.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 19:12

Αφιέρωμα: Curtiss V-8 - Το ταχύτερο όχημα του κόσμου, σε γη, ουρανό & νερό

Ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο ρεκόρ

Η V-8 μοτοσυκλέτα του πρωτοπόρου της αεροπλοΐας και των δύο τροχών Glenn Curtiss (1878-1930), έγινε το ταχύτερο όχημα του κόσμου το 1907 (μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα), ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 1911, χάνοντας τον τίτλο από το αυτοκίνητο Blitzen Benz. Όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες, το απίστευτο για την εποχή ρεκόρ ταχύτητας κράτησε μέχρι το 1930, τη χρονιά που πέθανε και ο Curtiss!

H Curtis V-8 ήταν μια μοτοσυκλέτα με οκτακύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα σε διάταξη V, χωρητικότητας 269 κυβικών ιντσών, ήτοι 4.410 κυβικών εκατοστών!

98 15441h.jpg

Ο κινητήρας απέδιδε 40 ίππους, διέθετε 2 καρμπιρατέρ, και είχε δημιουργηθεί αρχικά ως κινητήρας αερόπλοιων! Ζύγιζε 68 κιλά, κόστιζε 1.200 αμερικάνικα δολάρια, ενώ δεν είχε εμπορική επιτυχία, παρά τη φήμη που απέκτησε με το ρεκόρ ταχύτητας της μοτοσυκλέτας του Curtiss.

Ο Glenn Curtiss σημείωσε με την V-8 μοτοσυκλέτα του ανεπίσημο Παγκόσμιο Ρεκόρ ταχύτητας στις 24 Ιανουαρίου του 1907, πετυχαίνοντας τελική ταχύτητα 219.45 χλμ/ώρα στην Ormond Beach της Florida. 

101581 1 v8

Η τελική μετάδοση ήταν άμεση -με διαφορικό-, ενώ το ρεκόρ γίνεται ακόμα πιο απίστευτο αν δει κανείς τη μοτοσυκλέτα και αναρωτηθεί πού βρίσκονται τα φρένα. Δεν τα βλέπετε γιατί απλώς… δεν είχε φρένα!

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1903, ο Curtiss ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη διάταξη V-2 σε μοτοσυκλέτα, εμβληματική διάταξη για τις μετέπειτα αμερικάνικες μοτοσυκλέτες. Και αυτό το έκανε 3 χρόνια πριν την Indian, και 6 πριν την Harley Davidson. 

maxresdefault

Το ρεκόρ ταχύτητας χάρισε στον Curtiss τον τίτλο «ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου», καθώς το ρεκόρ του ήταν η μεγαλύτερη τελική ταχύτητα της εποχής, σε γη, αέρα και νερό!

Ήταν και η μοναδική φορά που μια μοτοσυκλέτα κράτησε τον τίτλο του ταχύτερου οχήματος του κόσμου.

Το ρεκόρ αυτό έσπασε το 1911 από ένα αυτοκίνητο Blitzen Benz, με 228 χλμ/ώρα, ενώ παρέμεινε άθιχτο όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες για 23 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 1930, τη χρονιά που πέθανε και ο Curtiss.

800px TomSwiftMotorcycleSmallCropped

Μάλιστα από ότι φαίνεται, ο Glenn Curtiss αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του λογοτεχνικού ήρωα Tom Swift, στη σειρά επιστημονικής φαντασίας Tom Swift series, με περισσότερα από 100 βιβλία.

Η V8 μοτοσυκλέτα του ιστορικού ρεκόρ βρίσκεται πλέον στο Smithsonian's National Air and Space Museum, ενώ ο απόγονος κινητήρας Curtiss OX-5 aero, χρησιμοποιήθηκε σε πάμπολλα πολιτικά και πολεμικά αεροπλάνα.

b85a227934a3094db3ee07d91ae9cbc4

Λίγο πριν τον θάνατο του Curtiss, στις 5 Ιουλίου του 1929, η Wright Aeronautical Corporation, συνεχιστής της θρυλικής Wright Company (των αδερφών Ράιτ), συγχωνεύτηκε με την Curtiss Aeroplane and Motor Company.

5838h

Μετά τον θάνατο του από επιπλοκές σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, το Κογκρέσο του απένειμε το παράσημο Distinguished Flying Cross, ενώ ο Curtiss μπήκε στο National Aviation Hall of Fame το 1964, στο Motorsports Hall of Fame of America το 1990, στο Motorcycle Hall of Fame το 1998, και στο National Inventors Hall of Fame το 2003. 

Το Smithsonian's National Air and Space Museum έχει μια μεγάλη συλλογή αεροπλάνων, μοτοσυκλετών και κινητήρων του Curtiss, ενώ το LaGuardia Airport είχε αρχικά ονομαστεί Glenn H. Curtiss Airport, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1929.

Glenn H. Curtiss Museum

Το Glenn H. Curtiss Museum στο Hammondsport είναι αφιερωμένο στη ζωή και στα έργα του μεγάλου εφευρέτη.

Glenn Curtiss 1908 July 4th June Bug

Οι εφευρέσεις του στην αεροπλοΐα ήταν πολλές, ενώ όπως και με τη V-8 μοτοσυκλέτα, πολλά από τα αεροπλάνα του, δοκίμαζε ο ίδιος στις παρθενικές τους πτήσεις! 

Στις αρχές του 2018, η γνωστή αμερικάνικη φίρμα εντυπωσιακών custom μοτοσυκλετών Confederate αγόρασε τα δικαιώματα του ονόματος Curtiss Motorcycle Company, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο με το όνομα του Glenn Curtiss, 100 χρόνια μετά.

curtiss warhawk

Το μοντέλο αυτό ήταν το Warhawk, το τελευταίο βενζινοκίνητο μοντέλο της πρώην Confederate και νυν Curtiss.

Curtiss P 40 Warhawk airshow

Το Warhawk πήρε το όνομα του από το πολεμικό αεροσκάφος Curtiss Warhawk P40.

curtiss zeus 3

Tο επόμενο μοντέλο της Curtiss Motorcycle Company είναι το ηλεκτρικό concept Zeus, με το μέλλον να διαγράφεται απολύτως ηλεκτρικό.

800px Glenn Curtiss 1909 cropped

Glenn Curtiss. Ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου, ο δημιουργός της Curtiss V8, τρομερός ρέκορντμαν, πατέρας της ναυτικής αεροπορίας, και ένα μεγάλο μυαλό για την αεροπλοΐα και τη μοτοσυκλέτα.

Η κληρονομιά του συνεχίζεται, μέσα από τις νέες μοτοσυκλέτες της Curtiss Motorcycle Company.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 19:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon