.
Κατηγορία TM
Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 14:06

Παρουσίαση - TM 450 MX Fi 2016

 

Πρώτη οπτική επαφή

 

Του Τάκη Μανιάτη
 
Νέα, όμορφη, ανανεωμένη, προκλητική. Η TM ενισχύει την συμμετοχή της στην πλέον απαιτητική κατηγορία των 450 κυβικών εκατοστών με την MX 450Fi, κι εμείς, την γνωρίζουμε επίσημα από κοντά.

Νέα αντιπροσωπεία, νέα μοτοσυκλέτα


Η νέα αντιπροσωπεία της TM Racing για την Ελλάδα, TM Racing Hellas, με την σφραγίδα της GRC-Powerfactory, μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά την MX 450Fi, μία μοτοσυκλέτα που έχει ανανεωθεί όσο χρειάζεται ώστε να χτυπάει τον αυξημένο ανταγωνισμό. Η μοτοσυκλέτα αυτή είναι η προσωπική του Γιώργου Χαρμπιλά που συμμετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross, και έχει απλά ρυθμιστεί στα μέτρα του, σε σχέση με την μοτοσυκλέτα παραγωγής. Το ύψος του Γιώργου που ξεπερνάει το 1.90μ έκανε επιτακτική την χρήση ψηλότερου τιμονιού, ενώ ακόμη και έτσι, μάλλον θα χρειαστεί ψηλότερο για να μην βρίσκουν τα πόδια του.

Εμείς σταθήκαμε σε πρώτη φάση στην αλλαγή της επίσημης αντιπροσωπείας, και φυσικά, στην νέα μοτοσυκλέτα που είχαμε μπροστά μας.
Η νέα TM Racing έχει εξελιχθεί βασιζόμενη στο προηγούμενο μοντέλο, με τον τετράχρονο κινητήρα των 449 κυβικών εκατοστών να διαθέτει τέσσερις βαλβίδες τιτανίου, δύο εκκεντροφόρους επικεφαλείς, αλλά και παροχή καυσίμου μέσω συστήματος ψεκασμού με σώμα διαμέτρου 44 χιλιοστών.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ύπαρξη δύο ρυθμίσεων για τον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης της kokusan, ο οποίος ρυθμίζει ανάλογα την χρήση . πίστα που επιθυμεί ο αναβάτης. Η ρύθμιση γίνεται μέσω διακόπτη που βρίσκεται στο δεξί άκρο του τιμονιού. Στο αριστερό, συναντάμε το κουμπί της μίζας και το σβηστήρι - η MX 450Fi διαθέτει μίζα και μανιβέλα, (η συγκεκριμένη δεν την είχε επάνω) ενώ μπορεί να παραγγελθεί μόνο με μανιβέλα αν το επιθυμεί ο πελάτης.
Η εξάτμιση είναι τιτανίου από μπροστά έως πίσω της HGS, ενώ στον λαιμό, και αυτό είναι μόνο ένα από τα κορυφαία εξαρτήματα που συναντάμε πάνω της.

Μικρή στο μάτι


Οπτικά δείχνει πολύ μικρή και μόνο όταν κοιτάξεις τον κινητήρα καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για motocross 125 κυβικών εκατοστών. Με την μεταφορά του ρεζερβουάρ κάτω από την σέλα, ο όγκος που βρισκόταν εκεί, στο διάφανο ρεζερβουάρ, έχει εξαφανιστεί. Τώρα, στο γνώριμο σημείο του ρεζερβουάρ φιλοξενείται το φίλτρο αέρα, ακριβώς πάνω από τον ψεκασμό. Η πρόσβαση είναι εύκολη, αλλά αφήνουμε ένα ερωτηματικό αναφορικά με την στεγανότητα του, αφού μέχρι και η βροχή μπορεί να περάσει από τις οπές του καπακιού. Η θέση οδήγησης είναι τελείως ίσια, ενώ όλη η μοτοσυκλέτα έχει μετακινηθεί προς τον λαιμό - είναι σαν να αφαίρεσες το ρεζερβουάρ, και να τα έσπρωξες όλα μπροστά.

Το συνολικό μήκος δηλαδή είναι μικρότερο από το παρελθόν, και πλέον η τάπα πλήρωσης καυσίμου, βρίσκεται στο δεξί πλαϊνό καπάκι. Η χωρητικότητα φτάνει στα 8,5 λίτρα, αρκετά μεγάλη για motocross μοτοσυκλέτα, και η συγκέντρωση του βάρους χαμηλά, στο κέντρο μάζας του TM, βοηθάει στις αλλαγές κατεύθυνσης. Τα πλαστικά περιφερειακά είναι μαζεμένα σε διαστάσεις, αρκετά λεπτά θα λέγαμε, η σχεδίαση αιχμηρή, κλασική ΤΜ.

Η TM έχει επιλέξει κορυφαία περιφερειακά για να ντύσει την μοτοσυκλέτα της. Οι αναρτήσεις προέρχονται από την KYB μπροστά, και αφορά ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Closed Catridge διαμέτρου 48 χιλιοστών, αμορτισέρ της TM Racing, στεφάνια τροχών της Excel Takasago σε αλουμινένια κέντρα, αλουμινένιες πλάκες τιμονιού με ισχυρό δέσιμο, φρένα της Nissin (τρόμπες) και Brembo (δαγκάνες) σε δίσκους μαργαρίτα (270-245mm), γρανάζι με το λογότυπο της TM, και φυσικά, αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο, με επίσης αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο.

Θετική είσοδος


Η νέα TM MX 450Fi οδηγήθηκε σε ιδιωτική πίστα από τον Δημήτρη Βαγγελάκο τον οποίο απολαύσαμε στα άλματα και στις στροφές, να μας λέει λίγο αργότερα πως "το μπροστινό σύστημα είναι σφιχτό από την μέση και μετά, ο κινητήρας έχει αρκετή ροπή από χαμηλά και μπορείς να οδηγάς με συχνές αλλαγές σχέσεων".
Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να την οδηγήσουμε και επιφυλασσόμαστε για το μέλλον, γι' αυτό και το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στην παρουσίαση του μοντέλου, μαζί με την πρώτη οπτική επαφή από κοντά. Ωστόσο, μπορούμε να σημειώσουμε την τιμή του που βρίσκεται στα 9.350euro, την πλήρη κάλυψη ανταλλακτικών, αλλά και τις αγωνιστικές παροχές που την συνοδεύουν και μπορεί να μάθει όποιος θέλει, καλώντας στην αντιπροσωπεία, στο 210 25 13994.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής  TM
Μοντέλο MX 450Fi
Αντιπρόσωπος  GRC-Powerfactory
Τιμή 9.350euro
Εγγύηση 3 μήνες
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK, DOHC
Κυβισμός (c.c.) 449
Συμπίεση (:1) 12,8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 95 x 63,4
Τροφοδοσία Keihin FI με σώμα διαμέτρου 44mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Εκκίνηση Μανιβέλα / μίζα
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Ηλεκτρονική Microtec με δύο χάρτες και γεννήτρια Kokusan
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Πρωτεύουσα 19 / 57
1η σχέση 16:27
2η σχέση 17:24
3η σχέση 16:19
4η σχέση 21:21
5η σχέση 23:20
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14/51
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 8,5
Χωρτικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 48mm closed catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ TM Racing μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 315mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 110/90-19’’
   
Φρένα  
Μπροστά  Πλευστός δίσκος διαμέτρου 270mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin  
Πίσω  Πλευστός δίσκος διαμέτρου 245mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   

Video

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 15:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - TM 300MX 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon