.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 13:42

5+1 προκαταλήψεις για την μοτοσυκλέτα και τους αναβάτες

Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια αλλά πλέον, οι δύο τροχοί στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται εχθρικά, όπως συνέβαινε παλιότερα. Ειδικά την δεκαετία του 1970, όταν τα μοντέλα μεγάλου κυβισμού άρχισαν να πληθαίνουν σε αριθμό και η μοτοσυκλέτα ξεκίνησε να αποτελεί μια συνειδητή επιλογή, συνοδευόμενη και από έναν τρόπο ζωής, διαμετρικά αντίθετο από το υπερσυντηρητικό περιβάλλον εκείνης της εποχής, συνέβαιναν απίστευτα πράγματα! Οι αναβάτες αντιμετωπιζόντουσαν ως εγκληματίες και έπεφτε πολύ κυνήγι…

Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα (αυτό έλειπε) και αν σε δουν πάνω σε μοτοσυκλέτα, δεν θα “καλέσουν το 100” για να σε μαζέψει…

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα κάποιες προκαταλήψεις για την μοτοσυκλέτα και τους αναβάτες και με έκπληξη διαπιστώνουμε, όπως και εσείς φανταζόμαστε, ότι ακόμα και νέοι άνθρωποι τις υιοθετούν και τις αναπαράγουν.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές:

1. Οι μοτοσικλετιστές, μισούν τους οδηγούς αυτοκινήτων

https api.thedrive.com wp content uploads 2018 03 bike wheelie hero

Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση φυσικά. Μπορεί το όχημα που χρησιμοποίει ο καθένας να τον κατατάσσει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αλλά όλοι μας, είμαστε στο σύνολο συνοδοιπόροι στους δρόμους. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας συνδέουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Tο ίδιο άγχος βιώνουμε όλοι, τα ίδια πράγματα τρέχουμε να προλάβουμε, τις ίδιες έννοιες έχουμε στο κεφάλι μας. Ανεξάρτητα από το τι οδηγεί κανείς λοιπόν, ο αμοιβαίος σεβασμός είναι αυτό που χρειάζεται, όχι η πολεμική διάθεση και η δημιουργία φανταστικών εχθρών.

2. Οι μοτοσυκλέτες είναι επικίνδυνες

exorcistcreditShutterstockcom

“Εσύ μπορεί να προσέχεις, αλλά δεν σε προσέχουν οι άλλοι”, είναι η επωδός των ανθρώπων που υπερασπίζονται την λανθασμένη αυτή άποψη. Ο βαθμός της επικινδυνότητας των μοτοσυκλετών, εξαρτάται εν πολλοίς από το πώς τις οδηγά ο αναβάτης τους. Σωστή και ασφαλής οδήγηση μοτοσυκλέτας, σημαίνει το να είσαι σε εγρήγορση και να ανιχνεύεις – προβλέπεις και τα λάθη των άλλων. Η μοτοσυκλέτα ως όχημα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα, μπορεί να υστερεί σε παθητική ασφάλεια, αλλά υπερέχει κατά πολύ σε ενεργητική ασφάλεια. Επιταχύνει και αλλάζει κατεύθυνση πολύ γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απεμπλακεί πολύ πιο εύκολα από επικίνδυνες καταστάσεις. Η προκατάληψη αυτή περί επικινδυνότητας, βασίζεται στον βαθμό προστασίας που προσφέρει η μοτοσυκλέτα στον αναβάτη της, όταν το ατύχημα θεωρείτε δεδομένο και δυστυχώς, κρίνεται εκ των αποτελεσμάτων σε αναβάτες που δεν φορούν προστατευτικό εξοπλισμό.

3. Οι μοτοσυκλετιστές παρανομούν και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον ΚΟΚ

lane splitter 565dd4866dc48

Επί της ουσίας, το ποσοστό των μοτοσυκλετιστών που όντως παρανομούν συστηματικά, δεν διαφέρει κατ αναλογία από αυτό των υπόλοιπων οδηγών στον δρόμο. Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα που έχει να κάνει με την –ανύπαρκτη- οδηγική παιδεία στην Ελλάδα, όπου ακόμα και πολλοί πεζοί κάνουν του κεφαλιού τους. Ωστόσο η γενικευμένη άποψη ότι η οδήγηση μοτοσυκλέτας σε κάνει αυτόματα και παράνομο, προέρχεται κυρίως από την πρακτική της διήθησης, την κίνηση δηλαδή των δίτροχων οχημάτων ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Είναι η διήθηση παράνομη; Ο ΚΟΚ δεν αναφέρεται συγκεκριμένα επί του θέματος, δεν υπάρχει άρθρο που να περιγράφει ακριβώς αυτή την συνήθη οδηγική πρακτική των αναβατών, ωστόσο ορίζει το ότι “απαγορεύεται η παράλληλη κίνηση οχημάτων σε μια λωρίδα κυκλοφορίας” και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως απαγόρευση της διήθησης. Ωστόσο αυτή η “παρανομία” τελεί υπό ανοχή, αφού τα οφέλη, ειδικά προς αυτούς που την καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για αυτή, είναι πολλά. Φανταστείτε απλά, όλα τα δίκυκλα στους δρόμους να κινούνται με τον οριζόμενο ως νόμιμο τρόπο βάση του ΚΟΚ, δηλαδή το ένα πίσω από το άλλο, στο μέσο των λωρίδων κυκλοφορίας, καταλαμβάνοντας τον όποιο χώρο τους αναλογεί. Αυτό θα σήμαινε άμεση κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα δημιουργούνταν πρόσθετες ουρές εκατοντάδων μέτρων επιβαρύνοντας περεταίρω μια κατάσταση η οποία ήδη είναι προβληματική. Aυτά είναι γνωστά και επιβεβαιωμένα σε έγκυρες κυκλοφοριακές μελέτες, για αυτό και η… “αποδαιμονοποίηση” της διήθησης, έχει ήδη αρχίσει να συντελείται σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου πλέον επιτρέπεται ως πρακτική, με την βούλα του νόμου!

4. Οι μοτοσυκλέτες είναι δύσκολες στην οδήγηση τους και απευθύνονται μόνο σε άντρες

Don Youngblood


Λάθος. Οι μοτοσυκλέτες, όπως και όλα τα οχήματα, χρειάζονται για την οδήγηση τους, απλά μια περίοδο προσαρμογής. Είναι σίγουρα πιο “περίπλοκές” στον χειρισμό από ένα αυτοκίνητο, αφού απαιτούν συντονισμό των τεσσάρων άκρων και ενεργή συμμετοχή του σώματος για να “τις πάς” αλλά δεν μιλάμε πια και για πυρηνική φυσικό ή ασκήσεις σε δοκό ισορροπίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει και με κάθε ανάλογη καθημερινή διαδικασία, μετά από λίγο καιρό εξάσκησης τα πάντα εκτελούνται μηχανικά, χωρίς καν να τα σκέφτεσαι. Αν μιλάμε δε για scooter, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά. Σε ότι αφορά τώρα στο ότι μόνο άντρες έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν μοτοσυκλέτες, προφανώς λόγο του ότι απαιτείται μεγάλη μυϊκή δύναμη για αυτό, η άποψη αυτή είναι απλά για γέλια! Οι μοτοσυκλέτες δεν φτιάχτηκαν για ενδυνάμωση, ίσα – ίσα που οι κατασκευαστές τους προσπαθούν εδώ και χρόνια να τις κάνουν όσο πιο ευκολοδήγητες γίνεται. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα προφανή, όπως για παράδειγμα ότι ο συμπλέκτης είναι μαλακός, αλλά κυρίως με στοιχεία όπως το ζύγισμα και η ευελιξία. Ακόμα και τουριστικά “θηρία” των 1300+ κ.εκ. είναι εντελώς… user friendly, στις μέρες μας.

5. Οι μοτοσυκλέτες αποτελούν αναγκαστική επιλογή για όσους δεν δύνανται να πάρουν αυτοκίνητο

ec458bf98f040d2c64d2d3440de2a671

Ναι…οκ. Την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος κάτι τέτοιο, απλά ενημερώστε τον για τις τιμές της κατηγορίας των Adventure… Αυτή η απαρχαιωμένη αντίληψη, προέρχεται από
παραστάσεις και συνθήκες άλλων εποχών, όπου όντως η εργατική τάξη και οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορούσαν, βάση των οικονομικών δυνατοτήτων τους, να αποκτήσουν αυτοκίνητο. Οπότε την ανάγκη για προσωπικό (και οικογενειακό) μέσο μετακίνησης , θέλοντας και μη, την κάλυπταν οι μοτοσυκλέτες ή για να είμαστε ακριβείς, οι “βέσπες” και οι “φλορέτες”. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, η μοτοσυκλέτα απαιτεί συνειδητή επιλογή και δεν είναι σε καμία περίπτωση το προσιτό μέσο που πιστεύουν κάποιοι, κοστίζει. Όχι ότι δεν υπάρχουν βέβαια ακόμα άνθρωποι που στρέφονται στα μικρού κυβισμού δίτροχα για να εξυπηρετηθούν με οικονομικό τρόπο αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας για τις μοτοσυκλέτες.

6. “Με αυτά τα χρήματα αγόραζες αυτοκίνητο!”

ChZJNCrWwAE Sf51

Αυτό δεν είναι προκατάληψη, είναι μια πολύ συνηθισμένη έκφραση όσων πληροφορούνται την τιμή αγοράς μια μέσης μοτοσυκλέτας και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη, Νο 5 αντίληψη (πουθενά δεν τους πιάνεις…). Τα 10.000 ευρώ θεωρούνται εξωφρενικά πολλά χρήματα για την αγορά μοτοσυκλέτας, για όσους είναι έξω από τον χορό. Αν δε τους πει κανείς ότι έδωσε 20.000+ τον κοιτάνε σαν εξωγήινο, θεωρούν αδιανόητο ότι μπορεί κάποιος να διαθέσει αυτά τα χρήματα για την αγορά οχήματος και αυτό να είναι κάτι άλλο εκτός από αυτοκίνητο! Μην μπείτε στην διαδικασία να εξηγήσετε. Δεν θα καταλάβουν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 17:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon