.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 15:05

Test - ΚΤΜ SX 150 / 250 - SX-F 250 / 350 / 450 - 2019 - Αποστολή στην Ιταλία

 

Another Step Forward!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτο: Sebas Romero / Marco Campeli 

Όσο και να σου το λένε, είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβεις τι σημαίνει Another Step Forward (άλλο ένα βήμα μπροστά). Για την KTM, η βελτίωση ήταν, είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα κορυφής, δίνοντας μας την εντύπωση πως οι μοτοσυκλέτες της, θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά!

Βρεθήκαμε στην πίστα Motocross Malagrotta του Antonio Cairoli, στην Ρώμη, παρουσία του 5άκις παγκόσμιου πρωταθλητή AMA SX, Ryan Dungey, για την παρουσίαση των νέων μοντέλων motocross της KTM για το 2019. Ο γνώριμος επαγγελματισμός από άλλες παρουσιάσεις και η σοβαρότητα της εταιρίας στην τεχνική λεπτομερέστατη παρουσίαση, μας έδειξε ακόμη μία φορά ποιος ηγείται στην off road σκηνή.

Όλα τα νέα μοντέλα, 125SX, 150SX, 250SX, 250SX-F, 350SX-F, 450SX-F, μας περίμεναν κάτω από τις πορτοκαλί τέντες, για να δούμε στην πράξη πόσο απέδωσαν οι βελτιώσεις τους για την νέα χρονιά.

Ελαφρύτερες, με νέα πλαίσια και υποπλαίσια, με βελτιώσεις στις αναρτήσεις, στις τιμονόπλακες, στα περιφερειακά, στο ρεζερβουάρ και την σέλα, οι δίχρονες και τετράχρονες Motocross της KTM βελτιώθηκαν στα σημεία ή και στα ενδότερα των κινητήρων τους, προκειμένου να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη, και πιο αποτελεσματικές.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεχνικές αλλαγές μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό τεχνικό άρθρο ΕΔΩ.

250SX-F - Αρνάκι και λύκος μαζί

03 Action KTM 250 SX F MY2019

Φέτος άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο παραλαμβάναμε τις μοτοσυκλέτες, οι οποίες βρίσκονται παρκαρισμένες και διαλέγαμε όποια θέλαμε. Επέλεξα να ξεκινήσω την αναγνωριστική μου βόλτα στην Malagrotta Cross Track με το «μικρό» τετράχρονο 250, ώστε να κινηθώ ομαλά μαθαίνοντας γραμμές και άλματα. Μικρό στο μάτι, μεγάλο στο κρεβάτι το 250 SX-F, σε μία απαιτητική πίστα όπου έδειξε από την αρχή πως είναι εύκολο και βολικό.

Τουλάχιστον για τα δικά μου μέτρα, που είμαι και χρόνια «τετραχρονάκιας», να ξεκινάω την βόλτα μου σε μία άγνωστη και απαιτητική πίστα με ένα «μικρό» τετράχρονο, φάνταζε ως ότι καλύτερο. Η αίσθηση του είναι πανάλαφρη, η αλλαγή πορείας, άμεση. Στις χαμηλές στροφές, το νέο 250SX-F δείχνει «ψόφιο» και σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι με εξέπληξε. Η καμπύλη του είναι ήρεμη στην αρχική διαδρομή του γκαζιού, αλλά η ροπή εμφανής στο γύρισμα του γκριπ.

Ενώ δεν σε εντυπωσιάζει, δέχεται αλλαγές σχέσεων χωρίς κόμπιασμα και οδηγώντας αργά, δεν χρειάζεται να το ζορίσεις για να σε ανεβάσει ακόμη και σε μεγάλες ανηφόρες. Εντυπωσιάζει όμως από το ανέβασμα στροφών, και από το πέρασμα από τις χαμηλές στις ψηλές στροφές περιστροφής, το οποίο γίνεται χωρίς «τρύπα», ακόμη και αν το γκάζι δεν είναι ανοιχτό τέρμα. Όταν επιταχύνει, κρατάει ρυθμό και ανεβάζει στροφές ασταμάτητα.

250sxf

Ακόμη και σε ανηφόρες με μεγάλη υψομετρική διαφορά, όπως στην πίστα του Cairoli με το τεράστιο «τραπέζι» έπειτα από μεγάλη υψομετρική διαφορά, ανέβαινε με μεγάλη ταχύτητα και σήκωνε ακόμη και αλλαγή σχέσης. Δεν είναι παιχνίδι και στο αποδεικνύει κάθε στιγμή. Είναι όμως εύκολο, μπαίνει στις στροφές όπως ακριβώς θέλεις, τοποθετείται στην γραμμή χωρίς υπόνοια ανοίγματος της, παραμένει ακλόνητο μέσα στο μπερμ και μπορείς να ανοίξεις το γκάζι τέρμα όσο αντέχεις.

Το γκάζι του, - τουλάχιστον στα δικά μου χέρια-, δεν είναι αρκετό ώστε να με βγάλει έξω από την γραμμή που έχω επιλέξει. Ακόμη και με τέρμα το γκάζι, μέσα στο μπερμ, το 250 SX-F καθόταν στην γραμμή που είχα επιλέξει, όντας πολύ σταθερό και προβλέψιμο.

Το πλαίσιο του δίνει σταθερότητα, ελαφριά αίσθηση και γρήγορη αλλαγή κλίσης. Είναι προβλέψιμο και πολύ φιλικό, άκαμπτο αρκετά στο μπροστινό τμήμα, κάτι που δείχνει ότι θέλει... προπονημένα χέρια. Αλλά από τον λαιμό και πίσω, μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι είναι ένα μαλακό σύνολο, που συνεργάζεται ομαλά με τις αναρτήσεις που λειτουργούν προοδευτικά στα χτυπήματα.

Η μοτοσυκλέτα δεν βυθίζεται μέσα σε σαμάρια, έχει δύναμη να "βγει" από τα σαμάρια, μπορεί να προσγειωθεί ακόμη και άτσαλα χωρίς να κοπανήσει ή να νιώσεις ότι κινδυνεύεις. Και στην προσγείωση, η συμπίεση των αναρτήσεων δεν είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα όσο ανοίγεις περισσότερο το γκάζι, τόσο να σου κάνει τα κέφια.

250 SX - Το εργαλείο του ερασιτέχνη

ktm 250sx

Τρίτη χρονιά με τον νέο κινητήρα, ο οποίος για το 2019 μετακινήθηκε μία μοίρα προς τα πάνω σε σχέση με τον άξονα του ψαλιδιού, προκειμένου να αποκτήσει η μοτοσυκλέτα εμπιστοσύνη στον μπροστινό τροχό, και να λειτουργεί καλύτερα η ανάρτηση. Ο θάλαμος εξαγωγής είναι νέος, με μειωμένο πλάτος κατά 25 χιλιοστά στην αριστερή πλευρά, κάτι που φαίνεται και με γυμνό οφθαλμό.

Το δίχρονο 250SX σου δείχνει την δύναμη του πριν ακόμη το βάλεις μπροστά. Η μανιβέλα ζητάει δυνατό πόδι και από την συμπίεση καταλαβαίνεις ότι έχει αποθέματα στα ενδότερα. Όμως έχει και ομαλή λειτουργία στην αρχή της καμπύλης, αλλά και ροπάκλα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ανοίγεις το γκάζι και νομίζεις ότι οδηγάς 300άρι, με την ροπή να σε τραβάει. Κάπου εκεί, το νιώθεις απότομο, και αν το ανοίξεις όλο το γκάζι, θα καταλάβεις ότι δεν αστειεύεται. Ακόμη και από τον πρώτο γύρο στην γρήγορη πίστα, καταλαβαίνεις ότι δεν αστειεύεται.

Στα μεγάλα ανηφορικά τμήματα ανεβαίνει με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς μπούκωμα, ξεκούραστα με εξαιρετική ευκολία. Όσο έχεις ανοιχτό το γκάζι στις μεσαίες στροφές, η μοτοσυκλέτα μαζεύει φόρα στις ανηφόρες αδιαφορώντας για την σχέση ταχύτητας. Σαν ένα τετράχρονο. Το πέρασμα από τις χαμηλές στις μεσαίες και από εκεί στις ψηλές και την κορύφωση έρχεται γραμμικά αλλά γρήγορα, χωρίς κομπιάσματα.

KTM 250 SX MY2019 90 degree right

Το πλαίσιο του είναι πολύ σταθερό πλαίσιο προσφέροντας εξαιρετική αλλαγή κατεύθυνσης. Στις στροφές, χρειαζόταν λίγο παίξιμο με το κιβώτιο ώστε να πετύχω την κατάλληλη σχέση για άμεση επιτάχυνση, ειδικά συγκρινόμενο με το μεγάλο τετράχρονο 450.

Η ευκολία που προσφέρει στην οδήγηση φαίνεται αμέσως, αφού περνάει τα σαμάρια με χαρακτηριστική άνεση, πιο εύκολα ακόμη και από τα μεγάλα τετράχρονα.

Η άνεση με την οποία κινείται στην πίστα σου δίνει την εντύπωση πως αν είσαι ερασιτέχνης, δεν έχεις λόγο να πας σε τετράχρονο 450, αφού έχει παραπλήσια ευκολία, αν και πιο απαιτητικό συνολικά. Αν όμως είσαι προπονημένος και οδηγάς επιθετικά, θα απολαύσεις περισσότερο το δίχρονο 250.

450SX-F - Το όπλο

450sxf 3

Μετά το απαραίτητο ζέσταμα, ακολούθησε το 450SX-F. Θέση οδήγησης όπως ακριβώς θα την έφτιαχνες, σέλα στο κατάλληλο ύψος, όλα τέλεια. Από την πρώτη γκαζιά λες, "αυτό μάλιστα". Τι γκαζούκλα, τι απόκριση, τι εύκολο ανέβασμα στροφών είναι αυτό. Νέος κινητήρας, κεφαλή με χαμηλότερο ύψος, νέος κύλινδρος και έμβολο, νέο πλαίσιο και ψαλίδι, νέα περιφερειακά, συνολικές αλλαγές, μικρότερο μέγεθος από παλιά, και κουμπώνεις αμέσως πάνω του.

Αυτό που εκπλήσσει με το καλημέρα είναι ο κινητήρας. Ευστροφία, απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, μπάσος ήχος, δύναμη που περισσεύει.

Ανοίγεις το γκάζι και όσο το γύρισες, τόση δύναμη θα πάρεις. Επιταχύνει στις ανηφόρες με απίστευτη ταχύτητα και ροπή, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη σχέση. Βρίσκεσαι από το κατώτερο τμήμα της πίστας στο ανώτερο με ένα άνοιγμα του γκαζιού. Αλλάζεις σχέσεις και αυτό επιταχύνει άνετα και δεν θα χρειαστείς να ασχοληθείς με το κιβώτιο ταχυτήτων. Σκληρός συμπλέκτης αλλά δεν θα ασχοληθείς και πολύ μαζί του, αφού όλα γίνονται από το δεξί γκριπ.

11 Action KTM 450 SX F MY2019

Οδηγιέται με φόρα, με την ροπή του, είναι μικρό σε μέγεθος και σε εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις του. Κατά την οδήγηση, νομίζεις ότι οδηγάς 350, και μπροστά του, το παλιό 450 φαίνεται νταλίκα.

Είναι εύκολο στον χειρισμό, πολύ σταθερό στα κατηφορικά κομμάτια όπου ακόμη και αν κλείσεις το γκάζι, αφήνεις το πλαίσιο και τις αναρτήσεις να κάνουν κουμάντο, δίνοντας σταθερότητα, χωρίς να συμπιέζονται πολύ ούτε το πιρούνι, ούτε το αμορτισέρ. Στην στάνταρ πίεση, 10,7bar το μπροστινό δεν τερματίζει, ούτε όμως είναι μαλακό, ενώ ταυτόχρονα, καταφέρνει να είναι εύκολο και φιλικό προς τον χρήστη. 

Αν δεν σε ενημερώσουν ή δεν κοιτάξεις το αυτοκόλλητο, μπορείς άνετα να πιστεύεις πως πρόκειται για το 350, με δυνατότερο μοτέρ. Τέτοια είναι η βελτίωση σε αίσθηση και συμπεριφορά.

KTM 450 SX F MY2019 90 degree right

Στον συγκεκριμένο κυβισμό ίσως είναι και πιο χρήσιμο το Traction Control που διαθέτει 2 χάρτες και απενεργοποίηση. Η επιλογή γίνεται και εν κινήσει, και έτσι, ανάλογα τις ανάγκες, μειώνεται η απόδοση μέσω του ψεκασμού, και η μοτοσυκλέτα γίνεται πιο φιλική με αποτέλεσμα να επιταχύνει ελαφρώς πιο αργά. Διαπιστώνεις ότι με το Traction ενεργοποιημένο, η μοτοσυκλέτα ''στρώνει'' στην οδήγηση, και ακόμη και σε σαμάρια κατά το άνοιγμα του γκαζιού, οι αναρτήσεις δεν αναγκάζονται από την δύναμη να συμπιεστούν πολύ. Μάλλον θα ήταν η επιλογή μας μόνιμα!

Το Launch Control που ενεργοποιείται και αυτό πατώντας και τα δύο κουμπιά, στον αριστερό διακόπτη, διατηρεί χαμηλά τις στροφές του κινητήρα μέχρι ο αναβάτης να στρίψει στην πρώτη στροφή, επιτυγχάνοντας καλύτερες εκκινήσεις. Ιδιαίτερα χρήσιμο στον μεγάλο κυβισμό! 

350 SX-F - Ενδιάμεσος κρίκος

03 Action KTM 350 SX F MY2019

Μετά το 450 SX-F, το 350 που παλιά μου φάνταζε ιδανικό, δείχνει λίγο "κούφιο". Παλιά ήταν το μεταβατικό στάδιο προς το 450, η εύκολη λύση, η μοτοσυκλέτα με μικρές διαστάσεις και ροπάτο κινητήρα, που μπορείς να οδηγείς για ώρα ξεκούραστα. Μία πολύ καλή επιλογή για ιδιώτες.

Τώρα όμως, με την έλευση του νέου 450 SX-F που μαζεύτηκε πολύ σε διαστάσεις και βάρος και είναι πιο βολικό, το 350 δείχνει σαν ένα ελαφρώς υπερκυβισμένο 250. Δεν ξεχωρίζει τόσο από το 250, ούτε είναι πολύ πιο βολικό από το 450.

KTM 350 SX F MY2019 90 degree right

Παραμένει πιο βολικό από το 450 βέβαια, αλλά πλέον το σκαλοπάτι μίκρυνε ανάμεσα στο μικρό και μεγάλο τετράχρονο, και το 350 δείχνει να μην έχει πλέον θέση στη γκάμα.

Είναι εύκολο στην οδήγηση, η στιβαρότητα και η άνεση με την οποία περνάει τα σαμάρια είναι δεδομένη. 

Έχει δύναμη να στρίψει γρήγορα, αλλάζει πολύ γρήγορα κατεύθυνση, μένει σταθερό μέσα στις στροφές, αλλά εδώ χρειάζεσαι περισσότερη χρήση συμπλέκτη σε σχέση με το 450, και να το οδηγείς άφοβα με τέρμα γκάζι μέσα στην στροφή χωρίς να χάσεις την γραμμή σου.

150SX - Η έκπληξη

02 Action KTM 150 SX MY2019

Τελευταίο στην σειρά ήταν το 150SX. Μία απίστευτα βολική μοτοσυκλέτα που πραγματικά δεν περίμενα ότι "ξυπνάει" τόσο γρήγορα στο άνοιγμα του γκαζιού. Μόνο στις χαμηλές στροφές παρουσιάζει μία μικρή υστέρηση η οποία ξεπερνιέται αμέσως - πιθανότατα κάποια ρύθμιση στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Αμέσως μετά, επιταχύνει πολύ δυνατά και νιώθεις την ροπή του, δεν κολλάει ακόμη και στην πιο δυνατή ανηφόρα ή στην πιο μεγάλη ράμπα. Μαζεύει γρήγορα χιλιόμετρα στις αλλαγές σχέσεων, δεν κρεμάει ποτέ - ειδικά αν το δουλεύεις από τις μεσαίες και πάνω. Το πέρασμα από τις χαμηλές στις ψηλές στροφές γίνεται πολύ γρήγορα και χωρίς κόμπιασμα, και χωρίς να δείχνει ότι υπάρχει τρύπα εκεί. Κάτι το οποίο κάνει διαφορά σε σχέση με το 125, ιδιαίτερα σε στροφές ή σε σαμάρια όπου χρειάζεσαι γρήγορη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. 

KTM 150 SX MY2019 90 degree right

Η καμπύλη του 150 σου δίνει αυτό που χρειάζεσαι για να βρεις την πρόσφυση που χρειάζεσαι και να μαζέψεις φόρα ώστε να πετύχεις την έξοδο που θες.

Εξαιρετικά φρένα και αναρτήσεις, πλαίσιο στιβαρό, συμπλέκτης συνεργάσιμος, θετικές αλλαγές σχέσεων με μικρές διαδρομές. Κάποιος ερασιτέχνης που ψάχνει 125, θα εκτιμήσει δεόντως την οδήγηση ενός 150, που θα τον βολέψει σε όλες τις περιπτώσεις.

Another Step Forward

02 Action KTM 350 SX F MY2019

Η συνολική οδήγηση των νέων μοντέλων motocross της KTM για το 2019 μας άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Μοτοσυκλέτες φιλικότερες από ποτέ, σταθερές, με ελαφριά αίσθηση και άριστη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες. 

Η KTM κατάφερε να συνδυάσει την απαιτητική οδήγηση με την φιλικότητα και να δώσει στην αγορά μια motocross γκάμα η οποία είναι εύκολο να οδηγηθεί από κάθε επιπέδου αναβάτη. Αυτό από μόνο του είναι τεράστια επιτυχία, και πλέον, αρκεί η επιλογή του κυβισμού που ταιριάζει στον καθένα, για να πάρει την πιο Ready to Race motocross που είχε ποτέ του, αποκτώντας περισσότερη φιλικότητα και επιδόσεις από ποτέ.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon