.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 13:26

Test - Honda HM CRE F 250R “Jeremy Joly”

 


H πρωταθλήτρια της Ε Junior 2011

 


Του Νίκου Ζουρνατζή

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουβρής / racephoto

H Honda HM CRE 250R “JJ” με το νούμερο 31, είναι μία μια μοναδική και όμορφη μοτοσυκλέτα που στο πέρασμα της από κάθε ειδική διαδρομή στον τελευταίο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Γαλλία, με αναβάτη τον νεαρό Jeremy Joly (JJ) ξεσήκωνε τους θεατές. Ταυτόχρονα ωθούσε τον JJ όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro 2011. Την οδηγήσαμε για να διαπιστώσουμε πόσο εύκολη μπορεί να είναι μία παγκόσμια πρωταθλήτρια και πόσο λίγες διαφορές έχει με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Πρώτη γεύση

Ο αγώνας έφτασε στο τέλος του, ο JJ στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, οι πανηγυρισμοί τελείωσαν και η ώρα που περιμέναμε όλοι είχε πλησιάσει. Βρισκόμαστε ήδη πάνω στην ελαφρύτερη μοτοσυκλέτα του παγκοσμίου πρωταθλήματος η οποία αγγίζει τα  106kg με το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμο!

Η αίσθηση που δίνει με το που ανέβεις στην σέλα της είναι αυτή ενός δίχρονου 125cc. Είναι ελαφριά και ζυγισμένη, με κέντρο βάρους πολύ χαμηλό, με την τέλεια θέση οδήγησης, σωστές γωνίες τιμονιού, σε σχέση με την σέλα και τα μαρσπιέ, σωστή εργονομικά, στενή και άνετη ταυτόχρονα.
Σου δίνει την αίσθηση ότι είναι έτοιμη να σε ακολουθήσει, όποιες και αν είναι οι επιλογές σου, είτε είσαι ο καλύτερος αναβάτης του παγκοσμίου πρωταθλήματος είτε ένας απλός endurάς που θέλει να κάνει το hobby του σε οποιοδήποτε βουνό του κόσμου.

Οι διαφορές

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αναλυτικά με το ποιες είναι οι διαφορές με μια μοτοσικλέτα παραγωγής.
Κινητήρας:
Ο γνωστός ψεκαστός τετράχρονος, μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος, υδρόψυκτος της motocross CRF 250 2011.
Με καίριες αλλαγές στην χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής μονάδας διαχείρισης καυσίμου, με έμφαση την γραμμική απόδοση του κινητήρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Επίσης, έμφαση έχει δοθεί στις μεγάλες υψομετρικές διαφορές που συναντώνται σε κάθε αγώνα endure, όπου απαιτούνται τα μέγιστα σε απόδοση από κάθε κινητήρα. Το έμβολο είναι υψηλής συμπίεσης της Vertex, η εξάτμιση full titanium της Leo Vince, LX3, ενώ η κεφαλή έχει δεχθεί κατεργασία με ροϊκή εξέλιξη, στα εργαστήρια της TRS στην Ιταλία. Το φίλτρο αέρος προέρχεται από την Τwin Αir και διαθέτει νέα ergal βάση από την ίδια εταιρία. Ο συμπλέκτης είναι της Recluse, EXP Manual, τα ψυγεία είναι oversize, μεγαλύτερα σε χωρητικότητα ψυγεία με νέα επίσης oversize τρόμπα νερού Made in Italy, τα οποία συνδέονται με κολάρα σιλικόνης.

Πλαίσιο – αναρτήσεις:
Το περιμετρικό πλαίσιο αλουμινίου τελευταίας γενιάς είναι το ίδιο με της σειράς παραγωγής της CRF 250R. Πάνω του δέχθηκαν επεμβάσεις οι αναρτήσεις της Showa και ειδικά το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 48mm, το οποίο διαθέτει πλέον πλάκες ergal της Kite special parts. Το αμορτισέρ παραμένει το παραγωγής, μόνο που και τα δύο έχουν δεχθεί νέες εσωτερικές ρυθμίσεις για βελτίωση της καμπύλης απόδοσής τους ώστε να έχουν ευρύ φάσμα ρυθμίσεων. Η συνταγή όπως έχει δείξει η εμπειρία της εταιρίας, είναι απόλυτα επιτυχημένη και μετά τις απαραίτητες επεμβάσεις, η μετατροπή τους για χρήση endure τις κάνει ιδανικές. Τα φρένα αποτελούνται από πλευστούς δίσκους Braking BatFly 260mm floating εμπρός και δίσκος wave χωρίς τρύπες πίσω. Οι τρόμπες και τα σωληνάκια που χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα του Jolly είναι παραγωγής, της Nissin.
Το τιμόνι είναι fat bar της Tommy και τα πλαστικά περιφερειακά της UFO. Τα αυτοκόλλητα και η σέλα της Blackbird racing, σε συνδυασμό με τα κόκκινα στεφάνια τροχών της D.I.D. και τα μαύρα κέντρα με τις στάνταρντ ακτίνες, αναμφίβολα διαμόρφωσαν ένα όμορφο σύνολο που δίκαια έκλεψε την ματιά τόσο από τους αναβάτες, αλλά και από τους θεατές.

Άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Πολλές οι ώρες έρευνας και εξέλιξης, πολλές οι δοκιμές σε δυναμόμετρο αλλά και σε πίστες – enduro διαδρομές ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα απόδοσης, λειτουργίας, αξιοπιστίας και ευκολίας εκκίνησης και χρήσης, η μοτοσυκλέτα.

Το αποτέλεσμα; Άκρως εντυπωσιακό! Ο κινητήρας εκκινεί και λειτουργεί άψογα, δίχως δισταγμό και μπουκώματα από το ρελαντί έως το τέρμα του ορίου στροφών του. Με άμεση απόκριση στο παραμικρό άνοιγμα του δεξιού γκριπ, με τέλεια αίσθηση κατά την οδήγηση, αλλά και με την ομαλή παροχή ισχύος, σε αφήνει ο κινητήρας εστιάσεις μόνο στο τερέν που βρίσκεται μπροστά σου. Η ευκολία με την οποία καταπίνει τις ευθείες είναι υποδειγματική, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές άμεσα και με ευκολία φτάνει στο όριο των στροφών του, δίχως όμως να κρεμάει. Συνεχίζει να παρέχει δύναμη έως ότου ανεβάσεις ταχύτητα, ανεξάρτητα αν διατηρείς την σχέση συνέχεια στα “κόκκινα”. Οι αναβάτες του παγκοσμίου συνηθίζουν να “ξεζουμίζουν” τις σχέσεις έτσι ώστε να χρησιμοποιούν όσο λιγότερες αλλαγές γίνεται, και λιγότερα φρένα. Ο κινητήρας του Honda διατηρεί την δύναμή του ψηλά, κι όμως, δεν υπολείπεται σε τίποτα στις χαμηλές στροφές. Έχει δύναμη από την πρώτη στιγμή που ανοίγεις το γκάζι, ελαστικότητα ώστε να οδηγάς, αν θες, χαλαρά,  και ροπή για να σε ανεβάσει και στα πιο δύσκολα σημεία. Και από απόδοση στις ψηλές στροφές, όσο αντέχεις!
Ανοίγω το γκάζι στο τέρμα και προσπαθώ να το πάω σε γρήγορο ρυθμό. Ο κινητήρας των 250cc ακούγεται δυνατός, είναι εύστροφος και απλώνει την δύναμη στο έδαφος. Δίχως ξέσπασμα, αποδίδει φιλικά, η καμπύλη του είναι γραμμική και μου επιτρέπει να διατηρώ διπλωμένη full lock ανάποδα την μοτοσυκλέτα, δίχως να φοβάμαι υπεροστροφία. Γλιστρήματα και απότομα σπιναρίσματα δεν υπάρχουν, η δύναμη βγαίνει ομαλά,  και είναι όση χρειάζομαι για να κινηθώ γρήγορα, και να μην κουράζομαι. Ο τέλειος συνδυασμός για χρόνους!

Πλαίσιο διαμάντι

Μετά από 13 πλέον χρόνια εξέλιξης από την Honda δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στον τομέα του πλαισίου. Η Honda CRE 250R είναι σταθερή και ευέλικτη ταυτόχρονα, μεταφέροντας με απόλυτη ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια για το που πατάνε οι τροχοί, κάθε στιγμή. Ταυτόχρονα, είναι άνετη άνετη και ξεκούραστη, σε σημείο που σκέφτεσαι ότι δεν προβληματίσει κανέναν αναβάτη, επαγγελματία ή μη.
Στην σέλα της CRE250 νιώθεις άμεσα το πόσο ελαφριά είναι. Αλλάζει κλίση δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια, την νιώθεις κάτω από τα πόδια σου να χορεύει, η αίσθηση είναι πως γίνεται προέκταση του εαυτού σου αμέσως, σαν να είναι η προσωπική σου μοτοσυκλέτα. Ανεβάζω ρυθμό γρήγορα, κινούμαι ταχύτατα και οι αναρτήσεις καταπίνουν τις ρίζες, κρατώντας μακριά από τα χέρια μου τα χτυπήματα. Τίποτα δεν φτάνει στο σώμα μου, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις καταφέρνουν να αποσβένουν τις ανωμαλίες από τα σαμάρια, τις πέτρες και τις ρίζες, ενώ ακόμη και στα σημεία με λάσπη, διαπιστώνω ότι δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη πρακτική. Απλά κρατάω το γκάζι και ορμάω. Σαν γνήσια motocross, τα ππερμ και οι στροφές με λούκια είναι το καθημερινό της παιχνίδι, όντας μία τυπική Honda, σταθερή και ευέλικτη ταυτόχρονα. Οι καταβολές από το motocross δεν κρύβονται.
Οι πέτρες και τα τεχνητά εμπόδια αλλά και οι ανωμαλίες του εδάφους δεν δείχνουν ικανά να μετακινήσουν την μοτοσυκλέτα από τη θέση της, αλλά ούτε και να κουράσουν τον αναβάτη της CRΕ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ίσως ατού που διαθέτει, το ότι δεν σε κουράζει, όσο και αν την οδηγάς.
Σε βοηθά σε αυτό μάλιστα το μικρό της βάρος, καθώς και η άμεση απόκριση του κινητήρα στο άνοιγμα του γκαζιού. Η αίσθηση που προσφέρει ο συνδυασμός των παραπάνω, σε συνδυασμό με την ομαλότητα της απόδοσης, σε αφήνει να ασχοληθείς με την ταχύτερη διέλευση από κάθε ειδική διαδρομή με έναν και μόνο στόχο: Την νίκη.

Μία φιλική πρωταθλήτρια

Σε εντυπωσιάζει η Honda CRE F 250R του Jeremy Joly. Είναι μια απόλυτα φιλική μοτοσυκλέτα, σταθερή και ευέλικτη, ευχάριστη στην οδήγηση, και απ’ ότι φάνηκε από άλλη μία αγωνιστική χρονιά, αξιόπιστη. Με το προσόν να διατηρεί τον αναβάτη ξεκούραστο σε όλη τη βόλτα, με τις δυνατότητες που έχει να κερδίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα και να οδηγείται εύκολα και από ερασιτέχνες, δείχνει πως η συνταγή τελικά είναι απλή. Αρκεί να είναι εύκολη στην οδήγηση και να μπορείς να την πας στο όριο - όπως έκανε τελικά και ο νεαρός Jeremy Joly!

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Honda CRE 500 R 2011 ‘’Mika Ahola’’ »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon