.
Κατηγορία FANTIC
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 18:15

Test - Fantic 250 E Casa 2020

 Μία enduro Fantic στα βουνά. Μία enduro Fantic, ξανά στα βουνά! Το πάλαι ποτέ θρυλικό όνομα επέστρεψε, και έρχεται να αφήσει ξανά την σφραγίδα του στις enduro μοτοσυκλέτες!

 Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

 

Γνωστή στους παλιούς

Λογικό είναι να μας βλέπουν στο δρόμο και να μην μπορούν να καταλάβουν ποιας εταιρίας μοντέλο είναι αυτή η μοτοσυκλέτα. Είναι ένα νέο μοντέλο μίας γνωστής εταιρίας, ή μία νέα εταιρία που δεν έχουμε ακούσει ξανά; Για τους πιτσιρικάδες, είναι τελείως νέα, αφού δεν έχουν δει κάπου πρόσφατα το όνομα Fantic. Για τους γνώστες όμως, Fantic, που παράγεται από το εργοστάσιο της εταιρίας στην Ιταλία, με την εταιρία να έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Η Fantic Motors που ξεκίνησε το 1968 τις εργασίες της, ήταν πασίγνωστη την δεκαετία του '70 και αρχές '80, με τα 50άρια Caballero, που έβαλαν στο χώμα τους πιτσιρικάδες της εποχής. Αμέσως μετά, πέρασε από δύσκολες καταστάσεις στις αρχές της δεκαετίας του '80, και χωρίς να κλείσει ποτέ, είχε αναστείλει τις εργασίες της. Το 2016 όμως, κάποιοι ισχυροί Ιταλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μόδας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο τους δυνατά ονόματα ένδυσης και κλωστουφαντουργιών, θέλησαν να αναστήσουν το εργοστάσιο. Εξαγόρασαν την εταιρία - το όνομα ουσιαστικά, και ξεκίνησαν την παραγωγή μοτοσυκλετών στο Treviso, στην πόλη γενέτειρα της Fantic. Το προϊόν λοιπόν, δεν είναι κινέζικο, όπως πολλοί θα περίμεναν, αλλά ιταλικό, αφού εκεί κατασκευάζεται, εξελίσσεται, και ετοιμάζεται για τις βιτρίνες. Ο κινητήρας όμως, είναι κινέζικος, και προέρχεται από την Zongshen. Τον έχουμε δει να φιγουράρει στο Zongshen RC3, μία μοτοσυκλέτα δρόμου, και τα χαρακτηριστικά του είνια εξαιρετικά: είναι μονοκύλινδρος, 6τάχυτος, υγρόψυκτος, με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής, και αποδίδει 27 ίππους στα χαρτιά.

DSC_2396-web.jpgΠοιοτική και εντυπωσιακή

Δείχνει αρκετά ποιοτική, ''αγωνιστική'' στην εμφάνιση, και μάλιστα είναι εξοπλισμένη με εξαιρετικά περιφερειακά. Το τιμόνι είναι της Tommaseli, τα grip της Domino, η εξάτμιση της Arrow. Οι αναρτήσεις που δείχνουν ''factory'' με τα χρωμιομένα καλάμια και δοχείο αμορτισέρ, είναι ισπανικές, που αναγράφουν όμως επάνω τους Fantic - δείχνοντας ότι είναι φτιαγμένες ''in house''.

Διαθέτει μικρό ηλεκτρονικό πολυόργανο το οποίο εμφανίζει τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες στον αναβάτη, έχει κλειδί κανονικά και μίζα, αναδιπλούμενους καθρέπτες ώστε να μπορείς να τους διπλώσεις και να εισχωρήσεις σε μονοπάτια χωρίς φόβο να βρουν στα κλαδιά. Διαθέτει και προστατευτικές χούφτες στον standard εξοπλισμό, οπότε δεν έχεις με κάτι να ασχοληθείς αν θες να πας στο βουνό. Παράγεται σε δύο χρωματισμούς, σε μαύρο κίτρινο φλούο της δοκιμής, και στο πιο αγωνιστικό λευκό με κόκκινα γραφικά.

Είναι μικρή σε μέγεθος, στενή, όχι τόσο ψηλή όσο φαίνεται, και μπορεί να ''ανέβει'' πάνω της και μέτριου ύψους αναβάτης, μιας και η σέλα φτάνει στα 915mm. Το υλικό της σέλας όπως και η σχεδίαση της, παραπέμπουν σε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, διαμορφώνοντας έτσι και ίσια και επιθετική στάση σώματος. Η θέση είναι ''πάνω'' από την μοτοσυκλέτα, και όχι ''μέσα'', και απέχοντας από τις αγωνιστικές κατασκευές που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν στα 980mm, δείχνει ως μία εύκολη και προσιτή μοτοσυκλέτα.

Θα λέγαμε ότι το μέγεθος της την κατατάσσει στις ''μονοπατίσιες'' μοτοσυκλέτες, στην αργκό των endurάδων. Με μαζεμένες διαστάσεις, μικρό μεταξόνιο στα 1420 χιλιοστά, μήκος στα 2100, άνετα μπορείς να την κατατάξεις και στις 125 κυβικών εκατοστών μοτοσυκλέτες. Με το βάρος στα 104 κιλά, σε προδιαθέτει για μονοπάτια και δύσβατα σημεία.

DSC_2878-web.jpgΑναζήτηση χαρακτήρα

Και κάπου ψάχνοντας τα χαρακτηριστικά της, προσπαθούμε να καταλήξουμε στον χαρακτήρα της. Με 27 ίππους, σίγουρα δεν είναι αγωνιστική κατασκευή enduro, αλλά μία trail μοτοσυκλέτα, φτιαγμένη για βόλτες στο βουνό με αξιώσεις.

Και οδηγώντας την, καταλαβαίνεις αμέσως ότι δεν είναι trail με την έννοια της πολύ μαλακής και ''ελαστικής'' μοτοσυκλέτας, όπως είχαμε συνηθίσει από τα Honda XR ή Suzuki DR που έκαναν αυτή τη χρήση παλαιότερα.

Είναι μικρή, εύχρηστη, με ακαριαία συμπεριφορά, και σταθερότητα. Το βλέπεις από την πρώτη στιγμή που κάθεσαι στην σκληρή σέλα, με τις αναρτήσεις να παραμένουν στο ύψος τους, και να μην συμπιέζονται πολύ, όπως συνήθως σε trail μοτοσυκλέτες. Είναι σωστά στημένη δηλαδή, για σβέλτη οδήγηση στο χώμα.

DSC_2930-web.jpg

Το πλαίσιο της, είναι ισχυρό, παρότι φαίνεται ασθενικό, ίσως λεπτό, θυμίζοντας το παλιό περιμετρικό της Kawasaki. Είναι άκαμπτο, και σε συνδυασμό με τις σφιχτές σε σετάρισμα αναρτήσεις, κάνει την μοτοσυκλέτα να αναπηδά συχνά σε εγκάρσια χτυπήματα. Δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός για φυτευτή πέτρα, ούτε για σαθρό έδαφος με κυλιόμενη μέτρα. Να θυμίσουμε πως τα προαναφερόμενα εδάφη, απαιτούν καλές και συνήθως, ακριβές αναρτήσεις, κάτι που στην περίπτωση της Fantic, είναι δύσκολο να συμβεί. Οι μη ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ειδικά στο μπροστινό ανεστραμμένο σύστημα διαμέτρου 43mm, τα καταφέρνουν εξαιρετικά όσο οι ρυθμοί είναι αυτοί μίας βόλτας, ακόμη και σβέλτης. Το αμορτισέρ μοχλισμού, είναι κάπως καλύτερο με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου , όμως το σύνολο δεν πωλείται για αγωνιστικό. Οι διαδρομές των αναρτήσεων είναι υπεραρκετές για γρήγορη οδήγηση, και αυτός τους δίνει την δυνατότητα να έχουν αρκετά περιθώρια για απορρόφηση ανωμαλιών, όσο χρειαστεί.

Αξιοπρεπέστατο και στιβαρό

Όσο το πιέζεις, το Fantic 250 E Casa θα λειτουργήσει σωστά, άσχετα με το αν είναι σκληρό σε αίσθηση. Αν κινείσαι σε δασικούς δρόμους ή μπαίνεις σε μονοπάτια και κάνεις βόλτες και εξερευνήσεις, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Η δύναμη του δεν θα σε φοβίσει, αντίθετα, στις χαμηλές στροφές, θα χρειαστεί και βοήθεια από τον συμπλέκτη, για να ''ξυπνήσει'' ο κινητήρας. Η ροπή βοηθά στην επιτάχυνση με το γκάζι, αλλά η γρήγορη οδήγηση απαιτεί ''μαστίγωμα'' και "κυνήγι", στο στυλ οδήγησης παλαιών τετράχρονων, για να κινηθεί αξιοπρεπώς. Αν το πας έτσι, θα σε αποζημιώσει, αφού το πλαίσιο, είναι εξαιρετικό, και διατηρεί την σταθερότητα σε όλα της τα χιλιόμετρα που μπορεί να πάει στο χώμα.

Η γρήγορη γεωμετρία που βοηθά στα μονοπάτια, συνδυάζεται με μακρύ ψαλίδι που προσφέρει σταθερότητα, κι έτσι, ο συνδυασμός, είναι υπέρ του δέοντος βολικός για κάθε είδους παιχνίδι. Πολύ γκάζι δεν έχεις, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό για κάποιον που θέλει να κάνει τις βόλτες του στο χώμα με αξιώσεις.

Ειδικά για αυτόν που θέλει να πάει στο βουνό νόμιμα, με ταχύτητες κοντά στα 80-100χ.α.ω., και να επιστρέψει αργότερα ξεκούραστα στο σπίτι του, ή να την χρησιμοποιήσει και για καθημερινές μετακινήσεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει αντικαταστήσει τα Michelin Enduro Competition με τα οποία πωλείται, με ελαστικά διπλής χρήσης, που ταιριάζουν άριστα στον χαρακτήρα του, διατηρώντας το τακούνι για το βουνό, και ταυτόχρονα την πρόσφυση στο δρόμο.

Ιδανική λύση

DSC_2976-web.jpgΣτο δρόμο, παίρνεις αυτό ακριβώς που περιμένεις: Μία μοτοσυκλέτα που κινείται αξιοπρεπώς με σωστή κλιμάκωση κιβωτίου, που εκμεταλλεύεται σωστά την δύναμη του κινητήρα, με την 6η σχέση να παίζει το ρόλο overdrive. Μικρές ταχύτητες, καλά φρένα για τις δυνατότητες του κινητήρα, μαλακό κιβώτιο και συμπλέκτης, αλλά μία hardcore αίσθηση, που παραπέμπει περισσότερο σε χωμάτινη, παρά διπλής χρήσης μοτοσυκλέτα.

Είναι ένα σύνολο που δείχνει οπτικά για αγωνιστική κατασκευή, και αυτό είναι μία επιτυχία. Όμως δεν πωλείται για τέτοια, ούτε έχει τα χαρακτηριστικά που φαίνεται οπτικά. Είναι μία τίμια μοτοσυκλέτα on/off για να κυκλοφορείς καθημερινά με παραχωρήσεις, να έχεις τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να είσαι νόμιμος, και να μπορείς να μετακινηθείς στο κοντινότερο βουνό άνετα, για να κάνεις τις βόλτες σου. Με το κόστος αγοράς να βρίσκεται στα 6.199euro, και δύο χρόνια εγγύηση, η επιλογή της δείχνει να είναι μία από τις ελάχιστες της αγοράς που μπορούν να καλύψουν αυτή τη διττή χρήση, με σαφή κλίση στις χωμάτινες εξερευνήσεις.

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής Fantic
Μοντέλο 250 E Competition
Αντιπρόσωπος Fantic Motor Hellas / 210-3410850
Τιμή (euro) 6.199
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής
Κυβισμός (c.c.) 249,6
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 77x53,6
Τροφοδοσία Keihin FCR MX
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης Δ.Α.
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Σχέση μετάδοσης Δ.Α.
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Δ.Α.
2n Δ.Α.
3η Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
6η Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Περιμετρικό, ατσάλινο, με σωλήνες τετραγωνικής διατομής, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2100
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1420
Ύψος (mm) 1285
Ύψος σέλας (mm) 915
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 104
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7,5 / Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Fantic FRS διαμέτρου 43mm, διαδρομή / 300mm, καμία ρύθμιση
Πίσω Αμορτισέρ Fantic FRS 125 Piggyback με μοχλισμό, ρύθμιση προφόρτισηw ελατηρίου, διαδρομή / 315mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21 Michelin Enduro Competition
Πίσω 120/90-18  Michelin Enduro Competition
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm / δαγκάνα δύο εμβόλων της Fantic 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου της Fantic
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 27 / Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test - Fantic Casa E 250 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon