.
Κατηγορία Enfield
Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 12:21

Test - Royal Enfield Super Meteor 650 (2023)

Η τρίτη μοτοσυκλέτα της Royal Enfield που φορά τον δικύλινδρο 650 cc μετά τις Interceptor και Continental GT συνδυάζει τη μεταξένια απόδοση με τη χαλαρότητα μιας πολύ καλοφτιαγμένης cruiser.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η Royal Enfield είναι μια ινδική εταιρία που πριν από αρκετές δεκαετίες αγόρασε μαζί με την ονομασία και τον εξοπλισμό του χρεοκοπημένου βρετανικού εργοστασίου και κατασκεύαζε φθηνές και λιτές μοτοσυκλέτες.Ο μονοκύλινδρος αερόψυκτος κινητήρας με τον λεβιέ ταχυτήτων στα δεξιά αποτέλεσε τη βάση για πολλές εκδόσεις αλλά δε μπορούσε να έχει τη λειτουργία και απόδοση των σύγχρονων μοτοσυκλετών. Το 2019 λοιπόν παρουσιάστηκε ο πρώτος ινδικός κινητήρας, με γεύση από Αγγλία καθώς ο σχεδιασμός του έγινε στην Γηραιά Αλβιώνα. Το πρώτο μοντέλο που είχε αυτόν τον κινητήρα ήταν το κλασικό Interceptor 650, που ακολούθησε τις σχεδιαστικές παλαιότερων εγγλέζικων μοτοσυκλετών, και το café-racer Continental GT.

DSC 7519

Έχοντας οδηγήσει εκείνη την εποχή το Interceptor είχα αγαπήσει εκείνον τον δικύλινδρο που ήταν ένα από τα μεγάλα αυτού της μοτοσυκλέτας, καθώς η χαλαρή απόδοση του πρωταγωνιστούσε σε μια άριστη μοτοσυκλέτα. Κάτι που ισχύει και για το νεότερο μέλος της οικογένειας, το Super Meteor, που παρουσιάστηκε μόλις το ’23. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

H ονομασία «Super Meteor» δεν είναι και καινούργια για μοτοσυκλέτα της Royal Enfield καθώς το 1952 είχε στην γκάμα της ένα τέτοιο μοντέλο- και μάλιστα δικύλινδρο- που κατασκεύαζε μέχρι το 1962 για την αμερικάνικη αγορά. Το 2020 παρουσιάστηκε το απλό Meteor, με μονοκύλινδρο κινητήρα και 350 κυβικά, για να μπουν τα πράγματα στις θέση τους τρία χρόνια μετά με το Super Meteor, μια μοτοσυκλέτα σαφώς λιγότερο custom και περισσότερο cruiser.

DSC 7511

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η καρδιά του νέου μοντέλου είναι ο δικύλινδρος σε σειρά αερόψυκτος κινητήρας των 648 κυβικών, που αποδίδει 47 ίππους και 5.3 kgm ροπής, με ένα απόλυτα γραμμικό και χαλαρό τρόπο.

Πέρα από τον αέρα, για την ψύξη του υπάρχει ένα ψυγείο λαδιού, πολύ διακριτικά τοποθετημένο εμπρός παρά των μεγάλων διαστάσεών του, καθώς οι Ινδοί δεν θέλανε να χαθεί το ρετρό στυλ που χαρίζει ο κινητήρας με τις ψήκτρες και τις δύο μεγάλες εξατμίσεις.

Το Super Meteor διαθέτει κιβώτιο 6 σχέσεων που μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ορόσημο για τις υπόλοιπες εταιρίες με την σωστή και super απαλή λειτουργία του. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση όπου θα αναφέρουμε ότι ινδική εταιρία δείχνει να δημιουργεί παράδοση στα κιβώτια, καθώς και ο μονοκύλινδρος κινητήρας της έχει ένα απίστευτο κιβώτιο, και όλα αυτά όταν πολυδιαφημιζόμενα μοντέλα από Ιαπωνία όχι δεν έχουν τέτοια απόδοση, αλλά δεν μπορείς να βρεις νεκρά εάν κάνεις το λάθος και σταματήσεις στο φανάρι με ταχύτητα. Όταν ο μέσος Ινδός αναβάτης κάνει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο λογικό είναι ότι και η Royal Enfield να επενδύει πολύ στην ποιότητα αλλά και την αξιοπιστία.

DSC 6954

Ο κλασικός κινητήρας δε χρειάζεται να συνδυαστεί με ένα κλασικό πιρούνι και γι αυτό το Super Meteor διαθέτει upside-down πιρούνι (της Showa) που μαζί με τον 19άρη τροχό, προσφέρει ένα πιο μοντέρνο στυλ, μοιάζοντας περισσότερο για cruiser, ενώ πίσω έχει επιλεγεί η κλασική λύση των δύο αμορτισέρ και τροχός στις 16 ίντσες. Από ένα δισκόφρενο υπάρχει σε κάθε τροχό, 320 χιλιοστά εμπρός και 300 χιλιοστά πίσω, με floating δαγκάνες δύο εμβόλων της Bybre.

Μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και τις λεπτομέρειες έχει δώσει η Enfiled στο νέο της μοντέλο, κάτι που μαρτυρούν οι αλουμινένιες πλάκες του πιρουνιού με τις στρογγυλεμένες γωνίες, οι βάσεις του εμπρός φαναριού, ενώ ακόμη και οι διακόπτες στο τιμόνι είναι από αλουμίνιο. Σίγουρα το μαύρο χρώμα του Super Meteor της δοκιμής μας με τις χρυσο-πορτοκαλί λεπτομέρειες ίσως είναι ο πιο ωραίος και κλασικός συνδυασμός για το εν λόγω μοντέλο.

DSC 7582

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τα πόδια εμπρός, ίσως αρκετά περισσότερο για κάποιον θα ήθελε μια εφήμερη σχέση, αλλά το σώμα παραμένει όρθιο καθώς μεγάλο σε φάρδος τιμόνι δεν έρχεται πολύ πίσω. Η σέλα μεγάλη και άνετη, σε αντίθεση με το σελάκι του συνεπιβάτη που θα κάνει αγώνα να κρατηθεί επάνω του, παρά τις περίεργες αλλά απόλυτα πρακτικές χειρολαβές που βρίσκονται στην πάνω μεριά των αμορτισέρ.

Από το ξύπνημα κιόλας του κινητήρα ο οδηγός αισθάνεται τη γλυκιά και ήρεμη λειτουργία του, που συνεχίζεται και με το άνοιγμα του γκαζιού. Όσο πιο απαλά τόσο καλύτερα, και ο κινητήρας θα σε κερδίσει με τη γραμμική απόδοσή του. Το τριψήφιο νούμερο των 100 χλμ/ώρα θα εμφανιστεί σχετικά γρήγορα στο στρογγυλό κοντέρ, για να συνεχίσει σε πιο αργούς ρυθμούς έως λίγο πάνω από τα 160.

DSC 7569

Αλλά το Super Meteor δεν έχει φτιαχτεί για γρήγορη οδήγηση, αλλά για μία όσο το δυνατόν πιο χαλαρή βόλτα. Πιο χαλαρή και από αυτή του Interceptor εξαιτίας της θέσης οδήγησης. Πάντως στις στροφές ο αναβάτης δεν θα αισθανθεί τόσο άβολα με τα πόδια εμπρός καθώς το χαμηλό κέντρο βάρους και το καλό ζύγισμα κάνουν το Super Meteor να πλαγιάζει δίχως φόβο. Τα φρένα είναι πολύ δυνατά, ειδικά το πίσω, κάνοντας κάποιες φορές το ABS να δουλεύει υπερωρίες.

Όσο αφορά το ποσό που πρέπει να δαπανήσει κανείς για ένα Super Meteor είναι 7.690 ευρώ για τις μονόχρωμες εκδόσεις Astral Blue, Astral Black και Astral Green, οι δίχρωμες Interstellar Green και Interstellar Grey έχουν 200 ευρώ παραπάνω, ενώ οι εξοπλισμένες με πλάτη συνεπιβάτη φτάνουν τα 8.090 ευρώ. Τιμή που ίσως να γίνει δύσκολα πιστευτή για όσους δε γνωρίζουν τη ινδική εταιρία και απλά θα κοστολογήσουν το Super Meteor σύμφωνα με την εμφάνιση και την απόδοσή του, μα αντανακλά την υψηλή και πολύ προσεγμένη ποιότητα κατασκευής του.

DSC 6974 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Airoh ST 501

Τζάκετ: Spidi Originals Tex

DSC 7506 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Enfield Super Meteor 650
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή: από €7,690
Εγγύηση: 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K, Α/Ψ, 1 ΕΕΚ
Χωρητικότητα (cc) 648
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 78 x 67.8
Συμπίεση 9.5: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο ραχοκοκαλιάς
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,260 x 890 x 1,155
Μεταξόνιο (mm) 1,500
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 740
Απόσταση από έδαφος (mm) 135
Βάρος (kg) 241 (γεμάτη)
Ρεζερβουάρ  (lt) 15.7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Πιρούνι USD Showa 43 mm, διαδρομή 120 mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 101 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά / Τροχοί Δ.Α.
Μπροστά 100/90-19
Πίσω 150/80-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Επιδόσεις εργοστασίου  
Ιπποδύναμη (hp / rpm) 47 / 7,250
Ροπή (kgm / rpm) 5.3 / 5,650
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 12:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Royal Enfield Interceptor 650 (2023) Video Test Ride – Royal Enfield Interceptor 650 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon