.
Κατηγορία ZEEHO
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 21:11

Test – Zeeho AE8S+ 2023

Δείχνει στα ηλεκτρικά δίκυκλα το δρόμο

Γρήγορο, στιβαρό με αξιοζήλευτη ποιότητα, με επιδόσεις και αυτονομία που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Η νεοσύστατη Zeeho ως παρακλάδι της CFMOTO μας εκπλήσσει ευχάριστα με το AE8S+ που δείχνει το μέλλον στα ηλεκτρικά δίκυκλα.

Του Τάκη Μανιάτη

Η Zeeho παρουσιάστηκε το 2021 ως η θυγατρική της CFMOTO για τα ηλεκτρικά δίκυκλα. Η CFMOTO ξεχώρισε έτσι τους θερμικούς κινητήρες από τους ηλεκτρικούς και αυτό το έκανε πράξη δημιουργώντας μία νέα εταιρία. Το AE8S+ είναι η κορυφαία επιλογή στην γκάμα των scooters της Zeeho και διαφοροποιείται αρκετά σε εξοπλισμό από τα απλά AE8, όμως ξεχωρίζει βασικά χάριν στον μοναδικό ασημί χρωματισμό με την ονομασία silver – και αυτός επίσης διατίθεται σε μία ακόμη εναλλακτική με βάση το μαύρο. Αιχμηρές γραμμές, LED παντού, φλας που μοιάζουν με χειρολαβές, είσοδοι για αέρα και αεροδυναμική σχεδίαση που αν μη τι άλλο, εντυπωσιάζει.

Το Zeeho AE8S+ είναι υπερπλούσιο σε εξοπλισμό με LED φωτισμό, τροχούς 12 ιντσών για μπροστά και πίσω, μία φουτουριστική σχεδίαση που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ ότι άλλο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Είναι ένα πανέμορφο και πολύ ποιοτικό scooter με φαρδιά swet σέλα άνετη για δύο επιβαίνοντες, με φαρδιές χειρολαβές για συγκράτηση, με φαρδύ πάτωμα για τα πόδια του αναβάτη με πρόσθετες θέσεις στο εμπρός τμήμα για πιο ξεκούραστη στάση σώματος.

Zeeho_AES8_2023__14.jpg

Ενδεχομένως κάποια από αυτά να μπορούν να βρεθούν σε κάποιο άλλο scooter της κατηγορίας, όμως ειδικά για το Zeeho, υπάρχουν εφαρμογές που δεν θα συναντήσεις αλλού. Για παράδειγμα, η οθόνη TFT 5 ιντσών σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth αλλά και πλήρης απεικόνιση των λειτουργιών του scooter και δυνατότητα αναβαθμίσεων, μέσω της εφαρμογής που διαχειρίζεσαι από το κινητό σου.

Κλασικό κλειδί δεν υπάρχει μιας κι εδώ συναντάμε σύστημα NFS –το σύστημα που χρησιμοποιούμε για ανέπαφες πληρωμές, και όταν ακουμπήσεις την κάρτα του scooter στον αναγνώστη, το scooter ξεκλειδώνει. Ο ήχος που ακούγεται όταν ξεκλειδώνει ή κλειδώνει, θυμίζει ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όλες τις λειτουργίες, όπως ακόμη και το κλείδωμα του τιμονιού, τις ενεργοποιείς με αυτό το σύστημα και τα ανάλογα κουμπιά. Διάφορα ηλεκτρονικά καλούδια είναι διαθέσιμα όπως το αντικλεπτικό σύστημα με αισθητήρες 360μοιρών το οποίο μέσω της εφαρμογής μπορεί ακόμη και να περιορίζει ή να σβήνει το scooter εκτός της περιμέτρου στην οποία έχει ορισθεί. Όπως και συνδεσιμότητα με κινητό για όλες τις πληροφορίες, updates και άλλα, που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του ιδιοκτήτη κατά την χρήση του AE8S+.

Zeeho_AES8_2023__24.jpg

Ροπή και επιδόσεις

Από την άλλη, η παρουσία του διακόπτη Run/Off στο δεξί άκρο του τιμονιού ουσιαστικά είναι το μοναδικό κουμπί που χρησιμοποιείς, το οποίο στην θέση Run, σου δείχνει ότι το scooter είναι "ready" για να φύγει. Κάτι που θα πρέπει να έχεις κατά νου, μιας και αν ανοίξεις το γκάζι, θα πεταχτεί γρήγορα μπροστά. Η Zeeho ανακοινώνει 12,5Kw – 16 ίππους, νούμερο που βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας Α1, με το ανάλογο δίπλωμα να καλύπτει το AE8S+.

Και κάπου εδώ έρχεται η ώρα να ανακαλύψεις την τεράστια ροπή του, που είναι διαθέσιμη με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, ωθώντας το scooter σε τρομερές επιταχύνσεις στην κλίμακα των 20-50χ.α.ω. - τα νούμερα που συνήθως κινείσαι μέσα στην πόλη.

Ανοίγοντας το γκάζι γρήγορα, αφήνεις κάθε δίκυκλο πίσω σου μιας και η ροπή έρχεται επιτόπου, χωρίς καθυστερήσεις, κι έτσι, γίνεσαι ο αθόρυβος άρχοντας της πόλης.

Zeeho_AES8_2023__18.jpg

Το Zeeho διαθέτει και τρεις ρυθμίσεις της απόδοσης, με τις δύο να αφορούν την γρήγορη οδήγηση και την μέγιστη απόδοση, με τελική ταχύτητα στα 100χ.α.ω. και 115 με την χρήση της Ν (Nitro), και την ECO, η οποία σου περιορίζει την τελική ταχύτητα στα 60χ.α.ω.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά με τις δύο γρήγορες ρυθμίσεις απόδοσης, είναι η επιτάχυνση του AE8S+ στα φανάρια. Δύσκολα θα φύγει μπροστά κάποιο 300άρι ή 350άρι scooter αφού μέχρι αυτά να ανοίξουν το γκάζι και να αποδώσουν την μέγιστη δύναμή τους, το Zeeho έχει φτάσει ήδη στο άλλο φανάρι! Η Zeeho ανακοινώνει 2,6 δευτερόλεπτα για την επιτάχυνση από 0 έως 50 χιλιόμετρα, νούμερο εξωπραγματικό για την κατηγορία, κι εμείς δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε, αφού το ζήσαμε, και το έζησαν και όσοι έμεναν άφωνοι στα φανάρια! Και αν σκέφτεστε ότι το Zeeho AE8S+ θα κουραστεί γρήγορα από τις συνεχόμενες επιταχύνσεις, καλό είναι να ξέρετε ότι ο ηλεκτροκινητήρας του είναι υγρόψυκτος, οπότε αντέχει την ταλαιπωρία αρκετά, ακόμη και στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Zeeho_AES8_2023__27.jpg

Ρύθμιση... αυτονομίας!

Τα πράγματα είναι απλά: Αν θες να κινηθείς γρήγορα και να κάνεις προσπεράσεις για ασφάλεια, ή να κινηθείς σε ανοιχτούς αυτοκινητόδρομους, επιλέγεις μία από τις Sport χαρτογραφίσεις. Αν τώρα θέλεις να έχεις αυτονομία, επιλέγεις την ομαλότερη ρύθμιση ECO, η οποία σου αυξάνει τα χιλιόμετρα έως τα 130, νούμερο εξαιρετικά σημαντικό για ηλεκτρικό scooter με την συνιστώμενη ρύθμιση για οδήγηση στην πόλη. Έτσι κι αλλιώς, οι ταχύτητες σε τέτοιο περιβάλλον είναι εκ του νόμου περιορισμένες. Η ροπή και απόδοσή της στο άνοιγμα του γκαζιού είναι και αυτές μειωμένες όμως, με λιγότερη και ομαλότερη επιτάχυνση στις χαμηλές ''στροφές'', χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να ανέβεις δύσκολες ανηφόρες ακόμη και με δύο επιβαίνοντες. Η Zeeho έτσι κι αλλιώς έχει υπολογίσει ότι σε κάθε περίπτωση μπορείς απλά με το πάτημα του σχετικού κουμπιού να επιλέξεις εν κινήσει μία από τις άλλες δύο χαρτογραφήσεις για να κινηθείς πιο γρήγορα εκεί που επιθυμείς, και να επιστρέψεις πάλι γρήγορα στην ECO, αν βασικός σου στόχος είναι η αυτονομία.

Ανάλογα, εμφανίζεται και η υπολειπόμενη αυτονομία στην οθόνη TFT, και σε ποσοστό επί της εκατό για την μπαταρία, αλλά και για τα χιλιόμετρα που απομένουν να διανυθούν, οπότε εύκολα μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς σου για να κινηθείς και εκτός αστικού ιστού με αξιώσεις. Ειδικά για τις προγραμματισμένες διαδρομές που διανύεις σε καθημερινή βάση, το Zeeho AE8S+ θα καλύψει με άνεση κοντά στα 100 χιλιόμετρα ακόμη και με το γκάζι στο τέρμα, οπότε και η μεταφορά του φορτιστή, δείχνει περιττή.

Zeeho_AES8_2023__20.jpg

Χώροι και ποιοτικά περιφερειακά

Οι μπαταρίες έχουν χωρητικότητα 72Ah και όπως προαναφέραμε, αν πηγαίνεις γρήγορα, μπορείς να καλύψεις όλες τις καθημερινές αποστάσεις με άνεση, με 80-100 χιλιόμετρα αυτονομίας. Ο φορτιστής προσφέρει δύο επιλογές: Το καλώδιο με φις σούκο που τοποθετείται απευθείας στην υποδοχή του scooter κάτω από το μπροστινό τμήμα της σέλας, αλλά και το ανάλογο καλώδιο για φόρτιση απευθείας των μπαταριών, σε περίπτωση που θέλεις να τις πάρεις μαζί σου, π.χ.  στο γραφείο.. Οπότε ο χώρος κάτω από την σέλα μένει διαθέσιμος για ένα αδιάβροχο ή κάτι άλλο, κάτι εξίσου σπάνιο για ηλεκτρικό scooter. Η Zeeho έχει εφοδιάσει το AE8S+ με μία επιπρόσθετη μπαταρία 5V η οποία αναλαμβάνει την παροχή για τα φώτα, το κλείδωμα, τα φλας, οπότε δεν συντρέχει φόβος ανησυχίας στην περίπτωση που οι κύριες μπαταρίες μείνουν από ρεύμα. Ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να υπολογιστεί ως κόστος σε περίπτωση αντικατάστασης, όπως θα γινόταν με κάθε θερμικό scooter άλλωστε.

Zeeho_AES8_2023__40.jpg

Είναι αθόρυβο, πολύ ποιοτικό, όμορφο, με συστήματα ασφαλείας που ταιριάζουν στις σύγχρονες επιταγές, με δικάναλο σύστημα ABS να αναλαμβάνει την διαχείριση της πέδησης στα φρένα της Brembo με δύο και ένα έμβολα μπροστά και πίσω, με ρυθμιζόμενες μανέτες ώστε να φτάνουν ακριβώς σε κάθε τύπο χεριού. Τα φρένα του σταματούν το scooter άριστα και είναι αντάξια μοτοσυκλέτας, προσθέτοντας ασφάλεια σε ένα scooter που έχει sport χαρακτηριστικά.

Το scooter είναι χαμηλό γενικά, με νούμερο σέλας που δεν ανακοινώνεται αλλά αρκετό για να ανεβαίνεις εύκολα και να χωράς χωρίς να κάνεις γιόγκα, με χαμηλό κέντρο βάρους, ανάλογα προσιτή θέση οδήγησης, σημείο που επιτρέπει σε μέσου ή χαμηλού ύψους αναβάτες να έχουν εύκολη πρόσβαση. Μπορείς να το χειριστείς άνετα και να πατάς στο έδαφος με τα δύο πόδια άνετα, είναι εύχρηστο για νέους αναβάτες και η αλήθεια είναι πως το νιώθεις προέκταση του εαυτού σου ακόμη και από τα πρώτα μέτρα.

Συμπεριφορά μοτοσυκλέτας

Σημαντικό για το Zeeho είναι πως ο κινητήρας των 12,5Kw δεν βρίσκεται στον πίσω τροχό όπως στα περισσότερα scooter, αλλά στο μέσον του scooter, κι έτσι το βάρος μοιράζεται ανάλογα. Οι αναρτήσεις έτσι μπορούν και δουλεύουν αβίαστα, προοδευτικά, χωρίς να μεταδίδουν κραδασμούς από την μετάδοση, και μάλιστα ρυθμίζουν και ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων. Το ζύγισμα του scooter είναι κλασικό και με το πίσω μέρος πιο σφικτό από μπροστά, κάποιες στιγμές σε λακκούβες ή σαμαράκια, μπορεί να τερματίσει την διαδρομή του – σε σημεία που ζοριστεί.

Zeeho_AES8_2023__16.jpg

Η Zeeho έχει εφοδιάσει το κορυφαίο scooter της με Cruise Control, κάτι που συναντάμε κυρίως σε μοτοσυκλέτες τουρισμού. Το σύστημα που ενεργοποιείται από τον αριστερό διακόπτη "κλειδώνει" τα επιλεγμένα χιλιόμετρα και έπειτα δεν χρειάζεται να ακουμπάς το γκάζι για να κινείσαι με αυτά. Πηγαίνεις με 50, το πατάς, και κρατάει σταθερά τα χιλιόμετρα, χωρίς να έχεις δυνατότητα αυξομείωσης των χιλιομέτρων κατά την πορεία. Είναι ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για να διεκπεραιώνεις μεγάλες αποστάσεις ή ακόμη και για να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τις δυνατότητες και την αυτονομία της μπαταρίας. Και για τις δύσκολες μανούβρες μέσα στην πόλη, το AE8S+ έρχεται εξοπλισμό με όπισθεν (!!) ώστε να σε βοηθάει στο ξεπαρκάρισμα ή στα σημεία που δεν μπορείς να το μετακινήσεις!

Zeeho_AES8_2023__2.jpg

Ξεχωριστό, δυναμικό, προσιτό

Η Zeeho ουσιαστικά έχει εξοπλίσει με ότι καλύτερο το scooter της, το οποίο είναι σίγουρα ξεχωριστό, όμορφο, ποιοτικό, διαστημικό σε σχεδίαση θα λέγαμε. Με την τιμή του να βρίσκεται στα 5.990 euro έρχεται ουσιαστικά και μπαίνει σφήνα στα κορυφαία ιαπωνικά scooter Honda Forza 125 και Yamaha XMAX 125, ενώ με την επιδότηση η οποία κατεβάζει την τιμή στα 4.300euro, αποκτά πλέον ανταγωνιστικό ενδιαφέρον και σε άλλη κατηγορία scooter, όπως τα Honda PCX, SYM JetX και άλλα. Η τιμή του είναι ούτως ή άλλως προκλητική για όλα αυτά που προσφέρει, δείχνοντας ότι η ηλεκτροκίνηση έρχεται πολύ δυνατά από την Κίνα, με νέα εργοστάσια με σοβαρή υποστήριξη, άξια για κάθε καθημερινή μετακίνηση με στυλ και οικονομία.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Moto market) 

Γάντια: Five E3 Fluo (Motomarket)

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Zeeho AE8S+
Αντιπρόσωπος: MUVUS
Τιμή: 5.990euro
Τιμή με επιδότηση: 4.390euro
Εγγύηση: 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος: Ηλεκτρικός τοποθετημένος στο πλαίσιο, σύστημα ανάκτησης ενέργειας 
Ισχύς: Αιχμής: 912,5kW (16 hp)
Μπαταρία: 69V27Ah*2 Lithium, ενσωματωμένος φορτιστής
Χρόνος επαναφόρτισης: 6-8 ώρες (με τον στάνταρ φορτιστή, σε παροχή 220 V)
Βάρος μπαταρίας (kg): Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό με αλουμινένιο ψαλίδι
Μήκος x Πλάτος x Ύψος: 1900 x 735 x 1,090 mm
Μεταξόνιο: 1380mm
Απόσταση από έδαφος: 140mm
Ύψος σέλας: Δ.Α.
Βάρος: 133kg
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Μπροστά 100/80-12 Maxxis
Πίσω 120/70-12 Maxxis
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260mm, δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo, δικάναλο ABS της Bosch
Πίσω Δίσκος 240mm, δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo, δικάναλο σύστημα ABS της Bosch
   
Εξοπλισμός LED φώτα και φλας, LED DRL (φώτα ημέρας), οθόνη LCD με συνδεσιμότητα Bluetooth, τρία επίπεδα απόδοσης κινητήρα, παροχή φόρτισης USB 12V, όπισθεν, κεντρικό και πλαϊνό σταντ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς Αιχμής: 12,5 kW (16 hp)
Ροπή 21,8N-m
Μέγιστη ταχύτητα 115
Αυτονομία 100 / 85 / 60 (ECO / City / Sport)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 08:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Zeeho AE8S+ »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon