.
Κατηγορία QJ Motor
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 17:42

Test - QJMOTOR Fort 350 (2023)

Οχυρό πολυτέλειας

Το νέο σκούτερ της QJMOTOR ήρθε στην Ελλάδα για να μας δείξει πως η πολυτέλεια και η πολύπλευρη αποτελεσματικότητα μπορούν να βρεθούν σε λογική τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Στον δεύτερο χρόνο της στην ελληνική αγορά η QJMOTOR συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πιο πρόσφατη άφιξη το μεγαλύτερο σε κυβισμό σκούτερ της ως τώρα. Το Fort (ή Fortress, δηλαδή Οχυρό) 350 μπαίνει στη μάχη των σπορ/GT σκούτερ με τροχούς 15 και 14 ιντσών μπροστά και πίσω αντίστοιχα, απέναντι σε πολύ δύσκολο και καταξιωμένο ανταγωνισμό που περιλαμβάνει πασίγνωστα εμπορικά μοντέλα όπως τα Honda Forza 350, KYMCO Xciting VS 400, SYM Maxsym 400 και Yamaha XMAX 300.

qjmotor fort350 2023 1

Η QJMOTOR επένδυσε το Fort 350 με επώνυμο και πλούσιο εξοπλισμό, φροντίζοντας να του παράσχει στοιχεία πολυτέλειας όπως ο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συναντάμε γνωστές επωνυμίες όπως της γερμανικής Bosch στον ψεκασμό και της ιαπωνικής ΚΥΒ στις αναρτήσεις.

Η σχεδίασή του έγινε στην Ιταλία, με προφανή στόχο να πιάσει τον παλμό των Ευρωπαίων πελατών και σιλουέτα που φαίνεται να δανείζεται στοιχεία από το ΧΜΑΧ, για ένα αποτέλεσμα που δείχνει ποιοτικό, καλοδεμένο και πειστικό στο μάτι.

qjmotor fort350 2023 11

Ένα από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι το πρωτότυπο σύστημα keyless, το οποίο εδώ χρησιμοποιεί μια κάρτα ασύρματης τεχνολογίας NFC (Near Field Communication). Ακουμπώντας την απλώς στον χώρο με τη σχετική σήμανση κάτω από το τιμόνι σε μερικά δευτερόλεπτα ενεργοποιείται το σκούτερ, ενώ αν την κρατήσεις εκεί λίγα δευτερόλεπτα ακόμη θα ανοίξει και η σέλα.

Ασύρματα ξεκλειδώνει και η τάπα του δοχείου καυσίμου με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο: για περίπου 10 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του σκούτερ μπορείς απλά να την ανοίξεις με το χέρι, αλλά αν δεν το προλάβεις θα πρέπει να σβήσεις (kill switch) και να επανεκκινήσεις τον κινητήρα για να ανανεώσεις το χρονικό παράθυρο. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω πως η διαδικασία αυτή ήταν απολύτως ακριβής και απροβλημάτιστη όσο είχα το Fort 350 στα χέρια μου.

Το keyless σύστημα μπορεί να παρακαμφθεί εν μέρει, καθώς ακριβώς κάτω από την επαφή που διαβάζει την NFC κάρτα βρίσκεται ένας παραδοσιακός κεντρικός διακόπτης όπου με το κλειδί κάνεις τη διαδικασία εκκίνησης πατροπαράδοτα, ενώ η σέλα επίσης μπορεί να ανοιχτεί χειροκίνητα με την κλειδαριά στην αριστερή πλευρά της ουράς. Ο λαιμός έτσι κι αλλιώς κλειδώνει μόνο με τον κλασικό τρόπο μέσω του κεντρικού διακόπτη, έτσι μένει η τάπα καυσίμου ως το μοναδικό στοιχείο που δεν ανοίγει με το κλειδί, παρά μόνο με την προαναφερθείσα ασύρματη διαδικασία.

Ένα πλεονέκτημα πάντως που έχει η NFC κάρτα έναντι των παραδοσιακών ασύρματων κλειδιών είναι το ότι δε χρησιμοποιεί μπαταρία, έτσι βγάζει εντελώς από το μυαλό ένα εν δυνάμει πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει σε βάθος χρόνου.

qjmotor fort350 2023 29

Η θέση οδήγησης του Fort 350 βάζει τον κορμό σε εντελώς όρθια στάση, πολύ ξεκούραστα για τη μέση, έχει επαρκή χώρο για τα πόδια που επίσης σχηματίζουν φυσικότατες γωνίες στα γόνατα, ενώ προσφέρονται και δύο κεκλιμένες προεκτάσεις στις ποδιές δεξιά και αριστερά για να απλώνεσαι λίγο περισσότερο. Για τους 182 πόντους μου αυτές δεν ήταν ιδιαίτερα εύχρηστες, αλλά κοντύτερα αναστήματα ενδεχομένως να βρουν περισσότερο χώρο προς εκμετάλλευση.

Το τιμόνι έρχεται αρκετά πίσω και κοντά στον αναβάτη, κάτι που αρχικά με ξένισε ελαφρώς μα το συνήθισα πολύ γρήγορα. Και αυτή η επιλογή μπορεί να αποδειχθεί ιδανική για αναβάτες με μικρότερο μπόι, που ίσως να προβληματίζονταν αν το τιμόνι ήταν πιο μπροστά.

Αυτό που δεν επηρεάζεται από ύψος ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό χαρακτηριστικό του αναβάτη είναι η σέλα. Φαρδιά και πλούσια σε αφρώδες αποδείχθηκε πολύ φιλόξενη για ξεκούραστη οδήγηση, ενώ ο χώρος του συνεπιβάτη σχεδόν κάνει τον μπροστινό να ... ζηλεύει. Περιττό να αναφέρω πως εισέπραξα εγκωμιαστικότατα σχόλια από όποιον και όποια βρέθηκε εκεί.

Επίσης η σέλα στενεύει αρκετά στο μπροστινό της τμήμα για να διευκολύνει την πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος από το ούτως ή άλλως φιλικό ύψος σέλας των 780 χιλιοστών.

qjmotor fort350 2023 19

Εκκινώντας τον κινητήρα του εισπράττεις την ίδια ποιοτική αίσθηση που χόρταινε το μάτι ως τώρα, με ήσυχη λειτουργία και απουσία μεταλλικών ή άλλων ενοχλητικών θορύβων. Και όταν ανοίξει το γκάζι όλα γίνονται ακόμη πιο όμορφα.

Στα πρώτα μέτρα, όσο ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης ακόμη πατινάρει αρκετά, η εκκίνηση είναι γλυκιά και ήπια. Το Fort 350 ξεκολλά από στάση σβέλτα και όσο επιδεικνύεις αβρότητα προς τη γκαζιέρα παραμένει ένα ελαστικό και πειθήνιο σκούτερ-πολυθρόνα.

Μπορείς όμως και να αρπάξεις το γκάζι πιο επιθετικά για ανάλογα δυνατή επιτάχυνση, ανακαλύπτοντας πως το σκούτερ της QJMOTOR έχει άφθονο τσαγανό στις μεσαίες για πολύ δυνατές επιταχύνσεις. Συνεχίζει να φορτώνει το κοντέρ του με ταχύ ρυθμό, κερνώντας διασκέδαση και μπαίνοντας βαθιά στις τριψήφιες ενδείξεις του ψηφιακού κοντέρ.

Τα 120 km/h έρχονται για πλάκα, πάντα και παντού, ομοίως και τα 140 λίγο αργότερα, ενώ η (κοντερίσια) τελική του ξεπερνά τα 155 km/h!

Αυτό σημαίνει πως με το Fort 350 έχεις τα μούσκουλα για ν' απολαύσεις μια στριφτερή επαρχιακή διαδρομή, ενώ δε φοβάσαι καθόλου τον αυτοκινητόδρομο όπου μπορείς να κρατάς πανεύκολα και ξεκούραστα (για επιβαίνοντες και κινητήρα) μια σταθερή ταχύτητα 120-130 km/h με ικανό απόθεμα για προσπέραση και εξαιρετική αεροδυναμική προστασία σε όλο το κορμί.

qjmotor fort350 2023 21

Τα πόδια καλύπτονται πλήρως από τα πλαστικά της ποδιάς, επιτρέποντας στον αέρα μόνο να γλύφει το εξωτερικό των μπουτιών, κάτι που εκτίμησα ιδιαιτέρως όταν βρέθηκα ελαφροντυμένος ένα απρόσμενα παγερό βράδυ του Δεκέμβρη στην Περιφερειακή Υμηττού. Η ζελατίνα επίσης κάνει εξαιρετική δουλειά ακόμη και στην κάτω θέση της, αλλά αν τη σηκώσεις τέρμα πάνω σε κρύβει ολοκληρωτικά από την κόντρα ροή του αέρα.

Το γεγονός πως ανεβοκατεβαίνει με ηλεκτρικό μοτέρ στο πάτημα δύο κουμπιών αριστερά στο τιμόνι δίνει πόντους στην πολυτέλεια του Fort 350, ενώ έχει κι ένα ωραίο πρακτικό κολπάκι στη λειτουργία της: όπου κι αν την έχεις ρυθμίσει, στο σβήσιμο του σκούτερ κατεβαίνει εντελώς κάτω για να επιστρέψει εκεί που την είχες μόλις ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Το να έχεις αρκετή δύναμη για παιχνίδι σε στροφίλικι σημαίνει περιθώρια διασκέδασης, αλλά και ευθύνες. Διότι όταν θες να μπεις σε μια στροφή με πολλά θα πρέπει να έχεις και τη δυνατότητα να το μαζέψεις ενόψει οποιουδήποτε απροόπτου.

Εδώ η QJMOTOR όχι απλώς δίνει αυτά που πρέπει, αλλά αριστεύει για τα δεδομένα της κατηγορίας του Fort 350. Ο 15άρης μπροστινός τροχός προσφέρεται για σπορ γεύση στην οδήγηση, ενώ οι αναρτήσεις της ΚΥΒ (Kayaba) είναι άψογες στην ισορροπία μεταξύ άνεσης και αποσβέσεων αρκετά σφικτών ώστε να μην πλέουν υπό πίεση. Εμπνέουν εμπιστοσύνη σε κάθε συνθήκη και ακολουθούν αν έχεις την όρεξη για λίγο παιχνίδι στρίβοντας - εντός των λογικών ορίων των σκούτερ πάντα.

qjmotor fort350 2023 3

Η εργοστασιακή επιλογή των Pirelli Angel Scooter συμβάλλει δραματικά στην πολύ καλή δυναμική εικόνα του Fort 350. Αν οδηγούσαμε το ίδιο σκούτερ με φτηνά ΟΕΜ λάστιχα - ως έχει γίνει πολλές ακόμη φορές με άλλα μοντέλα διαφόρων εταιρειών - απλά θα συμπεραίναμε πως έχει τις δυνατότητες, αλλά θέλει ένα καλύτερο πατούμενο για να τις αναδείξει. Δε θυμάμαι καν πόσες φορές έχω γράψει ανάλογο σχόλιο σε δοκιμές σκούτερ και μοτοσυκλετών. Μπράβο στην QJMOTOR που επέλεξε ποιότητα από τη βιτρίνα.

Στα φρένα προφανώς το ζεύγος τετραπίστονων ακτινικών δαγκανών μπροστά έχει άφθονη δύναμη. Το καλό ωστόσο δεν είναι τόσο η ισχύς τους, όσο το πόσο γραμμικά αποδίδεται και πόσο εύκολα ελέγχεται. Δεν είναι εκεί μόνο για εντυπωσιασμό, αλλά για να κάνουν σωστά μια δουλειά κρίσιμης σημασίας. Και την κάνουν άριστα, υποστηριζόμενες από ένα άρτιο σύστημα ABS.

Το Fort 350 δεν είναι ένα ελαφρύ σκούτερ στα 213 κιλά γεμάτο, ωστόσο ο έλεγχός του είναι πολύ εύκολος και προβλέψιμος, κάτι που ξεκινά από τον σωστό ψεκασμό, συνεχίζει με τα ποιοτικά και λειτουργικά περιφερειακά και ενισχύεται αθόρυβα από το άπλωμα των μαζών χαμηλά.

qjmotor fort350 2023 26

Ο κινητήρας είναι, παραδοσιακά για σκούτερ, ξαπλωμένος χαμηλά μπροστά από το ψαλίδι, ενώ στο κεντρικό τούνελ ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη κρύβονται τα 14 λίτρα βενζίνης που μπορεί να φιλοξενήσει το Fort 350. Δίχως βαριά μέρη ψηλά, το σκούτερ δείχνει τα κιλά του μόνο όταν χρειάζεται να βάλεις πόδι κάτω.

Με αυτά τα 14 λίτρα μπορεί να βγάλει αξιολογότατη αυτονομία της τάξης των 300 χιλιομέτρων καθώς η μέση του κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 4 και 4.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ θα πλησιάσει τα 5 αν ζορίσεις παρατεταμένα τον κινητήρα του ή αν ταξιδεύεις δικάβαλος με τη ζελατίνα τέρμα πάνω σε υψηλές ταχύτητες.

qjmotor fort350 2023 33

Το νέο QJMOTOR Fort 350 ήρθε για να κάνει εντύπωση προσφέροντας ένα σύνολο στο οποίο δυσκολεύεσαι να βρεις ψεγάδια. Ο αποθηκευτικός του χώρος είναι πλουσιοπάροχος δεχόμενος ένα full-face κι ένα ανοικτό κράνος κάτω από τη σέλα, με δύο ντουλαπάκια που κλειδώνουν στην ποδιά και με παροχή USB-A στο δεξί εξ αυτών.

Οι φωτιζόμενοι διακόπτες, ο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, οι αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών και η μεγάλη και ευκρινής έγχρωμη οθόνη TFT (7 ίντσες) με συνδεσιμότητα Bluetooth συμβάλλουν στην πολυτελή εικόνα, ενώ τα πάντα πάνω του αποδίδουν σωστά. Ως και το κεντρικό σταντ είναι έξυπνα σχεδιασμένο για να σηκώνει το σκούτερ τόσο εύκολα όσο ποτέ δε θα περίμενα.

Η ευχάριστα θετική εικόνα συνεχίζεται και στο ταμείο, όπου με €5,795 κρατά μιαν άνετη απόσταση ασφαλείας γύρω στο χιλιάρικο από τον ιαπωνικό ανταγωνισμό του, συνιστώντας μια φρέσκια, πολυτελή και ανταγωνιστικότατη νέα επιλογή στην ελληνική αγορά.

qjmotor fort350 2023 2

Εξοπλισμός δοκιμής Moto Market

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton

Μπουφάν: Nordcode X-City

Γάντια: Five E WP

Μποτάκια: Forma

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο QJMOTOR Fort 350 (2023)
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 5,795
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 4 Bαλβίδες
Κυβισμός (cc) 350
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 x 69.6
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,565
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,220 x 780 x 1,390
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg)   213 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηεσκοπικό συμβατικό πιρούνι 35 mm, διαδρομή 110 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά Pirelli Angel Scooter (tubeless)
Μπροστά 120/70-15
Πίσω  150/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 265 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, δικάναλο ABS
Φρένα Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, δικάναλο ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  32.8 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 3.4 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 13:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - QJMOTOR Fort 350 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon