.
Κατηγορία SYM
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 11:29

Test - SYM NH-T 300 (2023)

Εξερευνητής τσέπης

Η μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα της SYM χωρά στα 278 κυβικά εκατοστά της πολλά περισσότερα από αυτά που αφήνει να εννοηθούν η οικονομική και λιτή εικόνα της.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η SYM στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη πρωτίστως με τα σκούτερ, έχοντας πίσω της μια μακρόχρονη πορεία διαρκούς ανόδου που την έχει καταστήσει κραταιά δύναμη σε αρκετές κατηγορίες της εγχώριες αγοράς. Στις μοτοσυκλέτες δεν είναι πρωτάρα, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια διέθετε τα γυμνά Wolf πριν αυτά παραδώσουν το 2019 τα κλειδιά της μοτοσυκλετιστικής γωνίας στη βιτρίνα της SYM σε μια νέα οικογένεια μοντέλων, τα NH-T που αρχικά μας συστήθηκαν με κινητήρες 125 και 200 κυβικών εκατοστών.

Η επέκταση της φαμίλιας προς τα πάνω συνεχίζεται με τον μεγαλύτερο κινητήρα των 278.3 cc να φέρνει σχεδόν 6 ίππους παραπάνω από την ΝΗ-Τ 200. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ουσία της μοτοσυκλέτας όπως υπαγορεύεται από την εμφάνισή της. Ο χαρακτήρας της έχει σμιλευτεί πάνω στις αξίες των πασπαρτού, των μοτοσυκλετών παντός εδάφους, των μονοκύλινδρων on-off που ανέκαθεν διατηρούσαν μια θέση στην καρδιά των Ελλήνων.

A15A9600 web

Η ΝΗ-Τ 300 ακολουθεί πιστά την οικογενειακή σχεδιαστική λογική, μια διαχρονική σιλουέτα με μερικά σύγχρονα στοιχεία που δεν ξεχωρίζουν στην πρώτη ματιά, όπως η χρήση LED σε όλα τα φωτιστικά σώματα. Η SYM εξοπλίζει τη μοτοσυκλέτα της με οικονομικά περιφερειακά, εμφανώς αναζητώντας μια διαδρομή μακριά από πολυτέλειες και εστιασμένη στην οικονομία. Αυτό σημαίνει συμβατικό πιρούνι χωρίς ρυθμίσεις και ηλεκτρονικά που εξαντλούνται στο δικάναλο ABS Continental.

Η έμφαση στον εξοπλισμό της ΝΗ-Τ 300 έχει δοθεί σαφώς στην πρακτικότητα, καθώς εδώ υπάρχει πλούτος· κάγκελα κινητήρα, ποδιά, σχάρα φόρτωσης και κεντρικό σταντ γεμίζουν με ευχρηστία τον βασικό εξοπλισμό, με εξίσου χρήσιμη πινελιά την παροχή φόρτισης USB δίπλα στα όργανα.

Όσο για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα που δοκιμάζουμε σήμερα, δεν είναι όποια κι όποια καθώς πρόκειται για μια πολυταξιδεμένη διασημότητα, προσφάτως αφιχθείσα από μια βολτίτσα διαμέσου της Σιβηρίας ως το Βλαδιβοστόκ παρέα με τον γνωστό ταξιδευτή Κωνσταντίνο Μητσάκη.

A15A9706 web

Καβαλώντας την ΝΗ-Τ 300 η αίσθηση της μεγάλης μοτοσυκλέτας συνάδει πλήρως με την εικόνα, με ευρύχωρη θέση για τον αναβάτη και ξεκούραστες γωνίες για τα όλα τα άκρα. Το τιμόνι είναι λίγο πιο ψηλά τοποθετημένο απ’ όσο θα περίμενα, ειδικά δεδομένου ότι η σέλα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό ύψος (για on-off) και σε βάζει κάπως “μέσα”στη μοτοσυκλέτα. Αυτή η θέση αποκαλύπτει τη λογική της όταν σταθείς όρθιος στα μαρσπιέ οδηγώντας εκτός δρόμου, πάντως ουδέποτε μου φάνηκε άβολη στην καθημερινότητα, τη συνήθισα πολύ γρήγορα δίχως να μ’ επηρεάζει στην οδήγηση.

Αρκεί μια σύντομη βόλτα οπουδήποτε και οπωσδήποτε για να αντιληφθείς πως η ΝΤ-Η 300 είναι μανούλα στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη. Το βάρος της στα 166 κιλά με το 11λιτρο δοχείο καυσίμου γεμάτο είναι χαμηλότερο από αρκετά σκούτερ ανάλογου κυβισμού, ενώ το καλό χαρτί του κινητήρα βγαίνει νωρίς στη μοιρασιά.

Η ροπή στις χαμηλομεσαίες είναι βασικό ατού για την ΝΗ-Τ 300, σερβίροντας καλές επιταχύνσεις που κάνουν τη μοτοσυκλέτα να αισθάνεται ανάλαφρη και ευέλικτη. Σε αυτό συνεπικουρεί το σωστό ζύγισμα του πλαισίου που της χαρίζει προβλέψιμο και φιλικό χαρακτήρα, καθώς αντιδρά όπως περιμένεις στις εντολές σου κάνοντας τη ζωή πιο εύκολη στις απρόβλεπτες συνθήκες της αστικής καθημερινότητας.

A15A9587 web

Αυτή η ομοιογένεια που αναδίδει στην πόλη παραμένει πλεονέκτημα και εκτός αυτής, καθώς η συμπεριφορά της ΝΗ-Τ 300 στις στροφές είναι εξίσου φιλική και προβλέψιμη. Η δύναμη του μονοκύλινδρου κινητήρα θέτει τα όρια στο παιχνίδι, έχοντας πάντως όση χρειάζεται για να νοστιμίσει μια ορεινή ανάβαση για τα δεδομένα αυτής της κατηγορίας κυβισμού.

Θέλει χορταστικά χουφτώματα στη γκαζιέρα για να βρεις ενθουσιασμό, κάτι που είναι απολύτως ρεαλιστικό σε διαδρομές διψήφιων ταχυτήτων. Η ΝΗ-Τ 300 έχει τσαγανό ως τα 120 km/h, πέφτει ελάχιστα ως τα 130 και μετά θέλει λίγη υπομονή ως την τελική ταχύτητα, γύρω στα 140 km/h.

Το ευχάριστο σε αυτή τη διαδικασία είναι πως τα όρια του κινητήρα δεν ξεπερνούν αυτά των αναρτήσεων, έτσι σε όλο το διαθέσιμο εύρος απόδοσης η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας παραμένει κόσμια και υπό έλεγχο.

Το μόνο σημείο που ζητά περισσότερη προσοχή στην απόπειρα για λίγη σπορ ζάχαρη είναι το μπροστινό φρένο που δείχνει πρωτίστως στημένο για on-off λογική. Η δύναμή του έρχεται πολύ προοδευτικά και απαιτεί πίεση στη μανέτα, όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα τόσο περισσότερη. Το καλό είναι πως μπορείς να το ξεζουμίζεις άφοβα, καθώς το σωστό ABS της γερμανικής Continental είναι εκεί για να διώξει μακριά τους εφιάλτες.

A15A9591 web

Τα παραπάνω είναι λίγο-πολύ όσα περιμένει κανείς από μια οικονομική μονοκύλινδρη on-off μικρού κυβισμού, αλλά η SYM δεν έχει τελειώσει εδώ. Η ΝΗ-Τ 300 μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα, όπως να ταξιδέψει.

Με 6,500 rpm έχεις άνετα 120 km/h, ενώ ανεβαίνοντας λίγο ως τις 7,000 το κοντέρ σημαδεύει τα 130 με απόθεμα άλλες 2,000 rpm ως τα κόκκινα. Με τον μονοκύλινδρο να γυρνά σε αυτή τη γειτονιά η λειτουργία του δείχνει απροβλημάτιστη, χωρίς έντονους κραδασμούς ή την εν γένει αίσθηση πως ζορίζεται, πως βρίσκεται κοντά στα άκρα του.

Αυτά εν πολλοίς ορίζουν και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γυρίσει τον κόσμο η μοτοσυκλέτα της SYM. Με μια ταχύτητα έως 120 km/h ταξιδεύει σταθερά και αρκετά ξεκούραστα, σε επίπεδα που η αεροδυναμική προστασία παραμένει αξιοπρεπής από τη μικρή μασκούλα μπροστά που πρακτικά καλύπτει μόνο τον κορμό του σώματος.

Ακόμα καλύτερα, όλα αυτά συμβαίνουν με εξαιρετική κατανάλωση καυσίμου, σε μια μέση τιμή που κυμάνθηκε γύρω στα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα – περιλαμβάνοντας αρκετό “ξεζούμισμα” του μονοκύλινδρου στα χέρια μας.

Όσο για την κίνηση εκτός δρόμου, μια απαραίτητη συνιστώσα στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας αυτής, οι δυνατότητές της εστιάζουν σε περιηγητικό ρόλο. Δεν προσφέρεται για χωμάτινα κυνήγια, καθώς αυτά θα έρθουν σε άμεση διαφωνία με τις αναρτήσεις που θ’ απαντήσουν με αναπηδήσεις των τροχών που χαλούν την κατευθυντικότητα. Σε χαλαρούς ρυθμούς ωστόσο μπορεί να προσφέρει απολαυστικές βόλτες σε βατό χώμα και να ταξιδέψει τον αναβάτη της μακριά από την άσφαλτο.

A15A9637 web

Η SYM NH-T 300 είναι μια μοτοσυκλέτα που πατά στην απλότητα για να καταφέρει τον στόχο της, δηλαδή να λειτουργήσει ως μια οικονομικά προσιτή λύση που να τα κάνει σχεδόν όλα. Υπ’ αυτήν την έννοια η SYM έχει πετύχει προσφέροντας ένα σύνολο που δεν κοστίζει πολύ, ό,τι έχει το βγάζει στον δρόμο εύκολα και προβλέψιμα, ενώ δε θα μασήσει αν της ζητήσεις τουρισμό στον ανοικτό δρόμο ή να σκονίσει τα πατούμενά της εντός λογικών ορίων.

Παρότι η ονομαστική ισχύς της δε συγκρίνεται με τις ανάλογες επιδόσεις ανταγωνιστικών μοντέλων που θα βρει κανείς ακόμη και μέσα στον ευρύτερο όμιλο της Γκοργκόλης Α.Ε., όπως λ.χ. τη Zontes 350 T2, για την ΝΗ-Τ αυτό δεν συνιστά πρόβλημα μα ξεκάθαρη επιλογή.

Ο κόσμος της είναι πρωτίστως αυτός των διψήφιων ταχυτήτων, εκεί όπου διαθέτει αρκετή ροπούλα για καλές επιταχύνσεις και ρεπρίζ, με την ευελιξία και τη φιλικότητα στο προσκήνιο.

A15A9619 web

Όσο για την αξιοπιστία της, μας αρκεί να γνωρίζουμε πως από τα 18,000 χιλιόμετρα που είχε στο κοντέρ της όταν την παραλάβαμε η συντριπτική πλειοψηφία έγινε με την ΝΗ-Τ 300 φορτωμένη και ταξιδεύοντας προς την άλλη άκρη του κόσμου, και μάλιστα μέσω διαδρομών που δε φημίζονται για την άριστη άσφαλτό τους.

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης έφτασε απροβλημάτιστα μαζί της στο Βλαδιβοστόκ, περίφημο λιμάνι της ανατολικής Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και εμείς, λίγους μήνες αργότερα, καβαλάμε την ίδια μοτοσυκλέτα που λειτουργεί πεντακάθαρα, ο κινητήρας της παραμένει βελούδινος, τίποτα δεν τρίζει, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως μέχρι πρόσφατα διεκπεραίωσε μια δοκιμασία που στα χαρτιά μοιάζει ασύμβατη με μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού και κόστους. Μετά από τέτοιες απτές αποδείξεις ικανότητας, τι παραπάνω μπορώ να προσθέσω;

Αρκεί, νομίζω, η αναγραφή της τιμής της για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Μια πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτα, με ευρεία παλέτα δυνατοτήτων με κόστος μόλις €3,765 είναι πρακτικά … αυτοδιαφημιζόμενη.

A15A9580 web

Εξοπλισμός δοκιμής Moto Market
Κράνος: O'Neal Sierra R V.23
Μπουφάν: Nordcode Pantera
Γάντια: Five E3 Evo
Μπότες: Forma

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο SYM NH-T 300 (2023)
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή (€) από 3,765
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 278.3
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ.Α.
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Continental
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,405
Ύψος σέλας (mm) 812
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,068 x 860 x 1,180
Απόσταση εδάφους (mm) 180
Βάρος (kg)   166 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  11
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm, διαδρομή 140 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά CST με αεροθάλαμο (σαμπρέλα)
Μπροστά 100/90-19 57S
Πίσω  130/80-17 65S
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 288 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, δικάναλο ABS Continental
Φρένα Δίσκος 222 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, δικάναλο ABS Continental
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  24 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 2.3 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 12:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - SYM NH-T 300 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon