.
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 15:03

Αφιέρωμα – Οι νέες Ducati του 2023

Με μια σειρά έξι διαδικτυακών επεισοδίων η Ducati παρουσίασε τη γκάμα του 2023, με αρκετά ενδιαφέροντα νέα.

Στη νέα γκάμα της Ducati για το 2023 υπάρχει μια πραγματικά νέα μοτοσυκλέτα, καθώς η Diavel απέκτησε κι αυτή πάτημα στην οικογένεια των V4.

Πέραν αυτής όλες οι υπόλοιπες ειδήσεις της Ducati αφορούν σε μερικές νέες εκδόσεις, καθώς και την παραδοσιακή ανανέωση, αναβάθμιση ή απλά φρεσκάρισμα της υπάρχουσας γκάμας – αλλά με τους Ιταλούς αυτή δεν είναι ποτέ μια απλή και αδιάφορη διαδικασία.

MY23 Ducati Diavel V4 42 UC450381 Mid

Έτσι οι ιθύνοντες του Borgo Panigale ακούμπησαν σχεδόν κάθε φαμίλια της υπάρχουσας γκάμας τους με χαδάκια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεπερνούν σημαντικά τα νέα χρώματα.

Έτσι έχουμε μια νέα κορυφαία έκδοση Monster SP, έχουμε αναβαθμίσεις σε όλα τα μέτωπα στη superbike πτέρυγα των Panigale V4, ομοίως και στη γυμνή πλευρά τους που ονομάζεται Streetfighter.

MY23 DUCATI MULTISTRADAV4 RALLY 71 UC437611 High

Στο ίδιο πνεύμα η νέα έκδοση Multistrada V4 Rally βάζει ένα θαυμαστικό στον πανίσχυρο σπορ τουρισμό παντός εδάφους και προσθέτει μια ακόμη επιλογή στην πιο εμπορική οικογένεια μοντέλων της Ducati.

Στον αντίποδα, η πιο οικονομικά προσιτή πλευρά του τιμοκαταλόγου της Ducati δε μένει παραπονούμενη το 2023, καθώς και τα Scrambler αναβαθμίστηκαν με νέες τεχνολογικές προσθήκες (λ.χ. ηλεκτρονικό γκάζι).

strf5

Η νέα σοδειά συνεχίζεται με δύο μοντέλα που δεν άλλαξαν στο παραμικρό, μα απέκτησαν νέα χρώματα, DesertX και Streetfighter V2, ενώ ολοκληρώνεται με δύο νέα σπαστά ποδήλατα Scrambler Ducati.

Τέλος, πέραν των “κανονικών” μοντέλων της Ducati, το 2023 έφερε άλλες δύο συλλεκτικές εκδόσεις που έγιναν ανάρπαστες: πρώτα παρουσιάστηκε η Streetfighter V4 Lamborghini και έπειτα δύο ρέπλικες Panigale V4 S των παγκοσμίων πρωταθλητών του 2022, Francesco Bagnaia και Alvaro Bautista.

Diavel V4

Diavel V4 A

Το 2023 είναι η χρονιά που ο γνωστός πλέον V4 κινητήρας περνάει σε μια ακόμα μοτοσυκλέτα της Ducati, συστήνοντας μας εκ νέου το Diavel V4.

Η μυώδης Ιταλίδα διατηρεί την ταυτότητα της, με εμφανείς αλλαγές στις εισαγωγές αέρα αλλά και στους πλήρως led φωτισμούς, με την παράσταση να κλέβει η εξάτμιση με το ιδιαίτερο, τετραπλό -πολυβόλο- τελικό. Ακόμα, η νέα εποχή του ιταλικού power cruiser, το βρίσκει να υιοθετεί τον κινητήρα V4 Granturismo των 1.158 cc, ένα κεντρικό στοιχείο της σχεδίασης της μοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα μια τεχνική επιλογή που βελτιώνει τις επιδόσεις, τη δυναμική και την οδηγική συμπεριφορά, χάρη επίσης στην εξελιγμένη επιλογή ενός αντίθετα περιστρεφόμενου στροφαλοφόρου άξονα, που μειώνει το γυροσκοπικό αποτέλεσμα αυξάνοντας την ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

Η ισχύς φτάνει τους 168 ίππους, με το κινητήριο σύνολο να είναι πλούσιο σε ροπή σε όλο το φάσμα του στρφόμετρου με μέγιστη τιμή τα 12,8 kgm στις 7.500 στροφές, (0,5 περισσότερη από το Multistrada V4). Ταυτόχρονα, ο V4 Granturismo (που προέρχεται από το Desmosedici Stradale της Panigale V4 και Streetfighter V4) είναι ελαφρύτερος και συμπαγής, ενώ χαρακτηρίζεται επίσης από χαμηλό κόστος λειτουργίας, με σημαντική συντήρηση σε διαστήματα των 60.000 χλμ για το «μεγάλο» service. Επίσης και εδώ συναντάμε το σύστημα απενεργοποίησης για τους πίσω κυλίνδρους, το οποίο επιτρέπει στον κινητήρα να λειτουργεί ως δικύλινδρος ή ως τετρακύλινδρος με ανεπαίσθητη μετάβαση λόγω της σταδιακής του αλλαγής, προκαλώντας μια αλλαγή στον τόνο του θορύβου της εξάτμισης αλλάζοντας από τη μια λειτουργία στην άλλη. Ένας βαθύτερος ήχος, με χαμηλότερες συχνότητες, χαρακτηρίζει το V4 Granturismo όταν είναι ενεργοί μόνο οι δύο μπροστινοί κύλινδροι.Οι συχνότητες, από την άλλη πλευρά, γίνονται υψηλότερες όταν λειτουργούν και οι τέσσερις κύλινδροι.

Οι αλλαγές στο κομμάτι του κινητήρα φέρνουν και παράλληλα οφέλη, μιας και το Diavel V4 έχει απόβαρο χωρίς καύσιμο 223 κιλά, σημειώνοντας απώλεια βάρους άνω των 13 κιλών (-5 στον κινητήρα, -8 στο όχημα) σε σύγκριση με το Diavel 1260S, χάρη στην «ελαφρότητα» του V4 Granturismo και συγκεκριμένες ενέργειες σε πολλά από τα «συστατικά» του. Στο κομμάτι της ανάρτησης συναντάμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι 50 χλστ. Και πίσω μια ανάρτηση «cantilever», αμφότερες πλήρως ρυθμιζόμενες. Το σύστημα πέδησης βασίζεται σε δαγκάνες Brembo Stylema με διπλούς μπροστινούς δίσκους στα 330χλστ. Το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα ικανή να κόβει την ανάσα σε επιτάχυνση και επιβράδυνση. Μάλιστα, οι επιδόσεις του V4 Granturismo των 168 ίππων, σε συνδυασμό με το πίσω ελαστικό 240/45 και μια ειδική σχέση μετάδοσης, του επιτρέπουν να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε λιγότερο από 3''.

Από τα παραπάνω, δε θα μπορούσε να λείπει και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πακέτο, με το Diavel V4 προσφέρει τρεις λειτουργίες ισχύος και τέσσερις λειτουργίες οδήγησης: Sport, Touring, Urban και τη νέα Wet, σχεδιασμένη για επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης. Τα Riding Modes επιτρέπουν στον αναβάτη να προσαρμόζει την απόδοση του κινητήρα και την παρέμβαση των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (Ducati Traction Control στην έκδοση Cornering, ABS Cornering και Ducati Wheelie Control) στις προτιμήσεις του αναβάτη.

Το Cruise Control κάνει την εθνική πιο ξεκούραστη, ενώ το Launch Control παρέχει δυνατές εκκινήσεις με το Ducati Quick Shift σε ανεβάσματα και κατεβάσματα να κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων πιο άνετες στη σπορ οδήγηση. Ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσω φωτιζόμενων χειριστηρίων στο τιμόνι, τα οποία προβάλλονται στο νέο έγχρωμο TFT ταμπλό 5’’, το οποίο προσφέρει επίσης συνδεσιμότητα Bluetooth για σύζευξη του smartphone και χρήση του για κλήσεις, μηνύματα και μουσική ή χρήση του Turn-by. – ένα σύστημα πλοήγησης από στροφή σε στροφή το οποίο διατίθεται ως αξεσουάρ- μέσω της εφαρμογής Ducati Link.

Τέλος, το Diavel V4 θα είναι διαθέσιμο σε Ducati Red και Thrilling Black, ενώ δε λείπει και μια μεγάλη λίστα εξαρτημάτων και αξεσουάρ, που θα κάνουν το Diavel V4 ακόμα πιο ξεχωριστό, όπως οι πλαϊνές βαλίτσες των 48 λίτρων, το backrest του συνεπιβάτη αλλά και πολλά-πολλά μέρη αλουμίνιο billet ή ανθρακόνημα.

Monster SP

MY23 Ducati Monster SP 56 UC426325 Mid

Το δεύτερο νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της σειράς Ducati World Premiere 2023 είναι το Monster SP, μια ανώτερων προδιαγραφών έκδοση του νέου Monster που έκανε το ντεμπούτο του το 2021 καταργώντας το παραδοσιακό ατσάλινο χωροδικτύωμα για ένα αλουμινένιο πλαίσιο.

Η καρδιά του νέου μοντέλου παραμένει ως τη γνωρίζαμε ήδη, στη μορφή του Testastretta 11o των 937 cc, 111 hp και 9.5 kgm. Αυτή η κινητήρια μονάδα δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου στην έκδοση SP, με μόνη εξαίρεση το νέο δίκαννο τελικό εξάτμισης της Termignioni.

Στην εμφάνιση η διαφορά γίνεται από το πολύχρωμο σχέδιο που είναι αποκλειστικό του SP και συνδυάζει τρεις κόκκινες αποχρώσεις με γυαλιστερό μαύρο και φυσικά ολοκληρώνεται από τα χρυσά στελέχη του πιρουνιού.

Το οποίο μας φέρνει στη σημαντικότερη ίσως διαφοροποίηση του Monster SP, τις αναρτήσεις της Öhlins με ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm NIX 30 και αμορτισέρ monoshock που φορά πίσω, αμφότερα πλήρως ρυθμιζόμενα φυσικά.

Μετά έχουμε μια ακόμη αναβάθμιση, αυτή τη φορά στα φρένα, όπου οι ακτινικές Brembo M4.32 monobloc δίνουν τη θέση τους στις ακριβότερες Stylema monobloc.

Η Ducati μας λέει πως έχει κόψει δύο κιλά από το υγρό βάρος του Monster στην έκδοση SP, με τα οφέλη να προέρχονται από διάφορες πηγές: κάτι οι νέες δαγκάνες φρένων, κάτι το πιρούνι, και κυρίως η νέα μπαταρία λιθίου που χρησιμοποιείται εδώ. Το σύνολο πλέον, με όλα του τα υγρά, πέφτει στα γοητευτικότατα 186 κιλά, παρότι έχουν προστεθεί κάποια κομμάτια που το απλό Monster δεν έχει στον βασικό του εξοπλισμό, όπως το σταμπιλιζατέρ τιμονιού της Öhlins και το μασκάκι πάνω από τον προβολέα.

Στα ηλεκτρονικά συστήματα του νέου μοντέλου δεν έχουμε δραματικές αλλαγές, καθώς η Ducati απλά έχτισε πάνω σε ένα ήδη επαρκέστατο σύστημα με traction control, launch control και wheelie control, καθώς και τρεις riding modes.

Για το Monster SP η Ducati μας λέει πως τα ηλεκτρονικά αυτά επαναρυθμίστηκαν για να ταιριάξουν με τα νέα δεδομένα σε αναρτήσεις και φρένα, ενώ η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στη νέα mode Wet, η οποία αντικαθιστά την Urban του βασικού Monster.

Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα της έγχρωμης TFT οθόνης 4.3 ιντσών, αυτή διαθέτει μεν έτοιμη υποστήριξη για το Ducati Multimedia System, αλλά αυτό με τη σειρά του παραμένει προαιρετικό μέρος του εξοπλισμού και στην ακριβότερη αυτή έκδοση.

Multistrada V4 Rally

MY23 DUCATI MULTISTRADAV4 RALLY 211 UC437617 High

Η 3η πρεμιέρα της ιταλικής εταιρείας έφερε μια πιο ταξιδιάρικη έκδοση του Multistrada V4. Το όνομα αυτής Rally, με τη φύση των αναβαθμίσεων να κάνει το “Strada” ακόμα πιο “Multi”.

Ως βάση παραμένει το ήδη γνωστό Multistrada V4, με το ίδιο πλαίσιο, το ίδιο ψαλίδι αλλά και τον ίδιο Granturismo κινητήρα να αποδίδει περί τους 170 ίππους. Στα συν της ατέλειωτης περιπλάνησης, είναι το μεσοδιάστημα του μεγάλου service στις 60.000 χιλιόμετρα, ενώ πιάνοντας τις πραγματικές βελτιώσεις, το φόντο έχει κυρίως ηλεκτρονικό χαρακτήρα, ενώ στο πνεύμα της αξιοπιστίας και της οικονομίας καυσίμου, οι πίσω κύλινδροι απενεργοποιούνται μέχρι και εν κινήσει – μέχρι το ραγδαίο άνοιγμα του γκαζιού φυσικά.

Με την ήδη υπάρχουσα παλέτα του ηλεκτρονικού πακέτου να είναι αρκούντως πλούσια, το εμπρός και το οπίσθιο radar παραμένουν όπως ήταν φυσικό, με το παρών να δίνουν τα Adaptive Cruise Control και Blind Spot Detection. Ιδιαίτερης μνείας χρίζει η Power Mode με τη μειωμένη ισχύ στους 115 ίππους για χρήση στο χώμα. Τότε, το πίσω ABS μας αποχαιρετά, το Traction Control γίνεται λιγότερο παρεμβατικό, ενώ και τα συστήματα του εμπρός cornering ABS και το anti-lift του πίσω τροχού τίθενται εκτός λειτουργίας.

Μιλώντας για χώμα, δε μπορούμε να μην πούμε για την ανάρτηση, με τη Skyhook DSS Evo να δίνει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, στα 200 πλέον χιλιοστά. Ακόμα, η ηλεκτρονική φύση της ανάρτησης προσφέρει Auto Leveling, δηλαδή αυτόματο σετάρισμα ανάλογα με τον αριθμό επιβαινόντων και αποσκευών. Ακόμα η μοτοσυκλέτα μπορεί να χαμηλώνει σε στάση αλλά και σε αργές ταχύτητες, ενώ υπάρχει και το Easy Lift που συμπιέζει τις αναρτήσεις κατά το γύρισμα του διακόπτη στο On, ώστε να κατεβαίνει πιο εύκολα από το διπλό –στάνταρ- σταντ.

Τέλος, ταξίδι και δε on/off σημαίνει εργονομία και αντοχή. Έτσι βλέπουμε όχι μόνο τροχούς με ακτινωτές ζάντες Scorpion Trail της Pirelli – για το χώμα που λέγαμε πριν – αλλά και περισσότερο χώρο για τον συνεπιβάτη με την ουρά να μεγαλώνει και το χώρο για τα πόδια του συνταξιδιώτη να παίρνει πιο άνετο χαρακτήρα.

Καλύτερη είναι και η αεροδυναμική κάλυψη από τη μεγαλύτερη και επανασχεδιασμένη ζελατίνα που μειώνει αναταράξεις και ροή αέρα, ενώ το κερασάκι για ακόμα πιο μακρινούς προορισμούς είναι η χωρητικότητα 30 λίτρων του ρεζερβουάρ.

Panigale V4 / V4 S / V4 SP2

DUCATI PANIGALE V4S STATIC 001 UC355519 Mid

Μετά από μια χρονιά (2022) που έφερε σημαντικές αλλαγές στην Panigale V4 σε όλα τα επίπεδα – αεροδυναμική, εργονομία, κινητήρας, πλαίσιο και ηλεκτρονικά – η Ducati συνεχίζει με πολύ επιλεκτικές επεμβάσεις στα ηλεκτρονικά της οικογένειας, και συγκεκριμένα στα μοντέλα Panigale V4, Panigale V4 S και Panigale V4 SP2.

Οι επεμβάσεις αφορούν στο λογισμικό των Ride by Wire, Engine Brake Control, Ducati Traction Control, Ducati Quick Shift και στο βεντιλατέρ του ψυγείου, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αυτές οι αναβαθμίσεις να περάσουν και στα μοντέλα του 2022, μέσω μιας απλής διαδικασίας που μπορεί να γίνει στα επίσημα Ducati Service.

Το λογισμικό του Engine Brake Control (EBC) EVO 2 απέκτησε νέο καλιμπράρισμα στις τρεις επιλογές που προσφέρει, με βασική διαφοροποίηση το λιγότερο φρένο κινητήρα στο πρώτο στάδιο του φρεναρίσματος, το οποίο αυξάνεται όσο η μοτοσυκλέτα πλησιάζει στην κορυφή της στροφής.

Στο Ducati Quick Shift (DQS) η αλλαγή στον προγραμματισμό του υπόσχεται να κάνει πιο ομαλές τις αλλαγές σχέσεων εισάγοντας μια διαφορετική στρατηγική στη διακοπή της ανάφλεξης, ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα η διαδικασία σε διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι οι αλλαγές με τέρμα γκάζι ή με μισοανοιγμένο γκάζι.

Αλλαγές έχουμε και στο πρόγραμμα που ελέγχει το βεντιλατέρ στο ψυγείο της μοτοσυκλέτας, για καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας, με οφέλη τόσο στη μακροζωία του κινητήρα, όσο και στην άνεση του αναβάτη, ειδικά στην πόλη.

Τέλος το Ducati Traction Control (DTC) και το ηλεκτρονικό γκάζι Ride by Wire επίσης έχουν ανανεωμένο λογισμικό για ακριβέστερη λειτουργία τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα.

Κατά τα λοιπά, τα Ducati Panigale V4, V4 S και V4 SP2 δεν έχουν άλλες αλλαγές ούτε σε εμφάνιση, ούτε σε μηχανικά μέρη, συγκριτικά με τα μοντέλα του 2022.

Panigale V4 R

duc panigale v4 r

Το νέο Ducati Panigale V4 R είναι αναγνωρίσιμο από την πρώτη ματιά χάρη στην παρουσία φτερών από άνθρακα και το χρώμα εμπνευσμένο από το MotoGP, με τον αριθμό «1» ως σήμα κατατεθέν. Για πρώτη φορά, η μοτοσυκλέτα θα παραχθεί σε αριθμημένη σειρά με τον αύξοντα αριθμό και το όνομα του μοντέλου να εμφανίζονται χαραγμένα στο τιμόνι.

Αφήνοντας λίγο την εικόνα στην άκρη όμως, εντός του Panigale V4 R είναι ο νέος Desmosedici Stradale R των 998 κ.εκ., ένας κινητήρας ικανός να φτάσει τις μέγιστες στροφές κινητήρα στις 16.500 σ.α.λ. στην έκτη ταχύτητα (16.000 στις υπόλοιπες σχέσεις) αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 218 ίππων στις 15.500 σ.α.λ. και φυσικά παραμένοντας εντός του Euro5. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε μια μικρή μείωση της τάξης των -3 ίππων σε σχέση με τον πολιτικώς ορθό προκάτοχο. Μην ανησυχείτε ωστόσο, καθώς με την τοποθέτηση της αγωνιστικής εξάτμισης, ο κινητήρας φτάνει τους 237 ίππους, 3 ίππους περισσότερους από το προηγούμενο μοντέλο. Ακόμα, η εξέλιξη του κινητήρα του νέου Panigale V4 R περιλάμβανε την παραγωγή ενός ειδικού λαδιού που αναπτύχθηκε από τη Shell σε συνεργασία με την Ducati Corse. Το νέο λιπαντικό απόδοσης εγγυάται 10% μείωση της μηχανικής τριβής και οδηγεί σε αύξηση της μέγιστης ισχύος κατά επιπλέον 3,5 ίππους.

Η σύνθεση αυτού του λαδιού βασίζεται στη χρήση πρόσθετων αγωνιστικού τύπου, ειδικά για κινητήρες υψηλών στροφών με ξηρό συμπλέκτη, όπως στους κινητήρες MotoGP και SBK. Αυτά τα χημικά στοιχεία προστίθενται στο βασικό λάδι σε ειδικές ποσότητες και ποσοστά για να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και προστασίας κινητήρα. Με τον συνδυασμό αγωνιστικής εξάτμισης και αποκλειστικού λαδιού λοιπόν, η μέγιστη απόδοση ισχύος του Panigale V4 R μπορεί να φτάσει τους 240,5 ίππους!

Όπως είναι αναμενόμενο, το ανανεωμένο Panigale V4 R βρίθει ηλεκτρονικών βοηθημάτων με την υιοθέτηση όλων των ηλεκτρονικών λύσεων που έχουν ήδη εισαχθεί στα Panigale V4 του '22 και του '23, αλλά και με την επέκταση και την εξέλιξη των Power Modes, προσθέτοντας το «Track Evo» που αναπτύχθηκε από τους αναβάτες του MotoGP . Επίσης, νέα είναι η εμφάνιση στον πίνακα οργάνων, αλλά και οι χάρτες του κινητήρα με εκ νέου βαθμονόμηση για κάθε ταχύτητα. Βελτιώσεις υπάρχουν και στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης της Ducati αλλά και στο σύστημα Ride By Wire. Παρούσα είναι και η υιοθέτηση της στρατηγικής όπως λένε οι Ιταλοί, «Engine Brake Control EVO 2», ενώ αναβάθμιση μεταξύ άλλων έχει δεχθεί και το... σύστημα ελέγχου ανεμιστήρα ψύξης.

Στα των λειτουργιών του κινητήρα, υπάρχουν τέσσερις επιλογές: Full, High, Medium, Low. Το Full και το Low είναι πρόσφατα σχεδιασμένα, ενώ οι διαμορφώσεις High και Medium έχουν αναθεωρηθεί. Η λειτουργία Full Power επιτρέπει στον κινητήρα να εκφράζει το πλήρες δυναμικό του με καμπύλες ροπής χωρίς ηλεκτρονικά φίλτρα, εκτός από την πρώτη ταχύτητα. Για τις λειτουργίες μεσαίας και υψηλής ισχύος, έχει αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης χάρτη Ride by Wire με ειδική βαθμονόμηση για καθεμία από τις έξι ταχύτητες, που διασφαλίζει ότι ο αναβάτης έχει πάντα τη βέλτιστη κίνηση κάθε φορά που ανοίγει το γκάζι. Το Low Power Mode, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για οδήγηση στο δρόμο ή για επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης, περιορίζοντας τη μέγιστη ισχύ της μοτοσυκλέτας στους 160 ίππους και προσφέροντας ιδιαίτερα διαχειρίσιμη απόκριση στο γκάζι.

Λογικό είναι όλα τα περιφερειακά να είναι από το ψηλότερο ράφι. Μπροστά συναντάμε την Öhlins και το NPX25/30, το οποίο αυξάνει τη διαδρομή του κατά 5 mm σε σύγκριση με το προηγούμενο "R". Αυτή η τεχνική λύση, σε συνδυασμό με το πίσω αμορτισέρ -και πάλι Öhlins- το TTX36 του οποίου η κεντρική απόσταση κυμαίνεται από 312 έως 316 χλστ. και μια τυπική ρύθμιση του άξονα περιστροφής του ψαλιδιού στη θέση +1, αυξάνει το πίσω ύψος κατά 20 χλστ. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται υψηλότερο κέντρο βάρους και επομένως μεγαλύτερη ευκινησία στην είσοδο στη γωνία και αλλαγές κατεύθυνσης.

Η λίστα των αλλαγών συνεχίζεται ελαφρώς και στην εικόνα, με το ρεζερβουάρ να είναι διαφοροποιημένο αποκτώντας +1 λίτρο καυσίμου, ενώ και η αεροδυναμική με τα εκ των αγώνων ερχόμενα βοηθήματα έχει επίσης αναθεωρηθεί, όντας κατά τη Ducati 40% πιο συμπαγή και 50% πιο λεπτά, κρατώντας ίδια επίπεδα κάθετης δύναμης με το προηγούμενο μοντέλο.

Οι έξτρα επιλογές ως προς τα αξεσουάρ είναι σε πληθώρα, όπως αντίστοιχα πολλές είναι και τεχνικές λεπτομέρειες που μαρτυρούν την αγωνιστική τεχνολογία που έχει μια τέτοια μοτοσυκλέτα.

Panigale V4 2022 World Champion Replica

ducati panigale v4 champ replica

Με δυο περιορισμένης παραγωγής εκδόσεις της Panigale V4 S τιμά η Ducati τους δύο νέους παγκόσμιους πρωταθλητές της σε MotoGP και WorldSBK.

Φέτος η Ducati σάρωσε όλους τους τίτλους στις κορυφαίες κατηγορίες αγώνων ταχύτητας, MotoGP και WorldSBK, με τους Pecco Bagnaia και Alvaro Bautista αντιστοίχως. Το γεγονός προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη δημιουργία δύο ρεπλικών των αγωνιστικών μοτοσυκλετών τους, η καθεμία από τις οποίες θα κατασκευαστεί σε αυστηρά 260 κομμάτια – ως αναφορά στο έτος ίδρυσης της Ducati, 1926 – και θα φέρει υπογραφή του κάθε αναβάτη στο ρεζερβουάρ της, προστατευμένη κάτω από μια στρώση διάφανου βερνικιού.

Αμφότερες ρέπλικες είναι στημένες ως ακριβή αντίγραφα των μοτοσυκλετών των δύο πρωταθλητών όπως ακριβώς έτρεξαν φέτος στα πρωταθλήματά τους και θα συνοδεύονται από πιστοποιητικό αυθεντικότητας, μοναδικό τεχνικό εξοπλισμό και συσκευασία δώρου.

Η βάση και για τις δύο ρέπλικες είναι η έκδοση Panigale V4 S, στην οποία το πρώτο που ξεχωρίζει είναι τα γραφικά των Pecco Bagnaia #63 και Álvaro Bautista #19.

Αμφότερες θα είναι διαθέσιμες μόνο ως μονόσελες, ενώ η αλουμινένια billet πάνω τιμοπνόπλακα της καθεμιάς φέρει εγχάρακτη αναγραφή του ονόματος του μοντέλου και του αριθμού παραγωγής.

Εκτός αυτών όμως, η Ducati τις προικίζει και με μερικά εκλεκτά κομμάτια, όπως ο ξηρός συμπλέκτης STM-EVO SBK με εννιά δίσκους, νόμιμο για χρήση δρόμου τελικό εξάτμισης Akrapovič (που κόβει 2 κιλά ως προς το εργοστασιακής τοποθέτησης εξάρτημα), μπροστινές δαγκάνες Brembo Stylema R συνοδευόμενες από την τρόμπα MCS με απομακρυσμένο ρυθμιστήρι, billet αλουμινένια ρυθμιζόμενα μαρσπιέ της Rizoma και αγωνιστικό ανεμοθώρακα.

Επιπλέον φορούν αρκετά κομμάτια από ανθρακόνημα σε διάφορα σημεία του κορμιού τους, όπως το προστατευτικό εξάτμισης, το καπάκι του εναλλάκτη, φτερά μπρος-πίσω και εισαγωγές αέρα, ενώ το προστατευτικό του μονόμπρατσου ψαλιδιού είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό ανθρακονήματος με τιτάνιο.

Ειδικά δε για τη ρέπλικα του Bautista (#19), η Ducati προσθέτει και το ρεζερβουάρ σε βουρτσισμένο αλουμίνιο όπως αυτό που ο Ισπανός χρησιμοποιούσε όλη τη χρονιά στο WorldSBK.

Όλες οι μοτοσυκλέτες παραδίδονται σε ειδική συσκευασία με αποκλειστικά γραφικά, πιστοποιητικό γνησιότητας, ένα μοναδικό κάλυμμα μοτοσυκλέτας και εξοπλισμένες με το σύστημα τηλεμετρίας Ducati Data Analyser+.

Μαζί οι νέοι ιδιοκτήτες θα παραλάβουν και ένα κιτ προορισμένο αποκλειστικά για την πίστα, με ανθρακονημάτινο διάτρητο καπάκι συμπλέκτη, κιτ αφαίρεσης βάσης πινακίδας και καθρεπτών, καθώς και billet αλουμινένια τάπα καυσίμου.

Και οι δύο συλλεκτικές αυτές ρέπλικες εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική διαδικασία κρατήσεων.

Streetfighter V4 / V4S / SP2

MY23 Ducati Streetfighter V4SP2 5 UC445893 Mid

Η γυμνή ναυαρχίδα των Ιταλών δέχεται λίγες αλλά σημαντικές βελτιώσεις οι οποίες έρχονται από την supersport εκδοχή της, με την SP2 έκδοση να έρχεται με τη σειρά της με ακόμα πιο ακραίες –εντός πίστας- ορέξεις.

Η σχεδίαση του Streetfighter V4 παραμένει αιχμηρή και μίνιμαλ, με το μπροστινό φως full-LED και το DRL σε σχήμα V που θυμίζει την μπροστινή όψη του Panigale V4. Πλέον, το ρεζερβουάρ καυσίμου είναι ίδιο με του Panigale V4 2022, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει καλύτερα τον αναβάτη κατά το φρενάρισμα και τις στροφές. Έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα (17 λίτρα) και «αγκαλιάζεται» από νέα πλαϊνά καλύμματα. Στην έκδοση V4 S, το Streetfighter 2023 είναι διαθέσιμο σε μια νέα, γυαλιστερή απόχρωση «Grey Nero», μια αντίθεση μεταξύ του γκρι και των διάφορων μαύρων αποχρώσεων - σκούρων και ανοικτών, που αναδεικνύουν τα τεχνικά στοιχεία όπως φρένα και ανάρτηση δίνοντας στη μοτοσυκλέτα πιο επιθετική εμφάνιση.

Περνώντας στα πιο ουσιαστικά, στη θέση του κινητήρα συναντάμε το Desmosedici Stradale των 1.103 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 208 ίππους στις 13.000 σ.α.λ. και 123 Nm σε σύμπνοια με το Euro5. Επιπλέον, στη δεξιά πλευρά υπάρχει το κάλυμμα συμπλέκτη του Panigale V4, το οποίο επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση του ξηρού συμπλέκτη και την προστασία του καλύμματος. Οπωσδήποτε, το μεγαλύτερο φάσμα αναβαθμίσεων συναντάται στο κομμάτι των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, υιοθετώντας τη λογική των Power Modes που έχει ήδη αναπτυχθεί στα Ducati Panigale V4 και V4 S με βαθμονομήσεις προσαρμοσμένες στον κινητήρα του Streetfighter. Υπάρχουν τέσσερις «στρατηγικές» λειτουργίας του κινητήρα: Full, High, Medium και Low. Το Full και το Low έχουν επινοηθεί πρόσφατα, ενώ το High και το Medium έχουν αναθεωρηθεί. Το Full Power επιτρέπει στον κινητήρα να εκφράζει το πλήρες δυναμικό του με καμπύλες ροπής χωρίς ηλεκτρονικά φίλτρα, εκτός από την πρώτη ταχύτητα.

Για τις λειτουργίες υψηλής και μεσαίας ισχύος, έχει αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης χάρτη Ride by Wire με ειδική βαθμονόμηση για καθεμία από τις έξι ταχύτητες, που διασφαλίζει ότι ο αναβάτης έχει πάντα τη βέλτιστη ώθηση κάθε φορά που ανοίγει το γκάζι. Το Low Power Mode από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για οδήγηση σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης, περιορίζοντας τη μέγιστη ισχύ της μοτοσυκλέτας στους «μόλις» 165 ίππους, προσφέροντας ιδιαίτερα διαχειρίσιμη απόκριση στο γκάζι. Μοιραζόμενο την ηλεκτρονική «σουίτα» των Panigale, το Streetfigher V4 έχει επίσης νέο Wet Riding Mode, Engine Brake Control και Quick Shift, τα οποία όπως και οι άλλες ηλεκτρονικές επιλογές και ρυθμίσεις, προβάλλονται σε ένα νέο πολυόργανο –και πάλι α λα Panigale V4- στο οποίο υπάρχει πλέον και η εκ του MotoGP ερχόμενη, Track Evo προβολή. Στα περιφερειακά, ξεχωρίζουμε το Streetfighter V4 S, το οποίο διαθέτει ημι-ενεργητική ανάρτηση της Öhlins (NIX30 εμπρός και TTX36 πίσω) και ζάντες Marchesini σφυρηλατημένες από κράμα αλουμινίου, με το βάρος της πλήρους υγρών μοτοσυκλέτας να είναι στα 197,5 κιλά.

Η πλέον «μάχιμη» έκδοση, SP2, χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερο «Winter Test» χρωματισμό, σχεδιασμένο από το Centro Stile Ducati, εμπνευσμένο από τις μοτοσυκλέτες του Ducati Corse που χρησιμοποιούνται κατά τις δοκιμές των Πρωταθλημάτων MotoGP και SBK. Το ματ μαύρο σε συνδυασμό με το ματ ανθρακονημάτινο φινίρισμα των ζαντών και των φτερών, έρχεται σε αντίθεση με τις έντονες κόκκινες πινελιές και τη λάμψη του εκτεθειμένου βουρτσισμένου ρεζερβουάρ αλουμινίου, που συναντάμε και στα πλαϊνά καλύμματα του ψυγείου. Ακόμα, ο αύξων αριθμός της περιορισμένης έκδοσης βρίσκεται χαραγμένος με laser στο τιμόνι.

Στην SP2 έκδοση οι ζάντες με τα πέντε διαιρούμενα μπράτσα είναι πλέον από ανθρακονήματα, κάτι που τις κάνει κατά 1,4 κιλά ελαφρύτερες εκείνες του Streetfighter V4 S και μπορούν να μειώσουν τη ροπή αδράνειας κατά 26% μπροστά και 46% πίσω, κάνοντας τη μοτοσυκλέτα πιο ευκίνητη όταν αλλάζει κατεύθυνση. Οι μπροστινές δαγκάνες φρένων είναι οι Brembo Stylema R και εγγυώνται υψηλή ισχύ πέδησης, καθώς και εξαιρετικά σταθερή απόδοση ακόμη και σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης στην πίστα. Τέλος, στο Streetfighter V4 SP2, συναντάμε και τον αγωνιστικό ξηρό συμπλέκτη, STM-EVO SBK, ενώ αίσθηση πίστας ενισχύεται οπτικά και λειτουργικά με μια μακρά λίστα εξαρτημάτων, η οποία περιέχει και την εξάτμιση που φτάνει το Streetfighter στους 220 ίππους.

Τα Streetfighter V4 και V4 S θα είναι διαθέσιμα στις αντιπροσωπείες της Ducati από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η έκδοση V4 SP2 θα κυκλοφορήσει από το Μάρτιο του 2023.

Streetfighter V4 Lamborghini

SFV4 LAMBO SPIN 06

Όπως συνέβη και στην πρώτη συνεργασία μεταξύ Lamborghini και Ducati, οι μεν έδωσαν έμπνευση από το αυτοκίνητο στη μοτοσυκλέτα των δε. Από το Scion και το Diavel, η σκυτάλη περνάει πλέον στο Huracan και το Streetfighter. Για την ακρίβεια μιλάμε για το Huracan STO, την ναυαρχίδα δηλαδή της σειράς και το «γυμνό Panigale V4».

Η παρουσίαση έγινε από τους Mitja Borkert του Centro Stile της Lamborghini και Andrea Ferraresi του Centro Stile της Ducati. Μαγικός αριθμός το νο.63, έτος ίδρυσης της Lambo και 630 τα περιορισμένης έκδοσης Streetfighter V4. 63 και ο αριθμός του Francesco Bagnaia που τράβηξε το σεντόνι της αποκάλυψης.

Σχεδιαστικά, το Streetfighter παίρνει όλο το σχεδιαστικό γονιδίωμα του Huracan STO. Επανασχεδιασμένο παντού και με κυρίαρχο υλικό το ανθρακόνημα, βλέπουμε την ουρά να παίρνει τις γραμμές της πίσω αεροτομής και των εισαγωγών αέρα του κινητήρα. Η πίσω ζάντα και το μπουλόνι είναι επίσης σε στυλ STO, με τις λεπτομέρειες του ισχυρότερου των Huracan να φαίνονται στην καρίνα, στις ολούθε διάσπαρτες γρίλιες και στο α λα καπό εμπρός φτερό της μοτοσυκλέτας. Περιττό να πούμε για κοινά χρώματα, τα «Verde Citrea» και «Arancio Dac» με τα επίσης κοινά λογότυπα και γραφικά.

Μηχανικά το Streetfighter V4 Lamborghini δεν ξεφεύγει σε κάτι από τη σειρά, με τον κινητήρα των 1.103 κ.εκ. να αποδίδει 208 ίππους και 123Nm ροπής. Το βάρος της –στεγνής- μοτοσυκλέτας είναι στα 178 κιλά, ενώ εντυπωσιακός παραμένει ο εξοπλισμός. Στις αναρτήσεις συναντάμε τις ημιενεργητικές Öhlins Smart EC 2.0 και στα φρένα τα Stylema της Brembo στα 330χλστ. Φυσικά το παρών δίνουν και τα αεροδυναμικά φτερά (winglets).

Τέλος, η εν λόγω μοτοσυκλέτα έχει και τα συνοδευτικά της, με τα αντίστοιχου σχεδιασμού μπουφάν, φόρμα και κράνος. Όπως είπαμε, πρόκειται για μόλις 630 αριθμημένες μοτοσυκλέτες παγκοσμίως, οπότε οι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε άμεσα στην κοντινότερη αντιπροσωπεία.

Streetfighter V2

MY23 Ducati StreetfighterV2 8 UC399345 Mid

Μια φρέσκια προσθήκη στο χρωματολόγιο του δικύλινδρου Streetfighter προστίθεται στις επιλογές από τον Ιούλιο του 2022.

Το νέο χρώμα ονομάζεται Storm Green και συνδυάζεται με μαύρες ζάντες και πολύ μικρές κόκκινες πινελιές, επιλεγμένο από το Centro Stile Ducati για να αναδείξει τις καθαρές γραμμές του Streetfighter V2.

Κατά τα λοιπά η μοτοσυκλέτα δεν αλλάζει σε κάτι, διατηρώντας τον δικύλινδρο κινητήρα Superquadro 955 cc με μέγιστη ισχύ 153 hp στις 10,750 rpm και ροπή 10.3 kgm στις 9,000 rpm, καθώς και κοντύτερη τελική μετάδοση από την Panigale V2 – με την οποία μοιράζεται τον κινητήρα – με δύο δόντια παραπάνω στο πίσω γρανάζι κίνησης (15/45 αντί 15/43).

Εξοπλίζεται με πιρούνι Showa BPF 43 mm και αμορτισέρ Sachs, όλα ρυθμιζόμενα φυσικά, τις πανίσχυρες δαγκάνες Brembo M4.32 monobloc σε δίσκους 320 mm μπροστά, καθώς και το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο της supersport από την οποία προέρχεται, μαζί με την αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων που καθοδηγεί το όλο σύστημα που περιλαμβάνει: Cornering ABS, Ducati Traction Control (DTC) EVO 2, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, Ducati Quick Shift up / down (DQS) EVO 2, Engine Brake Control (EBC) EVO, καθώς και τρεις Riding Modes (Sport, Road, Wet).

DesertX

MY23 Ducati DesertX 19 UC457202 Low

H εμπνευσμένη από τους αγώνες ράλι μοτοσυκλέτα, αποκτά το 2023 έναν ενδιαφέροντα και μάλλον αναμενόμενο χρωματισμό.

Πρόκειται για αυτό που η Ducati αποκαλεί RR22, τα γραφικά που αρχικά προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο ως χρώμα για τη συνύπαρξη με το Audi RS Q e-tron. Τότε, ο πρώην αναβάτης του MotoGP, Danilo Petrucci είχε βρεθεί στη Σαρδηνία κόντρα στο καινοτόμο ηλεκτρικό όχημα της Audi που όχι μόνο δίνει τα χρώματα του στο DesertX, αλλά και που έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο περσινό Dakar, κατακτώντας τέσσερις νίκες στα στάδια και 14 αποτελέσματα στο βάθρο.

Το νέο οπτικό πακέτο που «ντύνει» το DesertX αποτελείται από μαύρο, γκρι και κόκκινο χρώμα με γραφικά που θυμίζουν την τεχνολογία του Audi RS Q e-tron.

Scrambler

MY23 DUCATI SCRAMBLER 2G 2 UC452232 Low

Για το 2023, αρχικά τα Scrambler αποκτούν γκάζι ride-by-wire κάτι που συνεπάγεται και δυο Riding Modes, Road και Wet. Το Cornering ABS είναι πλέον στο στάνταρ εξοπλισμό, όπως και το Ducati Traction Control. Επιπλέον, όλα τα Scramblers δεύτερης γενιάς διαθέτουν οθόνη TFT 4,3 ιντσών στη θέση του πολυοργάνου, η οποία είναι έτοιμη για το σύστημα πολυμέσων της Ducati, σε σύνδεση με το smartphone.

Ο φωτισμός πλήρως LED, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού DRL σε σχήμα X που η Ducati έχει μετατρέψει με επιτυχία σε αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των Scrambler. Το ίδιο λογότυπο X εμφανίζεται τώρα στα προστατευτικά κάρτερ, καθώς και σε άλλα σημεία της μοτοσυκλέτας.

Τα νέα Scrambler εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από τον αερόψυκτο δικύλινδρο κινητήρα των 803 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 73 ίππους, ενώ διατίθεται και στην περιορισμένη έκδοση των 35kw εν είδει διπλώματος Α2. Πλέον όμως, είναι κατά 2,5 κιλά ελαφρύτερος. Πλαίσιο και το ψαλίδι έχουν αναθεωρηθεί συμβάλλοντας στην συνολική απώλεια βάρους της τάξης των 4 κιλών, ενώ στα της γεωμετρίας συναντάμε τροχό 18 ιντσών μπροστά και 17 ιντσών πίσω, αμφότεροι με ελαστικά Pirelli MT60 RS. Τα φρένα είναι της Brembo, με έναν αρκούντος σεβαστό δίσκο των 330 χλστ. μπροστά.

Τα Scramblers του 2023 διαθέτουν επίσης ένα νέο ατσάλινο ρεζερβουάρ, διαθέσιμο σε εννέα διαφορετικά χρώματα — και υπάρχουν, φυσικά, άλλα αξεσουάρ όπως λασπωτήρες για να συνδυάσετε και να ταιριάξετε τα χρώματα κατά βούληση στο όνομα της εξατομίκευσης. Η σειρά Ducati Scrambler του 2023 θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις: Icon, Full Throttle και Nightshift.

Η Full Throttle ξεχωρίζει, όντας η πιο σπορ, με ξεκάθαρες flatrack σχεδιαστικές καταβολές, έχοντας στάνταρ το Quickshifter και την εξάτμιση της Termignoni - εξαρτήματα επίσης διαθέσιμα και για τα άλλα Scramblers.

Scrambler Ducati SCR-X και SCR-E GT

SCR X 01 UC399675 High

Η γκάμα μικροκινητικότητας της Ducati ενισχύεται με δύο νέα σπαστά ποδήλατα που κατασκευάζονται σε συνεργασία με την Platum.

Η νεοσύστατη (Ιανουάριος 2022) ιταλική εταιρεία Platum, που ανήκει στην MT Distribution και εμπνέεται το όνομα της από τις λέξεις Platform of Urban E-Mobility, δούλεψε μαζί με το Centro Stile Ducati στη δημιουργία των νέων ποδηλάτων. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ο αναβαθμισμένος ηλεκτροκινητήρας 48V και φυσικά ο σχεδιασμός που εντάσσεται στην ευρύτερη οικογένεια Scrambler Ducati.

Το SCR-X φορά τροχούς 20” x 4.0", πιρούνι με ανάρτηση μπροστά και σχάρα αποσκευών που αντέχει μάζα έως 25 kg. Τροφοδοτείται από μια μπαταρία 499 Wh με την οποία εγγυάται αυτονομία έως 80 χιλιόμετρα με μια πλήρη φόρτιση και τελική ταχύτητα 25 km/h.

Το SCR-E GT έχει σχεδιαστεί γι’ αυτούς που αγαπούν την περιπέτεια και τις μικρές εξορμήσεις. Με τους off-road τροχούς του, επίσης σε διαστάσεις 20” x 4.0”, και την πλήρη ανάρτηση μπρος-πίσω που διαθέτει είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο να αντιμετωπίζει τερέν όπως μια αμμώδης παραλία ή ένας χωματόδρομος.

Εδώ η ενέργεια παρέχεται από μια μπαταρία 614 Wh που πλήρως φορτισμένη προσφέρει αυτονομία έως 80 km.

Και τα δύο ποδήλατα χρησιμοποιούν μοτέρ 48V της Bafang στον πίσω τροχό, ικανό για μέγιστη ροπή 6.1 kgm, εξοπλίζονται με χοντρούς τροχούς για αυξημένη ευστάθεια, καθώς και με υδραυλικά δισκόφρενα μπρος-πίσω.

Το κοινό πλαίσιο των SCR-X και SCR-E GT είναι αλουμινένιο και διπλώνει στα δύο με μερικές απλές κινήσεις, ενώ η μπαταρία είναι προστατευμένη μέσα στο πλαίσιο και εύκολα αφαιρούμενη για φόρτιση όπου χρειάζεται και βολεύει.

Η μετάδοση περνά από ένα κιβώτιο 7 σχέσεων Shimano Tourney, ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του μια οθόνη LCD μέσω της οποίας ελέγχει βασικές λειτουργίες όπως η ενεργοποίηση του κινητήρα, το άναμμα των φώτων και η επιλογή επιπέδου υποβοήθησης.

Ducati_2023/SCR-E_GT_02_UC399676_High.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">Ducati_2023/SCR-E_GT_02_UC399676_High.jpg" alt="SCR E GT 02 UC399676 High" width="960" height="642" />

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 15:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon