.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 11:32

Yamaha VMAX 1700 – Οριστικό τέλος

 

Αποχαιρετούμε μια μοτοσυκλέτα θρύλο

 

 

Παλιά, πολύ πιο πριν το ZZR 1100, το Hayabusa και άλλες μοτοσυκλέτες που συνέδεσαν το όνομα τους με την ταχύτητα και τις τρελές ιπποδυνάμεις, τον ρόλο του… “μπαμπούλα” και του εν παραγωγή μύθου στο δίτροχο στερέωμα, τον είχε αναλάβει το VMAX!

Η πρώτη του έκδοση, με V4 κινητήρα 1200 κ.εκ. παρουσιάστηκε το 1984, μια εποχή που στην Ελλάδα, ένα ΧΤ550 θεωρούταν “μηχανάρα” από πλευράς κυβισμού και ήταν άπιαστο όνειρό για τους περισσότερους. Φανταστείτε λοιπόν το δέος απέναντι σε ένα μοντέλο με τα χαρακτηριστικά και την “διαστημική” εμφάνιση του VMAX των 145 ίππων!

Εμπνευσμένο από τα muscle cars των HΠΑ και τις κόντρες από φανάρι σε φανάρι, το VMAX ήταν κάτι αντίστοιχο, σε δύο τροχούς.  Πολύ δυνατό, dragster για τα δεδομένα της εποχής αλλά μόνο για ευθείες. Όχι βέβαια ότι το 1984 άλλα μηχανάκια “στρίβανε τάπα” αλλά λέμε τώρα…

vmaxold

Αυτό το πρώτο VMAX, παραγόταν χωρίς σημαντικές αλλαγές για σχεδόν 24 χρόνια (μέχρι το 2007), έχοντας βέβαια απολέσει τον στοιχείο του εντυπωσιασμού στα… γεράματα του. ‘Άλλες μοτοσυκλέτες, ισχυρότερες, πολύ πιο στριφτερές και με πολύ περισσότερη τεχνολογία το εκτόπισαν και μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των αναβατών.

Η Yamaha, παρά το ότι η πρώτη γενιά VMAX δεν είχε αποφέρει τίποτα το σημαντικό σε κέρδη από τις πωλήσεις, πέρα από κύρος στην εταιρεία, θέλησε να αναβιώσει τον “ξεθωριασμένο” μύθο. Έτσι το 2009 παρουσιάζει το VMAX 1700, την σύγχρονη εκδοχή του VMAX πρότυπου, πάντα με V4 κινητήρα και ονομαστική απόδοση 200 ίππων, μια ισχύ που την εποχή εκείνη, έφθανε μόνο το ZZR 1400… τα 17 kg-m ροπής στις 6.500 σ.α.λ. βέβαια, δεν τα άγγιζε κανείς!  

Το VMAX 1700 είχε πλαίσιο αλουμινίου, up to date στο 2009 ικανότατα περιφερειακά και αρκετή τεχνολογία. Εξακολουθούσε βέβαια να αποτελεί μια μοτοσυκλέτα με αντικειμενικό και κύριο σκοπό, να σε κάνει να γουρλώνεις τα μάτια από το γκάζι… της αρκούδας! Οι αριθμοί μπορεί να μην το επιβεβαίωναν ως το απολύτως πιο γρήγορο αλλά η αίσθηση ήταν μοναδική και όσοι το οδήγησαν είχαν να το λένε για την απίστευτη επιτάχυνση  που “μακραίνει τα χέρια!”  

Διαβάστε την δοκιμή του VMAX 1700 στο Bikeit! 

DSC 2530 web

Τα τρία διαπασών βέβαια γνώριζαν ότι το VMAX 1700 δεν θα “σπάσει τα ταμεία” από τις πωλήσεις, ήταν μια μοτοσυκλέτα – ορόσημο της υπερβολής που όλοι την θαύμαζαν και αναφέρονταν σε αυτή με δέος αλλά λίγοι την αγόραζαν, καθώς το εύρος χρήσης της  ήταν περιορισμένο και το αντίτιμο για την απόκτηση της πολύ μεγάλο.

Φυσικά το VMAX έκανε την καριέρα του στα χέρια βελτιωτών ανά τον κόσμο και σε αγώνες dragster, αγοράσθηκε από ανθρώπους με μεγάλα γκαράζ και μεγάλα πορτοφόλια και επιτέλεσε στο ακέραιο τον σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκε: να εντυπωσιάζει!

Οι προδιαγραφές Euro4, σήμαναν την διακοπή διάθεσης του “τελευταίου των VMAX” στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στις αρχές Αυγούστου, σταμάτησε η παραγωγή του μοντέλου. Μετά από 33 σχεδόν χρόνια παρουσίας στην αγορά, τα VMAX μας αφήνουν, έχοντας στοιχειώσει τα παιδικά και εφηβικά μας όνειρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε καν μια ένδειξη ή πληροφορία που να μας προϊδεάζει για την συνέχιση της σειράς, με ένα νέο, πιο ισχυρό και υπερβολικό (ως οφείλει φυσικά!)μοντέλο. Οι εποχές δεν είναι ίδιες, τα VMAX αποτέλεσαν συνώνυμο της υπερβολής σε χρονικές περιόδους όπου η υπερβολή σε οποιανδήποτε έκφανση της ζωής μας ήταν μέρος του lifestyle.

Τώρα, ένα νέο VMAX, ίσως να είναι ξεδιάντροπα προκλητικό…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 11:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon