.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 15:07

Test - Honda HM CRE F 250 R - "Fabio Mossini"

 

Η ομορφότερη!

 


Του Νίκου Ζουρνατζή
Φωτογραφίες: Racephoto.gr

Η αναδρομή μας στις μοτοσυκλέτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro συνεχίζεται με την παρουσίαση της Honda CRE 250 F του Fabio Mossini. Ο Νίκος Ζουρνατζής, που είχε οδηγήσει σε προηγούμενο τεστ την εργοστασιακή Yamaha WR 250 F του Cristobal Guerrero στην Γαλλία, μας μεταφέρει τώρα τις εντυπώσεις του από την factory Honda της Jolly Racing.

Jolly Racing

Η Honda διαθέτει μία από τις πιο δυνατές μοτοσυκλέτες στην κατηγορία. Οι μετατροπές που χρειάζεται προκειμένου να σταθεί αξιοπρεπώς στον ανταγωνισμό της σημαντικής κατηγορίας E1, δεν είναι πολλές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ομάδα TRS που εξελίσσει της Honda στην Ιταλία, διαθέτει όλη την τεχνογνωσία μιας και έχει ήδη κερδίσει δύο πρωταθλήματα στην κατηγορία με τον Mika Ahola.
Η Honda CRE 250 F ετοιμάζεται εξ ολοκλήρου στα εργαστήρια της ομάδας στην Piacenza (TRS Team) στην οποία σαν συνεργάτης και επίσημος μηχανικός της ομάδας Jolly Racing, ο Νίκος Ζουρνατζής έχει πολλές πληροφορίες να μας μεταφέρει.

Όταν παρευρίσκεσαι στην ετοιμασία των μοτοσυκλετών, είναι ευκολότερο να μεταφέρεις τόσο τις αλλαγές που γίνονται, όσο και το πάθος και την όρεξη που στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια από όλα τα μέλη. Όλοι στο team αποτελούν μία ομάδα  που κερδίζει παγκόσμιους και ιταλικούς τίτλους στο enduro και όχι μόνο. Το πάθος για τους αγώνες  είναι το μυστικό για την επίτευξη τόσο σημαντικών στόχων και η λεπτομέρεια με την οποία συμβαίνει οτιδήποτε στις μοτοσυκλέτες, κάνει τη διαφορά..

Αλλαγές ουσίας


Σαν βάση χρησιμοποιήθηκε μια απλή CRE F 250R 2010 την οποία μπορεί ο καθένας να αγοράσει και έφτασε να μεταποιηθεί για το νέο ρόλο. Πρώτος στόχος ήταν η αξιοπιστία του συνόλου κινητήρα και πλαισίου που απαιτείται στους πολύωρους και δύσκολους αγώνες enduro του EWC. Σε συνδυασμό με την απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών του, οι μετατροπές που έγιναν στο εσωτερικό του κινητήρα είναι ελάχιστες μιας και ο πολύ καλός κινητήρας του motocross CRF 250 R δέχτηκε λίγες αλλαγές.

Νέα είναι η χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης και η ρύθμιση της τροφοδοσίας μέσω ψεκασμού. Για αξιοπιστία και αύξηση της συμπίεσης αλλάχθηκε το έμβολο με ένα της Vertex  ενώ ειδική επεξεργασία δέχτηκε η κεφαλή. Βελτιώθηκε η ροή του καυσίμου στην εισαγωγή αλλά και η εξαγωγή των καυσαερίων. Το σύνολο ενισχύθηκε με την τοποθέτηση εξάτμισης τιτανίου της Leo Vince το οποίο μείωσε το βάρος και άλλαξε τον τρόπο απόδοσης. Στην συνέχεια και προκειμένου να βελτιωθεί η αξιοπιστία στην μετάδοση, αλλάχτηκε ο συμπλέκτης με έναν ημιαυτόματο της Rekluse.

Για αντοχή στην σκληρή χρήση τοποθετήθηκε υδραυλικός συμπλέκτης από την Magura σε συνδυασμό με την ντίζα στο τελευταίο τμήμα. Τα standard ψυγεία του CRF αλλάχθηκαν με oversize για περισσότερη χωρητικότητα ψυκτικού υγρού ενώ τα νέα κολάρα είναι από σιλικόνη. Με το νέο  φίλτρο αέρα και την βάση του που προήλθαν από την twinair συμπληρώθηκε η εικόνα του κινητήρα.
Σειρά είχαν τα ηλεκτρικά. Τοποθετήθηκε απλοποιημένη πλεξούδα ηλεκτρικών για τα φώτα, ώστε να τακτοποιηθούν και να μην εξέχουν καλώδια.

Επόμενο στάδιο ήταν τα φρένα, ένας τομέας όπου πάντα τα Honda είχαν “θέμα”. Το μπροστινό φρένο άλλαξε με ένα μεγαλύτερο σε διάσταση δίσκο, oversize, της braking, με τον κατάλληλο αποστάτη. Ο εμπρός δίσκος είναι τύπου μαργαρίτα από την σειρά Βatfly. Το ίδιο σχέδιο έχει και ο πίσω, αλλά δεν διαθέτει τρύπες, για μειωμένο μπλοκάρισμα του τροχού και περισσότερη αντοχή των υλικών τριβής στη λάσπη.

Αναρτήσεις από… σπίτι


Το σημαντικότερο στάδιο στην βελτίωση της μοτοσυκλέτας αφορούσε τις αναρτήσεις. Σε αυτό το κεφάλαιο δόθηκε και η μεγαλύτερη προσοχή, αλλά και άπειρες ώρες εξέλιξης, δοκιμών και αλλαγών ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι αναρτήσεις είναι οι εργοστασιακές που χρησιμοποιούν τα motocross στις οποίες αλλάχθηκαν οι εσωτερικές ρυθμίσεις (βαλβίδες – ροδέλες) ενώ τα ελατήρια παρέμειναν standard.

Για βελτίωση της σταθερότητας, αλλάχθηκαν οι πλάκες στήριξης του μπροστινού συστήματος οι οποίες προέρχονται από την Kite performance και είναι κατασκευασμένες από ergal. Από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένα τα υπόλοιπα ergal parts που προέρχονται από την ίδια εταιρία, όπως τα μαρσπιέ και το προσταυτικό του πίσω δίσκου.
Η θέση οδήγησης έχει διαφοροποιηθεί με την τοποθέτηση τιμονιού fat bar ΤΗς Tommi (Tommaselli), διαμέτρου 28,6mm με γκριπ της Progrip.

Οπτικά η μοτοσυκλέτα δείχνει εργοστασιακή τόσο από τα πλαστικά της UFO και τα αυτοκόλλητα της ομάδας, κατασκευασμένα από την blackbird racing. Η ποδιά αλουμινίου της XFUN, ο οδηγός αλυσίδας από teflon της Boano racing sport.
Τελευταίες πινελιές, όχι όμως ασήμαντες, είναι τα γρανάζια κίνησης τύπου “stealth” με αλυσίδα enduro της DID, τα κόκκινα ανοδιωμένα στεφάνια τροχών της D.I.D. σε μαύρα κέντρα, συμπληρώνουν την πανέμορφη εικόνα. Η εργοστασιακή κατασκευή της Jolly Racing χρησιμοποιεί ελαστικά enduro προδιαγραφών FIM, τα Metzeler extreme. Δίκαια, η Honda CRE 250 F του Fabio Mossini χαρακτηρίστηκε από τους παρόντες δημοσιογράφους του τεστ ως η ομορφότερη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας.

Μανιβέλα και φύγαμε


Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη όταν οδηγάς όλες τις μοτοσυκλέτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος μαζί, στον ίδιο χώρο. Η πρώτη αίσθηση με το που βρίσκεσαι στην σέλα της Honda είναι η πολύ χαμηλή αίσθηση του βάρους. Πρόκειται για μία ανάλαφρη κατασκευή, αφού η καταγωγή της από το motocross, το επιβάλλει. Τα πάντα πάνω της είναι τοποθετημένα σε σωστές θέσεις σαν μια τυπική Honda, η οποία  μας έχει συνηθίσει σε αυτού του είδους την εργονομία.  Τα χειριστήρια, τα μαρσπιέ, τα φρένα και οι γωνίες του τιμονιού είναι ιδανικά για τους περισσότερους αναβάτες enduro αλλά και motocross. Η θέση σε κάνει να νιώσεις άνετα λες και την οδηγούσες πριν λίγο.

Το CRE 250 F δεν διαθέτει μίζα για την εκκίνηση. Οι περισσότεροι αναβάτες ακόμη και σε αυτές που διαθέτουν μίζα, την βγάζουν για μείωση βάρους. Άλλωστε αν τους σβήσει, πάει να πει ότι έχουν πέσει τόσο άσχημα που και μανιβέλα να είχαν, πιθανότατα δεν θα τους χρησίμευε.
Μία μανιβελιά αρκεί για να θέσει σε λειτουργία το μικρό Honda και να φέρει στ’ αυτιά τον μπάσο για τα δεδομένα της κατηγορίας, ήχο.
Με την γνωστή σε εμένα μοτοσυκλέτα του Fabio Mossini μπήκα κατ’ ευθείαν στην ειδική διαδρομή αφήνοντας τον εαυτό μου να κινηθεί απευθείας γρήγορα. Το κόκκινο Honda βοηθάει να οδηγήσεις γρήγορα από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς πάνω στην σέλα του, εμπνέοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Επιταχύνω και μπαίνω αμέσως στην πρώτη κλειστή στροφή η οποία είχε ένα πολύ βαθύ λούκι, στρίβω με 2η σχέση και ρίχνω το σώμα μου στο εσωτερικό της στροφής. Η μοτοσυκλέτα στρίβει υποδειγματικά χωρίς τάσεις αρνητικής συμπεριφοράς και με μια αίσθηση που εμπνέει εμπιστοσύνη, σε διαβεβαιώνει ότι δεν θα βρεθείς κάτω σε καμιά περίπτωση. Στην έξοδο της στροφής ανοίγω το γκάζι στο τέρμα, αλλάζω σε 3η  και η μοτοσυκλέτα επιταχύνει άμεσα με τον κινητήρα να ανεβάζει στροφές ακαριαία.

Δίχως μπούκωμα και δισταγμό, οι ταχύτητες ανεβαίνουν άμεσα και η μεγάλη ευθεία της πίστας εξαφανίζεται σε χρόνο dt. Ακολουθεί ανοιχτή αριστερή στροφή με ένα πάτημα που έχει δημιουργηθεί από τα πολλά περάσματα των μοτοσυκλετών. Εκεί δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και ερχόμενος με ταχύτητες κοντά στην τελική των 100+ χ.α.ω. στοχεύω το βαθύ λούκι. Μπαίνω στην είσοδο της στροφή με 4η σχέση, το CRE πατάει ακριβώς στο σημείο που ήθελα να μπω και βγαίνω αλώβητος από την δοκιμασία. 

Σταθερότητα και εμπιστοσύνη


Το δύσκολο τερέν που υπήρχε στη διαδρομή δεν αποτέλεσε πρόβλημα για το περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο αλουμινίου 5ης γενιάς. Η στιβαρότητά του φροντίζει να κρατά την μοτοσυκλέτα στην πορεία της και σε συνδυασμό με τις προοδευτικές αναρτήσεις, λειτουργούν εκπληκτικά. Οι αναρτήσεις είναι ευαίσθητες στην αρχική τους λειτουργία “διαβάζοντας” και το παραμικρό εμπόδιο που περνάνε, ενώ ταυτόχρονα δεν τερματίζουν στα δύσκολα εμπόδια ή στα άλματα. Η πληροφόρηση από το ανάγλυφο του εδάφους είναι η μέγιστη που μπορείς να έχεις από μία τέτοια μοτοσυκλέτα και η άνεση, υποδειγματική.

Το αποτέλεσμα είναι να μην κουράζεται ο αναβάτης όσο και αν πιέζει ψάχνοντας τις ιδανικές γραμμές, ενώ μπορεί να οδηγήσει αφοσιωμένος μόνο στο καλύτερο δυνατό οδηγικό αποτέλεσμα. Στην σταθερότητα και την ξεκούραση παίζει ρόλο και η ύπαρξη του υδραυλικού σταμπιλιζατέρ το οποίο αποσβένει τις δυνάμεις που ασκούνται εκεί, αφήνοντας λίγη δουλειά για τα χέρια.

Ακολουθεί ένα S με ανοιχτή πρώτη στροφή και κλειστή την επόμενη, με βαθιά λούκια και πολλές διαφορετικές γραμμές στο έδαφος που σε μπερδεύουν αν δεν έχεις επιλέξει από πριν σωστά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι αντίστοιχες όπως στους αγώνες Motocross, το CRE δεν έχει αντίπαλο. Χαράζει δική του πορεία αρκεί να κρατάς το γκριπ του γκαζιού ανοιχτό και σε βγάζει από το λούκι άνετα. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις την ιδανική γραμμή, ούτε να παρεκκλίνει από την πορεία του για οποιοδήποτε λόγο. Το αποτέλεσμα της οδήγησης απλά είναι καταπληκτικό, η μοτοσυκλέτα ξεπερνάει κάθε εμπόδιο με χαρακτηριστική άνεση, υποδειγματική σταθερότητα και ασφάλεια ενώ η αίσθηση για το που ακριβώς πατάνε οι τροχοί, είναι σημαντική

Στο βουνό


Μετά από την πολύωρη οδήγηση στην πίστα, οι γύρω λόφοι αποτελούσαν το ιδανικό πεδίο για βόλτα και απόλαυση. Η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στα λασπωμένα μονοπάτια μέσα στο δάσος είναι υποδειγματική, είναι ξεκούραστη και βολική. Ο ροπάτος κινητήρας λειτουργεί αβίαστα και μέχρι και σε δύσκολες ανηφόρες, δείχνει θετικά enduro χαρακτηριστικά. Ο υδραυλικός συμπλέκτης παρέμεινε σταθερός όσο και αν το ζορίσαμε στα ήδη ταλαιπωρημένα μονοπάτια, χωρίς σημάδια κούρασης. Ένα ευέλικτο CRE με δύναμη σε όλη την καμπύλη, άψογα φρένα, κορυφαίες αναρτήσεις και σταθερότητα, μας βοήθησε να περάσουμε καλά.   

Το γεγονός πως αυτές οι μοτοσυκλέτες προετοιμάζονται έτσι ακριβώς και πωλούνται από την ομάδα Jolly racing – TRS σε λογικές τιμές, είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα που δίνει το Honda CRE 250 F. Έτσι, τα τοπικά πρωταθλήματα μπορούν να έχουν τους δικούς τους “Fabio Mossini” σε όποια χώρα και αν πραγματοποιούνται!

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon