.
Κατηγορία GPX
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 12:38

Test - GPX POPz 125 (2022)

Φρέσκια παράδοση

Δοκιμάζουμε το νέο παπί της ελληνικής αγοράς, GPX POPz 125, που συνδυάζει κλασικές αξίες με μοντέρνες πινελιές και πιπεράτους χρωματισμούς.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η GPX είναι μια σχετικά νέα εταιρεία που εδρεύει στην Ταϊλάνδη, όπου ιδρύθηκε το 2007. Στα πρώτα της βήματα κατασκεύαζε μόνο ATV, ωστόσο ήδη από το 2009 επεκτάθηκε σε μικρές μοτοκρός μοτοσυκλέτες με κινητήρες παπιού και από το 2013 παράγει κανονικού μεγέθους μοντέλα εντούρο, γυμνά, σπορ, σκούτερ και παπιά, χρησιμοποιώντας τόσο δικούς της κινητήρες, όσο και συνεργαζόμενη με άλλους κατασκευαστές όπως η SYM που της δίνει μοτέρ για κάποια σκούτερ της.

Η αντιπροσώπευση της GPX από την KSR Hellas στη χώρα μας της ανοίγει ένα παράθυρο σε μια αγορά που προσφέρει παραδοσιακά χώρο σε κατηγορίες όπως είναι τα παπιά – και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το Popz.

Είναι ένα από τα δύο μοντέλα παπιών που παράγει η GPX στην Ταϊλάνδη, το Popz σε κυβισμούς 110 και 125 και το Rock 125.

Στην Ελλάδα έρχονται τα δύο 125άρια μοντέλα και ανοίγουμε τον κύκλο των δοκιμών τους με το Popz 125, ένα παπί που αν μη τι άλλο ξέρει καλά πώς να τραβά τα βλέμματα.

A15A4638 web

Αναζητήστε την αιτία στην εμφάνισή του, η οποία εκ πρώτης όψεως ελκύει τα βλέμματα με το έντονο πορτοκαλί, όπως εξίσου παιχνιδιάρικοι είναι και οι τέσσερεις χρωματικοί συνδυασμοί του Popz 125, καθώς μονόχρωμο δεν υπάρχει.

Στα πλαστικά του μπορεί κανείς να αναγνωρίσει κλασικές γραμμές, που φέρνουν κάπως σε Honda C125, αλλά και σύγχρονες πινελιές, όπως η αιχμηρή σέλα συνεπιβάτη, ο LED προβολέας μπροστά και οι αλουμινένιες ζάντες.

Εμβαθύνοντας κάτω από την εμφάνιση, το Popz είναι ένα παπί πιστό στην παραδοσιακή σχολή: κλασικό 4τάχυτο ημιαυτόματο κιβώτιο παπιού, αερόψυκτο διβάλβιδο μοτέρ με μίζα και μανιβέλα, ποδιά ικανής επιφάνειας από χοντρό και εύκαμπτο πλαστικό.

Η απλότητά του αντανακλάται ακόμη στο κλασικό παπίσιο μπροστινό με τον μακρύ λαιμό και τα κοντά καλάμια, ενώ στα φρένα το μαξιλαράκι ασφαλείας λέγεται CBS, σύστημα συνδυασμένης πέδησης στο οποίο η ενεργοποίηση του ταμπούρου πίσω εμπλέκει και ένα έμβολο από τα τρία της μπροστινής δαγκάνας.

Η GPX επιπλέον χάρισε και μια έξυπνη λύση στο Popz 125 σχεδιάζοντας τη σέλα του συνεπιβάτη χωριστά από αυτή του αναβάτη πάνω σε ένα σύστημα που αποκαλεί Flexi. Κατά βάση είναι ένα πολύ απλό σχέδιο, όπου με μια μόνο βίδα αφαιρείται το μαξιλαράκι πίσω για να μετατραπεί σε σχάρα, ενώ με τον ίδιο απλό τρόπο αφαιρείται τελείως όλη η πίσω δομή, κάνοντας το παπί μονόσελο.

A15A4626 web

Ο ψεκαστός κινητήρας του Popz 125 είναι πολύ ήσυχος, σχεδόν αθόρυβος στο ρελαντί, ενώ δουλεύει εξίσου μεταξένια σε όλο του εύρος. Είναι ζωηρός στις επιταχύνσεις του, όχι πολύ γρήγορος αλλά επαρκής για να ξεκολλάς πιο σβέλτα από τα αυτοκίνητα. Η GPX δεν ανακοινώνει την ιπποδύναμή του, πάντως ως αίσθηση δύσκολα ξεμακραίνει από τους 10 ίππους, ποσόν που επαρκεί για τα καθήκοντα του Popz 125 στην καθημερινότητα.

Η τελική του ταχύτητα φτάνει γύρω τα 100 km/h, ενώ η κατανάλωσή του είναι η πρέπουσα μένοντας κάτω από τα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα – αρκετά μάλιστα αν το χέρι είναι ελαφρύ στο γκάζι.

Οι μεγάλοι τροχοί με διάμετρο 17 ίντσες του εξασφαλίζουν την αναμενόμενη δυναμική συμπεριφορά, σε ένα σύνολο που δείχνει παντού καλοδεμένο, συνεπές και σταθερό στο στρίψιμο, με τις αναρτήσεις του να δουλεύουν σωστά.

A15A4609 web

Ανάλογα είναι τα νέα και στο μέτωπο των αθηναϊκών δρόμων, όπου το Popz 125 περνά κάθε λογής ανωμαλίες σχετικά ανώδυνα και χωρίς να αποσταθεροποιείται, ενώ πολύ χρήσιμη μου φάνηκε η εύκολη ρύθμιση των δύο αμορτισέρ. Με έναν λεβιέ που μπορείς να τον γυρίσεις σε μια στιγμή με το χέρι, οι δύο θέσεις του αναλογούν σε έναν ή δύο επιβαίνοντες. Πρόκειται φυσικά για ρύθμιση προφόρτισης των ελατηρίων και κάνει αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών.

Τα φρένα του δουλεύουν πολύ καλά, και ειδικά το μπροστινό είναι άριστο στα καθήκοντά του. Τις περισσότερες φορές δεν ακουμπούσα καν το πίσω, καθώς μόνο με τη δεξιά μανέτα είχα στη διάθεσή μου τη δύναμη που χρειαζόμουν για να σταματήσω – σημείο που σαφώς κολακεύει και το πιρούνι, έναν αναπόφευκτο συμμετέχοντα στη διαδικασία του φρεναρίσματος.

Η συνδρομή του πίσω είναι πολύτιμη όταν θες γρήγορο φρενάρισμα, ειδικά όταν έχεις μαζέψει και αρκετή ταχύτητα, και το ευχάριστο είναι πως και το συνδυασμένο σύστημα δουλεύει σωστά, απομακρύνοντας τα χαζά μπλοκαρίσματα κάποιου τροχού. Σε πολύ δυνατό φρενάρισμα αν κάτι είναι να μπλοκάρει αυτό θα είναι πρώτα το πίσω.

A15A4451 web

Η γενικότερη εικόνα του Popz 125 είναι αυτή ενός άρτιου παπιού, ολοκληρωμένου μέσα στην απλότητά του, αποτελεσματικού στα καθήκοντά του και πολύ ευχάριστου στην οδήγηση. Ελαφρύ, μαζεμένο σε διαστάσεις, πολύ ευέλικτο στην κίνηση και πανεύκολο στον χειρισμό, είναι απλά εξαιρετικό ως εργαλείο καθημερινής μετακίνησης. Το φανταχτερό και διαφορετικό στυλ είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα, για όποιον το εκτιμά βεβαίως.

Όσα πράγματα έχει στον εξοπλισμό μου δουλεύουν όπως πρέπει, από τα φώτα ως τη μανιβέλα. Μόνο η βελόνα του κοντέρ έχει μια τάση να “παίζει” λιγάκι ψηλά, να ταλαντώνεται ελαφρώς γύρω από την ένδειξη μετά τα 70-80 km/h – και αυτό είναι το μοναδικό αρνητικό που μπορώ να βρω πάνω του.

Στην αγορά της Ελλάδας το Popz 125 έρχεται με λιανική τιμή €2,325 η οποία το φέρνει ευθέως αντιμέτωπο με τα Malaguti Spectre GP 125 και SYM VF125.

Η κατηγορία αυτή έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις έχουν εξαφανιστεί από την αγορά επιλέγοντας να μην επενδύσουν σε Euro 5 παπιά που μόνο στην Ελλάδα θα είχαν ενδιαφέρον. Έτσι από τους Ιάπωνες κατασκευαστές μόνο η Honda φέρνει πια στην Ελλάδα αντιπάλους του GPX στην κατηγορία, με τιμές βέβαια των οποίων η αφετηρία είναι αισθητά ψηλότερα από τα τρία προαναφερθέντα παπιά.

Αναλόγως, υπάρχει και φθηνότερος ανταγωνισμός στο πρόσωπο των μοντέλων της Daytona, που κοστολογούνται όλα κάτω από δύο χιλιάρικα.

Η Ταϊλάνδη έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε σημαντική βιομηχανική δύναμη στα μικρά δίκυκλα, δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως παπιά της Honda, όπως τα C125 και GTR150, φτιάχνονται εκεί.

Το Popz 125 μας έρχεται από αυτή τη χώρα, γεννημένο σε ένα περιβάλλον παραδοσιακής εξειδίκευσης στο παπί, σε μια γωνιά της αγοράς με ανελέητο ανταγωνισμό από πολλούς κατασκευαστές. Αν μη τι άλλο, η GPX δείχνει ότι ξέρει καλά πώς να φτιάξει ένα προϊόν άρτιο για τις βιτρίνες των καταστημάτων όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως αντιπάλων.

A15A4641 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Τζάκετ: Spidi Flash Evo Net Wind

Γάντια: Spidi Flash-R Evo

Μποτάκια: Forma Cooper Camo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

GPX POPz 125 

Αντιπρόσωπος

KSR Hellas 

Τιμή:

€2,325

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, A/Ψ, 1 ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

124.6

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

52.4 x 57.8

Συμπίεση

9.2:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός GPX-FI

Εκκίνηση

Μίζα και μανιβέλα

Συμπλέκτης

Ημιαυτόματος

Μετάδοση

Κιβώτιο 4 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

1,880 x 720 x 1,050

Μεταξόνιο (mm)

1,230

Γωνία κάστερ (°)

25

Ίχνος (mm)

26.5

Ύψος σέλας (mm)

760

Απόσταση από έδαφος (mm)

180

Βάρος (kg)

105 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

4

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων σε 2 θέσεις

   

Ελαστικά / Τροχοί

Yuanxing

Μπροστά

2.25-17

Πίσω

2.50-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS

Πίσω

Ταμπούρο, CBS

   
Εξοπλισμός

Αναλογικό ταχύμετρο με 1 χιλιομετρητή, ένδειξη σχέσης στο κιβώτιο, στάθμη καυσίμου / LED φώτα και φλας / πλαϊνό και κεντρικό σταντ, σέλα συνεπιβάτη με σύστημα Flexi / σχάρα μπροστά

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

Δ.Α.

Ροπή (kgm / rpm)

Δ.Α.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 13:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - GPX POPz 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon