.
Κατηγορία FANTIC
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 20:09

Test - Fantic 125 XE 2021

Για να μάθεις οδήγηση, πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις από τα δίχρονα 125. Με την έλευση του νέου 125 XE της Fantic, μία κορυφαία πρόταση έρχεται να βάλει τους νέους αναβάτες στον σωστό δρόμο!

Εισαγωγικό και καταλυτικό!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Μικρά και διασκεδαστικά

Με την έλευση των σύγχρονων τετράχρονων 250 , τα 125 έμειναν στην άκρη, και μαζί και η εξέλιξη τους. Μόνο οι ευρωπαϊκές εταιρίες, και δη, η KTM με την Husqvarna, αλλά και η ΤΜ, έδωσαν συνέχεια σε αυτή την κατηγορία. Ο λόγος, είναι πολύ βασικός, γιατί από τα 125, δημιουργούνται νέα ταλέντα, και οι ιαπωνικές εταιρίες, είχαν μείνει εκτός παιχνιδιού, πολλά χρόνια.

Ο ερχομός της Fantic Motors στο προσκήνιο έγινε με την εξαγορά του ονόματος το 2016 από Ιταλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μόδας, οι οποίοι επένδυσαν διατηρώντας το όνομα και την παραγωγή, στο Trendino της Ιταλίας. Στην αρχή, είδαμε μοντέλα scrambler και flat track, αλλά πέρσι, ήρθαν οι φήμες για full εμπλοκή στους χωμάτινους αγώνες, με νέα σειρά off road μοτοσυκλετών. Εν αρχή, 125, με το XE να είναι η πρώτη αγωνιστική μοτοσυκλέτα enduro που έρχεται στην γκάμα της Fantic Motor. Η οποία - είναι κοινό μυστικό - είναι μία Yamaha YZ125, αφού η Fantic Motor έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την Yamaha, και παραλαμβάνει τις YZ125, τις οποίες και μετατρέπει σε enduro, προσφέροντας στην αγορά, κάτι που έλειπε. Ή επίσης, κάτι που η Yamaha δεν ήθελε να κάνει, αφού, προφανώς και θα μπορούσε, γιατί χρήμα, υπάρχει. Όμως, τα 125 είναι ένα μικρό πεδίο και μερίδιο πίτας για ένα μεγάλο εργοστάσιο που έχει τεράστια γκάμα, και από το να κάθονται τα 125, βρήκαν στην ιταλική εταιρία, το δρόμο τους!

Έτσι, έχουμε μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα με δυνατότητα έκδοσης άδειας κυκλοφορίας, η οποία καλύπτει προδιαγραφές Euro5, κατασκευασμένη τόσο για νέους αναβάτες, όσο και για αγωνιζόμενους με εμπειρία που μάχονται για τις πρώτες θέσεις του βάθρου.

Μία γιαπωνέζα στην Ιταλία

DSC_3059-web.jpg

Ο κινητήρας έρχεται από την Yamaha YZ125 και είναι υγρόψυκτος με νέο καπάκι κυλίνδρου για μικρότερη συμπίεση, νέα ηλεκτρονική ανάφλεξη με χάρτη προσαρμοσμένο για enduro οδήγηση. Η Fantic έχει τοποθετήσει επίσης νέα γεννήτρια για αυξημένη παραγωγή ρεύματος, μιας και η μοτοσυκλέτα διαθέτει μπαταρία 12V για το απαραίτητο ρεύμα, κάτι που το YZ, δεν είχε.

Η εξάτμιση, είναι σχεδιασμένη σε συνεργασία με την Arrow - Ιταλοί κατασκευαστές σε συνεργασία! - με νέο θάλαμο διαστολής για ροπή στις χαμηλές στροφές και μακρύ τελικό για διάρκεια στην απόδοση. Το τελικό εξαγωγής, είναι 100mm μακρύτερο από της motocross έκδοσης των 125 κυβικών εκατοστών, XX.

Η μοτοσυκλέτα είναι και οπτικά μία Yamaha ΥΖ125 με αλλαγές στα πλαστικά περιφερειακά, νέους χρωματισμούς σε λευκό και μαύρο με κόκκινα γραφικά και κόκκκινο αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας, μάσκα με φανάρι LED, λασπωτήρα με φανάρι LED, ρεζερβουάρ 9 λίτρων, προστατευτικές χούφτες στον standard εξοπλισμό, grip της Domino, μικρό ηλεκτρονικό πολυόργανο, αλλά και πλαίνό stand.

Πράγματα που σε μία ευρωπαϊκή μοτοσυκλέτα μπορεί να θεωρούνται δεδομένα, αλλά στην περίπτωση της Fantic και του ''παντρέματος'' με την Yamaha, είναι νέα.

Το πλαίσιο παραμένει το ίδιο αλουμινένιο με σωλήνες τετραγωνικής διατομής, μονό, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, με αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο.

Ίδιο και το θηριώδες για 125 ψαλίδι, με τις αναρτήσεις να προέρχονται από την Kayaba, με ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα SSS - Speed Sensitive System διαμέτρου 48mm και διαδρομής 300mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, με αλλαγμένα τα settings για enduro χρήση.

Το αμορτισέρ, προέρχεται από την KYB επίσης, διαθέτει μοχλισμό και διαδρομή 315mm, ενώ είναι πλήρως ρυθμιζόμενο.

Με το βάρος να φτάνει στα 96 κιλά, δείχνει ιδανικό για ελαφριούς αναβάτες, που ψάχνουν μικρές σε μέγεθος και εύχρηστες μοτοσυκλέτες.

Πόσο εύχρηστο όμως είναι ένα μεταποιημένο motocross;

Καθόλου παιχνίδι!

DSC_3102-web.jpg

Με ύψος σέλας στα 955mm, δεν το λες και άνετο για να ανέβεις πάνω του, αλλά αυτό άλλωστε είναι κάτι που ξεχνάς εφόσον οδηγάς όρθιος και επιθετικά, και διαλέγεις τις γραμμές σου πριν φτάσεις στο σημείο να χρειαστείς την βοήθεια από τα πόδια - εκεί, ίσως μία σέλα... 500mm να ήταν καλύτερη! Όμως, η θέση του, είναι πλήρως επιθετική, με τα ελατήρια των αναρτήσεων να κρατούν το βάρος της μοτοσυκλέτας, αλλά και του αναβάτη, ψηλά. Ο ήχος από τον δίχρονο κινητήρα έρχεται να ξυπνήσει μνήμες και η ξερογκαζιά, να σε γυρίσει χρόνια πίσω. Τότε, που τα δίχρονα λύσσαγαν στις πίστες, και ένα κλείσιμο του γκαζιού, μπορούσε να στερήσει την νίκη.

Και έτσι ακριβώς, λειτουργεί και το νέο Fantic, θυμίζοντας μας πως ένας αναβάτης για να μάθει να οδηγά σωστά, με γραμμές, επιθετικά, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί σωστά τις δυνατότητες ενός 125. Η ροπή στις χαμηλές στροφές, υπάρχει και κάνει την εμφάνιση της με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, ενώ η χρήση του συμπλέκτη, είναι αυτή που θα ξυπνήσει το θηρίο. Στις πολύ χαμηλές στροφές, η μοτοσυκλέτα ''κοιμάται'', και πρέπει να φτάσεις στις μεσαίες για να νιώσεις το τίναγμα. Αν προλάβεις να κρατηθείς επάνω του πριν περάσει στην ψηλή περιοχή των στροφών, καλώς. Αν όχι, θα σου φύγει από τα χέρια! Το ξέσπασμα του έρχεται απότομα, και η δύναμη του βγαίνει καθαρά και με διάρκεια μοναδική!

Λες "125" και μονολογείς ''σιγά μωρέ'', αλλά, δεν παίζεται! Η δύναμη του είναι τέτοια που απαιτεί προπονημένο αναβάτη για να μπορεί να διαχειριστεί το ''πακέτο'' πλαισίου και αναρτήσεων. Το ''στήσιμο'' Motocross που έχει από το εργοστάσιο, θέλει και ανάλογη οδήγηση για να το πας στα όρια, όπου θα σου δώσει ότι καλύτερο έχει.

Στιβαρό και δυνατό

Σταθερότητα, στιβαρότητα, επιθετικότητα, θυμίζει πολιορκητικό κριό, έτοιμο να κόψει στα δύο τα σαμάρια και τις ράμπες από τα άλματα. Όσο το πιέζεις, τόσο δουλεύει σωστά, όσο αντέχεις, τόσο ανεβάζει ρυθμό. Όσο οι αναρτήσεις και το πλαίσιο πιέζονται, αποδίδουν, το ίδιο και ο κινητήρας, που στις ψηλές στροφές, λυσσάει. Όπως τα περισσότερα 125, δυσανασχετεί στα πολύ στενά μονοπάτια, στις πολύ αργές ταχύτητες, στις κλειστές στροφές με ελάχιστη πρόσφυση. Θέλει δουλειά με τον μηχανικό συμπλέκτη, και ίσως κοντύτερο γρανάζωμα για θετικότερη απόκριση στην αρχική καμπύλη της απόδοσης. Έχοντας όμως βαλβίδα εξαγωγής YPVS, και γνωρίζοντας ότι τα δίχρονα έρχονται εύκολα στο σημείο απόδοσης που θέλει ο αναβάτης με φλάτζες ή ρυθμίσεις στο καρμπυρατέρ, είναι χαρακτηριστικό στο οποίο δεν μπορείς να σταθείς.

Οι αναρτήσεις, δείχνουν την δυσαρέσκεια τους σε σαθρά εδάφη, αλλά και η μοτοσυκλέτα μία άρνηση να τοποθετηθεί στην στροφή, ειδικά σε μαλακό χώμα χωρίς καλή πρόσφυση ή μπερμ. Σε διαδρομές motocross, το σύνολο πετάει, σε δύσβατα σημεία, θέλει δουλίτσα. Ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, επέμβαση στα ελατήρια, είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ κάνουν στις μοτοσυκλέτες τους. Εδώ, ίσως χρειαστεί περισσότερο ψάξιμο, κάτι στο οποίο αφήνουμε ένα ερωτηματικό, μιας και η μοτοσυκλέτα ήταν καινούρια, αδούλευτη, με τις αναρτήσεις να μην έχουν δουλέψει ώστε να μαλακώσουν.

Οι Ιταλοί ξανάρχονται!

DSC_3121-web.jpg

Έχοντας στα υπέρ της το ατελείωτο γκάζι, την μοναδική σταθερότητα και στιβαρότητα, η Fantic Motors δημιούργησε μία.... Yamaha ΥΖ125 έτοιμη για enduro, που με κάποιες βελτιώσεις, θα σταθεί κατευθείαν στην γραμμή εκκίνησης ενός αγώνα. Και με τον κατάλληλο αναβάτη, θα διεκδικήσει πρωτάθλημα.

Ή θα βάλει στον μαγικό κόσμο του enduro, έναν πιτσιρικά, που πάνω της, θα βρει πολλά να αγαπήσει. Με την τιμή να βρίσκεται στα 8.199euro που περιλαμβάνει και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και διετή εγγύηση (!!!), η ιταλική βιομηχανία μοτοσυκλετών Enduro, δείχνει να επανέρχεται δυνατά!

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής Fantic Motors
Μοντέλο 125 XE
Αντιπρόσωπος Fantic Motor Hellas / 210-3410850
Τιμή (euro) 8.199 (περιλαμβάνονται πινακίδες και τέλη κυκλοφορίας)
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες reed εισαγωγής και βαλβίδα εξαγωγής YPVS
Κυβισμός (c.c.) 125
Συμπίεση (:1) 7,4 - 8,8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 54,5x54
Τροφοδοσία Mikuni 38
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης Δ.Α.
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Σχέση μετάδοσης Δ.Α.
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Δ.Α.
2n Δ.Α.
3η Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
6η Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κλειστό, αλουμινένιο, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, με σωλήνες τετραγωνικής διατομής, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ (°) 26,8
Ίχνος (mm) 116
Μήκος (mm) 2140
Πλάτος (mm) 825
Μεταξόνιο (mm) 1455
Ύψος (mm) 1285
Ύψος σέλας (mm) 955
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 96
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9 / -
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της KYB διαμέτρου 48mm, διαδρομή / 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ KYB με μοχλισμό, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή / 315mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21 Michelin Enduro Competition
Πίσω 120/90-18  Michelin Enduro Competition
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 270mm / δαγκάνα δύο εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm / δαγκάνα ενός εμβόλου 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - Fantic Casa E 250 Video Test Ride - Fantic 125 XX / XE - 2021 - BIKEIT.GR »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon