.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 12:07

Test - KTM XC 525

 

Αυστηρώς ακατάλληλο

 



Απίστευτα δυνατό, με ροπή που ξεχειλίζει και…. όπισθεν για τα δύσκολα! Κορυφαίες αναρτήσεις και περιφερειακά σε ένα πακέτο που συγκλονίζει και… σου μακραίνει τα χέρια!
Η γουρούνα της KTM έρχεται ετοιμοπόλεμη έτοιμη να κατακτήσει την κορυφή των αγώνων, όπως είναι από την βιτρίνα! Μέχρι τότε, μπορεί να οργώσει τα γύρω βουνά προσφέροντας ατελείωτα παντιλίκια από την αστείρευτη δύναμη του τετράχρονου 525 κινητήρα!

Τετράροδο κτήνος


Τι κάνουμε με έναν κινητήρα που μας περισσεύει; Τον βάζουμε στο ράφι ή στήνουμε κάτι νέο και… αυστηρώς ακατάλληλο; Η KTM, με το που έφτιαξε τον νέο τετράχρονο κινητήρα της με την κωδική ονομασία RC4, είχε διαθέσιμο τον παλιό RFS που κινούσε μέχρι τότε τα enduro μοντέλα της. Αυτός, με κυβισμό στα 510,4cc ήταν ιδανικός για την τοποθέτηση σε μία νέα τετράτροχη κατασκευή. Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με έναν εκκεντροφόρο και τροφοδοσία από καρμπυρατέρ της Keihin, FCR 39mm και απόδοση κοντά στους 48 ίππους, με ροπή και ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές, κάτι απαραίτητο για το βάρος μίας γουρούνας.

Αυτός ο κινητήρας επιλέχθηκε σαφώς για την ροπή που έχει, αλλά και για την αξιοπιστία που έχει επιδείξει όλη την εφταετία που χρησιμοποιήθηκε (2000 - 2007) και κέρδισε τίτλους και πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο. Για την νέα χρήση όπου το βάρος δεν είναι τόσο σημαντικό όσο στο enduro και στις δίτροχες μοτοσυκλέτες, ο κινητήρας δέχθηκε αλλαγές στο κάρτερ ώστε να χωράει δύο λίτρα λαδιού, και να μην έχει ανάγκη από ψυγεία ή μεγαλύτερες γραμμές μεταφοράς του. Επιπρόσθετα, ο κινητήρας διαθέτει μόνο μίζα για την εκκίνηση, κάτι σημαντικό για την χρήση που προορίζεται το συγκεκριμένο ATV.

Κατασκευασμένος για αγωνιστική χρήση, ο κινητήρας της KTM διαθέτει 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων, στο οποίο οι μηχανικοί προσάρμοσαν έναν επιλογέα στο πάλαι ποτέ λεβιεδάκι του αποσυμπιεστή, στο καπάκι της τρόμπας συμπλέκτη, για να διαθέτει το XC και όπισθεν!

Εξέλιξη μέσω… τρίτων

Αντί να κάτσει να εξελίξει ένα πλαίσιο από την αρχή η KTM, έκανε μία πάρα πολύ σωστή κίνηση. Παρακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια τους ανεξάρτητους κατασκευαστές που χρησιμοποιούσαν κινητήρες KTM στα ATV τους, και πήρε από αυτούς τα θετικά στοιχεία. Όλοι τους άλλωστε είχαν βασιστεί στο ATV της Honda, TRX 250 από το οποίο και προέρχεται ουσιαστικά η αγωνιστική γεωμετρία. Όταν έφτασε η ώρα για την παραγωγή της δικής της αγωνιστικής γουρούνας, η KTM προχώρησε εύκολα σε μία κορυφαία λύση, σε ένα ατσάλινο πλαίσιο με δυναμικά χαρακτηριστικά. Αντί δηλαδή να χρησιμοποιήσει ένα πλαίσιο μονής δοκού, όπως στα enduro της, έφτιαξε ένα διπλής δοκού, ανοιχτό πάνω αλλά και κάτω από τον κινητήρα, το οποίο εκτός ότι προσθέτει στιβαρότητα, δίνει και άνετη πρόσβαση στο service ή στις επεμβάσεις στον κινητήρα και τα περιφερειακά.

Το εξόπλισε και με αλουμινένιο υποπλαίσιο για να στηρίξει το πίσω τμήμα, και να μειώσει έτσι το βάρος σε εκείνο το ψηλό σημείο. Δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά προχώρησε σε έξυπνες αλλά και ακριβές λύσεις, όπως κάνει σε όλα τα μοντέλα της: Οι αναρτήσεις του είναι άξιες αναφοράς, όχι απλά για τα ονόματα που αναγράφουν, αλλά και για το είδος τους. Μπροστά συναντάμε δύο αμορτισέρ της WP (τα πρώτα μοντέλα χρησιμοποιούσαν Ohlins μέχρι να εξελίξει δικά της η WP) πλήρως ρυθμιζόμενα με 275mm διαδρομής, τα οποία προσφέρουν ακόμη και ξεχωριστή προφόρτιση για το άνω και κάτω τμήμα κάθε ελατηρίου σε κάθε αμορτισέρ, ενώ εδράζονται σε διπλά ρυθμιζόμενα ψαλίδια. Η ποιότητα κατασκευής αλλά και οι ρυθμίσεις που προσφέρουν αυτά όσον αφορά στις γωνίες κάμπερ και κάστερ, τα κατατάσσουν στα “καλά”, κατηγορίας after market.

Πίσω, ένα αμορτισέρ της WP πλήρως ρυθμιζόμενο, με διαδρομή 272mm και έδραση PDS απευθείας στο ψαλίδι, αναλαμβάνει την διατήρηση του τροχού με το έδαφος. Το ψαλίδι είναι ατσάλινο, διαθέτει έκκεντρο ρυθμιστή αλυσίδας, ενώ οι τροχοί “φορούν” ήδη αποστάτη, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ανάποδα, δίνοντας διαφορετικό μετατρόχιο, ανάλογα τις ανάγκες.

Πατέντες, ομορφιά, επιθετικότητα!

Τα φρένα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μπροστά, αποτελούνται από τετραπίστονες σταθερές δαγκάνες, οι οποίες ενεργούν σε δίσκους τύπου μαργαρίτα, διαμέτρου 180mm, ενώ πίσω, ένας καλά προστατευμένος δίσκος διαμέτρου 200mm, με δαγκάνα ενός εμβόλου, αναλαμβάνει την εύκολη δουλειά. Όλα προέρχονται από την Magura.  Το φίλτρο αέρος είναι άλλη μία ωραία πατέντα της KTM. Σαν φίλτρο, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν και οι υπόλοιπες enduro μοτοσυκλέτες της. Είναι όμως ανάποδα τοποθετημένο στο πίσω μέρος, και το τελείως νέο φιλτροκούτι του, είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αποτρέπει το νερό να φτάσει στον κινητήρα.

Η ποιότητα είναι κάτι που ξεχωρίζει ακόμη και στην τετράροδη ATV ή Quad ή γουρούνα, της KTM, πείτε την όπως θέλετε. Αξία έχει ότι εκτός από πορτοκαλί και όμορφη, είναι επιθετική, και η φιλοσοφία της KTM φαίνεται ακόμη και στα πλαϊνά του ψυγείου. Αν και κρύβονται μέσα από τα μπροστινά φτερά, όταν τα δεις από το πλάι “φέρνουν” σε enduro EXC προηγούμενης γενιάς, ακόμη και σε SMT 990. Και απ’ όπου και αν το δεις, το XC 525 είναι πλήρες, διαθέτει μέχρι και προστατευτική πλαστική ποδιά για τα πόδια, αλλά και ποδιά για τον κινητήρα, και το μπροστινό μέρος.
Είναι φτιαγμένο για γρήγορες βόλτες στο βουνό και μακρινές αποστάσεις, ή αγώνες trail ride, ειδικότερα για scramble. Το βλέπεις στην επιθετική θέση οδήγησης, με την άνετη και μακριά σέλα, η οποία κρατάει μαλακά τα… μαλακά μόρια, και αυξάνει την παραμονή σου εκεί. Ακόμη και το ρεζερβουάρ του είναι μεγάλο, στα 13 λίτρα, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει μεγάλες διαδρομές, ή όποια από τις προαναφερθείσες χρήσεις επιθυμεί, δίχως το άγχος του ανεφοδιασμού. Για λόγους ασφαλείας, είναι ήδη εγκατεστημένο σύστημα για γρήγορο σβήσιμο, το οποίο μπορεί να γαντζωθεί σε κάποιο σημείο του σώματος μέσω ενός σπιράλ, και όταν ο αναβάτης απομακρυνθεί ή πέσει, να σβήσει ο κινητήρας.

Με άδεια οπλοφορίας

Θα ήταν ουσιαστικά άχρηστο για πολλούς ιδιώτες ένα τέτοιο “γουρούνι” που δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει νόμιμα τουλάχιστον μέχρι το κοντινότερο βουνό. Άλλωστε από γκάζι έχει αρκετό, μπορείς να φτάσεις και τα 150χ.α.ω. στο κοντέρ, ενώ η εξάτμισή του περνάει προδιαγραφές, όντας το αλουμινένιο “τελικό” που χρησιμοποιούν τα enduro μοντέλα (94db). Η ελληνική αντιπροσωπεία φρόντισε για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, εξοπλίζοντας το XC με τα ασφάλτινα ελαστικά Kenda, Roadgo, σε αντίθεση με τα κορυφαία Maxxis Razr τα οποία θα έπρεπε να πωλείται. Αυτό είναι και το μοναδικό αρνητικό, το οποίο βοηθάει βέβαια στην καθημερινή χρήση, αλλά μόλις ανοίξεις το γκάζι και ακούσεις τον γνώριμο KTM ήχο, η διάθεση μαζί με το πίσω μέρος του XC, αρχίζουν τους χορούς.

Η δύναμή του έρχεται όποτε θες, και ο κινητήρας δεν περιμένει να ανεβάσει στροφές για να επιταχύνει. Το δεξί γκριπ γυρίζει και μαζί του και το πίσω μέρος που σκάβει το χώμα και μετατρέπει κάθε στροφή σε full drift, ενώ “αναγκάζει” τον αναβάτη να κρεμαστεί αντίθετα για να συμβάλλει και αυτός με το βάρος του. Δείχνει πως δεν έχει τέτοια ανάγκη όμως το XC, μιας και κάθεται πολύ καλά στο έδαφος, όντας χαμηλό, και φαρδύ. Είναι σταθερό ακόμη και αν στρίψεις με περισσότερα χιλιόμετρα σε κλειστή στροφή, και δύσκολα σηκώνει τροχό. Για τους γρήγορους, σίγουρα θα χρειαστεί βελτιώσεις στο μετατρόχιο και στα ψαλίδια, αλλά ακόμη κι έτσι, θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό αγοραστών. Είναι επιθετικό, είναι στιβαρό και οι αναρτήσεις του έχουν μεγάλες διαδρομές, που δύσκολα θα εξαντληθούν, και σε μεγάλα άλματα. Βέβαια υπάρχει και η έκδοση MX πάλι για τους γρήγορους, με μικρότερο ρεζερβουάρ, ελαφρύτερη, με φαρδύτερο μετατρόχιο, και χωρίς όπισθεν.

Όλα ευθεία!

Οι αναρτήσεις του σε κάνουν να βλέπεις το έδαφος και να φοβάσαι που… πέρασες δίχως να το καταλάβεις. Λειτουργούν εντυπωσιακά και απορροφούν τις ανωμαλίες με τις μεγάλες τους διαδρομές, δίχως να ταλαντεύεται η γουρούνα από τα χτυπήματα που τρώει ο ένας τροχός μόνο. Παραμένει σταθερό και λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας, σου κουράζει βέβαια γρήγορα τα χέρια όσο ανεβάζεις ρυθμό και προσπαθείς να το κρατήσεις στη θέση του, αλλά η απόλαυση όσο το μαθαίνεις και το εμπιστεύεσαι, είναι μεγάλη. Με τα ελαστικά να γλιστρούν συνέχεια και να περιορίζουν σημαντικά στο χώμα την επίδοση του XC, το μόνο που μπορείς να κάνεις πολύ καλά, είναι να πλαγιολισθαίνεις ακόμη και με στρίψιμο του τιμονιού, πριν καν φτάσεις στη στροφή.

Έχει και αυτό την πλάκα του μιας και είναι πλήρως ελεγχόμενο, δεν υπάρχει ελαστικότητα στο πλαίσιο ή στις αναρτήσεις ώστε να νιώσεις ότι θα σε γυρίσει. Πάνω στο XC νομίζεις ότι οι γουρούνες τέτοιου είδους, δεν τουμπάρουν. Βέβαια, θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετικό το σκηνικό με τα χωμάτινα ελαστικά, όμως δεν το οδηγήσαμε με τέτοια για να έχουμε άποψη. Το βάρος του XC 525 στα 167 κιλά είναι ορατό όταν πηγαίνεις σιγά, εξουδετερώνεται όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα και ισσοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του, μαζί με τα χέρια σου. Είναι μία αγωνιστική κατασκευή, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει και θέλει και τον αντίστοιχο αναβάτη για να το τιθασσεύσει.

Ο κινητήρας του λειτουργεί εκπληκτικά και η δύναμη έρχεται με αμεσότητα, δείχνοντας ότι κανείς, ακόμη και ο γρήγορος αναβάτης, δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω. Αλλάζοντας σχέσεις διαπιστώνεις ότι μπορείς να κάνεις εύκολα σούζες και να απολαμβάνεις κάθε γύρισμα του γκριπ. Τα 510 κυβικά και η απόδοσή τους είναι ιδανικά για την ερασιτεχνική αλλά και αγωνιστική χρήση, συνδυάζοντας επιδόσεις και χρηστικότητα, μιας και η ροπή ξεχειλίζει.

Με το καλημέρα στην κορυφή

Ανέβασε τον πήχη ψηλά η KTM με αυτή την γουρούνα που τιμά το Ready to race που έχει σαν “μότο” η εταιρία.
Με τις ρυθμίσεις που διαθέτει η XC τόσο στο τιμόνι και τις θέσεις του, στα ψαλίδια και τις γωνίες που μπορούν αυτά να πάρουν, αλλά και στο μετατρόχιο του πίσω άξονα, το XC 525 αποτελεί μία ιδανική λύση για κάποιον ψαγμένο ιδιώτη. Βρίσκεται σίγουρα σε πολύ πιο ready to race μορφή από ένα ιαπωνικό 450, στα 11.760euro που κοστίζει είναι σίγουρα μία ιδανική επιλογή για τον “ψαγμένο” μιας και θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα για να γίνει τελείως αγωνιστικό.

Όμως, στις βελτιώσεις των quad δεν υπάρχουν περιορισμοί και μία ματιά στα after market των εταιριών, θα μεταμορφώσει ακόμη και αυτό το κορυφαίο ATV, με την τοποθέτηση φαρδύτερων ψαλιδιών, που είναι το πρώτο που θα ζητήσει ο πολύ γρήγορος αναβάτης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
Μοντέλο 525 XC
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 11.760 euro
Εγγύηση 2 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 510,4
Συμπίεση (:1) 11
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 95x72
Τροφοδοσία Keihin FCR 39mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5 + όπισθεν
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο, διπλής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1280
Ύψος σέλας (χιλ) 820
Απόσταση εδάφους(χιλ) 290
Βάρος (κ) 167
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 13
Χωρτικότητα λαδιού (λτ) 2
Αναρτήσεις
Μπροστά Διπλά ψαλίδια με πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της WP, διαδρομή τροχών 275mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 272mm
Ελαστικά
Μπροστά 21/7-10’’
Πίσω 20/11-9’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 180mm με τρόμπα και δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Magura
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 200mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Magura

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon