.
Κατηγορία Gas Gas
Τρίτη, 15 Μαϊος 2012 10:05

Πρώτο τest! – Gas Gas EC 250 2012

 

Ποιοτική αναβάθμιση

 


Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Μετά από μία πολύ δυνατή χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, στα χέρια του Ivan Cervantes, το νέο δίχρονο Gas Gas EC 250, έφτασε στην αγορά. Με ολοκληρωτικά νέο πλαίσιο και αναρτήσεις, αλλά και αλλαγές σε επιμέρους τμήματα, διεκδικεί τον τίτλο της ευκολότερης αλλά και μικρότερης σε διαστάσεις μοτοσυκλέτας enduro!

Minimal διαστάσεις

Είναι πολύ μαζεμένο σε διαστάσεις το νέο Gas Gas EC 250, νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτε από κάτω σου, όταν οδηγάς όρθιος στα μαρσπιέ. Το τιμόνι, δείχνει ψηλά τοποθετημένο, και ειδικά όταν ανεβαίνεις ανηφορικά μονοπάτια το νιώθεις πιο ψηλά απ’ ότι θα έπρεπε. Κι όμως, δημιουργεί πολύ καλούς μοχλούς για να τραβάς το τιμόνι στις επιταχύνσεις, ή να πιέζεις στα φρένα. Η αίσθηση όμως υπάρχει γιατί το Gas Gas είναι πολύ μικρό και χαμηλό, και τα μαρσπιέ του βρίσκονται χαμηλότερα απ’ ότι έχουμε συνηθίσει σε άλλες μοτοσυκλέτες. Μπροστά του μάλιστα, τα δίχρονα Husaberg και KTM φαίνονται 500άρια τετράχρονα σε αίσθηση!

Η Gas Gas προχώρησε σε εκτεταμένες αλλαγές στο νέο δίχρονο μοντέλο της, και η συμμετοχή της πέρσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τον πέντε φορές πρωταθλητή, Ivan Cervantes, βοήθησε σημαντικά.

Απ’ όπου και να το πιάσεις, είναι νέο, μυρίζει φρεσκάδα, είναι και από τα πλέον όμορφα και σύγχρονα σχεδιαστικά enduro. Το πλαίσιο είναι τελείως νέο, κατασκευασμένο από χρωμομολυβδαίνιο, με σωλήνες τετραγωνικής διατομής. Είναι τόσο λεπτό όμως που στο σημείο όπου κατεβαίνουν οι σωλήνες για τα μαρσπιέ, φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά με το παλιό. Οι σωλήνες τύπου B που υπήρχαν, έγιναν επίπεδοι, και το νέο πλαίσιο, ελαφρύτερο. Η δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο είναι πολύ σημαντική και η Gas Gas στόχευε να διατηρήσει τα “γρήγορα” χαρακτηριστικά του με την σταθερότητα που έχουν τα μοντέλα της. Παράλληλα, προσπάθησε να ελαφρύνει το σύνολο, με την κατασκευή υποπλαισίου από νέο υλικό. Αυτό είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλαίνιο, είναι πιο ελαφρύ, είναι συμπαγές και αφαιρεί βάρος από το πίσω και άνω τμήμα της μοτοσυκλέτας, δημιουργώντας έτσι ένα πιο ελαφρύ σε αίσθηση σύνολο. Ταυτόχρονα, το αφαιρούμενο φίλτρο αέρα τύπου φυσιγγίου, που περιμέναμε, με το νέο σύστημα εισαγωγής αέρα, δεν ήρθε φέτος. Είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η παραγωγή των μοτοσυκλετών και πιθανότατα θα το δούμε στα μοντέλα 2013.

Ελαφρύτερη αίσθηση

Το αποτέλεσμα όλων των αλλαγών είναι πως το νέο EC 250 ζυγίζει τελικά 102 κιλά, από 101 που ζύγιζε το προηγούμενο μοντέλο. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι το 2012 διαθέτει μεγαλύτερο ρεζερβουάρ κατά ένα λίτρο, φτάνοντας την χωρητικότητα στα 10,5 λίτρα. Μάλιστα, εκτός ότι το νέο μοντέλο προσφέρει περισσότερη αυτονομία, πολύ σημαντικό προσόν για enduro βόλτες, δίνει και ελαφρύτερη αίσθηση κατά την οδήγηση!

Νέα είναι και η σέλα, η οποία έχει “φαλτσοκοπεί” στις άκρες της, έτσι ώστε ο αναβάτης να μετακινείται πιο άνετα όταν χρειαστεί να βάλει πόδι κάτω ή να γλιστρήσει μακριά από την μοτοσυκλέτα, π.χ. σε trial ή δύσκολα enduro κομμάτια. Ωστόσο, αν και ψηλότερη στα 960mm, νομίζει κανείς ότι είναι χαμηλότερη από τα 945mm του προηγούμενου μοντέλου. Θυμίζει σε “κόψιμο” αυτή του Husaberg TE 250, αλλά είναι στενή και ίσια. Η αίσθηση όταν βρίσκεσαι πάνω της είναι πως δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα στα πόδια σου, μιας και το Gas Gas είναι πολύ στενό, μέχρι το μπροστινό τμήμα. Το γεγονός ότι το ρεζερβουάρ βρίσκεται χωμένο ανάμεσα στους σωλήνες του πλαισίου, δημιουργεί ιδανική θέση και βολεύει τις μετακινήσεις.

Τελείως νέα είναι και τα πλαστικά περιφερειακά, και μπορούμε να πούμε πως το Gas Gas είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχεδιαστικά enduro. Τα πλαϊνά του ψυγείου αποτελούνται από δύο κομμάτια, με το κάτω τμήμα να είναι look carbon και το άνω τμήμα, να συνεχίζεται μέχρι και πίσω, κάτω από τη σέλα. Το πίσω φτερό είναι νέο, όπως και τα πλαϊνά number plates, ενώ νέα είναι και η προστατευτική ποδιά κινητήρα. Ο τελευταίος, παρέμεινε ίδιος και προστέθηκαν σε αυτόν νέα reed αλλά και μακρύ τελικό εξαγωγής της FMF.

Νέες αναρτήσεις

Νέες είναι και οι αναρτήσεις που φοράει το EC 250. Το μπροστινό σύστημα της Marzocchi αντικαταστάθηκε από το νέο της Sachs που συναντήσαμε στα Beta του 2011 και ενώ αναρωτιόμασταν κατά πόσο θα είναι καλό, όντας μία νέα προσπάθεια της εταιρίας, τελικά μείναμε έκπληκτοι από την λειτουργία του.

Το νέο μπροστινό σύστημα έχει διάμετρο 48mm, είναι open cartridge και διαθέτει μεγαλύτερη διαδρομή από το παλαιότερο, στα 315mm (από 295mm). Το αμορτισέρ είναι της ίδιας εταιρίας, και το έχουμε συναντήσει ξανά στα παλαιότερα Gas Gas. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και εδώ, ενώ το νέο αφορά στην τοποθέτηση καινούριας σχεδίασης μοχλικού συστήματος, το οποίο προσφέρει πιο προοδευτική λειτουργία στην ανάρτηση. Τόσο στην συμπίεση όσο και στην επαναφορά, η ανάρτηση είναι πιο ενδοτική στα χτυπήματα και απορροφά τις ανωμαλίες διατηρώντας την επαφή με το έδαφος. Κι εδώ η διαδρομή είναι μεγαλύτερη, αυξήθηκε κατά 10mm στα 320mm σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο.

Οι αναρτήσεις του είναι μαγικές σε λειτουργία. Όταν βλέπεις τη μοτοσυκλέτα λες “τέλειο είναι, πανέμορφο, να είχε και ένα ζευγάρι Ohlins τι καλά που θα ήταν”. Στην πράξη όμως, είναι πολύ καλύτερο απ’ ότι περίμενες. Βέβαια, να ομολογήσω ότι μαλάκωσα πολύ τις αποσβέσεις για να μπορέσω να το οδηγήσω μιας και στις standard ρυθμίσεις που το είχε ο ιδιοκτήτης, “μούριαζε” και άνοιγε συνεχώς τη γραμμή. Το έκανα μαλακό, αρκετά μαλακό και αργό για τα δικά μου γούστα, κι έτσι ο συνδυασμός με το νέο άκαμπτο πλαίσιο μπορούσε να καταπίνει τα πάντα με άνεση. Βλέπεις το βράχο, και πριν ακόμη το καταλάβεις, τον έχεις περάσει από πάνω χωρίς να φτάσει κάποιο χτύπημα στα χέρια. Περνάς γρήγορα πάνω από φυτευτές πέτρες, και αποσβένονται σαν να χτυπάς βαμβάκι. Ο συνδυασμός μαλακές αναρτήσεις με ποιοτικές αποσβέσεις, και σφιχτό πλαίσιο με “γρήγορα” χαρακτηριστικά, δουλεύει πολύ καλά.

Παιχνίδι στα “κλειστά”

Το θέμα όμως είναι ότι μπορείς να φρενάρεις τελευταία στιγμή ή και λανθασμένα πάνω σε ότι έδαφος θες, μιας και η γεωμετρία του πλαισίου αλλά και το καλό του στήσιμο διορθώνουν τα λάθη. Φρενάρω με πολλά χιλιόμετρα σε γρήγορο μονοπάτι, σε απότομη λακκούβα - χάσιμο, και αντί να διώξει το μπροστινό ή να διπλώσει και να με πετάξει στο έδαφος, - παρά το ότι είχα στριμμένο τιμόνι προς την κατεύθυνση που πήγαινα, η ανάρτηση κατάπιε την λακκούβα και συνέχισα σαν να μην τρέχει τίποτα. Εξαιρετικά δουλεύει και το πίσω σύστημα, άνετο και προοδευτικό στην λειτουργία του. Ο νέος μοχλισμός που τοποθετήθηκε συμβάλλει στην απρόσκοπτη λειτουργία και η προοδευτικότητα στην συμπίεση αλλά και στην επαναφορά, κρατάει πάντα τον τροχό στο έδαφος.

Το σύνολο είναι εξαιρετικό σε κάθε είδους διαδρομή. Δεν κρύβει την προτίμησή του στα κλειστά κομμάτια και στα μονοπάτια τύπου trial, αφού μπορείς οδηγώντας το να απολαύσεις τη βόλτα σου. Ελίσσεται με άνεση, χώνεται παντού, είναι ελαφρύ και μπορείς να το κουμαντάρεις εύκολα. Κι αν χρειαστεί να βάλεις τα πόδια κάτω ή να σπρώξεις, τα λίγα κιλά του δίχρονου θα είναι μαζί σου.

Ωστόσο, παραμένει βράχος ακόμη και αν περνάς γρήγορα πέτρες, ή το οδηγάς σε γκαζερές ευθείες. Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις καταπίνουν τα πάντα και διατηρούν την επαφή των τροχών με το έδαφος, δίχως χοροπηδήματα και απότομες αντιδράσεις. Το τιμόνι του, αν και αρχικά πιστεύεις ότι δεν κόβει αρκετά λόγω του περιμετρικού πλαισίου που εκτείνεται μέχρι μπροστά, τελικά στρίβει όσο χρειάζεται και όταν έρθει η ώρα, η μικρή μάζα της μοτοσυκλέτας είναι αυτή που θα συμβάλλει στο στρίψιμο επιτόπου χωρίς προσπάθεια.

Η θέση οδήγησης είναι πολύ στενή και βοηθάει σε αυτό, πατάς άνετα κάτω, και δείχνει πως το Gas Gas EC 250 είναι ότι πρέπει για μικρόσωμους αναβάτες. Είναι πολύ ελαφρύ, το ίδιο και η αίσθηση που προσφέρει κατά την οδήγηση, ιδιαίτερα στα κλειστά κομμάτια.

Οδήγηση στο όριο

Ταυτόχρονα, είναι πολύ σταθερό στις γρήγορες διαδρομές, το πλαίσιο καταφέρνει να συνδυάζει την ευελιξία με την σταθερότητα, είτε κινείσαι σε ευθεία, είτε σε γρήγορες στροφές με μεγάλες ταχύτητες. Θέλεις γκάζι για τις μεγάλες ευθείες; Επιλέγεις την χαρτογράφηση για στεγνό, και… αν μπορέσεις να το οδηγήσεις στα όρια, πάρε με τηλέφωνο! Ο κινητήρας του έχει πολύ δύναμη, αποδίδει άμεσα και ζωντανά, και μετά τις μεσαίες στροφές τρελαίνεται. Τρελαίνεται πολύ όμως, σε σημείο που αλλάζοντας σχέσεις γρήγορα, το Gas Gas απογειώνεται, και θα του ταίριαζε μία πίστα Motocross με μεγάλα άλματα. Και κάνα δυο ζευγάρια χέρια ακόμη. Οι αναρτήσεις του και το πλαίσιο αντέχουν τέτοια χρήση, και μάλιστα ρυθμίζουν σε ότι εύρος θες. Θέλεις αναρρίχηση και δύσκολα enduro κομμάτια; Επιλέγεις χαρτογράφηση για βρεγμένο και απολαμβάνεις ομαλότερη ροή της δύναμης από το χαμηλότερο σημείο της καμπύλης απόδοσης. Κι όμως, σε αυτό το σημείο ρύθμισης, το EC 250 έχει αρκετή δύναμη για να το οδηγάς σβέλτα, είναι πιο εύκολο αλλά και πιο προβλέψιμο. Δεν θα σε κουράσει τόσο γρήγορα, μιας και η δύναμη έρχεται πιο ομαλά και σίγουρα θα προτιμηθεί από μεγάλη μερίδα αναβατών.

Βέβαια, αν θελήσεις να κινηθείς γρήγορα, θα διαπιστώσεις ότι ο κινητήρας "ξυπνάει" γρήγορα με χρήση συμπλέκτη, ενώ η διάρκεια της απόδοσης είναι ιδανική για ανοιχτές παρατεταμένες στροφές.

Ωστόσο, για να ρυθμίσεις την επιλογή χαρτογράφησης, θα πρέπει να βρεις τον διακόπτη για την διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη. Ο διακόπτης – για άγνωστους λόγους- βρίσκεται τοποθετημένος πάνω στο κολάρο του ψυγείου, πάνω από το καπάκι του κυλίνδρου. Το γεγονός ότι η διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη έχει μεγάλη διαφορά από χάρτη σε χάρτη, θα έδινε περισσότερη χρηστικότητα αν ήταν σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο. Θα τον τοποθετούσα άμεσα στο τιμόνι, με το έξτρα καλώδιο που δίνει η Gas Gas, έτσι ώστε να έχω άμεση πρόσβαση όποτε θελήσω να αλλάξω από “βρεγμένο” σε “στεγνό”.

Ασφάλεια και δύναμη

Το βασικό είναι ότι μπορείς να συνδυάσεις την απόδοση του κινητήρα ανάλογα με το τερέν, και να κινηθείς αργά και ξεκούραστα ή γρήγορα και… κουραστικά. Αρκεί βέβαια να μετακινήσεις τον διακόπτη που λέγαμε. Δύναμη υπάρχει, ελαφριά αίσθηση υπάρχει, σταθερότητα και ευελιξία υπάρχει. Τι άλλο θέλεις; Καλά φρένα για να σταματάς όταν πρέπει. Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας και η θέση οδήγησης σε αφήνει να τοποθετήσεις σωστά το σώμα έτσι ώστε να πιέσεις και να την σταθεροποιήσεις. Η σπογγώδης αίσθηση του μπροστινού όμως, πιθανότατα  οφείλεται σε πρόβλημα της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας. Δεν έχουμε συναντήσει το ίδιο θέμα σε άλλα Gas Gas, άρα δεν μπορεί παρά να είναι κάτι τέτοιο. Τα Nissin δουλεύουν εξαιρετικά σε γενικές γραμμές, και το συγκεκριμένο είχε δύναμη, αλλά σπογγώδη αίσθηση. Επίσης, θα αντικαθιστούσα την μανέτα του φρένου με κάποια που να έχει διαφορετική, μιας και η συγκεκριμένη είναι για σχεδιασμένη για μικρά δάκτυλα. Επίσης, δεν ρυθμίζει με το χέρι η απόστασή της από το τιμόνι και προσωπικά με ενοχλούσε – παράλληλα με την σπογγώδη αίσθηση. Το ίδιο θα έκανα και με την μανέτα του συμπλέκτη. Η μανέτα του, αν και ρυθμιζόμενη, δεν μου άρεσε. Ο συμπλέκτης είναι νέος, πολύ μαλακός και προοδευτικός, και πλέον προέρχεται από την Magura, αντί για AJP που χρησιμοποιούσαν τα παλαιότερα μοντέλα.

Ποιοτική αναβάθμιση

Τι συνέβη φέτος με την Gas Gas; Ποιοτική αναβάθμιση, έτσι λέγεται σε γενικές γραμμές η δουλειά που έχει γίνει στην μοτοσυκλέτα που οδηγήσαμε. Βλέπεις ότι κάθε εξάρτημα πάνω στο Gas Gas EC 250 έχει επιλεχθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, η ποιότητα των πλαστικών περιφερειακών, του πλαισίου, του ψαλιδιού, των φρένων, του συμπλέκτη, αλλά και οι αναβαθμίσεις στις αναρτήσεις, δημιούργησαν ένα πολύ βελτιωμένο σύνολο. Εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο, το νέο EC 250 είναι και πάρα πολύ καλό. Με την τιμή του να βρίσκεται στα 7.550euro, είναι η φθηνότερη της αγοράς, έχει ως αντίπαλο την έκδοση με την μίζα (+100euro), αλλά και το EC 300 που στα προσωπικά μου γούστα, λόγω περισσότερης ροπής στις χαμηλές, ταιριάζει πιο πολύ!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Gas Gas
Μοντέλο EC250 
Αντιπρόσωπο Extra Products
Τιμή 7.550euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249,3
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 66,4x 72
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin 38 / βαλβίδες reed
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη λαδιού 2%
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός της Magura
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Περιμετρικό τύπου Deltabox με ατσάλινους σωλήνες 
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) 830
Μεταξόνιο (χιλ) 1476
Ύψος (χιλ) 1260
Ύψος σέλας (χιλ) 960
Βάρος (κ) 102
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 10,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Sachs, 48mm, διαδρομή 315mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 320mm
Ελαστικά
Μπροστά  90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Gas Gas EC 250 2T 2011 “Ivan Cervantes” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon