.
Κατηγορία Yadea
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 10:45

Test - Yadea C1S PRO (2023)

Scooter, ηλεκτρικό και Yadea. Το C1S PRO από την Mototrend SA, αντιπρόσωπο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στα ηλεκτρικά δίκυκλα.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η YADEA είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην εξέλιξη και κατασκευή ηλεκτροκίνητων δίτροχων, και μόνο διαβάζοντας τα νούμερα – 70 εκατομμύρια χρήστες, 3000 dealers σε 90 χώρες – μπορεί κάποιος να καταλάβει το μέγεθός της. Πρόσφατα την αντιπροσώπευσή της ανέλαβε η Mototrend SA από όπου παραλάβαμε και το Yadea C1S PRO της δοκιμής μας.

DSC 6686 web

H σχεδίαση του C1S PRO θα τη χαρακτηρίζαμε «ιδιαίτερη», όπως ιδιαίτερα είναι και όλα τα οχήματα που επιμελείται η σχεδιαστική ομάδα Kiska, του γνωστού σχεδιαστή που έγινε γνωστός από τη συνεργασία του με τη KTM, οπότε δεν είναι περίεργο που το ηλεκτρικό scooter της Yadea κέρδισε το Red Dot Design Award 2020. Οι φουτουριστικές γραμμές του ενισχύονται και από τα ιδιότυπα LED φώτα εμπρός και πίσω που φέρουν το σήμα της εταιρίας.

Αρμονικά ενσωματωμένη είναι η ζελατίνα στο τιμόνι, καθώς τα φώτα βρίσκονται στο εμπρός τμήμα της ποδιάς, ενώ για χειρολαβές επιλέχτηκε μια σαφώς πιο κλασική λύση. Κλασική λύση είναι και ο γάντζος, όπως και το ντουλαπάκι ακριβώς δίπλα στο πίσω μέρος της ποδιάς που διαθέτει και φις USB για τη φόρτιση κινητού ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής.

DSC 6676 web

Κάτω από τη σέλα υπάρχει ο κλασικός αποθηκευτικός χώρος, χωρίς να περιορίζεται από τις μπαταρίες καθώς αυτές έχουν τοποθετηθεί στο πάτωμα. Από τον κεντρικό διακόπτη – που πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι keyless – ανοίγει η σέλα αλλά και ένα καπάκι στο πρακτικό φαρδύ και ενιαίο πάτωμα και αποκαλύπτονται οι δύο μπαταρίες. Τη λύση αυτή επέλεξε η Yadea αφενός για να μεγαλώσει τη χωρητικότητα, άρα μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά και για να έχει δυνατότητα ο ιδιοκτήτης να κυκλοφορεί στην πόλη με τη μια μπαταρία, όσο φορτίζει η δεύτερη που έχει βγάλει από το scooter όταν δεν υπάρχει κοντά πρίζα. Κάτω από τη σέλα υπάρχει η υποδοχή για να μπει το φις του φορτιστή και να παραμείνει εκεί για περίπου 3.5 ώρες ώσπου να φορτίσει και τις δύο μπαταρίες. Στον αποθηκευτικό χώρο υπάρχει και ασφάλεια στα 220 V για μεγαλύτερη προστασία κατά τη φόρτιση.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει τη διάταξη που έχουν τα κλασικά scooter, με μέγιστη ισχύ τα 6kW (8 hp), ενώ τα χαρακτηριστικά των μπαταριών λιθίου είναι 72V 20Ah. Η αυτονομία είναι περίπου στα 80 χιλιόμετρα και φυσικά επηρεάζεται δραματικά από πως χειρίζεται κανείς το γκάζι αλλά και τις κλίσεις της διαδρομής.

DSC 6681 web

Υπάρχουν δύο λειτουργίες απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα, Eco και Sport, που η πρώτη στοχεύει στην οικονομία άρα και μεγαλύτερη αυτονομία, περιορίζοντας την τελική ταχύτητα στα 50 χλμ/ώρα, ενώ στο πρόγραμμα Sport ο αναβάτης παίρνει τη πλήρη ισχύ φτάνοντας τα 80 χλμ/ώρα. Η εναλλαγή των λειτουργιών μπορεί να γίνει από το δεξί μπουτόν, ακόμα και όταν οδηγάς, ενώ από το ίδιο κουμπί μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει το cruise control.

Όλες οι λειτουργίες αποτυπώνονται στη LCD οθόνη των 5 ιντσών και συγκεκριμένα η στάθμη ενέργειας των μπαταριών, η ταχύτητα, η λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα, η ισχύς, μερική και ολική απόσταση, καθώς και μια σειρά από ενδεικτικές λυχνίες. Ένα επίσης έξυπνο σημείο είναι το ενσωματωμένο κλειδί στο τηλεκοντρόλ που αφαιρώντας το μπορεί να μπει στον κεντρικό διακόπτη σε περίπτωση που το scooter μείνει από ρεύμα. Όπως συνέβη σε εμάς που αφαιρέσαμε την μπαταρία για φόρτιση, χωρίς να ενώσουμε τη δεύτερη και έκλεισε το καπάκι στο πάτωμα, που φυσικά δε μπορούσε να το ανοίξει ο κεντρικός ηλεκτρικός διακόπτης. Μια ιδέα πολύ καλά καμουφλαρισμένη, καθώς ενώ βρήκαμε το κλειδί δε μπορούσαμε να βρούμε το μικρό κλαπέτο πάνω στο διακόπτη.

DSC 6697 web

Όσο αφορά τις αναρτήσεις, υπάρχει εμπρός τηλεσκοπικό πιρούνι 30 χιλιοστών και πίσω δύο αμορτισέρ με δυνατότητα ρύθμιση της προφόρτισης. Τα φρένα είναι ένας δίσκος σε κάθε τροχό που διαθέτουν λειτουργία CBS, δηλαδή συνδυασμένη λειτουργία καθώς η αριστερή μανέτα δεν επιδρά μόνο στο πίσω φρένο αλλά και στο εμπρός (η δεξιά μανέτα είναι μόνο για το εμπρός φρένο). Τέλος, με δεδομένο ότι το C1S PRO είναι ένα καθαρά αστικό scooter η Yadea έχει τοποθετήσει τροχούς 12 ιντσών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία.

Αν και το C1S PRO είναι αρκετά ευρύχωρο, η θέση οδήγησης είναι κάπως περίεργη καθώς μόνο εάν κάτσεις στη σέλα και βάλεις τα πόδια στο πάτωμα ανακαλύπτεις ότι το ύψος του πατώματος είναι πολύ ψηλότερο από το κλασικό και φυσικά ο λόγος είναι η ύπαρξη των μπαταριών. Παρ’ όλα αυτά τα πόδια δεν εμποδίζουν στην οδήγηση, απλά χρειάζεται κάποια συνήθεια.

DSC 6750 web

Σαν όλα τα ηλεκτρικά οχήματα το άνοιγμα του γκαζιού συνοδεύεται από μια άμεση και μεγάλη ώθηση, κάτι που μπορεί να ξεγελάσει δημιουργώντας προβλήματα σε όσους δεν έχουν μια ανάλογη εμπειρία. Φυσικά δεν είναι κάτι επικίνδυνο απλά δεν υπάρχει η υστέρηση των θερμικών κινητήρων. Αυτό κάνει το C1S PRO να επιταχύνει άμεσα σε κάθε φανάρι και να κινείται αρκετά γρήγορα μέσα στην πόλη, ακόμα και εάν κάποιος χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ECO.

Κίνηση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας χρειάζεσαι οπωσδήποτε το πρόγραμμα SPORT για να ανακαλύψεις ότι η μικρή ζελατίνα προσφέρει αρκετή προστασία από τον αέρα. Τα φρένα – η συνδυασμένη λειτουργία, και οι αναρτήσεις θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες του μέσου αναβάτη, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα χρηστικό όχημα πόλης.

DSC 6690 web

Και σε αυτό τα καταφέρνει εξαιρετικά χάρη στο μικρό του βάρος, που είναι και τοποθετημένο χαμηλά, τη συνεχή ισχύ του ηλεκτροκινητήρα και την ευελιξία των μικρών τροχών. Απλά χρειάζεται συνήθεια ότι σε κάθε πάτημα του φρένου κόβεται η παροχή ρεύματος, οπότε σε κάθε πάτημα θα πρέπει να κλείνουμε και το γκάζι.

Τέλος να σημειώσουμε ότι για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας υπάρχει και δυνατότητα ανάκτησης κάθε φορά που πατάμε το φρένο (αλλά σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 20 χλμ/ώρα), μια λειτουργία που φανερώνουν και οι πράσινες μπάρες στην οθόνη.

Η τιμή αγοράς του Yadea C1S PRO είναι €4,975, αλλά από αυτά τα χρήματα μπορεί να αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση, ενώ το πολύ μικρότερο κόστος κατανάλωσης και η ελάχιστη συντήρηση σε σχέση με τα service ενός κλασικού scooter με θερμικό κινητήρα κάνουν την αγορά του ηλεκτρικού scooter αρκετά πιο συμφέρουσα, καθώς καλύπτεται και με εγγύηση δυο ετών.

DSC 6669 web

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Yadea C1S Pro

Αντιπρόσωπος

Mototrend

Τιμή

€4,975

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

Ηλεκτρικός, τοποθετημένος στο πλάι του πίσω τροχού

Μέγιστη Ισχύς

8 hp (6 kW)

Μέγιστη Ροπή

Δ.Α.

Μπαταρία

2 x 72V / 20Ah (αφαιρούμενες)

Πλαίσιο

Ατσάλινο

Μεταξόνιο

1,265 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

1,800 x 730 x 1,195 mm 

Απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας

810 mm

Βάρος

87 kg

Ανάρτηση μπροστά

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι 30 mm

Ανάρτηση πίσω

Δύο αμορτισέρ

Τροχός μπροστά

90/90-12

Τροχός πίσω

100/80-12

Φρένο μπροστά

Δίσκος, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS

Φρένο πίσω

Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου, CBS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 15:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon