.
Κατηγορία Daelim
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 10:26

Test – Daelim VL 250 Daystar

 

Μόδα είναι και γυρίζει!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Cruising σε κάθε ηλικία: Αυτό δηλώνει το νέο Daelim Daystar 250 που μπαίνει στην αγορά με προσιτή τιμή και στοιχεία custom που θα αγαπηθούν.

Εικόνες από τα παλιά


Γυρνάς λίγα χρόνια πίσω όταν κάθεσαι στη σέλα του Daelim VL Daystar 250, φέρνοντας εικόνες από τα Yamaha Virago 250 που μεσουρανούσαν - όταν και η κατηγορία custom ήταν στα πάνω της, εκεί, κάπου στα ‘90’s. Θα μπορούσε να είναι ένα εκσυγχρονισμένο τέτοιο custom το νέο μοντέλο της Daelim, που βάζει την κορεάτικη εταιρία στην κατηγορία, αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο σύγχρονα. Ωραία σχεδίαση, ποιοτικά χρώματα σε διχρωμία λευκού-μαύρου, νίκελ στους διακόπτες του τιμονιού, στο τιμόνι, αλλά και στο ταχύμετρο, όπως και στην βάση του μετρητή καυσίμου και των ενδεικτικών λυχνιών, που βρίσκεται τοποθετημένη πάνω στο 17 λίτρων ρεζερβουάρ.
Το χρώμιο έχει επενδύσει πολλά εμφανή ή κρυφά σημεία του Daystar δείχνοντας ότι μία custom που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει πάνω απ’ όλα να γυαλίζει. Και οι διπλές εξατμίσεις, αλλά και οι λεπτομέρειες στον κινητήρα, βγάζουν μάτι από μακριά.

Η σύγχρονη τεχνολογία όμως συναντά την ρετρό σχεδίαση σε πολλά σημεία: Ένα Led πίσω φανάρι – σε μεγάλες όμως διαστάσεις, έρχεται να τονίσει ότι βρισκόμαστε στο 2013. Και η κλειδαριά τιμονιού, τύπου “παπιού”, τοποθετημένη απευθείας στο λαιμό του μπροστινού συστήματος, να θυμίσει ότι κάποια πράγματα παραμένουν κολλημένα στα παλιά λημέρια. Όμως οι σύγχρονες πινελιές υπερισχύουν δίνοντας στο Daystar 250 μία φρεσκάδα που προδίδεται μόνο από την ποιότητα των χρωμίων στους διακόπτες για να πάρει το αίμα της πίσω στους χυτούς ακτινωτούς τροχούς που θυμίζουν κάποια μεγαλύτερου κυβισμού σύγχρονη custom.

Επένδυση στο μέλλον

Η κορεάτικη εταιρία επένδυσε στο Daystar, μιας και συναντάμε δισκόφρενα τόσο στον μπροστά (δύο), όσο και στον πίσω τροχό, δυνατά και προοδευτικά, κάτι που θα ζήλευαν αντίστοιχου κυβισμού και ίδιας σχεδίασης μοτοσυκλέτες που ακόμη πίσω χρησιμοποιούν ταμπούρο. Τοποθέτησε επίσης νέο υγρόψυκτο κινητήρα ο οποίος είναι νέας σχεδίασης, τετραβάλβιδος με τροφοδοσία μέσω ψεκασμού.

Ο κινητήρας διαθέτει κιβώτιο πέντε σχέσεων και αποδίδει 25 ίππους στις 8.500 σ.α.λ., νούμερο ιδανικό για να σε μεταφέρει άνετα σε κάθε λογικό προορισμό. Είναι όμως αυτή η ομαλότητα στην λειτουργία του μονοκύλινδρου κινητήρα που σε κερδίζει: Όποια σχέση και αν έχεις στο κιβώτιο, δείχνει πρόθυμος να την “φορτώσει” με χιλιόμετρα και να σε μετακινήσει στον προορισμό σου άνετα. Λειτουργεί αθόρυβα, χωρίς μηχανικούς θορύβους, σχεδόν ηλεκτρικά, και η αίσθηση στο γκάζι είναι μαλακή, με την ροπή να έρχεται από τις χαμηλές στροφές. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός cruiser, όπου θα δεις να εμφανίζεται η ροπή του από το πρώτο άνοιγμα, ώστε να μπορείς να κάνεις τις βόλτες σου ξένοιαστος.

Η δύναμη των 25 ίππων που εμφανίζεται στην κορύφωση είναι ένα νούμερο που δεν θα χρειαστεί να δεις, μιας και στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, ο κινητήρας λειτουργεί αψεγάδιαστα και μετατρέπει την βόλτα σε απόλαυση. Και για να μην βαριέσαι, ανακαλύπτεις ότι για να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις σχέσεις, πρέπει πάντα να έχει προηγηθεί κομπλάρισμα μίας ταχύτητας στο κιβώτιο, αλλιώς το λεβιέ με την μεγάλη διαδρομή, δείχνει αποκομμένο από την πραγματικότητα.

Φιλικότητα και συμπεριφορά

Η εργονομία του Daystar 250 είναι κλασική custom: Ψηλά τοποθετημένο τιμόνι, μπροστά τοποθετημένα μαρσπιέ, έτσι ώστε να πατάς στο έδαφος κάθε φορά που ψάχνεις να βρεις την θέση του ποδιού, όρθια στάση σώματος, και άνετη σέλα. Η τελευταία, είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα, για να έχουν το μερίδιό τους και οι δύο επιβαίνοντες – και χωράνε άνετα. Το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, και η χαμηλή σέλα, βοηθούν ώστε στην πόλη να κινείσαι με άνεση.

Στρίβει εύκολα στην κίνηση, ανάμεσα από αυτοκίνητα, είναι ελαφρύ σε αίσθηση και βολικό στην οδήγηση. Στυλάτο θα λέγαμε, αλλά πραγματικά ένιωθα σαν να μου έλειπε κάτι: Ίσως μία ανέμελη χαίτη, ένα δερμάτινο γιλέκο και μία μυτερή μπότα. Σαν την μύγα μες στο γάλα, μιας και η οδήγηση του Daelim Daystar, απευθύνεται σε αυτό το κοινό που ξέρει τι ακριβώς θέλει μία τέτοια μοτοσυκλέτα. Να βολτάρει σε χαλαρούς ρυθμούς μαζί της, να ταιριάζει οπτικά και στυλιστικά, να απολαμβάνει την διαδρομή σε ρυθμούς "Route 66", κι ας βρίσκεται σε απλές χωρίς το ενδιαφέρον της πασίγνωστης Route. Οι αναρτήσεις του θα φροντίσουν για την ποιοτική παραμονή των επιβαινόντων επάνω του, μιας και ακόμη και στις πιο σκληρές ανωμαλίες, φροντίζουν να κρατούν τους αναβάτες ξεκούραστους.

Ιδανικός σύντροφος

Το νέο Daelim δείχνει ιδανικό για αναβάτες κάθε ηλικίας που θέλουν να εντρυφήσουν στην custom σκηνή με μία μοτοσυκλέτα σύγχρονη με διαχρονικό design. Με τίμια τιμή στα 3.550euro, φαίνεται ότι υπερκαλύπτει τα “θέλω” του συνειδητοποιημένου custom αναβάτη αλλά και τα “δίνω” του συγκεκριμένου διτρόχου.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 01:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon