.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 12:46

Αφιέρωμα - Η ιστορία των GS - 1ο μέρος

 


Thank you Gelände Strasse! (GS)

 


30α γενέθλια GS

Πριν από τρεις δεκαετίες μία νέα, ριζοσπαστική μοτοσικλέτα από την BMW δημιούργησε μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες μοτοσικλέτας. Μία μεγάλη μοτοσικλέτα παντός εδάφους, γνωστή ως R 80 G/S μπορούσε να αντεπεξέλθει σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις οδήγησης, από διαδρομές εντός πόλης και μεγάλων αποστάσεων μέχρι off road enduro.

Ειδική έκδοση

Στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, η GS έγινε αντικείμενο αντιγραφής και η συγκεκριμένη κατηγορία της παγκόσμιας αγοράς αναπτύχθηκε ραγδαία. Η BMW, ως πρωτοπόρος με κάθε νέο μοντέλο που παρουσιάζει, συνεχίζει να δημιουργεί πρότυπα για τους υπόλοιπους που ακολουθούν. Με πάνω από μισό εκατομμύριο αναβάτες να έχουν ανακαλύψει την απόλαυση της GS, η BMW Motorrad θέλησε να γιορτάσει το 2010 κάθε έκδοση μοντέλου αυτού του ασύγκριτου και "πασπαρτού" κινητήρα boxer με τους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς κατόχους.
Για τον εορτασμό των τριών δεκαετιών του πιο πετυχημένου μοντέλου της, η BMW Motorrad παρουσίασε τη σειρά περιορισμένων εκδόσεων GS. Η ειδική έκδοση "30 Years GS"” φέρει τον επετειακό χρωματισμό BMW Motorsports των θρυλικών μοτοσικλετών R 80 G/S Rally Raid του 1980, με τις οποίες οι Hubert Auriol και  Gaston Rahier, κατάφεραν να νικήσουν τον σκληρό αγώνα Παρίσι-Ντακάρ, πριν από τρεις δεκαετίες.
Εκτός από το ρετρό χρωματισμό, όλες οι εκδόσεις "30 Years GS" των BMW R 1200 GS/Adventure, F 800 GS και F 650 GS διαθέτουν πρόσθετα χαρακτηριστικά και εξοπλισμό ενώ είναι βαμμένες σε λευκό Alpine χρώμα με αυτοκόλλητα BMW Motorrad Motorsport σε τριχρωμία.

Thank you GS

Για να τιμήσει την επέτειο, η BMW Motorrad άνοιξε ένα ειδικό online φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «THANK YOU GS» (Σε ευχαριστούμε GS), το οποίο καλούνται να εμπλουτίσουν με υλικό όλοι οι κάτοχοι – παλαιότεροι και τωρινοί. Αυτό το "δημιουργούμενο από χρήστες" online ειδικό αφιέρωμα σχεδιάστηκε για αναβάτες GS, ώστε να ανεβάσουν φωτογραφίες, να δημοσιεύσουν ιστορίες και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με την GS. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες απ' όλο τον κόσμο θα μπορούν να ξεφυλλίσουν το λεύκωμα για να δουν μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες αναβατών GS από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το φωτογραφικό λεύκωμα "THANK YOU GS" σημείωσε τεράστια επιτυχία και πάνω από 900 αναβάτες – μεταξύ αυτών και πολλοί "επώνυμοι" αναβάτες GS – συνέβαλλαν σ' αυτό. Για να το πετύχει αυτό ξεκίνησε έναν ειδικό διαγωνισμό όπου μία κριτική επιτροπή επέλε τις 30 καλύτερες φωτογραφίες GS και οι νικητές έλαβαν ένα ημερολόγιο 2011 BMW Motorrad καθώς και την ειδική έκδοση του περιοδικού 30 YEARS GS που εκδίδεται από την BMW Classic με αφορμή τον εορτασμό αυτού του θρύλου.
Υπήρξαν πολλές ακόμα δραστηριότητες στo πλαίσιo της 30ης επετείου της GS,  ειδικά στο φεστιβάλ BMW Motorrad Days του Ιουλίου. Οι κάτοχοι κάθε είδους μοντέλου GS των τριών τελευταίων δεκαετιών συναντήθηκαν στο Garmisch-Partenkirchen. Οι φίλοι μπόρεσαν να θαυμάσουν από κοντά την ξεχωριστή έκθεση των 30 χρόνων GS όπου παρουσιάστηκαν όλα τα σημαντικά μοντέλα στην ιστορία των BMW GS από το 1980 μέχρι το 2010, μεταξύ αυτών και οι εργοστασιακές μοτοσικλέτες που συμμετείχαν με επιτυχία στο Παρίσι-Ντακάρ, στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Ο διαγωνισμός

Επίσης διεξήχθη ένας ειδικός διαγωνισμός, στo πλαίσιo του οποίου απονεμήθηκαν βραβεία στην παλιότερη GS, στην GS με το μεγαλύτερο αριθμό διανυθέντων χιλιομέτρων και στην πιο εντυπωσιακή δημιουργία GS. Οι τρεις νικητές σε κάθε κατηγορία έλαβαν ένα κύπελλο και κουπόνια για την απόκτηση Εξοπλισμού αναβάτη της BMW Motorrad.
Το βραβείο για την παλαιότερη GS στην αυθεντική της κατάσταση απονεμήθηκε στον Johann Filleboeck, κάτοχο της 431ης BMW R 80 G/S που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής. Το βραβείο για τη μοτοσικλέτα με τα περισσότερα χιλιόμετρα απονεμήθηκε στην Heidi Lupko, που διένυσε την εντυπωσιακή απόσταση των 525.174 χιλιομέτρων σε διάστημα 13 ετών με την BMW R 80 GS Basic. Η επιλογή της πιο ασυνήθιστης δημιουργίας GS ήταν πιο δύσκολη.

Τα διάσημα μέλη της επιτροπής Hubert Auriol, Charley Boorman, Karl H. Gerlinger, Jutta Kleinschmidt και Laszlo Peres, απένειμαν τελικά το πρώτο βραβείο στην GS του Ulrich Beppler, η οποία ήταν αναβαθμισμένη με ιδιαίτερα εξεζητημένο εξοπλισμό όπως εξαρτήματα από ανθρακονήματα.
Εκτός από αυτήν την τελετή απονομής, υπήρχαν επίσης δύο κληρώσεις με έπαθλα δύο ειδικά μοντέλα. Στο πάρτι της Παρασκευής, ο Georg Opalka κέρδισε μια BMW F 800 GS «30 Years GS», ενώ ο τυχερός της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ήταν ο Wolfgang Kracker, ο οποίος κέρδισε μια BMW R 1200 GS «30 Years GS».

GS Trophy

Τέλος, για την ολοκλήρωση των εορτασμών των 30 χρόνων GS, δέκα ομάδες από 12 χώρες ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου ένα ταξίδι για την Αφρική για να συμμετάσχουν στο δεύτερο διεθνές GS Trophy. Κάθε χώρα που συμμετέχει έχει πραγματοποιήσει ήδη τους δικούς της προκριματικούς αγώνες GS μέσα από τους οποίους θα διακριθεί η καλύτερη ομάδα αναβατών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα σ' αυτή τη διοργάνωση κύρους. Οι τυχεροί που θα αναδειχθούν από τους εθνικούς αγώνες θα μεταβούν στην Αφρική για μία εβδομάδα περιπέτειας με μοτοσικλέτα, ειδικών δοκιμών, ομαδικών προκλήσεων και επίλυσης προβλημάτων – όλα αυτά σχεδιασμένα με κεντρικό άξονα τη διασκέδαση, την επιστροφή στη φύση και την προώθηση του «θρυλικού είδους» της μοτοσικλέτας διαδρομών περιπέτειας.

Στο φετινό επταήμερο off road αγώνα "μαμούθ" διανύθηκαν πάνω από 2.000 χιλιόμετρα σε τρεις νοτιοαφρικανικές χώρες και περιελάμβανε αρκετές δοκιμασίες μέσα από τις οποίες θα αναδεικνύονταν η νικήτρια ομάδα του Trophy. Στον αγώνα συμμετείχαν ομάδες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Δανία/Σουηδία/Φιλανδία/Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία/Βόρεια Ιρλανδία, την Αυστρία/Ελβετία και φυσικά τη Νότιο Αφρική, κυνηγώντας τον τίτλο των "καλύτερων αναβατών GS του κόσμου".

Ο αγώνας του 2010 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού όλες οι ομάδες αγωνίστηκαν με πάθος και θάρρος για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Στην προσπάθειά τους αυτή επέδειξαν ένα μοναδικό ομαδικό πνεύμα και αλληλεγγύη δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο αναβατών GS που τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους μέσα από τις ιστοσελίδες www.facebook.com/bmwmotorrad και www.gstrophy.com. Τελικά, η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας κατέκτησε τον τίτλο BMW GS Trophy 2010 μετά από έναν σκληρό επταήμερο αγώνα ο οποίος κρίθηκε πραγματικά στον έναν βαθμό!

Τώρα που η σκόνη έχει καταλαγιάσει, οι οργανωτές ελπίζουν ότι θα δηλώσουν συμμετοχή αναβάτες GS απ' όλο τον σε έναν από τους εθνικούς προκριματικούς αγώνες για το GS Trophy του 2012. Με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια enduro που προσφέρονται από τις σχολές οδήγησης off road της BMW στις περισσότερες χώρες, όλοι οι αναβάτες μπορούν να θέσουν ως προσωπικό τους στόχο τη συμμετοχή σ' αυτή την κοινότητα όπου όλοι μοιράζονται το ίδιο πάθος για τις θρυλικές BMW GS.

Φωτογραφίες

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα για το GS Trophy 2010

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 10:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon