.
Κατηγορία SWM
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 09:07

Test - SWM RS300R 2020 -  Γνωστή συνταγή σε προσιτή τιμή!

Αν σας θυμίζει κάτι το σχέδιο και η συνολική παρουσία της νέας SWM RS300R, δεν κάνετε λάθος. Είναι μία Husqvarna, την οποία πήρε η SWM και της έβαλε πάνω τα αυτοκόλλητα της, παρουσιάζοντας την πλέον ως δικό της ''παιδί''. Αυτή είναι η αλήθεια, αν και έχει μία πιο βαθιά εξήγηση, που θα αναλύσουμε αμέσως.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ιστορία με ουσία

swm rs300r 2020 bikeitgr 31

Η ιταλική Husqvarna με έδρα την Ιταλία και το Varese, υπό τη σκέπη του Cagiva Group και του ομίλου Castiglioni, πουλήθηκε το 2013 στο όμιλο Pierer, στο γνωστό μας KTM Group AG.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος ιδιοκτήτης ήταν να μεταφέρει στην Αυστρία, στις εκεί εγκαταστάσεις της KTM, την παραγωγή, καταργώντας ουσιαστικά τα μοντέλα της Husqvarna όπως τα ξέραμε μέχρι τότε, ''ντύνοντας'' στα λευκά - μπλε, τα KTM, με αλλαγές, τα οποία ήταν τα νέα Husqvarna.

Και τα παλιά μοντέλα; Πουλήθηκαν μαζί με το εργοστάσιο του Varese στο Shineray Group, κινεζικών συμφερόντων, που είχε στην κατοχή του και το ιστορικό όνομα της SWM (1971-1984).

Οι κινέζοι λοιπόν, αναβίωσαν τα μοντέλα της Husqvarna με το νέο όνομα, στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο του Varese, που λίγα χρόνια πριν, είχε ανακαινίσει πλήρως η BMW, στα δύο χρόνια που είχε στην κατοχή της την Husqvarna.

Γι' αυτό, παρά το ότι η μοτοσυκλέτα είναι γνώριμη οπτικά, πολλοί μας ρωτούσαν στο δρόμο, ''τι μάρκα είναι;''. Με το δίκιο τους, αφού πρέπει να είσαι παλιός εντουράς, ή μεγάλος σε ηλικία, για να γνωρίζεις την μάρκα.

Και η αλήθεια είναι ότι ξεχωρίζει, αφού το όνομα είναι ''νέο'', οι χρωματισμοί επίσης, αφού μαύρο με κίτρινο, δεν θα βρεις σε καμία άλλη εταιρία αυτή τη στιγμή.

Γνήσιο... αντίγραφο

swm rs300r 2020 bikeitgr 17

Η νέα RS300R της SWM είναι η πρόταση της για enduro, η οποία ουσιαστικά είναι η παλιά Husqvarna TE 310 (όχι η τελευταία ιταλική εκδοχή με το ''μικρό'' μοτέρ). Πρόκειται για το TE310 του 2012, ολόιδιο, τόσο ολόιδιο που δεν μπορείς να βρεις καμία διαφορά επάνω σε αυτό, και στο RS300R, εκτός από τους χρωματισμούς, και τις δύο εξατμίσεις. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα, αφού είναι μία μοτοσυκλέτα της οποίας η εξέλιξη έχει σταματήσει εκεί, αλλά ούτε η SWM την λανσάρει ως τέτοια. Την λανσάρει σαν μία enduro καθημερινής χρήσης, ως μία on/off, που θα χρησιμοποιεί κάποιος καθημερινά, και θα κάνει και τις βόλτες του στο βουνό με αξιώσεις - γιατί αυτές, υπήρχαν, και σε καλά χέρια, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Η νέα SWM RS300R δεν υπολείπεται σε κυβισμό και επιδόσεις, μιας και τα 300cc είναι ιδανικά τόσο για καθημερινή μετακίνηση, όσο και για βόλτες σε μονοπάτια ή δασικούς, και οι 38 ανακοινώσιμοι ίπποι, είναι ιδανικοί για να μην σου λείπει η δύναμη ποτέ.

Είναι πληρέστατη από εξοπλισμό, μιας και διαθέτει πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB, με ανεστραμμένο 48άρι μπροστινό σύστημα, και αμορτισέρ μοχλισμού για πίσω.

Διαθέτει υδραυλικό συμπλέκτη της Magura, φρένα της Brembo, ελαστικά της Michelin Enduro Competition και στεφάνια τροχών άγνωστης προέλευσης. Εδώ αρχίζουν οι διαφορές, σε ποιότητα προφανώς, αφού τα στεφάνια δεν είναι κάποιας γνωστής μάρκας, όμως, μετά από πολύ σκληρή δοκιμή στο βουνό, ακόμη και με διαδρομή με σκασμένο μπροστά ελαστικό για πολλά χιλιόμετρα (!!), διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι το μπροστινό στεφάνι, δεν στράβωσε ούτε χτυπήθηκε στο ελάχιστο! Ίδιας ''χαμηλής'' ποιότητας δείχνει να είναι το ποδόφρενο, ο εναλλάκτης ταχυτήτων, το τιμόνι μεταβλητής διατομής, αλλά και τα πλαστικά περιφερειακά, τα οποία είναι πανέμορφα μεν, σκληρά σε υλικό, δε.

Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, οι διακόπτες του τιμονιού, το ηλεκτρονικό πολυόργανο, το στιβαρό πλαίσιο και ψαλίδι, ο κινητήρας, στον οποίο έχει προστεθεί ψεκασμός με σώμα 42mm της Mikuni, είναι αυτά που γνωρίζαμε από την Husqvarna.

Πολιτισμένη και πολυχρηστική

swm rs300r 2020 bikeitgr 01

Η νέα RS300R διαθέτει καθρέπτες, φώτα, φλας, λασπωτήρα, αλουμινένια ποδιά κινητήρα αλλά και ενισχυτικά πλαστικά στο πλάι για βολάν και δίσκους, και νέο αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας στον ίδιο χρωματισμό. Τα πάντα δηλαδή για χρήση στο βουνό. Εμείς βέβαια, Θα τοποθετούσαμε απευθείας ένα ζευγάρι καθρέπτες που διπλώνουν, ώστε να μπορούμε να κάνουμε enduro άνετα στα σφικτά μονοπάτια, χωρίς να βρίσκουν οι καθρέπτες στα δέντρα.

Το σημαντικότερο όμως, από το ότι καλύπτει προδιαγραφές Euro4 και βγάζει κανονικά άδεια κυκλοφορίας, είναι η εγγύηση: 2 χρόνια! Ναι, η SWM, προσφέρει 2 χρόνια εγγύηση για την RS300R, δίνοντας την δυνατότητα στον αναβάτη της, να την χρησιμοποιεί καθημερινά, και να απολαμβάνει τις βόλτες στο βουνό, τα σαββατοκύριακα. Απαραίτητη προυπόθεση γι' αυτό, είναι η συντήρηση σύμφωνα με το βιβλίο του κατασκευαστή, και η μη συμμετοχή σε αγώνες. Για τον ερασιτέχνη εντουρά, αυτή η εγγύηση φαντάζει ως ένα ιδανικό δώρο! Το εργοστάσιο στο manual αναφέρει μόνο αλλαγές λαδιών κάθε 2.000 χιλιόμετρα, τίποτα συγκλονιστικό δηλαδή για να βρίσκεσαι εντός εγγύησης.

Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν το enduro εξελιχθεί τόσο και οι αναβάτες γίνουν ''απόλυτοι'', ψάχνοντας τα όρια συνεχώς, τα κάθε λογής Yamaha DT200, Honda XR250/350/500/600, Yamaha TT350/600, Kawasaki KDX200, KLX250, Suzuki DR350, κ.α., ήταν οι μοτοσυκλέτες ''γενικής χωμάτινης'' χρήσης, τουρισμού και πόλης.

Αυτή την τρύπα στην αγορά, έρχεται τώρα να καλύψει με αξιώσεις η RS300R. Η SWM, δεν προσπαθεί να πουλήσει κάτι διαφορετικό, αλλά μία μικρή on/off για καθημερινή μετακίνηση, και κίνηση με αξιώσεις στο χώμα, σε μικρές ή μεγάλες βόλτες enduro, σε αργές ή γρήγορες διαδρομές, σε απλούς ή απαιτητικούς δασικούς δρόμους ή μονοπάτια.

Δεν κυνηγάει δάφνες, αν και θα μπορούσε να το κάνει και αυτό, στα χέρια κάποιου γρήγορου αναβάτη.

Χρηστικότητα και αγωνιστικές καταβολές

swm rs300r 2020 bikeitgr 50

Στα βασικά στοιχεία της είναι η δυνατότητα να κινείται με 80-100χ.α.ω. στην άσφαλτο, μιας και η τελική ταχύτητα φτάνει στα 130χ.α.ω., ταχύτητα που δίνει την δυνατότητα να μετακινηθείς με άνεση στο μακρινό βουνό που επιθυμείς, να κάνεις την βόλτα σου, και να επιστρέψεις ξεκούραστα. Ακόμη και με τα enduro ελαστικά της Michelin, που έχουν κανονικό τακούνι αραιό για χώμα, και όχι διπλής χρήσης, είναι σταθερή και χωρίς κραδασμό.

Τι ακριβώς κάνει όμως αυτή η νέα - παλιά μοτοσυκλέτα στα μονοπάτια; Λειτουργεί σαν μία κλασική Husqvarna προηγούμενης γενιάς, που θέλει επιλογή γραμμών πριν φτάσεις στο σημείο που θα στρίψεις. Δεν είναι τόσο μικρή στο μέγεθος, αν και τα κιλά της, στα 111 ανακοινώσιμα, δεν αποτελούν πρόβλημα, ούτε βρίσκονται ''μακριά'' από τον σύγχρονο ανταγωνισμό.

Όμως, αν επιλέξεις γραμμές, θα σε ανταμείψει, μιας και είναι στιβαρή, χωρίς ελαστικότητες, και σε γεμίζει με ασφάλεια. Θα κινηθεί άνετα σε μονοπάτια, θα στρίψει με ευκολία όταν κοιτάς μακριά και ξέρεις από πριν τι θα κάνεις, θα περάσει από οποιοδήποτε εμπόδιο με κορυφαία ασφάλεια, ακόμη και συγκρινόμενη με σύγχρονες μοτοσυκλέτες enduro. Το στιβαρό πλαίσιο, το μακρύ ψαλίδι, ο μοχλισμός και οι εξαιρετικές, αν και σφιχτές λόγω καινούριας μοτοσυκλέτας, αναρτήσεις, θα σε κρατήσουν όρθιο και ασφαλή.

Περνάς από πέτρες και βράχια - βραχόκηπο στην καθομιλουμένη των εντουράδων, και ακόμη και με κλειστό το γκάζι, περνάει άνετα, ξεκούραστα, με τις αναρτήσεις να δουλεύουν ξεκούραστα, και το πλαίσιο να σε κρατάει ζωντανό. Δύσκολα θα σε φέρει σε μία μη ελέγξιμη κατάσταση, ή σε κίνδυνο, όσο και να την πιέσεις, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο της Husqvarna, ήταν πασίγνωστο για την σταθερότητα του. Είτε σε μονοπάτι, είτε σε δασικό, θα μπορέσεις να ανοίξεις το γκάζι στο τέρμα, χωρίς να φοβηθείς κάποιο γλίστρημα ή υπερστροφή ισχύος. Το πλαίσιο του αντέχει πολλά περισσότερα άλογα και τα 38 του RS300R δεν αρκούν να το φέρουν σε δύσκολη θέση.

Δίκαιη επιλογή

swm rs300r 2020 bikeitgr 53

Ο αναβάτης enduro, θα το επιλέξει κυρίως για τα μονοπάτια και την χρήση σε δασικούς, και εκεί θα διαπιστώσει ότι το κιβώτιο ταχυτήτων είναι άριστα κλιμακωμένο για τέτοια χρήση. Οι κοντές πρώτες σχέσεις συνεργάζονται άριστα με τον προοδευτικό συμπλέκτη και η ροπή του 300άρη κινητήρα λειτουργεί υπέρ για βόλτες σε δύσβατα σημεία. Η ροπή του συμβάλλει στην οδήγηση σε αργούς ρυθμούς και ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας γίνεται με ευκολία. Άνετα συγκρίνεις αυτή την μοτοσυκλέτα με μία σύγχρονη σε σχεδίαση, όταν την οδηγάς σωστά, σε ''πραγματικές'' συνθήκες enduro, και πραγματικά αναρωτιέσαι για μία ακόμη φορά αν είναι η μοτοσυκλέτα που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν ή ο αναβάτης. Ο συνδυασμός, σίγουρα σκοτώνει!

Κρατάς το γκάζι στο τέρμα και η δύναμη είναι υπεραρκετή για να... φοβηθείς, ενώ όταν η μοτοσυκλέτα πάρει ''φόρα'', παραμένει σταθερή σε κάθε συνθήκη, λόγω του εξαιρετικού πακέτου πλαισίου και αναρτήσεων. Οι τελευταίες, δεν χρειάστηκαν καμία ρύθμιση στην δοκιμή, ενώ μόνο ο λεβιές ταχυτήτων ήθελε σήκωμα μία θέση πάνω, ώστε να χωράει πιο άνετα η μπότα.

Το SWM RS300R, έχει μαζεμένες διαστάσεις, παρά το μακρύ ψαλίδι, κοντό μεταξόνιο, είναι ένας σωστός συνδυασμός γεωμετρικά, αξεπέραστος θα λέγαμε.

Είναι μία μοτοσυκλέτα με την οποία μπορείς  να κυκλοφορείς καθημερινά με αξιώσεις, και την χαρήκαμε όσο την είχαμε. Την επιλέγαμε για τις καθημερινές δουλειές μέσα στην πόλη, λόγω της ελαφριάς αίσθησης, των άνετων αναρτήσεων, της ροπής και της οικονομίας στην χρήση. Και πραγματικά την χαρήκαμε γι' αυτές τις δυνατότητες, που μας έχουν λείψει από μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης. Και αυτό που φοβόμασταν, η σέλα στα 955mm, δεν αποτέλεσε πρόβλημα τελικά, ούτε στην καθημερινότητα, αλλά ούτε στο βουνό. Η συμπίεση της ανάρτησης όταν βρίσκεσαι επάνω την κάνει πιο προσιτή, και τελικά, είναι το μακρύ πλαϊνό αλουμινένιο stand που θέλει προσοχή στο άνοιγμα, και όχι η σέλα.

Σωστή τοποθέτηση

swm rs300r 2020 bikeitgr 27

Η SWM με την RS300R τοποθετείται πολύ σοβαρά σε μία αγορά που δεν έχει αρκετές επιλογές, με μία μοτοσυκλέτα με αγωνιστικές καταβολές, έτοιμη για καθημερινή και enduro χρήση.

Μία μοτοσυκλέτα που θα επιλέξεις το σαββατοκύριακο για να πας τη βόλτα σου στο βουνό με τα φιλαράκια, να παίξεις και να κυνηγηθείς, αλλά και να τρέξεις και αγώνες αν το επιθυμείς.

Στην τελευταία χρήση, θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τι αναβάτης είσαι, και αν χρειάζεσαι την διετή εγγύηση της επίσημης αντιπροσωπείας.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει με την τιμή: Στα 6.780euro, με όλο αυτό το πακέτο και την διετή εγγύηση, η επιλογή για τους ερασιτέχνες μοιάζει μονόδρομος.

Πραγματικά, τι παραπάνω χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει το βουνό;

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής SWM
Μοντέλο RS 300R
Αντιπρόσωπος Delta Motorcycles / 210-9248996
Τιμή (euro) 6.780
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής
Κυβισμός (c.c.) 297,6
Συμπίεση (:1) 12,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83x55
Τροφοδοσία Ψεκασμός Mikuni με σώμα 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός της Magura
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 24 / 88
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 4
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 13-50
Σχέση μετάδοσης 3,846
Σχέσεις ταχυτήτων 6
2,000 (28/14)
2n 1,611 (29/18)
3η 1,333 (24/18)
1,087 (25/23
0,920 (23/25)
6η h 0,815 (22/27)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Μονής δοκού ατσάλινο, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) 106
Μήκος (mm) 2240
Πλάτος (mm) 820
Μεταξόνιο (mm) 1485
Ύψος (mm) 1285
Ύψος σέλας (mm) 955
Απόσταση εδάφους (mm) 300
Βάρος (kg) 111
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7,5 / Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Kyaba διαμέτρου 48mm, διαδρομή 295mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Kayaba με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 296mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21 Michelin Enduro Competition
Πίσω 140/80-18  Michelin Enduro Competition
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 38 / Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 14:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon