.
Κατηγορία Harley - Davidson
Πέμπτη, 31 Μαϊος 2012 14:22

Test – Harley-Davidson Sporster XR 1200X

Σύγχρονη ιστορία

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Η μοτοσυκλέτα που κουβαλάει την αγωνιστική ιστορία της Harley Davidson, βγαλμένη μέσα από πίστες Flat Track, ξεκίνησε να παράγεται το 2007 και να πωλείται μόνο στις ευρωπαϊκές αγορές. Κι όμως, δύο χρόνια μετά ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του και στην Αμερική σε 750 μονάδες μόνο. Η τελευταία έκδοση, XR1200X, περιλαμβάνει πολλές αναβαθμίσεις και μέσα σε αυτές, μαύρο κινητήρα και εξατμίσεις αλλά και νέες αναρτήσεις και φρένα.

Αγωνιστική ιστορία


Με την Buell να έχει αποχωρήσει από την “ομάδα” της αμερικάνικης εταιρίας, η Harley έφτιαξε την δική της sport μοτοσυκλέτα- άλλωστε έχει ιστορία σχεδόν εκατό ετών σε αυτό το είδος μοτοσυκλετών. Από το 1914 η Harley είχε εργοστασιακές αγωνιστικές ομάδες και συνεχίζει ακόμη και σήμερα την παρουσία της, σε ειδικές διοργανώσεις. Η Buell ανέλαβε τα τελευταία χρόνια να αποτελέσει την sport πρόταση της εταιρίας, αλλά το όνομα της δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο, όσο αυτό της Harley. Το XR 1200 εμφανίστηκε το 2007 όντας μία αγωνιστική έκδοση για καθημερινή χρήση, που αποτύπωνε πάνω στο μικρό ρεζερβουάρ τον τρόπο με τον οποίο το αγωνιστικό XR 750 της δεκαετίας του ’70, έστριβε πλαγιολισθαίνοντας σε αγώνες dirt track.

Και λίγα χρόνια μετά, το νέο XR 1200X ήρθε βαμμένο σε “Hot Denim White” με πορτοκαλί ρίγες στο ρεζερβουάρ και στους τροχούς, ενώ το μαύρο χρώμα κυριάρχησε στον κινητήρα, στις διπλές εξατμίσεις αλλά και στους χυτούς τροχούς. Η Harley με το XR1200X έκλεισε αυτό το κενό που δημιούργησε η απουσία της Buell και μάλιστα, σπονσόναρε και το αντίστοιχο πρωτάθλημα AMA Pro Racing Vance & Hines XR1200 Series με έπαθλο 45.000 δολαρίων. Και στην γειτονική Ιταλία άλλωστε, διοργανώνονται αντίστοιχα κύπελλα με ενιαία σκέλη μοτοσυκλετών Harley XR 1200. Κάτι ξέρουν και οι φίλοι μας οι Ιταλοί και απολαμβάνουν μία διαφορετική αγωνιστική εμπειρία πάνω σε μία Harley.

Σύγχρονη και ρομαντική

Το Sportster XR1200X είναι μία μοντέρνα μοτοσυκλέτα sport. Για την ακρίβεια, συνδυάζει το παλιό παραδοσιακό στυλ με νέα τεχνολογία, σε ένα μοναδικά όμορφο πακέτο. Η Harley τοποθέτησε στο νέο XR1200X σύγχρονες αναρτήσεις της Showa που αφορούν ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm, από την σειρά Big Piston. Αυτό είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και διορθώνει τα προβλήματα σεταρίσματος που χρειαζόταν το παλαιότερο μοντέλο, αυτό χωρίς το αρτικόλεξο X στο τέλος. Νέα είναι και τα αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας που είναι και αυτά πλήρως ρυθμιζόμενα με διάμετρο ελατηρίων στα 36mm και πορτοκαλί χρώμα. Το νέο μοντέλο είναι λίγο ακριβότερο από το προηγούμενο, οι αναρτήσεις που ήθελαν ένα σεβαστό ποσό για να στηθούν σωστά, διαμόρφωναν τελικά πολύ πιο ακριβή τελική τιμή.

Το νέο XR1200X τροφοδοτείται από ηλεκτρονικό ψεκασμό, όπως το παλιό άλλωστε, ενώ διαθέτει τον αερόψυκτο κινητήρα pushrod Evolution. Ο συνδυασμός της παλιάς σχολής με την σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που φέρνει στο μυαλό παλιές δόξες και αναβιώνει θρύλους στην προσωπική σου καθημερινότητα.
Σύγχρονη πινελιά και στα φρένα, τα οποία αποτελούνται από δύο δίσκους διαμέτρου 292mm, με μεγάλες τετραπίστονες δαγκάνες, ενώ πίσω, ένας δίσκος 260mm θα σε αναγκάσει να καρφώσεις άφοβα το πόδι σου στο πεντάλ. Τα 250 κιλά που ζυγίζει και το χαμηλό κέντρο βάρους, θα βοηθήσουν στην επαφή των ελαστικών με την άσφαλτο, και το XR1200X θα σταματήσει άνετα. Τα Dunlop D209 Qualifiers έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτή τη μοτοσυκλέτα, φέρουν άλλωστε και το λογότυπο της Harley. Διαθέτουν μαλακή γόμα για να ζεσταίνονται γρήγορα και είναι αλήθεια ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Sport και Harley

Το τιμόνι της είναι φαρδύ, μεγάλο, σαν αποκομένο από την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, και σε βάζει σε όρθια θέση οδήγησης. Η διπλή σέλα δημιουργεί σκαλοπάτι που σε συγκρατεί εκεί, και στις επιταχύνσεις βρίσκεις εύκολα την θέση σου πάνω στο XR1200X. Τα μαρσπιέ βρίσκονται πιο πίσω απ’ ότι θα περίμενες, και ψηλά, έτσι ώστε να μπορείς να στρίψεις άνετα αν θες – θα ταίριαζαν πιο άνετα με χαμηλότερα τοποθετημένο τιμόνι.
Παρά το ότι ο μπροστινός τροχός έχει διάμετρο 18 ιντσών, η αίσθηση στο στρίψιμο είναι καλή. Κάποιες φορές βέβαια δεν μπορείς να νιώσεις εμπιστοσύνη αλλά σε αυτό την ευθύνη έχει η εργονομία της μοτοσυκλέτας, που δεν αφήνει το σώμα να τοποθετηθεί όπως θα άρμοζε σε μία sport μοτοσυκλέτα. Είναι όμως άνετο, έχει βαριά αίσθηση, είναι μακρύ, και συμπεραίνεις γρήγορα πως τα νούμερα στην γεωμετρία του αλλά και στα κιλά, δεν ταιριάζουν σε sport κατασκευή. Αν το συγκρίνεις με sport naked μοτοσυκλέτες, σίγουρα δεν είναι ανταγωνιστής τους. Αν το συγκρίνεις με Harley, είναι μία πολύ sport εκδοχή και είναι ξεκάθαρος ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας.

Για να το απολαύσεις, πρέπει να δουλέψεις κι εσύ μαζί του, να το οδηγήσεις, να το κουμαντάρεις, μην περιμένεις να τα κάνει όλα μόνο του, όπως κάποιες sport μοτοσυκλέτες. Καταφέρνει με εκπληκτικό τρόπο να μεταφέρει αυτούσια την αίσθηση μίας Harley, στο πιο sport mood που θα μπορούσες να βρεις. Οι αργές αντιδράσεις, η ροπή του δικύλινδρου, ο ήχος, η αίσθηση που αποκομίζεις οδηγώντας την, είναι γνήσια Harley και sport με τέτοιο τρόπο που καμία άλλη δεν μπορεί να σου μεταδώσει.

Απολαυστική ροπή

Πραγματικά δεν νιώθεις την ανάγκη να πιέσεις πολύ τον δικύλινδρο κινητήρα των 1200 κυβικών. Η ροπή του επιταχύνει την μοτοσυκλέτα τόσο απολαυστικά που θα νιώσεις άσχημα αν ανεβάσεις ψηλά τις στροφές. Αλλάζεις ταχύτητες στο μαλακό κιβώτιο και αφήνεις τον έλεγχο στο δεξί γκριπ, και απολαμβάνεις έτσι μία γρήγορη βόλτα. Η μέγιστη ροπή του παρουσιάζεται στις 4.000 σ.α.λ. κι έτσι άνετα μπορείς να κυκλοφορείς σε καθημερινές συνθήκες, ανεβάζοντας σχέσεις στο πεντάρι κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτή η λειτουργία αναδεικνύει το XR1200X σε μία ιδανική μοτοσυκλέτα για σβέλτη μετακίνηση με στυλ, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις.

Ξεκαθαρίζεις τι θέλεις, ντύνεσαι κατάλληλα και μπορείς να επιλέξεις με ποιους είσαι: Με αυτούς που θα την χρησιμοποιήσουν απλά για μούρη στην καφετέρια, ή αυτούς που θα την οδηγήσουν και θα φτάσουν τα μαρσπιέ να ακουμπήσουν στην άσφαλτο – λίγο πριν βρουν οι πανέμορφες εξατμίσεις. Το XR1200X είναι στην διάθεση της… διάθεσης κάθε αναβάτη, ανάλογα με την καθημερινή του όρεξη. Είναι στυλάτο, σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή και προσφέρει οδηγική απόλαυση με τον δικό του τρόπο. Πλαγιάζει με στυλ, παραμένει σταθερό άνετα και εκπλήσσει που το κάνει με τόση άνεση ενώ είναι μία Harley, επιταχύνει γραμμικά με τον δικύλινδρο να σε ωθεί μπροστά με δύναμη. Αν μάλιστα ξεχαστείς και δεν κρατηθείς καλά, μπορεί το φαρδύ τιμόνι να σου γλιστρήσει από τα χέρια. Φρενάρει επίσης καλά, πολύ δυνατά, μιας και οι Nissin δίνουν αρκετό δάγκωμα στους μεγάλους δίσκους, ενώ τιθασεύουν τα κιλά της μοτοσυκλέτας, ακόμη και στους δικούς μας, μέτριους δρόμους.

Σύγχρονη με ιστορία

Στο άκουσμα του ονόματος Harley Davidson πολλοί είναι αυτοί που φέρνουν στο μυαλό τους κυριλέ δεξιώσεις ή παρέες άνετων οικονομικά αναβατών. Ξεχνούν όμως την αγωνιστική ιστορία της εταιρίας, τα εκατό και παραπάνω χρόνια του εργοστασίου, τους αγώνες flat track και την πηγή των αρτικόλεξων XR.

Το XR1200X μεταφέρει αυτούσια την ιστορία του εργοστασίου σε μία σύγχρονη εποχή, και την διανθίζει με ψεκασμό, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, αλλά και μοναδικό στυλ. Στρίβοντας σε ορεινούς όγκους, επιταχύνοντας στα φανάρια, απολαμβάνοντας κάθε πιστονιά του V2, θα φτάσεις στον προορισμό σου και θα αφήσεις το μάτι σου να πλανηθεί πάνω στο μοναδικής σχεδίασης αλουμινένιο ψαλίδι, στα μαύρα μεταλλικά μέρη, στις διπλές εξατμίσεις, στο συνδυασμό λευκού και πορτοκαλί. Και τότε θα είσαι σίγουρος ότι αυτή η XR 1200X είναι μία καθαρόαιμη sport μοτοσυκλέτα από το παρελθόν που εκφράζει την σύγχρονη νοοτροπία της Harley Davidson στο 100%.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson
Μοντέλο XR1200X
Αντιπρόσωπος Folli Follie Group
Τιμή βασικής έκδοσης 14.950euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, Αερόψυκτος, V45 , Evolution, δικύλινδρος, 4 βαλβίδες / κύλινδρο
Κυβισμός (κ.εκ.) 1202
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 88.9 x 96,8
Συμπίεση (:1)  10
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός (EFI)
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 5 σχέσεων με ιμάντα
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό 2 δοκών
Κάστερ (°)  30
Ίχνος (χιλ)  132
Μεταξόνιο (χιλ)  1515
Ύψος σέλας (χιλ)  795
Μήκος (χιλ) 2225
Πλάτος Δ.Α.
Βάρος (kg)   250
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα  13,3(lt) 
Αναρτήσεις
Μπροστά - Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Τηλεσκοπικό πιρούνι Showa 41mm /  διαδρομή  150mm 
Πίσω - Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ Showa με μοχλισμό/ προφόρτηση ελατηρίου
Ελαστικά 
Μπροστά Dunlop 120/70ZR18 59W
Πίσω  Dunlop 180/55ZR17 73W
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 296mm με δαγκάνες 4 εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα 2 εμβόλων της Nissin
Εξοπλισμός
Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο, ολικός χιλιομετρητής
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm)  Δ.Α.


Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 14:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πρώτο test - Harley Davidson Blackline 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon