.
Κατηγορία Moto Guzzi
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 10:29

Test - Moto Guzzi California 1400

 

Californication

 


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το πιο διάσημο μοντέλο της Moto Guzzi αναβαθμίζεται και παρουσιάζεται ως νέα έκδοση στα 1400 κυβικά. Φυσικά κρατά τα χαρακτηριστικά της ιταλικής εταιρίας αλλά και το ηλιοκαμένο καλιφορνέζικο στυλ, παραμένοντας έτσι μία γνήσια California και σίγουρα, μια εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα.

Αμερικανίδα με ιταλικό στυλ

Το νέο California είναι ακόμη μια απόδειξη του πολύ καλού επιπέδου, όσο αφορά τη σχεδίαση στα μηχανοκίνητα, που βρίσκονται οι ιταλικές εταιρίες. Γιατί δεν είναι εύκολο να σχεδιαστεί μια κλασική μοτοσυκλέτα που όμως να διαθέτει και μοντέρνα χαρακτηριστικά, ενώ η αμερικάνικη υπερβολή να μην χτυπά άσχημα σε υποψήφιους αγοραστές εδώ στην Ευρώπη. Κλασικά στοιχεία, όπως ο θηριώδης αερόψυκτος κινητήρας, με τις τεράστιες κεφαλές να αγκαλιάζουν εκατέρωθεν το ρεζερβουάρ, η διχρωμία του μαύρου με το λευκό σε συνδυασμό με την άφθονη χρήση του χρωμίου, δένονται άριστα στο μάτι με τον πολυ-κατοπτρικό προβολέα, που έχει ενσωματωμένα led DRL φώτα ημέρας ή τα πίσω led φώτα. Παράλληλα έχει γίνει προσπάθεια να τονισθεί η χαμηλή, μακριά και ογκώδης σιλουέτα, χάρη στο μεταξόνιο που φθάνει τα 1685 χιλιοστά αλλά και στις πλαϊνές βαλίτσες που ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό του California. Αναμφίβολα το California 1400 είναι μια εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί.

Ακολουθώντας το αμερικάνικο δόγμα «όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο» η Moto Guzzi φρόντισε να δώσει στο νέο California πληθωρικές διαστάσεις, ακόμα και στον κινητήρα, που είναι ο μεγαλύτερος V2 στην Ευρώπη. Ο νέος κινητήρας είναι η εξέλιξη του κινητήρα "Quattrovalvole" και χρησιμοποιεί την ίδια διαδρομή με τον κινητήρα των 1151 κ.εκ, αλλά χάρη στη διάμετρο των εμβόλων του (104 χιλιοστά), ανεβάζει τη χωρητικότητα στα 1380 κυβικά εκατοστά. Κρατώντας την παραδοσιακή μορφή του κινητήρα –θα είναι πραγματικά αξιοπερίεργο ένα Guzzi με κινητήρα που δεν θα είναι εγκάρσιος V-2 – χρησιμοποίησαν κάθε τεχνογνωσία για να επιτύχουν μια καλή απόδοση αλλά και μειωμένη κατανάλωση. Έτσι έχουμε εξελιγμένες μεθόδους όπως ο ψεκασμός και η ηλεκτρονική διαχείριση, αλλά και πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως τα δύο μπουζί στον κύλινδρο για καλύτερη καύση, καθώς η επιφάνεια των εμβόλων είναι αρκετά μεγάλη. Το αποτέλεσμα είναι 96 ίπποι (71KW) στις 6500 σ.α.λ., ενώ η ροπή φθάνει στα 120 Nm στις μόλις 2750 σ.α.λ. Παράλληλα, αλλαγές είχαμε και στην μετάδοση, όπου ο δίσκος συμπλέκτη γίνεται μονός, οι ταχύτητες στο κιβώτιο αυξάνονται και από 5 γίνονται έξι, ενώ νέα σχεδίαση έχει και ο άξονας μετάδοσης.

Plug & Play

Μπορεί το Moto Guzzi California 1400 να μοιάζει με μοτοσυκλέτα από το παρελθόν, καθώς διατηρεί τις κλασικές γραμμές μιας αμερικανίδας touring μοτοσυκλέτας, όπως και ο αερόψυκτος επιβλητικός κινητήρας κρατά σφικτά τους δεσμούς του με το παρελθόν, οι μηχανικοί όμως της ιταλικής εταιρίας εξόπλισαν το νέο μοντέλο με πλήθος ηλεκτρονικών βοηθημάτων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που θα έπρεπε να μιλάμε για ηλεκτρονικούς και όχι μηχανικούς. Καταρχήν για βέλτιστη απόδοση αλλά και καλύτερο έλεγχο υπάρχει το Ride-by-Wire, ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του κινητήρα, που προσφέρει στον αναβάτη την επιλογή ανάμεσα από τις τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις (Touring, Fast, Rain) ανάλογα τον τρόπο οδήγησης αλλά και των συνθηκών. Φυσικά υπάρχει και το ABS που ολοκληρώνει το έργο του συστήματος πέδησης με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και δίσκους διαμέτρου 320 χιλιοστών, παρέχοντας ένα δυνατό και ασφαλές φρενάρισμα, καθώς μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα 337 κιλών. Την ίδια συνδεσμολογία χρησιμοποιεί και το MGCT, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, που μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Η απότομη επέμβασή του μόλις ο αναβάτης το παρακάνει ίσως δεν αρέσει σε κάποιους αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα cruiser μαστόδοντο και το MGCT μάλλον παίζει το ρόλο δασκάλου που επαναφέρει το μαθητή σε τάξη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το 200άρι πίσω ελαστικό δεν θα γλιστρήσει κάτω από όλες τις συνθήκες. Τέλος για πρώτη φορά τοποθετείται σε Moto Guzzi cruise control, αυξάνοντας κατά πολύ τις τουριστικές δυνατότητες του California, ένα gadget που θα εκτιμήσουν πραγματικά όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία των χιλιομετροφάγων.

Dr Jekyl & Mr Hide

Όταν ο δικύλινδρος κινητήρας έρθει στη ζωή, τότε κραδασμοί χαμηλής συχνότητας θα φτάσουν σε όλο το κορμί του αναβάτη. Ακόμα και στο σταντ το California δείχνει να πάλλεται στο ρυθμό του ράθυμου κινητήρα των μεγάλων εμβόλων του. Οι μηχανικοί του ιταλικού εργοστασίου δεν έκαναν τίποτα ώστε να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτό, αλλά αντιθέτως πιστεύουμε ότι φρόντισαν να το ενισχύσουν τονίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα της εν λόγω μοτοσυκλέτας. Μην ξεχνάμε άλλωστε το φαινόμενο V-Rod της Harley Davidson, όπου η απουσία κραδασμών, δεν άρεσε στους φανατικούς της εταιρίας. Και εκεί που πιστεύεις ότι μετά από μια μικρή βόλτα αν όχι το κορμί σου, σίγουρα τα άκρα σου, θα παραμείνουν αρκετή ώρα μετά μουδιασμένα εξαιτίας αυτών των κραδασμών, τα πάντα έρχονται να αντιστραφούν καθώς μόλις το California αποκτήσει ρυθμό και ταχύτητα cruising, τότε δείχνει ένα εντελώς αντίθετο πρόσωπο. Κάτι σαν το γνωστό βρετανό γιατρό του τίτλου της ενότητας. Η Moto Guzzi αναφέρει στο δελτίο τύπου της ότι χρησιμοποιεί τον όρο «ελαστικός κινητήρας» για να εξαλείψει τους κραδασμούς στη μοτοσυκλέτα, και από ότι δείχνει η πράξη, δεν είναι απλά ένας όρος που χρησιμοποιείται απλά για το “marketing”. Ο “ελαστικός κινητήρας” δεν είναι παρά η τοποθέτηση του αερόψυκτου κινητήρα στο πλαίσιο μέσω ελαστικών συνδέσμων, που έχει σαν επακόλουθο την εξαφάνιση των κραδασμών μόλις ανέβουν οι στροφές, όπου το California 1400, μετατρέπεται σε ένα μαγικό χαλί.

Σ΄ ένα γνήσιο cruiser, η θέση οδήγησης θέλει τον αναβάτη να κάθεται χαμηλά με τα χέρια και τα πόδια προτεταμένα μπροστά. Το California δεν ξεφεύγει από αυτόν το κανόνα τοποθετώντας τον αναβάτη σε μια χαλαρή θέση οδήγησης. Ναι είναι μια πολύ βαριά μοτοσυκλέτα και χρειάζεται να έχεις μπράτσα για να την κουμαντάρεις σταματημένη, αλλά είναι και αυτό στα υπέρ της, καθώς το California θέλει να δείχνει και να είναι όμως μια “αντρική” μοτοσυκλέτα.

On the road

Αλλά όλα αυτά δεν ισχύουν μόλις το νέο Guzzi αρχίσει να κινείται στους ανοικτούς δρόμους. Η πεμπτουσία στην οδήγηση μιας τέτοιας μοτοσυκλέτας είναι η απόλαυση της βόλτας ή του ταξιδιού σε χαλαρούς ρυθμούς, και σε αυτό έχουν εστιάσει οι Ιταλοί μηχανικοί, προσδίδοντας στο νέο μοντέλο κάθε απαραίτητο χαρακτηριστικό, αλλά παράλληλα τονίζουν έτσι την “προσωπικότητα” του. Με δεδομένη την άνεση λόγω της εξάλειψης των κραδασμών που γεννά ο κινητήρας αλλά και οι ανωμαλίες στο δρόμο, το California βοηθά ώστε οι αναβάτες του να νιώθουν ότι βρίσκονται σε μαγικό χαλί. Ένα δικύλινδρο μαγικό χαλί το οποίο σου υπενθυμίζει ο μπάσος ήχος που αφήνουν οι εξατμίσεις, πάντα σε ράθυμο ρυθμό. Μόλις ο κινητήρας ανεβάσει στροφές, βάρος και ιδιαιτερότητες εξαφανίζονται και το California γίνεται ιδιαίτερα εύκολο για τα κιλά και τον όγκο του. Φυσικά οι ανοικτοί δρόμοι και οι ατελείωτες ευθείες είναι το πεδίο δράσης του και για αυτό έχει σχεδιαστεί να είναι ιδιαίτερα σταθερό, αλλά και να πλαγιάζει εύκολα στις ανοικτές στροφές. Χάρη στο εύχρηστο και πρακτικό cruise control μπορείς να “κλειδώσεις” την ταχύτητά του κι έτσι, η οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους να γίνει πιο ξεκούραστη. Η μεγάλη ζελατίνα, εκτελεί χρέη παρμπρίζ, κρατώντας αέρα και βροχή μακριά από τον αναβάτη ακόμα και από τους ψηλόσωμους, αλλά θα δυσκολέψει τους πιο κοντούς, καθώς θα είναι αναγκασμένοι να κοιτούν τον δρόμο μέσα απ’ αυτήν. Τα φρένα χάρη στη ύπαρξη του ABS μπορούν να αποδώσουν τη μέγιστη ισχύς τους, αν και το πίσω είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, κάνοντας το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος να λειτουργεί υπερωρίες. Ίσως τα συνδυασμένα φρένα, ένα σύστημα που για χρόνια χρησιμοποιούσε η Μoto Guzzi , θα ήταν μια καλύτερη λύση για τον όγκο και τη χρήση του California 1400. Έτσι κι αλλιώς, με τόσα ηλεκτρονικά βοηθήματα το νέο Guzzi είναι ιδιαίτερα ασφαλές σε όλες τις συνθήκες.

Από τη θέση του συνεπιβάτη

Στα touring μοντέλα η άνεση παίζει σημαντικό κομμάτι στις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας. Στο California 1400, οι Ιταλοί σχεδιαστές δεν άφησαν με παράπονο τον συνεπιβάτη που απολαμβάνει το ίδιο, υψηλό επίπεδο άνεσης με τον οδηγό. Έχει προβλεφτεί γι’ αυτόν ένα μεγάλο τμήμα της σέλας, σε λίγο μεγαλύτερο ύψος από αυτό του οδηγού, αλλά αρκετά χαμηλά ώστε να μην είναι εκτεθειμένος στον αέρα. Γύρω από τη σέλα, το κυκλικό χρωμιωμένο κάγκελο που τη οριοθετεί, παίζει ταυτόχρονα και το ρόλο της χειρολαβής. Τα πόδια του συνεπιβάτη δεν είναι τόσο απλωμένα όσο του οδηγού δημιουργώντας μια πιο όρθια θέση. Εν κατακλείδι, η άνεση του συνεπιβάτη είναι τέτοια που πολλές φορές ξεπερνά αυτή μίας σύγχρονης μοτοσυκλέτας on/off!
Κατά την οδήγηση, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, παρ’ όλο τις σφιχτές αναρτήσεις και τον άξονα, τα κτυπήματα των τροχών στις διάφορες ανωμαλίες του δρόμου με ένα μαγικό τρόπο δεν φτάνουν ποτέ στον συνεπιβάτη και τη μέση του. Στο ταξίδι τώρα σε ταχύτητες cruising οι κραδασμοί είναι ανύπαρκτοι ενώ και η προστασία από τον αέρα είναι ιδανική χάρη στο μεγάλο παρμπρίζ. Μοναδική ίσως γκρίνια είναι το ανέβασμα και το κατέβασμα στη σέλα, καθώς οι βαλίτσες δεν βοηθούν, κάτι όμως που συμβαίνει με όλες τις μοτοσυκλέτες που διαθέτουν τέτοιους αποθηκευτικούς χώρους.

Ready to cruise

Διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά μίας Moto Guzzi και κυρίως, μίας California, η τελευταία έκδοση στα 1400 κυβικά έρχεται να δώσει ένα σημαντικό εκπρόσωπο στην κατηγορία των cruisers. Σύγχρονη αισθητική, τελευταίας λέξης ηλεκτρονικά βοηθήματα, άριστη συμπεριφορά για τον όγκο, και συνδυασμός δύο σχολών: Τις ραφιναρισμένης ιταλικής, και της πιο άγριας αμερικάνικης. Το California 1400 καταφέρνει να εντυπωσιάζει, όποια σχολή και αν θέλεις να ακολουθήσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής Moto Guzzi
Μοντέλο California 1400 Custom
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 17.770
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 90° V-Twin SOHC, 4 χρονος, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο
Σύστημα ψύξης ελαιο-αερόψυκτο
Κυβισμός 1380 cc
Διάμετρος x Διαδρομή 104 x 81,2 mm
Σχέση συμπίεσης 10,5 : 1
Μέγιστη ισχύς 71 kW (96 CV) a 6500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 120 Nm (12,3 kgm) 2750 σ.α.λ.
Τροφοδοσία / Ανάφλεξη Magneti Marelli με 2 μπουζί στον κύλινδρο. Τρείς χάρτες ανάφλεξης.
Εκκίνηση Μίζα
Καταλύτης / Εξάτμιση Με τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα και αισθητήρα οξυγόνου (λ)
Εκπομπές καυσαερίων Euro 3
Μετάδοση
Κιβώτιο 6 ταχύτητες
Σχέσεις κιβωτίου 1^ 17/38 = 1 : 2,235
2^ 20/34 = 1 : 1,700
3^ 23/31 = 1 : 1,348
4^ 26/29 = 1 : 1,115
5^ 31/30 = 1 : 0,968
6^ 30/24 = 1 : 0,8
Πρωτεύουσα μετάδοση μηχανική με γρανάζια: 1 : 1.346 (26/35)
Τελική σχέση μετάδοσης με άξονα: 1 : 3.6 (10/36)
Τύπος συμπλέκτη Υδραυλικά ελεγχόμενος ξηρός μονόδισκος
Εξοπλισμός
Πλαίσιο Σωληνωτό διπλής δοκού από υψηλής αντοχής χάλυβα με ελαστοκινηματικές βάσεις κινητήρα για μείωση των κραδασμών
Μεταξόνιο 1685mm   
Ίχνος 155 mm
Γωνία κάστερ 32°
Ανάρτηση εμπρός Tηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι Ø 46
Διαδρομή εμπρός τροχού 120 mm
Ανάρτηση πίσω Αιωρούμενος βραχίονας ελαφρού κράματος με 2 αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και ρυθμιζόμενη επαναφορά.
Διαδρομή πίσω τροχού 110 mm
Φρένο εμπρός Δύο πλευστοί δίσκοι από ανοξείδωτο ατσάλι, Ø 320 mm, με ακτινικές δαγκάνες 4 αντικρυστών εμβόλων. ABS της CONTINENTAL
Φρένο πίσω Δίσκος από ανοξείδωτο ατσάλι, Ø 282 mm, πλευστή δαγκάνα 2 παράλληλων εμβόλων. ABS της CONTINENTAL
Τροχοί Κράματος αλουμινίου
Τροχός εμπρός 3,50” x 18”
Τροχός πίσω 6,00” x 16”
Ελαστικό εμπρός 130/70 R 18”
Ελαστικό πίσω 200/60 R 16” 
Διαστάσεις
Μήκος 2445 mm  
Πλάτος   940 mm 
Ύψος 1180 mm 
Ύψος σέλας 740 mm (δυνατότητα για 720 mm) 
Ελάχιστο ύψος από το έδαφος 165 mm
Βάρος σε κατάσταση λειτουργίας 318 Kg
Βάρος κενό 300 Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 20,5 lt
Από τα οποία ρεζέρβα 5 lt

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 11:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Moto Guzzi California 1400 2013 Test - Moto Guzzi V7 II Special 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon