει γιατί, ας μας το γράψει στα σχόλια. Ο σκληρότερος κριτής θα είναι ο χρόνος, αλλά σε πρώτη επαφή, και το 450ΝΚ είναι μία άριστα κατασκευασμένη και συναρμολογημένη μοτοσυκλέτα. Ισχυρά highlghts οι διακόπτες και τα χειριστήρια εν γένει, η εμφάνιση και η λειτουργία του κινητήρα, όπως και η... «ραπτική» στο κοστούμι που δεν αφήνει κακής αισθητικής κενά συναρμολόγησης.

Επόμενη απόδειξη, η εργονομία της θέσης οδήγησης. Με την μέσου ατόμου διάπλαση και το ύψος μου, «κούμπωσα» σε μία μάλλον αθλητική στάση σώματος στο 450NK, με αισθητό αλλά όχι κουραστικό σκύψιμο προς τα εμπρός, πολύ ικανοποιητικό πλάτος τιμονιού και τοποθέτηση μαρσπιέ. Ο χώρος για τα γόνατα και τους μηρούς γύρω από το ρεζερβουάρ είναι άπλετος και η στήριξη που μπορείς να εξασφαλίσεις από εκεί, άριστη. Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο συνεπιβάτης είναι άγνωστη λέξη για το 450NK (κάτι που σημειώσαμε και για το 800ΝΚ), καθώς η «σέλα» του τελευταίου είναι κακή, ενώ η ψηλή θέση των μαρσπιέ και οι ανύπαρκτες δυνατότητες κρατήματος του δεύτερου ατόμου, κάνουν την συνοδήγηση άσκηση υπομονής. Πιστεύουμε ότι η CFMOTO θα επιμεληθεί του θέματος στο μέλλον, διότι στην κατηγορία η δυνατότητα συνοδήγησης είναι Must – βόλτες με το γκομενάκι και τους φίλους που χαρίζουν αξέχαστες στιγμές και γεννούν και νέους μοτοσυκλετιστές, κακά τα ψέμματα. Προς το παρόν η CFMOTO έχει επενδύσει στους «solo μαχητές» και δεν έχει κάνει άσχημα...

Μοτέρ που ανασταίνει και πεθαμένους

Εντάξει, σας ακούω. «Σιγά ρε Απόστολε, πως κάνεις έτσι για 450 κυβικά» κλπ, κλπ.... ναι ναι, πάταξον μεν, άκουσον δε. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κυβικά και οι επιδόσεις δεν είναι το παν. Από έναν ωραίο κινητήρα, θέλεις χαρακτήρα, θέλεις συμβολή στην οδηγική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας και όχι απλή διεκπεραίωση καθηκόντων, για να ξεχωρίσει. Η δικύλινδρη εν σειρά μονάδα της CFMOTO είναι δικής της ανάπτυξης και ήδη έχει αποκτήσει την δική της «πλατφόρμα», ενώ μέχρι τώρα τον έχουμε δει και δοκιμάσει και στο 450SR. Με διάταξη στροφαλοφόρου άξονα 270 μοιρών,  προσφέρει αίσθηση και ήχο που θυμίζει Ιταλικά V2 -αυτό είναι κάτι που το έχω ξαναγράψει, αλλά να που το ξαναγράφω και το υποστηρίζω κιόλας.

Στα «χαρτιά», η CFMOTO ανακοινώνει 46 ίππους και 4 kgm ροπής. Στο δυναμόμετρο του Power House, μας περίμενε μία έκπληξη. Ο δικύλινδρος κατάφερε να αποδώσει 47,6 ίππους στον τροχό και μάλιστα με μία παραδειγματική γραμμικότητα -οι διακυμάνσεις που βλέπετε στο επάνω φάσμα, οφείλονται στη ρύθμιση της αλυσίδας η οποία ήταν λίγο εκτός κατά την διάρκεια της δοκιμής μας.

Οι ποιοτικές εντυπώσεις είναι σημαντικότερες εδώ: Ο κινητήρας ακούει στο γκάζι χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ενώ αν και είδαμε ξανά μικρές αρρυθμίες στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού, όπως στο 800NK, ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο και τις ξεπερνάς εύκολα. Η ελαστικότητα και η διαθέσιμη ροπή του στα μεσαία εκτοξεύουν το 450ΝΚ με τη σκέψη, ενώ σουζίτσες και λοιπά παιχνίδια -ειδικά κατόπιν απενεργοποιήσεως του TC- έρχονται αβίαστα. Αίσθηση ισχύος. Ο τίτλος που επέλεξα για το κείμενο δεν είναι τυχαίος.

Στα απαραίτητα ο εξοπλισμός

Εν αρχή ην... η TFT οθόνη, η οποία είναι «οριζόντια» και φυσιολογικού μεγέθους, χωρίς να σε αποσπά κατά την οδήγηση και χωρίς να γίνεται αντιαισθητική. Οι ενδείξεις της πλούσιες και όμορφα κατανεμημένες στην επιφάνεια της, με σαφέστατη έμφαση στο στροφόμετρο, κεντρική ψηφιακή ένδειξη ταχυμέτρου και τα υπόλοιπα γύρω-γύρω. Μπορείς να την συνδέσεις με κινητό αν θέλεις (απαιτεί αρκετή διαδικασία κυρίως στην εφαρμογή του κινητού), ενώ τα μενού της θεωρούνται εύχρηστα ακόμη και στην πρώτη επαφή. Ατού οι φωτιζόμενοι διακόπτες στο αριστερό γκριπ, ενώ η αίσθηση της χρήσης τους κρίνεται ως πολύ καλή. Στα μενού, βρίσκεις και υπολογιστή ταξιδιού, προβολή αναγκών σέρβις, ρυθμιζόμενο shift lighting και άλλα πολύ ευπρόσδεκτα -τα έχουμε εξερευνήσει και σε βίντεο μας.

Το 450NK δεν έχει Keyless, αλλά «απλό» κλειδί, με τον κεντρικό διακόπτη τοποθετημένο στο εμπρός μέρος του ρεζερβουάρ -Ducati κανείς;-. Από ηλεκτρονικά βοηθήματα έχουμε Traction Control ενός επιπέδου με δυνατότητα απενεργοποίησης, την οποία θα κληθείτε να χρησιμοποιήσετε συχνότερα από ότι πιστεύετε. Οι εξηγήσεις θα ακολουθήσουν.

Αισθάνεσαι ανίκητος

Σε μία εποχή που η σημασία του μοτοσυκλετισμού στην ψυχική ανάταση και την διασκέδαση είναι πιθανώς άνευ προηγουμένου, ωθούμενη και από τις τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η CFMOTO 450NK γίνεται απλώς η προέκταση του μοτοσυκλετιστικού εαυτού σου, πριν καν το καταλάβεις. Ο ήχος και η αίσθηση του κινητήρα, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη ανταπόκριση σου στη γκαζιέρα, σε βάζουν στην πρίζα από τα πρώτα μέτρα. Χρειάστηκε να καταβάλλω προσπάθεια για να οδηγήσω το 450NK ήρεμα και στο 90% των περιπτώσεων, δεν τα κατάφερα. Ο τρόπος που επιταχύνει και που ακούγεται κάνοντας το, είναι απόλυτα εθιστικός. Αισθάνεσαι ότι οδηγείς κάτι πολύ δυνατότερο, ακόμη και αν έχεις πρότερη εμπειρία με μεγάλες μοτοσυκλέτες. Ο κινητήρας είναι ισχυρός από τις χαμηλές μέχρι και τςι «ψηλομεσαίες» και δεν διστάζει να αγγίξει και τις 10.000 στροφές (!!), ωστόσο εκεί γύρω και λίγο νωρίτερα ήδη κάνει φυσιολογική κάμψη απόδοσης, θυμίζοντας σου ότι έφτασες το όριο του.

Κάθε φανάρι γίνεται ευκαιρία για εκκίνηση, κάθε άνοιγμα στο δρόμο σου και ανοίγεις το γκάζι τέρμα, αναφωνώντας την λέξη που... ξεκινά από Κ και τελειώνει σε «λα», πολύ συχνά μέσα στο κράνος σου. Εννοείται ότι τα... καλογυμνασμένα άλογα, θέλουν και την ανάλογη διατροφή. Στην επίσκεψη στο βενζινάδικο, μετρήσαμε μέση κατανάλωση στο επίπεδο των 5,5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, αριθμός που ίσως χαρακτηριστεί «τσιμπημένος» από κάποιους και, εν μέρει, δικαίως (την στιγμή που και εμείς έχουμε μετρήσει 5άρια σε μοτοσυκλέτες 700 κυβικών). Χαλάλι, όμως, για μία τέτοια εμπειρία κινητήρα.

Η λειτουργία του συνόλοι πλαίσιου-αναρτήσεων είναι σφιχτή και άμεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, κυρίως μέσα στην πόλη, είναι και λίγο πιο σφιχτή από το ιδανικό, όταν συναντάς λακούβες και λοιπές «ομορφιές» των πόλεων μας. Όταν όμως ο ρυθμός ανεβαίνει και ο δρόμος είναι καλός, το σύνολο δείχνει τις δυνατότητες του. Πιρούνι και αμορτισέρ αποδεικνύονται ιδανικά σεταρισμένα για να οδηγήσεις πιο γρήγορα, έτσι η απουσία δυνατότητας ρύθμισης τους δεν θα σε απασχολήσει. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης καλό θα ήταν να «φύγουν» με την πρώτη ευκαιρία, καθώς θέτουν περιορισμούς στο τι μπορείς να κάνεις με το 450NK από ένα σημείο και πέρα. Ακόμα, παράδοξη συμπεριφορά προσέξαμε και από το Traction Control, το οποίο επεμβαίνει υπερβολικά με την μοτοσυκλέτα υπό κλίση – με απλή απενεργοποίηση του, θα δείτε αισθητή διαφορά προς το καλύτερο. Υπερευαισθησία στην μέτρια λειτουργία των ελαστικών κοντά στις άκρες τους; Λανθασμένη ρύθμιση; Δεν γνωρίζουμε ακριβώς, αλλά η επιδιόρθωση του είναι θέμα... λεπτών, από τους προγραμματιστές της CFMOTO.

Αν βάλεις στην εξίσωση, και την σπορ εργονομία της θέσης οδήγησης, την απόλυτα ικανοποιητική σέλα αναβάτη και την δυνατότητα να κρατηθείς από την μοτοσυκλέτα όπως θέλεις, το 450NK προορίζεται για ιδανική απόδοση στις βόλτες του Σαββατοκύριακου, ειδικά αν έχουν ζωηρό στροφιλίκι, αλλά και στα πρώτα παιχνίδια σε πίστα, ακόμη και μικρού μεγέθους. Στην ενεργητική ασφάλεια συμβάλλουν τα πολύ καλά ως προς την αίσθηση και ισχύ φρένα, τόσο εμπρός όσο και πίσω. Εδώ, δεν συναντήσαμε το ενοχλητικό κενό στην μανέτα, που στηλιτεύσαμε για το 800NK, απόδειξη ότι πιθανόν η CFMOTO εισάκουσε τις κριτικές. Το ABS είναι πιο επεμβατικό από το ιδανικό αν πιέσεις, όμως σε γενικές γραμμές και ειδικά σε καθημερινή χρήση, δεν θα το χρειαστείς.

Έχεις όρεξη για ταξιδάκι και εκδρομούλα; Θα πας, αλλά με τους όρους του ΝΚ, με τους όρους δηλαδή μίας γυμνής σπορ μοτοσυκλέτας -πιο κοντή κλιμάκωση μτάδοσης, όχι έμφαση στην άνεση, καμία ανεμοκάλυψη και... τα λοιπά. Θα το χρησιμοποιείς αποκλειστικά μέσα στην πόλη; Κανένα πρόβλημα, μιας και χαρακτηριστικά όπως το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, η φιλικότητα του συμπλέκτη και του σασμάν, η ασφάλεια από το σύστημα πέδησης, το μικρό βάρος με το πολύ καλό ζύγισμα, την κάθιστούν χρηστική σε κάθε περίπτωση. Απλώς... καλή τύχη, με το να αντισταθείς στις ορέξεις της δικύλινδρης Σειρήνας, που έχεις ανάμεσα στα πόδια σου...

Επίκληση στο συναίσθημα

Τι είναι η μοτοσυκλέτα; Για πολλούς εκεί έξω, συναίσθημα. Σε αυτό το κομμάτι, το CFMOTO 450NK παίρνει 20 με άριστα το 10. Όταν όμως πας να δώσεις τα χρήματα σου για να κάνεις δική σου την νέα σου μοτοσυκλέτα, δεν πάς μόνο και μόνο, με την καρδιά ή... την συμβολή του λάθος κεφαλιού. Στην τιμή των 5.490 ευρώ, το 450NK φαντάζει ανεπανάληπτη ευκαιρία, καθότι φθηνότερο ακόμη και από scooters 125 κυβικών. Ακόμα, έχει το πλεονέκτημα να στέκεται σχεδόν μόνο του στην αγορά, αφού δεν υπάρχει δικύλινδρη «απάντηση» στα 450 κυβικά και το μοντέλο ανταγωνίζεται είτε μονοκύλινδρα 400 κυβικών, είτε τα δικύλινδρα 500άρια του A2. Στον εξοπλισμό προσφέρει τα «βασικά» και με αυτό δικαιολογείται και η προσιτή του τιμή. Έτσι η CFMOTO ρίχνει ένα ακόμα μοντέλο στην αγορά με πολύ «επιθετικές» τάσεις, με γεμάτο το οπλοστάσιο των πλεονεκτημάτων του και οφείλει, να διαβεβαιώσει τις προσδοκίες που θέτει στους αγοραστές της: Αξιοπιστία και διάρκεια στο χρόνο. Από εκεί και μετά, δεν θα την σταματάει τίποτα.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Arai Quantic (Arai Hellas)

Μπουφάν: Nordcode Striker

Παντελόνι: Nordcode Dias

Γάντια: Five RFX-3

Μποτάκια: Eleveit Town WP

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα CFMOTO
Μοντέλο 450NK
Αντιπρόσωπος MUVUS A.E. 
Τιμή (€) 5.490
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 449
Διάμετρος x Διαδρομή 77 x 55,2
Συμπίεση 11,3:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Από 2 σε 1 με μονό τελικό
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος, υγρού τύποι, ολίσθησης/υποβοήθησης
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό ατσάλινο
Πλάτος 810 mm
Ύψος 2.000 mmm
Ύψος σέλας 795 mm
Μεταξόνιο 1.370 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Ψαλίδι Αλουμινένιο συμβατικό
Βάρος, πλήρες 165 kg
Ρεζερβουάρ 14 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι, χωρίς ρυθμίσεις, διαδρομή 130 χιλιοστά
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 130 χιλιοστά
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320 χιλιοστών, 4πίστονη δαγκάνα J. Juan, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου Hangte, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά CST ADRENO AS5
Μπροστά 110/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 150/60-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 5,5l/100 χλμ. 
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 46/9.500
Ροπή (kg/rpm 4/7.600
Ιπποδύναμη στον τροχό 47,6
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 15:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – CFMOTO 800NK Advanced 2023
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon