.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 10:21

Test - Moto Guzzi V7 II Special 2015

Παντοτινή αγάπη



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκαν: Ηλίας Τσανικλίδης, Μηνάς Κιτσιλής

Αυτή την ανεξήγητη σύνδεση των late '60s με την σύγχρονη εποχή, προσπαθεί να επιλύσει η Moto Guzzi με το V7 II στην έκδοση Special και το καταφέρνει, βάζοντας στο ρυθμό του, τους γρήγορους, τους αργούς, τους ρομαντικούς αλλά και τους κλασικούς αναβάτες!

Διαδικασία απόκτησης


Συνήθως το παθαίνεις μετά. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα, μετά από αρκετή συμβίωση, μετά από ώρες πάνω στην σέλα. Με το Special, το παθαίνεις αμέσως: Το θέλεις. Από τα πρώτα μέτρα που κυλάει τους 18 και 17 ιντσών τροχούς του, από την πρώτη στιγμή που βολεύεσαι στην άνετη μακριά σέλα, από τον τρόπο με τον οποίο ο V2 εγκάρσια τοποθετημένος 7,5άρης κινητήρας, σε οδηγεί. Από τον τρόπο που σε οδηγεί. Πάμε άλλη μία: Από τον τρόπο με τον οποίο σε πάει βόλτα, σε αφήνει να απολαύσεις την διαδρομή, να βάλεις το βλέμμα σου σε κάθε εκατοστό της διαδρομής, να φορέσεις τα ακουστικά σου και να ταξιδέψεις στο ρυθμό που επιβάλλει η μουσική τους, και αυτή του V2.

Στο Mandello Del Lario το ήξεραν αυτό, αλλά έπρεπε να προβλέψουν ώστε τα ακουστικά, το ανοιχτό κράνος, το φουλάρι και το δερμάτινο jacket, να δίνονται στον βασικό εξοπλισμό. Αλλά δεν το έκαναν, γιατί όποιος και να οδηγήσει την μοτοσυκλέτα, θα ντυθεί με το ίδιο στυλ, θα οδηγήσει με το ίδιο στυλ, θα χαλαρώσει με το ίδιο στυλ. Τι κι αν βρίσκεσαι σε ευθεία, τι κι αν βρίσκεσαι στην αγαπημένη σου στριφτερή διαδρομή, το στυλάκι, στυλάκι, με χαλαρούς ρυθμούς οδήγησης που σου επιβάλλει το V7 II Special. Οι Guzzisti ξέρουν σίγουρα. Όσοι ''άλλοι'' αναβάτες πέρασαν όμως από την σέλα του συγκεκριμένου V7, έμαθαν αμέσως, και μπήκαν στην διαδικασία της απόκτησης!

Ηλεκτρονική διεύρυνση


Η κατηγορία των custom μοτοσυκλετών, διευρύνεται, προσφέροντας ολοένα και περισσότερες προτάσεις. Έχοντας μία μοτοσυκλέτα με ιστορία στην γκάμα της, η Moto Guzzi προχώρησε το 2012 στην ανανέωση του V7, με τρεις εκδόσεις, Racer, Stone, Classic, οι οποίες μοιράζονταν τα ίδια βασικά στοιχεία, με διαφοροποιήσεις στο στυλ.

Αγωνιστικό η Racer, λιτό η Stone, ποιοτικό η Classic. Την ποιότητα αυτή, την βλέπεις αρχικά από τον αετό που κοσμεί το δίχρωμο ρεζερβουάρ, από τα μέταλλα του κινητήρα, από τις εξατμίσεις - που συνεχίζουν να παίρνουν τα χρώματα της ίριδας από την λειτουργία, από το εξαιρετικό κάλυμμα σέλας, μέχρι και από τα πλαστικά φτερά, που δένουν άριστα με το ''παλιακό'' στυλ. Ναι, ο συνδυασμός των εποχών, πέτυχε. Για παράδειγμα, ο κινητήρας Carcano του 1967 που σχεδιάστηκε εκ νέου το 1971 από τον Lino Tonti για το V7 Sport, αποτελεί μέχρι σήμερα την βάση για τους κινητήρες 750, 1100 και 1200 κυβικών εκατοστών της Moto Guzzi.

Στην σύγχρονη εποχή; Από τα 700 στα 750 κυβικά εκατοστά, απέκτησε 5 περισσότερους ίππους, νέο επιλογέα σχέσεων κιβωτίου, αλλά και εισαγωγή Y με μονό σώμα ψεκασμού, και για τους δύο κυλίνδρους - αυτοκινητάδικου τύπου.
Η V7II Classic καταφέρνει να ξεχωρίσει από την κατηγορία, συνδέοντας τεχνολογίες, φέρνοντας πλέον στο στυλ της και το σύστημα αποφυγής μπλοκαρίσματος των τροχών, ABS, αλλά και το Traction Control για έλεγχο του σπιναρίσματος, στο άνοιγμα του γκαζιού!
Ηλεκτρονικά που πλέον μπορούν να θεωρούνται δεδομένα στις μοτοσυκλέτες άνω των 500 κυβικών εκατοστών, αλλά οι custom, τα δέχονται αραιά. Ειδικά στο θέμα του ABS, μόνο οι κανονισμοί που το επιβάλλουν από το 2016, είναι ικανοί να αλλάξουν την νοοτροπία κάποιων εταιριών.

Εύρεση χρήσης


Όταν εκεί στο Mandello Del Lario έκλειναν τα μισά φώτα της πόλης, για να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρισμό η αεροσύραγγα της Moto Guzzi - η πρώτη στον κόσμο από το 1950!, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα αρκούσε μία μικρή μπαταρία, για να προσθέσει πόντους στην ασφάλεια ενός V7. Μπορεί να ακούγεται αστείο το ότι ένας κινητήρας με ήπια χαρακτηριστικά απόδοσης και 50 ίππους, διαθέτει Traction Control για έλεγχο της ολίσθησης του πίσω τροχού, αλλά εφόσον το σύστημα υπάρχει, μόνο θετικό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε.

Άλλωστε, το μόνο που πρέπει να ελέγξει σε γλιστερές συνθήκες είναι την απότομη μετάβαση του κινητήρα στο άνοιγμα του γκαζιού στις πολύ χαμηλές στροφές, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γλίστρημα του τροχού. Καμία άλλη χρήση δεν έχει το Traction, αφού όσο και να ανοίξεις το γκάζι, η δύναμη του V2, δεν θα βάλει φωτιά στην άσφαλτο. Το "βήξιμο" όμως θα σε ενοχλήσει αρκετά μέσα στην πόλη και είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθείς και θα ψάξεις να ρυθμίσεις σωστά τον ψεκασμό. Είναι και το τελευταίο όμως, μιας και όλα τα υπόλοιπα, ταιριάζουν πάνω στο V7 άριστα.

Ο κινητήρας του είναι ροπάτος και ελαστικός, το κιβώτιο μαλακό και με σωστές διαδρομές, και οι σχέσεις σωστά κλιμακωμένες για να εκμεταλλεύονται την ροπή. Ροπή που θα σε βοηθήσει σε κάθε διαδρομή, να κινηθείς ομαλά, ξεκούραστα, απολαυστικά - δείχνοντας σαφή προτίμηση σε μέρη όπου δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείς την κατώτατη κλίμακα των στροφών, ελέω ''βηξίματος''.

Εύρεση χρήσης


Οι μικρές διαστάσεις του V7 σε κάνουν να νιώθεις άνετα αμέσως μαζί του. Το ζύγισμα του, να το κουμαντάρεις με λίγη δύναμη. Η βολική θέση οδήγησης, να το οδηγάς απροβλημάτιστα, ειδικά αν είσαι έως 1,80 ύψος. Από κει και πάνω, θα πρέπει να διπλώσεις τα πόδια σου για να χωρέσεις, μιας και, τόσο η απόσταση σέλας - τιμονιού είναι μικρή, όσο και τα μαρσπιέ, ψηλά τοποθετημένα. Όμως όλα πάνω του γίνονται με ευκολία. Οι 50 ίπποι δείχνουν υπεραρκετοί για την σβέλτη βόλτα σου, δείχνουν μάλιστα ως περισσότεροι στο άνοιγμα του δεξιού γκριπ. Την αίσθηση ''στριψίματος'' του άξονα μετάδοσης, δεν την νιώθεις καθόλου, αφού το σύνολο, πλαίσιο, αναρτήσεις, είναι σφικτό. Έτοιμο για γρήγορη αλλαγή ''γραμμής'', για sport οδήγηση. Αλλά δεν είναι αυτό που θα σε κερδίσει.

Είναι η άνεση με την οποία το σύνολο τοποθετείται στις στροφές, στρίβει προσφέροντας εμπιστοσύνη, χαράσσει την γραμμή που έχεις επιλέξει, τοποθετώντας τους τροχούς πάντα εκεί που θες. Φτάνοντας στην τελική ταχύτητα, κοντά στα 180 χ.α.ω. σε ανοιχτό δρόμο, μπορείς να νιώσεις την ελαστικότητα του πλαισίου να σου αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός με την απόδοση των 50 ίππων δεν έγινε τυχαία, και κάπου εκεί, φτάνει στα όρια του. Βολτάροντας, οδηγόντας, απολαμβάνοντας όμως μία διαδρομή με 80 έως 120χ.α.ω. στο κοντέρ, με τις στροφές να εναλλάσσονται συνεχώς, με το τοπίο να ξεδιπλώνεται, θα την απολαύσεις περισσότερο. Ο πιο φυσικός τρόπος μετακίνησης για το Moto Guzzi V7 II Classic, είναι αυτός. Χαλαρά. Αν μπροστά σου βυθίζεται και ο ήλιος σε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, θα έχεις τον ιδανικό συνδυασμό.

Love in first sign


Κλασική όπως το όνομα της, διαχρονική όπως η ιστορία του εργοστασίου της, που με την βοήθεια της Piaggio, μπήκε σε νέα τροχιά ανόδου. Η έκδοση Classic της V7 ΙΙ έχει περισσότερα κοινά με την V7 Sport του 1971, παρά με την Classic του 1967, χωρίς να τιμά τις ομοιότητες στην οδήγηση, στην αίσθηση και στην συμπεριφορά. Παραμένει μία κλασική μοτοσυκλέτα με sport διάθεση σε μικρό ποσοστό, και σκοπεύει να σε κερδίσει από τα πρώτα μέτρα που θα βρεθείς επάνω της, με την χαλαρότητα που σου βγάζει. Και αν βρεθείς στην σέλα της, θα έχεις πολλούς λόγους για να παραμείνεις εκεί, μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς να ψάχνεις να την αντικαταστήσεις με κάποιο πιο classic, πιο γρήγορο ή ακόμη και με ένα πιο ρομαντικό μοντέλο.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 11:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Moto Guzzi California 1400 Test - Moto Guzzi V9 Bobber »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon