.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 13:29

Test - BMW K 1300R

 

Φονέας γιγάντων

 

 

Κείμενο: Τάκης Μανιάτης
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ζωγραφίζει με το πίσω ελαστικό, σφυρίζει ξηλώνοντας την άσφαλτο, λυσσάει στην θέα άλλων naked. Με την πρώτη παρουσία του R στα 1200 κυβικά η BMW τόλμησε και εδραιώθηκε σε ένα στίβο που στο παρελθόν δεν είχε άλλη παρουσία. Με την τελευταία έκδοση του στα 1300 κυβικά, το K1300R αποδεικνύει ότι το ημιγυμνό, είναι πάντα πιο προκλητικό από το γυμνό και επιστρέφει για να δείξει ξανά ποιος είναι ο άρχοντας των δρόμων.

Σφυρίζει... κλέφτικα!

Πάντα το σφύριγμα ενός ελαστικού τεντώνει τα αισθητήρια όργανα της ακοής. Όσοι το ακούσουν γυρνούν γρήγορα το κεφάλι αναζητώντας τον πίσω τροχό ή ακόμη και τους τροχούς που το προκαλούν. Όταν το σφύριγμα έρχεται από μία macho μοτοσυκλέτα που αναγράφει πάνω της BMW, ο θεατής μπορεί εύκολα να αναρωτηθεί για το ποιόν αυτής. Είναι αλήθεια ότι έχει συνδεθεί με τις τουριστικές μοτοσυκλέτες περισσότερο η BMW, αλλά από την παρουσίαση του K1200R το 2004 στο σαλόνι Intermot της Κολωνίας, όλα άλλαξαν εν μια νυχτί. Έτσι άλλαξε και η αντιμετώπιση των αναβατών στην θέα του R, αφού ο άξονας και το μονόμπρατσο ήταν κάτι που μπορούσες να δεις μπροστά σου σε κάποια κόντρα, και να προσπαθείς να το περάσεις.

Οι άγριες διαθέσεις αυτής της μοτοσυκλέτας έδωσαν στην αγορά έναν ακόμη μάχιμο αντίπαλο, στην κατηγορία naked. Μία κατηγορία που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει απόλαυση στην οδήγηση, διαφοροποιώντας κάθε διαδρομή. Βασισμένο στο K 1200S, το R είχε αυτή τη λυσσαλέα απόδοση με τους 167 ίππους και την μυώδη εμφάνιση που προκαλούσε και τους πιο αδαείς. Με μοναδικό ήχο, το μηχανοκίνητο κτηνώδες “πλάσμα” έδειχνε σαν να του τρέχουν τα σάλια, σαν να ήταν πεινασμένο για μάχες στους δρόμους. Με θέση οδήγησης ιδανικές για dragsterάδικες επιταχύνσεις, για σούζες διαρκείας και σπιναρίσματα, το απόλυτο streetfighter ήταν κατασκευασμένο από την BMW, που ήθελε να μπει σφήνα σε κάθε ιαπωνική κατασκευή- μέχρι τότε, άρχοντες της κατηγορίας. Μέχρι που, 4 χρόνια μετά, παρουσιάστηκε ο αντικαταστάτης, το K1300R, με βελτιώσεις εκεί που έπρεπε, ώστε να γίνει το καλό, καλύτερο.

Νέος κυβισμός, βελτιωμένη ροπή

Τι ψάχνεις σε μία μοτοσυκλέτα γεννημένη για να προσφέρει επιταχύνσεις και απολαυστική οδήγηση; Γκάζι, ροπή, κορυφαία ιπποδύναμη και φυσικά χρηστικότητα. Προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά, η BMW αύξησε τον κυβισμό. Έκανε αλλαγές στον κινητήρα, όπως συνέβη και στην περίπτωση του K1300S, με τις εισαγωγές καυσίμου να έχουν βελτιωθεί, με νέες εσωτερικές διαστάσεις (από 79x59mm έφτασε τα 80x64,3mm), το 1300 έφτασε τα 1293 κυβικά, από 1197 που ήταν παλιά. Έτσι, το R αποδίδει τα ίδια άλογα ακριβώς με το S στα 173, έχοντας έξι ίππους παραπάνω από το 1200, τα οποία όμως παρουσιάζονται 1.000 στροφές πιο κάτω, στις 9.250 σ.α.λ. από 10.250σ.α.λ.! Αυτό ισχύει συγκριτικά τόσο με τον παλιό κυβισμό του K1200R αλλά και με το K1300S, όπου, ιπποδύναμη και ροπή έχουν έρθει πιο κοντά στην χρηστική περιοχή της καμπύλης, όπως αρμόζει σε μία naked μοτοσυκλέτα. H BMW μάλιστα ανακοινώνει ότι έχει βελτιωθεί κατά 10% η ροπή από τις 2.000 σ.α.λ. μέχρι τις 8.000 σ.α.λ.! Με κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης σε σχέση με το K1300S με το οποίο μοιράζονται τα πάντα (από 2.82:1 – 2.91:1, όπως και στο παλιό 1200), η επιτάχυνση στο R είναι πιο άμεση και εκρηκτική.

Η BMW, εκτός από δυναμικά χαρακτηριστικά και κορυφαία απόδοση, ασχολήθηκε σημαντικά στο νέο K1300R με την ασφάλεια για κάθε χρήση. Το συνδυασμένο σύστημα φρένων Integral και το ABS, είναι ένα από τα πλέον δυνατά σημεία του μεγάλου naked της BMW. Το τελευταίο μοντέλο όμως άλλαξε και αρκετά πράγματα προκειμένου να είναι πιο δυναμικό. Η γεωμετρία του πλαισίου και των αναρτήσεων άλλαξε ώστε σε σχέση με το K1200R, το K1300R να προσφέρει περισσότερη σταθερότητα και ασφαλή αίσθηση, περισσότερη από παλιά. Τα τεχνικά του στοιχεία τώρα είναι τα ίδια με του K 1300 S στο οποίο και βασίζεται, με την διαδρομή της μπροστινής ανάρτησης να είναι μικρότερη, και το μεταξόνιο αυξημένο κατά 5mm.

Αναθεώρηση δέχθηκε ωστόσο ο χάρτης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, νέο είναι επίσης και το τελικό εξαγωγής καυσαερίων. Στον τομέα των αναρτήσεων, η σταθερότητα βελτιώθηκε με την νέα γεωμετρία, ενώ, η μοτοσυκλέτα διαθέτει την δεύτερη γενιά της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης ανάρτησης ESA II, αλλά και σύστημα ASC (anti spin) για έλεγχο της ιπποδύναμης. Αλλαγές δέχθηκε και το φίλτρο αέρα για καλύτερη πλήρωση του κινητήρα, όπως και το ψυγείο λαδιού, που είναι τώρα μεγαλύτερο για καλύτερη ψύξη του λαδιού.

Προκλητικά ημίγυμνο

Το γυμνό σώμα πάντα μαγνητίζει το μάτι, η θέα του ημίγυμνου προκαλεί περισσότερο, το ελαφρώς κρυμμένο εξιτάρει τη διάθεση για ψάξιμο και αφήνει το μάτι να κάνει ελεύθερα τη δουλειά του. Το K 1300R βασίζεται στο S αλλά τώρα μπορείς να δεις ότι είναι μυώδες και από όποια γωνία και αν το κοιτάξεις, είναι αναμφίβολα όμορφο. Είναι επίσης διαφορετικό από την κατηγορία του και σε όλα τα περιφερειακά, δείχνει σαν να βγήκε μόλις από το γυμναστήριο. Οι γραμμές του ρεζερβουάρ, ο κυρτός προς τα εμπρός κινητήρας, το θηριώδες Duolever, όλα έχουν στεγνώσει από τα περιττά λίπη και παρουσιάζουν μία γράμμωση και όγκο “γυμναστηρίου” Το μπροστινό σύστημα είναι ιδανικό για την χρήση του, μιας και, όντας ουσιαστικά ένα ψαλίδι που αναρτάται μέσω ενός μοχλισμού και ενός αμορτισέρ τοποθετημένα στο λαιμό του πλαισίου, δείχνει τόσο στιβαρό, όσο πραγματικά είναι.

Το πλαίσιό του είναι δύο δοκών αλουμινίου, τύπου Deltabox και αγκαλιάζει περιμετρικά τον κινητήρα. Αντίθετα με τις περισσότερες μοτοσυκλέτες δρόμου όπου ανεβαίνει σταθερά προς το λαιμό, αυτό το πλαίσιο δείχνει σαν να το έχεις πιέσει προς τα κάτω, φτάνοντας στην κάτω περιοχή του λαιμού, όπου ενώνεται. Ο κινητήρας του επίσης προκαλεί το μάτι, όχι όμως σχεδιαστικά. Θυμίζει έντονα αντιγραφή παλιού ιαπωνικού μοντέλου, όπως αυτόν που φόραγαν τα Yamaha Genesis 750 της δεκαετίας του’80. Ειδικά οι κύλινδροι και η κεφαλή, ενισχύουν αυτή την άποψη. Η μόνη ουσιαστική καινοτομία στην δομή του εν σειρά τετρακύλινδρου κινητήρα είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει ξαπλώσει, στην προσπάθειά του να γίνει και αυτός Boxer, επίπεδος, όπως οι δικύλινδροι.

Αλλά προς τα εμπρός. Με όλο τον κινητήρα στριμμένο ουσιαστικά προς τα εμπρός, η μοτοσυκλέτα βγήκε πολύ μακριά σαν κατασκευή. Η μετάδοση της απόδοσης παραμένει τυπική BMW και ονομάζεται Paralever, και αποτελείται από τον κλασικό άξονα που παίζει το ρόλο μονόμπρατσου ψαλιδιού. Ο οποίος χρειάζεται μηδαμινή συντήρηση συγκριτικά με τις αλυσίδες/γρανάζια.

Μαχητές των δρόμων

Δύσκολα θα κρατηθείς να μην ανοίξεις το γκάζι στο K1300R, άσχετα με το αν μπορεί να κινηθεί σε ήρεμους ρυθμούς η μοτουκλέτα. Την ακούς που γουργουρίζει ανάμεσα στα πόδια σου, λες και το τελικό εξαγωγής σε παροτρύνει να ελευθερώσεις τον ήχο.

Κρατιέσαι πάνω του, σφίγγεσαι και ανοίγεις το γκάζι. Το λάστιχο σφυρίζει στον τσακωμό του με την άσφαλτο, παραμορφώνεται από το γκάζι και το K1300R επιταχύνει σαν βολίδα. Τα χιλιόμετρα αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό στο κοντέρ και η αίσθηση είναι μοναδική. Ο κυβισμός δίνει εκπληκτικές εκκινήσεις και η διαδρομή γίνεται γρήγορα παρελθόν. Ο ήχος του  είναι εκπληκτικός, φτιάχνεσαι να ανοίγεις το γκάζι και να ακούς τον κινητήρα που λυσσάει και όχι την εξάτμισης που είναι φιμωμένη συγκριτικά. Το μοτέρ ανεβάζει στροφές πολύ γρήγορα και νιώθεις ότι ρουφάει δέκα τόνους αέρα το δευτερόλεπτο. Ακούγεται περισσότερο σαν ένα φτιαγμένο πισωκίνητο αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με χοάνη για φίλτρο αέρα, παρά για μοτοσυκλέτα. Κι όμως, οι εκκινήσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση στη σέλα του K1300R.

Η ροπή του είναι αυξημένη στις χαμηλές στροφές, νιώθεις τον κινητήρα να επιταχύνει δυνατότερα στο άνοιγμα του γκαζιού, συγκριτικά με το 1200. Η διαφορά στην αίσθηση είναι μεγάλη, μιας και οι 1.000 στροφές που κατέβηκε συνολικά η κλίμακα της απόδοσης, είναι σεβαστό νούμερο. Οι νέες διαστάσεις του κινητήρα και η αύξηση του κυβισμού, έδωσαν ένα σύνολο που δέχεται νωρίτερα αλλαγές σχέσεων, είναι πιο γραμμικό στην απόδοση, πιο γρήγορο σε επιτάχυνση.

Πρέπει να είσαι γνώστης όμως για να μπορείς να ελέγξεις την ροπή της μοτοσυκλέτας, από την μεγάλη μανέτα του συμπλέκτη. Κρατάς τις στροφές μετά τις 5.000σ.α.λ., εκκινείς κανονικά και λίγο πριν η μανέτα τελειώσει το ταξίδι της, ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα. Η μοτοσυκλέτα κάθεται κάτω σπινάροντας, κολλάει στην άσφαλτο, επιταχύνει μόνο μπροστά, σαν dragster. Οι διαστάσεις της, το μήκος και η στιβαρότητα, παίζουν σημαντικό ρόλο ώστε να παραμένει στην πορεία της, δίχως ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Βεντουζάρει το ελαστικό στο έδαφος, και σπρώχνει μπροστά το θηρίο, δείχνοντας ότι ελάχιστες μοτοσυκλέτες μπορούν να καταφέρουν τέτοιες επιταχύνσεις. Είναι και η θέση οδήγησης που βοηθάει, με το σώμα να βρίσκεται σε μικρή κλίση προς τα εμπρός, και τα τιμόνια σε μία ενδιάμεση κατάσταση – ούτε clip on, ούτε σαν τα περισσότερα naked.

Στην περίπτωση όπου ο αναβάτης βαρεθεί να πληρώνει ελαστικά, έρχεται το σύστημα antispin να ελέγξει την ιπποδύναμη και να σε κάνει “μάγκα”, να νιώσεις ουσιαστικά ότι το ελέγχεις. Όντας πολύ δυνατό, η χρήση του συστήματος, είναι θεμιτή, ειδικά σε γλιστερούς δρόμους.

Παιχνίδια διαρκείας

Αν αφήσεις στον κινητήρα την πρωτοβουλία, ακόμη και με δεύτερη σχέση θα σπινάρει και θα σηκωθεί σούζα, μόνο του. Δυσκολεύεσαι να το κρατήσεις κάτω, ακόμη και με 200χ.α.ω. στσο κοντέρ, αφού ακόμη και τότε, μπορεί να κάνει σούζα. Οι επιταχύνσεις του θυμίζουν αυτές μίας superbike, με πιο αργή φυσικά συμπεριφορά, λόγω διαστάσεων και βάρους. Είναι μακρύ, είναι σταθερό, μεταφέρει εμπιστοσύνη. Είναι γρήγορο στην εθνική οδό, δυσκολεύεται να βολευτεί σε επαρχιακούς στριφτερούς δρόμους. Ταξιδεύει όμως καλά όταν σκύψεις και προστατευτείς λίγο, πίσω από το mini fering.

Ακόμη και στα 260, σκυμμένος μπορείς να ανταπεξέρθεις στις δυνατότητες του K1300R, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από τον μέσο χρήση. Με τις αναρτήσεις να διατηρούν την επαφή ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, με την στιβαρότητα του Duolever να μεταφέρει εμπιστοσύνη σε λακκούβες, αλλά και να συμβάλλει στις αλλαγές κλίσης, όντας ασυμπίεστο, οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας είναι τελικά βολικές. Πας με 250 χ.α.ω. και αισθάνεσαι πως οδηγάς με 120 χ.α.ω. Στις ανοιχτές γρήγορες διαδρομές είναι πραγματικά εκπληκτικό, στιβαρό, με κινητήρα που ξυρίζει και πλαίσιο που προσφέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Πρέπει βέβαια να συνηθίσεις αυτή την ασάφεια του μπροστινού συστήματος, έτσι ώστε να μην υπερβάλλεις, αφού σε κάνει το σύστημα να πιστεύεις ότι ο δρόμος είναι πολύ καλός.

Όπως και να έχει, μπορείς να βασιστείς στο μοναδικό σύστημα φρένων, ανεξάρτητα με τα χιλιόμετρα που κινείσαι. Το K1300R έχει ΤΑ ΦΡΕΝΑ, δυνατά και άμεσα, μπορείς να βασιστείς σε αυτά, με όσα και αν πηγαίνεις. Σε συνδυασμό με το ABS που λειτουργεί εξαιρετικά και είναι απαραίτητο σε αυτή την άκαμπτη ανάρτηση, το φρενάρισμα γίνεται χωρίς άγχος. Δεν μπορείς βέβαια να τα πιέσεις τελευταία στιγμή, και να περιμένεις να σταματήσει, μιας και παρουσιάζουν μία μικρή υστέρηση.

Ακραίο naked... από καλό τζάκι!

Είναι αναμφίβολα το K1300R η μοτοσυκλέτα για τον ψαγμένο αναβάτη, αυτόν που θα κρατηθεί στο γκάζι και θα χαίρεται να πληρώνει ελαστικά. Δύσκολα θα της βγει κάποιος μπροστά σε κόντρα, ακόμη και σε γρήγορες διαδρομές, μιας και καταφέρνει να συνδυάζει ακόμη και χαρακτηριστικά superbike. Είναι όμως σκληρή, με μικρές διαδρομές αναρτήσεων, στιβαρή, και μεταφέρει στον αναβάτη τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Επιλέγεις βέβαια αν θες, διαφορετική λειτουργία στην ηλεκτρονική ανάρτηση ESA II, και κάνεις τη ζωή σου πιο άνετη.

Πλαγιολισθήσεις στα φρένα, Endo (ανάποδη σούζα), δεν γίνονται με αυτή την μοτοσυκλέτα εύκολα, είναι βαριά σε αίσθηση και σχετικά αργοκίνητη στην πόλη. Είναι μία δυναμική και διαφορετική BMW για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν, και να καυχιούνται για την ιπποδύναμη της μοτοσυκλέτας τους.
Με τους τροχούς του K1300S, τα ηλεκτρονικά συστήματα, το trip computer με τις ενδείξεις σχέσεων, καυσίμου, εξωτερικής θερμοκρασίας κ.α., αλλά και την ηλεκτρονική ανάρτηση που σου δίνει άνεση ή σπορτίβ χαρακτήρα με το πάτημα ενός κουμπιού, το BM WK 1300R παραμένει μία μοναδική μοτοσυκλέτα.
Τέτοια που με τον αναθεωρημένο κινητήρα και την θετικότερη λειτουργία σε όλη την καμπύλη, σε βάζει στην διαδικασία να την οδηγάς ξανά και ξανά. Και να κοντράρεσαι όπου βρεθείς, με ότι διαθέτει δύο τροχούς!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Hellas
Μοντέλο K1300R
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (euro) 14.750
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, , 16βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(cc) 1.293
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 80 x 64,3
Συμπίεση (:1) 13:01
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός BMSK
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 2 σε 1
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων (σχέσεις) 6
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών, τύπου γέφυρας
Μήκος (mm) 2.228
Πλάτος (mm) 856
Ύψος (mm) 1.095
Κάστερ (μοίρες) 29,6
Ίχνος (mm) 104,4
Μεταξόνιο (mm) 1585
Ύψος σέλας (mm) 820 (790 χαμηλή)
Βάρος (kg) 217
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (lt) 19/-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Duolever με μονό αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 115mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 135mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Διαστάσεις
Μπροστά 120/70 ZR17
Πίσω 180/55 ZR 17
ΦΡΕΝΑ
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της BMW και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της BMW και Integral ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, alarm, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, υπολογισμός χιλιομέτρων στη ρεζέρβα, προειδοποιητικές λυχνίες, Integral ABS, immobilizer
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm) 127 kW (173 ίπποι) στις 9.250 σ.α.λ.
Ροπή εργοστασίου (k.gm/rpm) 140 Nm στις 8.250 σ.α.λ.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – BMW F 800 R ‘’Chris Pfeiffer” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon