.
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 17:57

Συγκριτικό επί χάρτου - Aprilia RSV4 1100 Factory vs BMW S 1000 RR vs Ducati Panigale V4 R vs Kawasaki Ninja H2

888 άλογα από 4 μοτοσυκλέτες στην EICMA 2018

Τρεις νέες μοτοσυκλέτες, Aprilia RSV4 1100 Factory, BMW S 1000 RR και Ducati Panigale V4 R, συν η hypersport Kawasaki Ninja H2 που επανήλθε φέτος με ένα εντυπωσιακό άλμα στην απόδοσή της, σέρνουν τον χορό των ιπποδυνάμεων μετά τις φετινές διεθνείς εκθέσεις.

Πριν από όχι πολλά χρόνια αναφωνούσαμε με ενθουσιασμό (οι περισσότεροι τουλάχιστον) για τις νέες superbikes του λίτρου που αισίως φλέρταραν ή έφταναν στα 200 ονομαστικά άλογα. Αυτή η εποχή ξεκίνησε ουσιαστικά όταν το WorldSBK πέρασε στα χέρια της Dorna.

Το πρώτο της μέτρο αφορούσε στην περικοπή εξόδων, έτσι αποφασίστηκε να περιοριστούν τα περιθώρια επεμβάσεων στη μεγάλη κατηγορία, ανακοινώνοντας παράλληλα την κατάργηση των Superstock 1000 – που πλέον αντικαθίστανται στην ουσία από τα Superbikes.

Η κίνηση αυτή βέβαια είχε και συνέπειες. Οι Κατασκευαστές απλούστατα πήραν τον εξοπλισμό που πριν προσέθεταν στις αγωνιστικές τους και τον φόρεσαν ως στάνταρ στις μοτοσυκλέτες του εμπορίου.

Τα «σπεσιαλάκια της ομολογκασιόν», ένα δημοφιλές σπορ υποείδος από τη δεκαετία του 1990, επέστρεψαν.

aprilia rsv4 1100 factory 3

Ξάφνου οι χιλιάρες σπορ μοτοσυκλέτες πήραν την ανηφόρα σε ιπποδυνάμεις, γέμισαν ηλεκτρονικά συστήματα, πανάκριβες αναρτήσεις, κορυφαία φρένα κι από δω παν κι οι άλλοι. Όχι που θα της περνούσε της Dorna. Βέβαια, αυτό για μας είχε και αρνητικές συνέπειες, καθώς η νέα γενιά μοτοσυκλετών είναι πολύ ακριβότερες από τα αντίστοιχα μοντέλα πριν από 5 και 10 χρόνια και έχουν φορτωθεί με εξοπλισμό που συχνά είναι άχρηστος στον δρόμο.

Τα τελευταία λίγα χρόνια η λύση ξαναδόθηκε από τη λογική και την εμπειρία του παρελθόντος, με τις εταιρείες να βγάζουν χιλιάρια σε βασικές εκδόσεις και μετά να προσφέρουν και τις R, RR, RC, RF ή όπως θέλει ο καθένας να τις βαπτίζει.

Φέτος στο Μιλάνο είδαμε το νοητό όριο των 200 ίππων να θρυμματίζεται σε χίλια κομμάτια. Όλες οι μοτοσυκλέτες της κατηγορίας έπαιζαν στα όριά του, λίγο πάνω η μία, λίγο κάτω η άλλη, αλλά φέτος σπάσαμε τον κουμπαρά για τα καλά.

Εδώ ξεχωρίζουμε τις βασίλισσες της ιπποδύναμης από τα φετινά σαλόνια μοτοσυκλέτας, με τις Aprilia RSV4 1100 Factory, BMW S 1000 RR, Ducati Panigale V4 R και Kawasaki Ninja H2 να οδηγούν τον χορό βάσει αριθμών.

Θα μπορούσαμε μάλιστα να έχουμε προσθέσει και την MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro, την ισχυρότερη γυμνή μοτοσυκλέτα του κόσμου με 212 ίππους, αλλά είπαμε να την αφήσουμε για επόμενη σύγκριση, μαζί με τα λοιπά γδυμένα κορίτσια της κατηγορίας της.

Γκάζια

Η Kawasaki έσυρε τον χορό χρονικά πρώτη με το H2, το οποίο μπορεί να μην έχει καμιά (άμεση) σχέση με το WorldSBK, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να μοστράρει 231 αλόγατα, τα οποία γίνονται 243 ονομαστικά αν βάλουμε και το ram air στο παιχνίδι.

kawasaki ninja h2 2

Η νέα Ducati Panigale V4 R που φέτος θα κάνει το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο SBK διαθέτει ήδη κάμποσες εκδόσεις και όλες παίζουν στα 200+ άλογα, αλλά προφανώς η είδηση είναι η έκδοση R – το σπεσιαλάκι της ομολογκασιόν που λέγαμε – που ξεκινά από τα 221 άλογα, παρότι έχει μόλις τα εγκεκριμένα 998 cc.

Οι Ιταλοί μας λένε πως, αν βάλουμε και το racing kit με την Akrapovic, το νουμεράκι εκτοξεύεται στα 234 hp και είμαστε κάτι παραπάνω από βέβαιοι πως η μοτοσυκλέτα που θα καβαλήσουν φέτος οι κ.κ. Chaz Davies και Alvaro Bautista θα έχει και το κατιτίς παραπάνω. Αμφιβάλλει κανείς;

ducati panigale v4 r 1

Για τη δε BMW ήταν καιρός για ανανέωση και δε μας άφησε παραπονεμένους. Το S 1000 RR μπορεί να μην έκανε τον ντόρο που αρχικά ήθελε στο WorldSBK, αλλά ήταν μια μοτοσυκλέτα τόσο ικανή που πρωταγωνίστησε στις πίστες για αρκετά χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές, ενώ στο Παγκόσμιο Supertstock έγραψε ιστορία κατακτώντας τον τελευταίο τίτλο της κατηγορίας φέτος με τον Markus Reiterberger.

Δεν ξεχνάμε πως τόσα χρόνια τώρα οι Supertstock κατηγορίες υπήρξαν ο αντικειμενικός καθρέπτης των μοτοσυκλετών παραγωγής, καθώς στη μεγάλη κατηγορία εισέρχονται πολλοί περισσότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το S 1000 RR επανήλθε ολοκαίνουργιο, με ShiftCam τεχνολογία στην κεφαλή για να γεμίσει τις καμπύλες του παντού και τα πάντα αλλαγμένα, μέχρι και τα χαρακτηριστικά του ασύμμετρα φανάρια αλλάχτηκαν.

bmw s1000r 1

Η απόδοσή του πλέον εκτοξεύτηκε στους 207 ίππους, αλλά ακόμη πιο ηχηρή είναι η δίαιτά του που το κατέβασε στα 197 κιλά – πλήρες υγρών, λένε οι Γερμανοί.

Απάντηση είχε και η Aprilia, με το αναβαθμισμένο RSV4 Factory αισίως στα 1,100 cc με αύξηση στη διάμετρο των πιστονιών (στην ίδια διαδρομή). Μπορεί να έχει μειώσει σημαντικά την εμπλοκή της στο WorldSBK με αποτέλεσμα να μην έχει δει τίτλο εδώ και μερικά χρόνια, αλλά το RSV4 σε οποιαδήποτε μορφή του συνιστά μια εξαιρετικά αποτελεσματική μοτοσυκλέτα και θα ήταν αμαρτία να πούμε πως χρειαζόταν ντε και καλά ανανέωση.

Η Aprilia πάντως μας τη σέρβιρε ούτως ή άλλως. Το νέο V4 τους σκαρφάλωσε στα 217 ονομαστικά άλογα, για 199 γεμάτα κιλά και είναι πλέον να απορούμε τι παίζει εδώ, συνεννοημένοι ήταν όλοι φέτος;

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός των τεσσάρων αυτών μοτοσυκλετών είναι στην ουσία πολύ παραπλήσιος, παρότι δεν προορίζονται όλες για την ίδια χρήση.

Γι΄ αρχή ξεχωρίζουμε το Η2 της Kawasaki, το οποίο δύσκολα θα βρεθεί ποτέ σε κοινή αγωνιστική δράση με τις υπόλοιπες. Παρόλα αυτά, για να μπορέσει κανείς να βγει στον δρόμο (ή στην πίστα και οπουδήποτε αλλού) με 243 υπερσυμπιεσμένους ίππους, δε θα ήταν κι άσχημα να έχει στο πλευρό του μερικά ηλεκτρονικά “controls”.

kawasaki ninja h2 4

Εκτός των, κλασικών πλέον, traction, wheelie, launch και άλλων control, η Kawasaki ρίχνει το τραπέζι και την αυτοεπισκευαζόμενη βαφή της (Highly Durable Paint, όπως την αποκαλεί) και κλείνει με την πλήρη συνδεσιμότητα των οργάνων της με την εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα, Rideology app.

Εδώ η Kawasaki ξεχωρίζει λίγο, καθώς όλοι οι υπόλοιποι προσφέρουν την ανάλογη δυνατότητα ως έξτρα.

Παραδόξως ωστόσο το Η2 δεν έχει cruise control, κάτι που μάλλον θα είχε περισσότερο νόημα εδώ παρά στο Aprilia RSV4 Factory.

bmw s1000r 4

Στα απρόσμενα της λίστας εξοπλισμού ξεχωρίζουμε το Hill Start Assist της BMW που μοιάζει λίγο ξένο με τη λογική μιας superbike όπως η S 1000 RR. Μάλιστα προσφέρεται και ως έξτρα η Pro επιλογή, η οποία παραμετροποιείται περισσότερο και λειτουργεί και ως χειρόφρενο αν παρκάρεις σε κλίση. Αν κάποιος δυσκολεύεται με τα ξεκινήματα σε ανήφορο, το σύστημα αυτό θα τον χαροποιήσει ιδιαίτερα.

Οι μοτοσυκλέτες των Aprilia, BMW και Ducati μοιράζονται λίγο-πολύ τον ίδιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αν και αυτή της Ducati βρίσκεται ένα βηματάκι πιο μπροστά, ενσωματώνοντας τα πάντα στο βασικό πακέτο, ενώ η BMW λ.χ. έχει πολλά καλούδια αγωνιστικής λογικής σε έξτρα πακέτα. Βέβαια, η τελική ετυμηγορία σε μια σύγκριση θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη και τις τιμές λιανικής, κάτι που δε μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση.

Προσέχουμε τέλος πως Aprilia και Ducati προσφέρουν τις μοτοσυκλέτες τους εξοπλισμένες με φτερά.

ducati panigale v4 r 3

Ικανότητες

Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά υποκειμενικά. Μιλάμε για 4 μοτοσυκλέτες που δεν έχουν την ίδια στόχευση, καθώς οι BMW και Ducati μας παρουσιάζουν ουσιαστικά τις superbikes που θα δούμε να τρέχουν στο παγκόσμιο, ενώ η Aprilia έφτιαξε στο Factory την εναλλακτική δρόμου στο αγωνιστικό μοντέλο, που είναι το RSV4 RR.

Η δε Kawasaki ζει σε έναν άλλο κόσμο, όπου το Η2 της μπορεί να αδιαφορεί επιδεικτικά για παγκόσμια superbikes και κανονισμούς κλπ. Και, όντας η ισχυρότερη μοτοσυκλέτα σε αυτή τη σύγκριση, μπορούμε να μιλάμε με πάσα επισημότητα (και δίχως την παραμικρή διάθεση για αστεϊσμούς) για πράσινα άλογα!

kawasaki ninja h2 1

Ό,τι και να σας πούμε εδώ, αν δεν καβαλήσουμε τις μοτοσυκλέτες έγκυρη άποψη δε θα έχουμε και σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστούν και κάποια αγωνιστικά αποτελέσματα για να σχηματίσουμε πληρέστατη γνώμη.

Υπάρχουν πάντως μερικές σταθερές που δύσκολα μπορεί κάποιος να παραγνωρίσει. Όπως, για παράδειγμα, πως η βασίλισσα της ισχύος είναι δίχως αμφιβολία η Kawasaki με την πανίσχυρη Ninja H2 της.

ducati panigale v4 r 5

Ωστόσο, έρχεται η Ducati με το θεότρελο V4 R να ανατρέψει τους συσχετισμούς, καθώς καταφέρνει δίχως υπερσυμπιεστή και μόνο με μια έξτρα εξάτμιση 234 ίππους – χάνοντας βέβαια την έγκριση δρόμου, αφού αυτή είναι μέρος αγωνιστικού κιτ και δε νομιμοποιείται να ξεσηκώνει τον κοσμάκη σε αστικούς δρόμους. Αρχίζει πάντως πολύ δυναμικά τη σταδιοδρομία του το νέο Panigale V4 και προσέχουμε πού βγάζει αυτή τη δύναμη: οι άλλες δύο superbikes παίζουν στις 13,000 και κάτι, η Ducati πάνω από τις 15,000!

Αν όμως στην ιπποδύναμη η Kawasaki τα βρίσκει έστω και λίγο σκούρα, σε ροπή απλά δεν έχει αντίπαλο σε αυτή τη σύγκριση, παίζει στον δικό της, super charged κόσμο.

bmw s1000r 2

Σε άλλα στοιχεία δεν έχει και πολύ νόημα να σταθούμε, καθώς έχουμε τρεις παραπλήσιες μοτοσυκλέτες και έναν Νίντζα. Οι τρεις superbikes διαθέτουν παρόμοια πλαίσια, φρένα και αναρτήσεις, ακόμη και στη ζυγαριά οι ονομαστικές τους τιμές είναι παραπλήσιες. Η BMW μόνο ξεχωρίζει λιγάκι χάρη στην πιο γρήγορη γεωμετρία που φαίνεται να έχει το πλαίσιό της: η μικρότερη γωνία κάστερ και το πιο κοντό ίχνος μας το λένε αυτό. Στην πράξη θα φανούν όλα τα υπόλοιπα.

aprilia rsv4 1100 factory 2

Η ουσία είναι πως πρόκειται για τέσσερις μοτοσυκλέτες που περνούν σε άλλο επίπεδο τις επιδόσεις των μοτοσυκλετών δρόμου, αποδίδοντας τρελά νούμερα και βγάζοντας το εκπληκτικό σύνολο των 888 ίππων. Και όλα αυτά ενόσω περνούν Euro 4 και βγάζουν πινακίδα! Τι άλλο θα δούμε;

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής

Aprilia

BMW

Ducati

Kawasaki

Μοντέλο

RSV4 1100 Factory

S 1000 RR

Panigale V4 R

Ninja H2

Αντιπρόσωπος

Piaggio Hellas

BMW Motorrad Hellas

Ducati Hellas

TEOMOTO

Τιμή (€)

Αναμένεται

Αναμένεται

Αναμένεται

Αναμένεται

Κινητήρας

Τύπος

4T, τετρακύλινδρος V 65, υγρόψυκτος, 2 EEK. 16 βαλβίδες

4T, τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, 2 EEK, 16 βαλβίδες, ShiftCam

4Τ, τετρακύλινδρος V 90, υγρόψυκτος, 2 EEK. 16 βαλβίδες, desmo

4Τ, τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 16 βαλβίδες, supercharger

Κυβισμός (κ.εκ.)

1,078

999

998

998

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

81 x 52.3

80 x 49.7

81 x 48.4

76 x 55

Συμπίεση

13.6:1

13.3:1

14.0:1

8,5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός, σώματα 48 mm

Ψεκασμός, σώματα 48 mm

Ψεκασμός

Ψεκασμός, σώματα 50 mm

Λίπανση

Υγρό κάρτερ

Υγρό κάρτερ

Υγρό κάρτερ

Υγρό κάρτερ

Εκκίνηση

Μίζα

Μίζα

Μίζα

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος μηχανικός

Υγρός πολύδισκος μηχανικός

Υγρός πολύδισκος υδραυλικός

Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός

Μετάδοση

6 σχέσεων με αλυσίδα

6 σχέσεων με αλυσίδα

6 σχέσεων με αλυσίδα

6 σχέσεων με αλυσίδα

Πλαίσιο

Τύπος

Αλουμινένιο

Αλουμινένιο

Αλουμινένιο

Ατσάλινο

Κάστερ (°)

24.5

23.1

24.5

24.5

Ίχνος (mm)

103.8

93.9

100

103

Μεταξόνιο (mm)

1,439

1,441

1,471

1,445

Ύψος σέλας (mm)

851

824

830

825

Μήκος (mm)

2,052

2,073

Δ.Α.

2,085

Πλάτος (mm)

735

846

Δ.Α.

770

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Δ.Α.

Δ.Α.

1,125

Βάρος (kg)

177 (στεγνό) / 199 (πλήρες)

197 (πλήρες) / 195.4 (Race package) / 193.5 (M Package)

172 (στεγνό) / 193 (πλήρες)

238 (πλήρες)

Ρεζερβουάρ (lt)

18.5

16.5

16

17

Αναρτήσεις

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Öhlins NΙX 43 mm, διαδρομή 125 mm, πλήρεις ρυθμίσεις

Ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρεις ρυθμίσεις (προαιρετικά DDC)

Ανεστραμμένο πιρούνι Öhlins NIX 43 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρεις ρυθμίσεις

Ανεστραμμένο πιρούνι KYB AOS-II 43 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρεις ρυθμίσεις

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Öhlins ΤΤΧ, διαδρομή 130 mm, πλήρεις ρυθμίσεις

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 117 mm, πλήρεις ρυθμίσεις (προαιρετικά DDC)

Ένα αμορτισέρ Öhlins ΤΤΧ36, διαδρομή 130 mm, πλήρεις ρυθμίσεις

Ένα αμορτισέρ Öhlins ΤΤΧ36, διαδρομή 135 mm, πλήρεις ρυθμίσεις

Ελαστικά

Μπροστά

120/70-17

120/70-17

120/70-17

120/70-17

Πίσω

200/55-17

190/55-17

200/60-17

200/55-17

Φρένα

Μπροστά

Δύο δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo Monobloc Stylema 4 εμβόλων, ABS

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS

Δύο δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo Monobloc Stylema 4 εμβόλων, ABS

Δύο δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo Monobloc Stylema 4 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Δίσκος 220 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

Δίσκος 245 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Δίσκος 250 mm με δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων, ABS

Εξοπλισμός

Bosch 9.1 MP ABS, traction control, wheelie control, launch control, quick shift, pit limiter, cruise control, οθόνη TFT

BMW Motorrad ABS Pro, riding modes, traction control, wheelie control, hill start control, shift assistant pro, οθόνη TFT 6.5"

Bosch Cornering ABS Evo, riding modes, power modes, traction control, wheelie control, slide control, engine brake control, power launch, quick shift, lap timer, pit limiter, σταμπιλιζατέρ τιμονιού Öhlins, auto tire calibration, οθόνη TFT 5"

ABS με K-ACT (συνδυασμένα φρένα), traction control, wheelie control, sliding control, launch control, pitching and corner braking control, engine braking control, quick shift, highly durable paint, ηλεκτρονικό σταμπιλιζατέρ τιμονιού Öhlins,οθόνη TFT με smartphone συνδεσιμότητα

Επιδόσεις

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)

217 / 13,200

207 / 13,500

221 / 15,250

231 (243 με Ram Air) / 11,500

Ροπή εργοστασίου (Kg.m/rpm)

12.4 / 11,000

11.5 / 10,500

11.4 / 11,500

14.4 / 11,000

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 13:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon