.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 19:52

Harley-Davidson Softail 2018 - Τεχνική ανάλυση

 

Νοσταλγικές εικόνες, σύγχρονη σχεδίαση

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Πλήθος αλλαγών, με νέα πλαίσια, νέους κινητήρες και περιφερειακά, χαρακτηρίζουν την νέα γενιά Softail της Harley-Davidson. Τα FatBob, Street Bob, Breakout και Heritage Classic, μας παρουσιάζονται στην τεχνική ανάλυση που ακολουθεί.

Η Harley-Davidson προχώρησε στην μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει ποτέ στην υπερεκατονταετή ιστορία της (από το 1903), προσφέροντας στην σειρά Softail, ότι πιο σύγχρονο είχε να επιδείξει το τμήμα έρευνας και εξέλιξης.
Εξαιρουμένου του Street Bob που χρησιμοποιεί μόνο τον νέο κινητήρα χωρητικότητας 107 κυβικών ιντσών (1753.42cc), τα υπόλοιπα τρία μοντέλα της σειράς Softail, FatBob, Heritage Classic και Breakout, παράγονται και με τον νέο κινητήρα χωρητικότητας 114 κυβικών ιντσών (1868.13cc)Ας δούμε όμως τα μοντέλα αναλυτικά:

Street Bob - Ελαφρύτερο, πιο γρήγορο


Το νέο StreetBob κατεβάζει τον πήχη στο βάρος αφού άφησε πίσω του 7.7kg και όντας ελαφρύτερο, είναι και πιο γρήγορο, αλλά και πιο επιθετικό. Είναι όλο ματ με μαύρες επιφάνεις και ακτινωτούς τροχούς και διαθέτει μεταλλικά φτερά, ψηφιακό πολυόργανο που είναι καλά κρυμμένο, τιμόνι mini-ape αλλά και όργανα στο ρεζερβουάρ.

Χαρακτηρίζεται από τον νέο κινητήρα Milwaukee-Eight® χωρητικότητας 107 κυβικών ιντσών με ροπή που φτάνει στα 14,5χιλιόγραμμα στις 3.000σ.α.λ., από τις νέες αναρτήσεις μπροστά και πίσω, το νέο πλαίσιο στο μέγεθος των Dyna, το φανάρι LED μπροστά, το νέο τιμόνι, τους γυαλισμένους τροχούς, τα τελειώματα σε μαύρο ματ, και το σύστημα Keyless για οδήγηση χωρίς το κλειδί. Η Harley-Davidson αναφέρει επίσης πως έχει μεγαλύτερα περιθώρια για πλάγιασμα, αφού τα μαρσπιέ έχουν ανέβει ψηλότερα. Το βάρος του βρίσκεται στα 297 κιλά πλήρες υγρών, και το ρεζερβουάρ χωράει 13,2 λίτρα καυσίμου.

Φωτογραφίες StreetBob

 

Fat Bob - Έτοιμο για στρίψιμο

Το νέο Fat Bob® ζυγίζει 9.97kg λιγότερο από τον προκάτοχο και μπορεί να διατεθεί με τον νέο κινητήρα Milwaukee-Eight® 107 ιντσών ή με αυτόν 114 ιντσών. Η ροπή στους δύο κινητήρες φτάνει στα 14,5kgm και στα 15,5kgm.

Οι αναρτήσεις του είναι νέες με το αμορτισέρ να διαθέτει και εξωτερική προφόρτιση ελατηρίου, και συνδυάζονται με το επίσης νέο σε σχεδίαση και χαρακτηριστικά πλαίσιο, προορισμένο για ευκολία στην οδήγηση και στιβαρότητα στο στρίψιμο.
Νέα επίσης είναι η εξάτμιση 2 σε 1 σε 2, που καταλήγει δεξιά, αλλά και τα ασύμμετρα γραφικά στο ρεζερβουάρ. Ένα μοναδικό σε σχεδίαση LED φανάρι κοσμεί το μπροστινό τμήμα, νέα είναι η σέλα αναβάτη και συνεπιβάτη, ενώ τα μαρσπιέ αφήνουν περισσότερο περιθώριο για πλάγιασμα στις στροφές. Ματ μαύρα τελειώματα στα περιφερειακά, δύο δίσκοι στο μπροστινό φρένο, χυτοί αλουμινένοι τροχοί και σύστημα οδήγησης χωρίς κλειδί (Keyless), συνθέτουν μία πραγματικά νέα μοτοσυκλέτα.
To FatBob ζυγίζει 306 κιλά πλήρες υγρών, και διαθέτει ρεζερβουάρ 13,6 λίτρων, με την κατανάλωση να κυμαίνεται στα 5,6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Harley-Davidson.

Φωτογραφίες FatBob

 

Breakout - Muscle bike

Το ανανεωμένο Breakout® φέρνει την ιδέα της μακριάς δυναμικής μοτοσυκλέτας δρόμου σε μία μοντέρνα εκδοχή. Το νέο μικρότερο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 13,2 λίτρων αφήνει σε κοινή θέα τον νέο κινητήρα Milwaukee-Eight®. Είτε πρόκειται για την χωρητικότητα των 107 ιντσών με 14,5 χιλιόγραμμα ροπής, είτε για τις 114 ίντσες με 15,5 κιλά ροπής, πάντα στις 3.000σ.α.λ., οπτικά η μοτοσυκλέτα είναι ίδια. Το βλέμμα μαγνητίζει οπωσδήποτε το φαρδύ πίσω ελαστικό με πλάτος στα 240mm που δείχνει ικανό να αφήσει το αποτύπωμα του στον δρόμο. Νέα είναι και η ανάρτηση μπροστά και πίσω, φτιαγμένη ώστε να φροντίζει για την μέγιστη απόλαυση κατά την οδήγηση, και την δυνατότερη πρόσφυση και άνεση. Η διαφορά των λιγότερων 15,87 κιλών σε σχέση με τον προκάτοχο είναι αναμφίβολα ένα νούμερο που θα καταλάβει ο αναβάτης κατά την οδήγηση. Βελτιωμένη είναι επίσης και η γωνία πλαγιάσματος της μοτοσυκλέτας που για την κατηγορία που ανήκει, σίγουρα εντυπωσιάζει. Διαθέτει επίσης νέο ψηφιακό πολυόργανο τοποθετημένο στα καβαλέτα του τιμονιού, σύστημα οδήγησης χωρίς κλειδί (Keyless), LED φανάρι με φως ημέρας, και το βάρος του φτάνει στα 305 κιλά. Η απόσταση από το έδαφος στα 115 χιλιοστά είναι μικρή, αλλά η κατανάλωση στα 5,5 λίτρα / 100χλμ είναι αυτή που θα αυξήσει σημαντικά την βόλτα.

Φωτογραφίες Breakout

 

Heritage Classic - Ένας γνωστός απ' τα παλιά

Νοσταλγικές εικόνες από την δεκαετία του '50, ιστορία και κλασική εμφάνιση, σε μία σύγχρονη μοτοσυκλέτα με αρκετές δυνατότητες. Η νέα Heritage Classic έχει το δικό της στυλ, με νέο πλαίσιο, πολλά νίκελ, νέες εξατμίσεις, νέο κινητήρα Milwaukee-Eight® σε εκδόσεις 107 ή 114 κυβικών ιντσών, με 14,5 ή 15,5 χιλιόγραμμα ροπής, στις 3.000σ.α.λ. Η νέα Heritage Classic διαθέτει ανεμοθώρακα και σκληρές βαλίτσες για ελαφρύ τουρισμό  και σύστημα οδήγησης χωρίς κλειδί (Keyless).
Διαθέτει επίσης νέο LED φανάρι μαζί με αντίστοιχα προβολάκια ημέρας εκατέρωθεν, νέα ανάρτηση πίσω με υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου, Cruise Control, αλλά και μαύρα στεφάνια ακτινωτών τροχών.

Φωτογραφίες Heritage Classic

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 20:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon