.
Κατηγορία Triumph
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 19:41

TEST – Triumph Bobber Black 2018 – Αποστολή στην Ισπανία

 

Μαύρος Πειρασμός

 

Του German Ooms

Φωτογραφίες: Kingdom, Triumph

Μετάφραση/Απόδοση: Θοδωρής Ξύδης

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί δοκιμάσαμε μια μοτοσυκλέτα μόνο και μόνο επειδή είναι πλέον διαθέσιμη ως έκδοση αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα (δύο εκδόσεις, γυαλιστερό και ματ). Λογικό αλλά όχι και σωστό. Το Bobber Black διαφέρει από το Bobber που γνωρίζουμε σε πολύ περισσότερα σημεία από όσο φαίνεται αρχικά. Για τους Βρετανούς όλες αυτές οι αλλαγές είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να μας καλέσουν στην Ισπανία και να μας αφήσουν να οδηγήσουμε στους βουνίσιους δρόμους πίσω από την Marbella, το πιο… μαύρο Bobber που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Σα ζεστό ψωμί

Το 1200άρι Bobber παρουσιάστηκε στο κοινό τον Οκτώβριο του 2016 και είναι μια πολύ ξεχωριστή μοτοσυκλέτα. Γεννημένο ως cruiser, με την εμφάνιση του να παραπέμπει στις απογυμνωμένες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της 10ετίας του 1940, ξάφνιασε ευχάριστα τους πάντες χάρη στα έξοχα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην υψηλότατη ποιότητα κατασκευής και την εντυπωσιακή του εμφάνιση, αλλά και στη δυναμική συμπεριφορά του που ξεφεύγει πολύ από τον μέσο όρο της κατηγορίας. Τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε από τον Ειδικό Τύπο και η ενθουσιώδης αποδοχή που ακολούθησε από το κοινό, ανέδειξαν το Triumph Bobber ως τη μοτοσυκλέτα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πωλήσεις στην ιστορία της βρετανικής εταιρίας, που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 115 χρόνια ζωής. Όλα αυτά μέσα σε έναν περίπου χρόνο!

triumph boober black 2018 test bikeit 2

Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα τι εννοούμε, να σας πούμε πως οι προβλέψεις που έκανε το εμπορικό τμήμα της Triumph, όσον αφορά τις πωλήσεις του Bobber την πρώτη χρονιά της παραγωγής του,  ξεπεράστηκαν στην πραγματικότητα περισσότερο από… 100%! Αποτέλεσμα, η γραμμή παραγωγής της εν λόγω μοτοσυκλέτας να πάρει φωτιά για να καλυφθεί η ζήτηση. Οι Βρετανοί είναι συνηθισμένοι στην εμπορική επιτυχία που γνωρίζει η τελευταία γενιά των ρετρό μοτοσυκλετών τους, όμως αυτό που βίωσαν με την περίπτωση του Bobber είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μία πραγματική έκπληξη για τους ίδιους. Όλα αυτά για μία μοτοσυκλέτα που δεν χαρακτηρίζεται προσιτή, δείχνει αρκετά τολμηρή και είναι διαθέσιμη αποκλειστικά ως μονόσελη. Ε, μάλλον ήταν μοιραίο!

Πιο… “χοντρό” και πιο ικανό

Τι μπορούσε όμως να βελτιωθεί στο Bobber και γιατί το Bobber έγινε κατάμαυρο; Κατά την εξέλιξη του Bobber, οι Βρετανοί έκαναν μεγάλη έρευνα αγοράς και τα συμπεράσματα από αυτή την έρευνα έδειχναν ξανά και ξανά πως κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους αναβάτες ήθελαν να δουν και ένα Bobber ελαφρώς πιο επιθετικό από τη στάνταρ μοτοσυκλέτα.

triumph boober black 2018 test bikeit 11

Ένα Bobber που θα έπρεπε να μοιάζει με... bobber, με πιο χοντρό εμπρός λάστιχο, πιο χοντρό πιρούνι και κατά προτίμηση σε μαύρο χρώμα. Τόσο απλά. Η εξέλιξη του Bobber Black έγινε παράλληλα με εκείνη της στάνταρ μοτοσυκλέτας, βάζοντας επιπλέον σπαζοκεφαλιές στους μηχανικούς της Triumph. Ο εμπρός τροχός των 16 ιντσών (έναντι 19 του Bobber) με το ελαστικό Avon Cobra, διαστάσεων 130/90, δεν αποτελούν από την αρχή “συστατικά” που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά. Για να γίνει αυτό, τη θέση του πιρουνιού της Kayaba, πήρε ένα της Showa, με μεγαλύτερη διάμετρο καλαμιών στα 47 χλστ., έξι χλστ. περισσότερα από το πιρούνι που αντικατέστησε. Έτσι έκαστο Bobber, χρησιμοποιεί διαφορετικό πιρούνι και μάλιστα από διαφορετικό κατασκευαστή.

"Φωτεινό" μαύρο;

Μια μοτοσυκλέτα που δείχνει περισσότερο επιθετική από τη στάνταρ έκδοσή της, πρέπει να έχει και περισσότερα σπορ στοιχεία στη συμπεριφορά της. Αυτό πιστεύει η Triumph και για αυτό το λόγο επενέβη, εκτός από την ανάρτηση και στα φρένα του Bobber Black. Πρόσθεσε λοιπόν και δεύτερο δίσκο διαμέτρου 310 χλστ., ενώ άλλαξε παράλληλα δαγκάνες αφήνοντας στην άκρη τη Nissin για χάρη δύο διπίστονων της Brembo.

triumph boober black 2018 test bikeit 8

Οι αλλαγές μπροστά συνεχίζονται καθώς το φανάρι με το διάφανο κρύσταλλο και τη λάμπα πυρακτώσεως αντικαταστάθηκε από ένα νέο full LED φανάρι με ενσωματωμένα περιμετρικά φώτα σε όμορφο σχηματισμό, με το σήμα της εταιρίας να κυριαρχεί στο κέντρο. Παράλληλα σχεδόν όλες οι επιφάνειες της μοτοσυκλέτας καλύφθηκαν από στρώσεις μαύρης μπογιάς και μαύρου χρωμίου με το τελικό αποτέλεσμα να θεωρείται άκρως επιτυχημένο. Το αρχικό Bobber είναι μια μοτοσυκλέτα με χαρακτηριστική και εντυπωσιακή εμφάνιση. Το Bobber Black ήρθε για να ανεβάσει λίγο ακόμη τον πήχη στον συγκεκριμένο τομέα. Λόγω του νέου πιο χοντρού πιρουνιού αλλά και του νέου συνδυασμού τροχού/ελαστικού ο “χαρακτήρας” της μοτοσυκλέτας παρουσιάζεται πιο σκληρός, βοηθούμενος φυσικά και από το total black χρώμα. Η τοπική αντιπροσωπεία (σ.σ. του Βελγίου) περιμένει τους πελάτες της να προτιμήσουν κατά 90% την ματ έκδοση και για αυτό το λόγο η “γυαλιστερή” έκδοση θα είναι διαθέσιμη μόνο κατόπιν παραγγελίας, με την αναμονή για την παράδοση να ανέρχεται στις δύο εβδομάδες.

Ξεχνάς ότι είναι cruiser

Πεπεισμένοι για την αξία των αλλαγών που πραγματοποίησε η Triumph στο αισθητικό κομμάτι του Bobber Black, η περιέργεια μας είχε φτάσει στα ύψη καθώς αναρωτιόμασταν αν η μοτοσυκλέτα θα καταφέρει να μας εκπλήξει στο δρόμο, το ίδιο ευχάριστα, όπως είχε κάνει και η στάνταρ έκδοση. Κάθομαι λοιπόν στη ρυθμιζόμενη σέλα του Bobber Black και βάζω μπροστά τον κινητήρα που δεν έχει δεχτεί καμία αλλαγή, με την  απόδοσή του να ανέρχεται στους 77,5 ίππους και στα 10,8 κιλά ροπής στις 6.100 και 4.000 σ.α.λ. αντίστοιχα. Η μόνη “ανησυχία” που τριγυρνάει στο μυαλό μου έχει να κάνει με τον μικρότερο εμπρός τροχό.

triumph boober black 2018 test bikeit 4

Ο κινητήρας είναι ακριβώς όπως τον θυμάμαι, πολιτισμένος και ιδιαίτερα ευχάριστος σε λειτουργία, με πλούσια αποθέματα ροπής από τις 2.000 μόλις σ.α.λ. Στις 4.000, το βρετανικό δικύλινδρο μοτέρ με τις δύο χαρτογραφήσεις (Road και Rain) που διαφέρουν μόνο στην απόκριση, αγγίζει τη μέγιστη ροπή του και με το γκάζι ανοιχτό η “πρόοδος” από στροφή σε στροφή έρχεται πολύ γρήγορα. Αν μείνετε σε αυτή την περιοχή λειτουργίας και αποφασίσετε να το διασκεδάσετε τότε θα καταλάβετε γρήγορα ότι το Bobber δεν υπάρχει μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφο. Η σωστή κλιμάκωση των σχέσεων του κιβωρίου εξασφαλίζει δυνατή, απρόσκοπτη επιτάχυνση και υψηλές ταχύτητες εξόδου στις στροφές. Πολύ πιο υψηλές από όσο επιτρέπει ο νόμος, σίγουρα όμως όχι και για το ίδιο το Bobber Black που φαίνεται να μην συγκινείται, διαλύοντας με εμφατικό τρόπο την ανησυχία που είχα για τον μικρότερο εμπρός τροχό. Όπως και η στάνταρ έκδοση έτσι και το Bobber Black στρίβει σαν τρένο. Αυτό το καταφέρνει στις καμπές αλλά και στις πιο σφιχτές στροφές των Ισπανικών βουνών και το κάνει τόσο καλά που μπορεί και να ξεχάσεις ότι οδηγείς cruiser.

Χωρίς περιορισμούς

Η απόσταση της μοτοσυκλέτας και των μαρσπιέ από το έδαφος είναι φυσικά περιορισμένη για πραγματικά γρήγορη οδήγηση, ωστόσο κινούμενοι ένα κλικ πιο αργά δεν νιώσαμε να περιοριζόμαστε πάνω στην βρετανική μοτοσυκλέτα. Το γεγονός ότι η Triumph κατάφερε για μία ακόμη φορά να κάνει σημαντικές αλλαγές σε μια μοτοσυκλέτα χωρίς αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά της είναι απλά καταπληκτικό. Η δουλειά για το αμορτισέρ που δεν φέρει ρυθμίσεις είναι παράλληλα και πιο εύκολη, αφού είναι και πιο εύκολο και για τους ανθρώπους της εταιρίας να το ρυθμίσουν από τη στιγμή που το Bobber Black είναι… μονοθέσιο. Για εκείνους που τους αρέσει να ασχολούνται με βελτιώσεις, ανάμεσα στα 120+ αξεσουάρ που προσφέρει η Triumph, θα βρείτε και ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Fox.

triumph boober black 2018 test bikeit 15

Τα νέα φρένα είναι επίσης ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό του Bobber Black. Οι ύπαρξη δύο δίσκων αύξησε σημαντικά τη δύναμη και στην πράξη και πλέον μπορείς να φρενάρεις πολύ πιο δυνατά και πιο αργά. Δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό στο φρένο του Bobber, απλά στο Bobber Black το σύστημα πέδησης είναι ανώτερο. Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω σε αυτό το σημείο αφορά την σπορ αισθητική των δίσκων (ίδιοι με του Thruxton) η οποία δεν ταιριάζει με την νοσταλγική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Μάλλον εγώ είμαι περίεργος, καθώς η πλειοψηφία των συνάδελφων που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση ούτε καν το πρόσεξε…

Ο έξτρα δίσκος και η επιπλέον δαγκάνα, μαζί με το βαρύτερο πιρούνι εξηγούν κατά ένα μέρος και τη αύξηση κατά 9,5 κιλά στο συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας, έναντι της στάνταρ έκδοσης, το οποίο ανέρχεται τώρα στα 237,5 κιλά.

Ίδιο αλλά διαφορετικό

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του Bobber Black οι διαφορές είναι μικρές σε σχέση με το έτερο μοντέλο της σειράς. Το full LED εμπρός φανάρι το αναφέραμε και σε αυτό προσθέτουμε και το νέο cruise control που λειτουργεί πάνω από τα 48 χλμ./ώρα με μόνη “υποχρέωση” από τον αναβάτη να έχει τουλάχιστον 2η σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Το cruise control παρουσιάζεται ιδιαίτερα εύχρηστο και λειτουργεί με τη χρήση μόνο ενός κουμπιού: το πρώτο πάτημα το ενεργοποιεί, με το δεύτερο σετάρετε την επιθυμητή ταχύτητα και με ένα τρίτο το απενεργοποιείτε. Μικρές αλλαγές είχαμε και στο λογισμικό του ABS, λόγω του νέου εμπρός τροχού.

Βελτίωση που κάνει τη διαφορά

Στα 14.665 ευρώ (σ.σ. τιμή για το Βέλγιο), ο αναβάτης καλείται να πληρώσει περίπου 2.000 ευρώ περισσότερα για το Bobber, Black έναντι του Bobber. Η αύξηση είναι σεβαστή αλλά σκεφτείτε το ποσό που θα χρειαζόσασταν για να μετατρέψετε ένα Triumph Bobber σε Bobber Black. Σίγουρα θα ήταν πολλαπλάσιο με μεγάλη πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο άρτιο. Γιατί πέρα από μια μοτοσυκλέτα με πολύ καλή συμπεριφορά για την κατηγορίας της, με την αγορά του Bobber Black παίρνετε και ένα μοντέλο με ποιότητα κατασκευής που βρίσκεται σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Κάτι μας λέει ότι και η γραμμή παραγωγής του Bobber Black θα πάρει φωτιά.

Φωτογραφίες Κίνησης-Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Αξεσουάρ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph Motorcycles
Μοντέλο Bobber Black
Αντιπρόσωπος Eliofil S.A.
Τιμή (ευρώ) Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, SOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1.200
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 97,6x80
Συμπίεση (:1)  10
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  2
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  25,8
Ίχνος (mm) 87,9
Μεταξόνιο (mm) 1.510
Ύψος σέλας (mm) 690
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 760 (τιμόνι)
Ύψος (mm) 1.025 (χωρίς καθρέπτες)
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος, κενό, kg)   237,5
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  9
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι Showa, διάμετρος καλαμιών 47mm, διαδρομή 90mm
Πίσω  Αμορτισέρ KYB με μοχλικό, διαδρομή 77mm 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 130/90-B16''
Πίσω  150/80-R16''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με δαγκάνες  Brembo 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης στάθμης καυσίμου, ενδείξεις μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, αυτονομίας, ψεκασμού, λαδιού, μπαταρίας, φώτων, φλας, ABS, TCS, ώρας, χαρτογραφήσεις κινητήρα
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  77,5/6.100
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  10,8/4.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 16:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Triumph Street Scrambler 2017 TEST - Triumph Bonneville Speedmaster 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon