.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 14:39

Test – Honda CRE 500 R 2011 ‘’Mika Ahola’’

Οδηγούμε την παγκόσμια πρωταθλήτρια enduro Ε3!

 

 

Του Νίκου Ζουρνατζή

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουβρής / Racephoto

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των αγωνιστικών μοτοσυκλετών του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro. Αυτή τη φορά, ο Νίκος Ζουρνατζής οδηγάει για το Bikeit την παγκόσμια πρωταθλήτρια της κατηγορίας E3, με αναβάτη τον Φιλανδό Mika Ahola!

Γυαλισμένη, έτοιμη για οδήγηση

Το γνωστό κόκκινο van την ομάδας Jolly racing έκανε την εμφάνιση του στην extreme ειδική του αγώνα της Γαλλίας. Εκεί, o φίλος μηχανικός Luca Piduti και ο team Manager της ομάδας Franco Mayr, μας παρουσίασαν έτοιμη και καθαρή την μοτοσυκλέτα με την οποία ο αγαπητός σε όλους Φιλανδός κέρδισε τον τίτλο, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Έτσι, πέτυχε ένα νέο ρεκόρ που δεν είχε επαναληφθεί στο παρελθόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro. Ο Mika (συνοδευμένος από την   σύζυγο του Marika), εμφανίστηκε στον χώρο του τεστ απαντώντας σε κάθε ερώτηση των αναβατών που δοκίμασαν την μοτοσυκλέτα του και ήταν όπως πάντα φιλικός και διαθέσιμος για φωτογράφηση και συζήτηση, σχετικά με το νέο πρωτάθλημα του 2012. Απέδειξε για ακόμη μια φορά το πόσο πολύ προσέχει και φροντίζει την ομάδα και τους χορηγούς του, ευχαριστώντας για ακόμη μια φορά τους πάντες, θεατές, φίλους, συναθλητές, χορηγούς, μηχανικούς κτλ…. Ένας σπάνιος και ξεχωριστός άνθρωπος, ένας αναβάτης σωστός επαγγελματίας.    

Ως πρώην κάτοχος της Honda HM CRE F 250 R 2009 μοτοσυκλέτας με την οποία ο Mika κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ε1 του 2009 αλλά και ως δοκιμαστής για το Bikeit.gr  της περσινής του μοτοσυκλέτας Honda HM CRE F 450R 2010, καθώς και πολλών άλλων μοτοσυκλετών προπόνησης του Mika, είχα περίσσια εμπειρία στην συγκεκριμένη enduro. Ετοιμάστηκα και περίμενα την σειρά μου να οδηγήσω την νέα πρωταθλήτρια της Ε3 για το 2011 την Honda HM CRE 500F ώστε να δω τις διαφορές και την αίσθηση με όλες τις προηγούμενες που είχε στην κατοχή του ο Mika Ahola.

Πρώτη επαφή και εντυπώσεις



Ανεβαίνοντας στην γνώριμη σέλα της πανέμορφης μοτοσυκλέτας με τα νέα ξεχωριστά γραφικά της ομάδας Jolly Racing και ακουμπώντας τα χέρια στο ελαφρώς γερμένο προς τα πίσω fat bar τιμόνι της Tommy, διαπιστώνεις από τον τρόπο ρύθμισης ότι αυτός οδηγάει με τελείως διαφορετικό στυλ από τους υπόλοιπους αναβάτες. Πατώντας το εμπρός φρένο και συμπιέζοντας ταυτόχρονα την εμπρός ανάρτηση, διαπιστώνω ότι πρόκειται για την πιο μαλακή μοτοσυκλέτα του Mika, μιας και έχω συνηθίσει οι μοτοσυκλέτες του να διαθέτουν πολύ σκληρό μπροστινό σύστημα, και μαλακό /προοδευτικό στην συμπίεση αμορτισέρ. Η φετινή μοτοσυκλέτα φέρει semi-factory αναρτήσεις της KYB.

Ξεκινώντας την δοκιμή με προσοχή και με σκοπό να βρω τις διαφορές από την 450, συμπληρώνω δύο κύκλους στην πίστα θαυμάζοντας στην κυριολεξία την άψογη δουλειά που έκαναν οι μηχανικοί και συνεργάτες της Jolly Racing στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Γνωρίζοντας εκ των έσω πολλές λεπτομέρειες και μετατροπές που έχουν γίνει κατόπιν δοκιμών στο δυναμόμετρο και μετά από πολλές ώρες οδήγησης από τον Mika σε διάφορα εδάφη και περιοχές, κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν μια νέα μοτοσυκλέτα, αξιόπιστη, δυνατή και ελαφριά. Ένα πραγματικό όπλο το οποίο του επέφερε τον πέμπτο κατά σειρά τίτλο και τον πρώτο του στην Ε3.

Ανεβάζω ρυθμό και κρατάω το γκριπ του γκαζιού ανοιχτό, και εκμεταλλεύομαι έτσι την ταχύτητα που μαζεύει η μοτοσυκλέτα λόγω της ροπή του κινητήρα. Χωρίς ιδιαίτερα προσπάθεια, κινούμαι γρήγορα, βασιζόμενος στο στιβαρό περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο της Honda, το οποίο συνεργάζεται άψογα με το νέο μοχλικό και τις εξελιγμένες αναρτήσεις της ΚΥΒ. Συνεχίζω να οδηγώ στρίβοντας όλο και πιο γρήγορα σε κάθε στροφή της πίστας, με απόλυτη ασφάλεια και τρομερή εμπιστοσύνη στην μοτοσυκλέτα, αισθανόμενος ότι δεν πρόκειται να με προδώσει και να με ρίξει απροειδοποίητα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η αίσθηση που έχω όση ώρα οδηγώ είναι ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα 450cc με πολλή περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές λειτουργίας του κινητήρα και με καλύτερη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

Ευκολία οδήγησης και εμπιστοσύνη


Η ευκολία που αλλάζει κατεύθυνση είναι υποδειγματική, τυπική Honda, με σταθερό κράτημα μέσα στην στροφή, υπό κάθε κλίση, υποβοηθούμενο από το νέο και μεγαλύτερο σε χωρητικότητα stabilizer λαδιού της showa. Η μοτοσυκλέτα προσφέρει απόλυτη αίσθηση για το που ακριβώς πατάνε οι τροχοί, περνώντας από κάθε εμπόδιο με ασφάλεια και σαρώνοντας κάθε τι στο πέρασμα της. Ειδικά στα χέρια ενός καλού αναβάτη, εκπλήσσει.

Η αίσθηση του βάρους, μηδενική, πρόκειται πραγματικά για μία πολύ ελαφριά μοτοσυκλέτα. Είναι ένας τομέας όπου η Honda έχει επικεντρώσει το βάρος της εξέλιξης της, στοχεύοντας κάθε χρόνο σε όλο και πιο ελαφριές κατασκευές. Εμείς απλά διαπιστώνουμε μετά από κάθε δοκιμή ότι αυτό γίνεται πραγματικότητα.
Το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον αναβάτη, ιδιαίτερα όταν πρέπει να προσπεράσει δύσκολα ή δύσβατα σημεία, καθώς και τα τεχνικά εμπόδια στις extreme ειδικές διαδρομές κάθε αγώνα. Οδηγώντας στα εμπόδια της πίστας την στιγμή που βρισκόμουν πριν τους κορμούς και τα μεγάλα λάστιχα ετοιμάστηκα να τα ξεπεράσω σφίγγοντας τιμόνι και πόδια στο πλαίσιο. Τραβώντας ελαφρά προς τα πίσω το σώμα μου και με το γκριπ του γκαζιού λίγο ανοιχτό, η μοτοσυκλέτα σήκωσε τον εμπρός τροχό με απίστευτη ευκολία και με την υποδειγματική λειτουργία του αμορτισέρ, απορρόφησε το απότομο χτύπημα και ξεπέρασα και τα δύο εμπόδια απευθείας. Ένιωσα ωστόσο ασφαλής ασφαλής και ταυτόχρονα ξεκούραστος, κι έτσι μπορούσα πια να βάλω στόχο την επόμενη στροφή με το βαθύ λούκι, παρά την απότομη off camper κλήση της και τις πέτρες που είχε εκεί. Κανένα πρόβλημα για την μεγάλη CRE η οποία έχοντας στραμμένο το τιμόνι την κορυφή της στροφής, μπορούσε να φρενάρει οριακά, πατώντας ταυτόχρονα και τα δύο φρένα. Η ταχύτητα μειώνεται απευθείας και ο oversize πλευστός δίσκος της Braking σε συνδυασμό με την παραγωγής τρόμπα και δαγκάνα της nissin, έδειξαν πως είναι πολύ καλός συνδυασμός.
Η μοτοσυκλέτα βρίσκεται ήδη πλαγιασμένη στο κέντρο της στροφής διαγράφοντας με απόλυτη ακρίβεια την τροχιά που διάλεξα δίχως ίχνος κουνήματος, με απόλυτη σταθερότητα και υποδειγματική εμπιστοσύνη. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και την ακούραστη λειτουργία και βοήθεια ώστε να μη σβήσει ο κινητήρας, από τον συμπλέκτη της Rekluse, και από την υδραυλική τρόμπα της Magura.

Γκάζια και σταθερότητα


Συνεχίζω στην μεγάλη ευθεία η οποία διαθέτει πλέον πολλά σαμαράκια, και ανοίγω στο τέρμα το γκάζι για να περάσω όσο γρήγορα μπορώ. Το CRE περνάει από πάνω τους ακλόνητο δείχνοντας πως ηmotocross καταγωγή βοηθάει σε τέτοιες συνθήκες. Ωστόσο, αυτός ο κινητήρας έχει πολλή δύναμη, αμεσότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικός. Σε αυτό το σημείο ξέχασα οποιαδήποτε συγγένεια με το 450 και η αίσθηση που μένει είναι ότι το 500 έχει περισσότερα 10 άλογα από το μικρότερο που χρησιμοποιεί ως βάση. Ο ήχος που ακούγεται από την ποιοτική εξάτμιση τιτανίου της Leo Vince είναι μπάσος και χαμηλός σε ένταση, ώστε να καλύπτει τις προδιαγραφές, αλλά ο κινητήρας ξεπερνάει τις ικανότητες ενός απλού αναβάτη. Το CRE 500 F είναι μια πραγματική ρουκέτα που θέλει έμπειρο αναβάτη ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την μεγάλη ιπποδύναμη του κινητήρα. Σε συνδυασμό με το σταθερό και ευέλικτο σύνολο πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων, καταφέρνει να πετυχαίνει τον στόχο του, ο οποίος είναι η νίκη σε κάθε ειδική διαδρομή που συμμετέχει. Κάτι που φάνηκε στα χέρια του πολυπρωταθλητή Mika Ahola.

Όμως, αν θελήσεις να κινηθείς σε σβέλτους ρυθμούς, χωρίς να ανοίγεις τέρμα το γκάζι, η CRE μπορεί να συμπεριφερθεί ήπια ακόμη και στα χέρια ενός απλού αναβάτη. Χρησιμοποιείς την ροπή του καλόρυθμισμένου ψεκαστού κινητήρα των 480cc ο οποίος αποδίδει χωρίς μπουκώματα και απότομα ξεσπάσματα ισχύος, αλλάζεις διαρκώς σχέσεις και απολαμβάνεις βόλτα. Δίχως να απαιτεί από τον αναβάτη ιδιαίτερη μεταχείριση, συνολικά η CRE είναι εύκολη, αρκεί να μην προσπαθήσεις να την πιέσεις, γιατί θα έχεις να αντιμετωπίσεις τον τσαμπουκά του κινητήρα.

Συνεχίζω στο μεγάλο άλμα της πίστας το οποίο γίνεται παρελθόν με συνοπτικές διαδικασίες μιας και οι motocross καταβολές της μοτοσυκλέτας το ξεπερνούν με μεγάλη ευκολία, χαρίζοντας στον αναβάτη στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Κατά τη διάρκεια που η μοτοσυκλέτα βρίσκεται στον αέρα, η αέναη αίσθηση και η ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης, σε ηρεμεί.

Όμορφη, ποιοτική, πρωταθλήτρια!


Η Honda CRE 500 F με την οποία κατέκτησε τον 5ο του τίτλο ο Mika Ahola είναι μία εκπληκτική μοτοσυκλέτα. Είναι πολύ όμορφη, προσφέρει ελαφριά αίσθηση και συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα είναι σταθερή ακόμη και στις πιο απαιτητικές διαδρομές. Η ασφάλεια που μεταδίδει σε κάνει να οδηγάς πιο χαλαρά, ξεκούραστα, εστιάζοντας στην ταχύτητα και τις ιδανικές γραμμές.
Η Honda μας έχει συνηθίσει σε εύχρηστες μοτοσυκλέτες, αλλά αυτή η ΗΜ μας ενθουσίασε με τον πολυμορφικό χαρακτήρα της. Είναι μία παγκόσμια πρωταθλήτρια η οποία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα μας, για αγωνιστική είτε ερασιτεχνική χρήση.

Διαφορές



Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα του Μίκα Ahola έχει τις παρακάτω διαφορές από μια παραγωγής CRE 450R.
•    Διαθέτει  set αναρτήσεων ΚΥΒ semifactory
•    To έμβολο και ο κύλινδρος των 480cc προέρχεται από την vertex
•    Ο συμπλέκτης είναι βελτιωμένος, υδραυλικός και προέρχεται από την Magura για μεγαλύτερη αντοχή στις σκληρές συνθήκες των αγώνων enduro σε συνδυασμό με τον συμπλέκτη της Rekluse
•    Το τιμόνι είναι fat bar Tommy (Τommaselli) με τις γωνίες που υπέδειξε ο Φιλανδός αναβάτης,
•    Υπάρχει διαφορετική χαρτογράφηση στην ηλεκτρονική μονάδα του ψεκασμού με έμφαση στην  γραμμική απόδοση του κινητήρα σε χαμηλές και μεσαίες στροφές
•    Οι τιμονόπλακες κατασκευασμένες από ergal προέρχονται από την Κite specialparts χωρίς αντικραδασμικά σινεμπλόκ για μηδενικές ελαστικότητες στο τιμόνι καθώς και όλα τα ergal parts.
•    Τα ψυγεία είναι μεγαλύτερα (oversize) για αυξημένη χωρητικότητα ψυκτικού υγρού με κολάρα σιλικόνης,
•    Η εξάτμιση είναι τιτανίου ολόκληρη και προέρχεται από την Leo Vince
•    Ο οδηγός αλυσίδας είναι κατασκευασμένος από τεφλόν
•    Η ποδιά πλαστική της AXP
•    Οι δίσκοι φρένων προέρχονται από την Braking, σειρά batfly, με πλευστό oversize δίσκο στο μπροστινό
•    Οι τρόμπες των φρένων είναι παραγωγής,  όπως και τα σωληνάκια
•    Τροχοί D.I.D. με κόκκινα στεφάνια και μαύρα κέντρα
•    Γρανάζια Stealth και αλυσίδα D.I.D.
•    UFO πλαστικά περιφερειακά
•    Blackbird αυτοκόλλητα
•    Blackbird κάλυμμα σέλας.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda HM CRE F 250R “Jeremy Joly” Test - Honda HM CRE F 250 R - "Fabio Mossini" »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon