.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 15:17

Test Kawasaki KVF 750 4x4 Bruteforce

 

Τα μυαλά στα κάγκελα!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κατσούλας

Με δεδομένο τον άσχημο καιρό και τα χιόνια που ζώνουν την Ελλάδα, επιλέξαμε τον καλύτερο τρόπο για να κινηθούμε. Ένα ATV με απεριόριστες δυνατότητες, κατασκευασμένο από την ειδική σε αυτές τις μοτοσυκλέτες, Kawasaki. Το KVF 750 συνεχίζει να εκπλήσσει κάθε φορά που το οδηγάς, δείχνοντας πως στα συγκεκριμένα τετράτροχα, η αργή μετακίνηση δεν είναι ποτέ αρνητική. Αντίθετα προσφέρει σημαντική απόλαυση!

Dirty story


Η ιστορία της Kawasaki με τις “γουρούνες” ή πιο ευπρεπώς, ATV (All Terrain Vehicle), είναι από τις πιο μεγάλες συγκριτικά με τις περισσότερες εταιρίες. Μπορεί πρώτη η Honda να κατασκεύασε τρίτροχη γουρούνα την δεκαετία του ’70, όμως έκτοτε η χρήση τους άλλαξε πολύ. Στην Αμερικάνικη ήπειρο όπου χρησιμοποιούνται κυρίως για αγροτικά εργαλεία και μετακίνηση σε δύσβατα εδάφη, έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Οι τετράτροχες πάντα, μιας και οι τρίτροχες έχουν περάσει στο ράφι της ιστορίας εδώ και μία δεκαπενταετία. Τα λιγοστά χρώματα στα οποία παράγονται αυτού του είδους οι γουρούνες, προδίδουν και το χαρακτήρα της κάθε μιας. Κόκκινο για τους Ολυμπιακούς, πράσινο για τους Παναθηναϊκούς, παραλλαγής για τους “σωστούς”. Όπου στους τελευταίους δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε μόνο τους κυνηγούς μιας και οι απόψεις διίστανται για το καλό ή κακό που κάνουν στη φύση. Όπως και να έχει, ένα εργαλείο όπως το Kawasaki KVF 750, στα κυνηγητικά χρώματα, δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις του.

Κλαριά και χώματα σε πράσινο φόντο, μοιρασμένα σε όλα τα πλαστικά περιφερειακά, προκειμένου να το καθιστούν εύκολο στο κρύψιμο μέσα στο βουνό. Δυσδιάκριτο στο μάτι, κάτι που θα βοηθήσει τους κυνηγούς αλλά και όσους έχουν κάποιο περαιτέρω λόγο να κρυφτούν. Το χρώμα του όμως, παραμένει ίδιο όσο και αν το κουράσεις, διαχρονικό, ενώ κρύβει έντεχνα και κάθε σημάδι. Είναι βρώμικο, νομίζεις πως είναι “έτσι”. Έχει γρατζουνιές, τις περνάς στα γραφικά ως παιχνίδι του σχεδιαστή.
Αν συγκρίνεται το χρώμα παραλλαγής με τα απλά πράσινα και κόκκινα στα οποία επίσης παράγεται το KVF; Φυσικά και όχι! Αν επιλέξεις χρωματιστό, σημαίνει πως δεν είσαι διατεθειμένος να το λερώσεις. Και αν δεν το λερώσεις, καλύτερα μην το πάρεις γιατί δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις την γλύκα που μπορεί να σου προσφέρει, αυτή η μοναδική σχέση μίσους και πάθους ενός αναβάτη με μία… “γουρούνα”.

Εξοπλισμός και οπλισμός


Ο εξοπλισμός του Kawasaki KVF 750 είναι ένα σημείο το οποίο αποτελεί λόγο για αφιέρωση χρόνου μιας και διαθέτει απ’ όλα. Εκτός του πολλά υποσχόμενου χρώματος, την καθημερινή βόλτα στους αγρούς και τα βουνά θα βοηθήσουν σημαντικά οι τεραστίων διαστάσεων σχάρες φόρτωσης. Τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω τμήμα, τα φτερά καλύπτονται από μεταλλικές κατασκευές ικανές να φιλοξενήσουν και… τους φίλους σας, αρκεί να έχετε γερά “χταπόδια.”

Μία στεγανή θήκη στο αριστερό μπροστινό τμήμα θα φιλοξενήσει τα χαρτιά ή τα ευπαθή αντικείμενα. Λίγο πιο πάνω, στο τιμόνι, τα κουμπάκια και λεβιεδάκια που βρίσκονται εκεί, θα συμβάλλουν στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων του μεγάλου ATV. Στο δεξί άκρο, συναντάμε το λεβιεδάκι του γκαζιού τύπου “ανάποδη σκανδάλη” μιας και μόνο οι αγωνιστικές γουρούνες χρησιμοποιούν κανονική γκαζιέρα. Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και η επιλογή μόνο πίσω κίνησης ή τετρακίνησης, η οποία εμπλέκεται ηλεκτρικά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Στο αριστερό άκρο του τιμονιού συναντάμε το λεβιέ του φρένου για το κλείδωμα σαν σταματημένο μιας και δεν διαθέτει ταχύτητες. Επίσης, ένας μικρός κίτρινος λεβιές χρησιμεύει για το κλείδωμα του διαφορικού και διανομή δύναμης και στους τέσσερις τροχούς, το λεγόμενο και “κάρο”.

Αυτό που συναντάμε λοιπόν στα πιο εξεζητημένα jeep, το Kawasaki το έχει ως standard για την διέξοδο από τα δύσκολα σημεία. Στο ίδιο σημείο θα βρούμε και το κουμπάκι του overpower που θα μας χρησιμεύσει για να αφήσει στο περιθώριο τον ηλεκτρονικό κόφτη που επεμβαίνει στην όπισθεν. Το παιχνιδάκι όμως, είναι οι ενδείξεις In και out που βρίσκονται τοποθετημένες σε ευπαθές σημείο θα λέγαμε, πάνω από το τιμόνι. Αφορούν την λειτουργία του εργάτη που βρίσκεται τοποθετημένος στο μπροστινό σημείο, και χρησιμεύει για έλξη του ATV ή δέσιμο του σε περίπτωση κολλήματος. Ένα εργαλείο που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε στιγμές που δεν περιμένεις.

Τουμπάρει;


Πολύς είναι ο κόσμος που ακόμη και στη βλέψη της μεγάλης Kawasaki παγώνει. “Θα τουμπάρει, θα κουνάει το τιμόνι, είναι επικίνδυνη;’’ Εδώ είναι και το πρώτο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε μιας και αυτό που φοβάται ο περισσότερος κόσμος, την ανατροπή, είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσεις πολύ για να συμβεί. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που καταργήθηκαν οι τρίροδες γουρούνες και εμφανίστηκαν αυτές οι καλοστημένες και μελετημένες που οδηγάμε σήμερα με τους τέσσερις τροχούς.
Η Kawasaki KVF 750 είναι χαμηλή για το μέγεθος της, φαρδιά, καλοστημένη. Με τις τέσσερις ανεξάρτητες αναρτήσεις και τα αντίστοιχα ψαλίδια, αποφασίζει εκείνη για την άνεση του αναβάτη, φροντίζοντας ταυτόχρονα και για την ασφάλεια του. Περνάει με ευκολία λασπολακκούβες αδιαφορώντας για το μέγεθος τους, ή την ταχύτητα με την οποία κινείται. Όσο πιο χαλαρά βρίσκεσαι πάνω της, τόσο πιο εύκολη γίνεται η βόλτα σε όλες τις συνθήκες.

Η σέλα άλλωστε, είναι άνετη και μακριά, μπορεί να φιλοξενήσει εύκολα δύο επιβαίνοντες, παρά το ότι αυτό απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας της εταιρίας. Η βόλτα σε απάτητα εδάφη και η εξερεύνηση νέων διαδρομών είναι αυτό που μπορεί να βιώσει από την πρώτη στιγμή ο αναβάτης της KVF, με τις δυνατότητες της να εμφανίζονται όποτε χρειαστεί. Κινείσαι σε δασικό δρόμο, στρίβεις εκτός διαδρομής και κινείσαι ανάμεσα από κλαριά και πέτρες, αδιαφορώντας για την ποιότητα του εδάφους.
Το τετράροδο Kawasaki περνάει σαν οδοστρωτήρας από παντού μετατρέποντας τις μικρές ταχύτητες σε απολαυστική βόλτα. Με τις αναρτήσεις να απορροφούν τις ανωμαλίες, τους τροχούς να σκαρφαλώνουν παντού, τις βολικές διαστάσεις να δίνουν ευχρηστία στους χειρισμούς, το 750 γίνεται ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Όπου πίστευες ότι δεν μπορεί να πάει αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, το καταφέρνει εύκολα, πριν καν επιλέξεις την τετρακίνηση.

Με το κουμπί στο 4WD (4 wheel drive), οι μπροστινοί τροχοί τίθενται σε λειτουργία και νιώθεις τα “μούτρα” να σε τραβάνε σε ανηφορικά τμήματα, βελτιώνοντας την πρόσφυση. Η έξοδος από λασπωμένα σημεία, ακόμη και χιόνια, γίνεται παιχνίδι με την τετρακίνηση ενώ για τα δύσκολα, υπάρχει η επιλογή Low (διαθέτει high & low). Σπρώχνοντας το λεβιέ των ταχυτήτων στη θέση όπου μεταβάλλεται η σχέση του κιβωτίου, τοποθετώντας ουσιαστικά τα αργά διαφορικά στο κιβώτιο ταχυτήτων, οι ταχύτητες μειώνονται με αντίστοιχη αύξηση της ροπής.
Αυτή η επιλογή δίνει την δυνατότητα να κινείσαι σε ανηφορικά τμήματα χωρίς να κουράζεις τον κινητήρα, αλλά και δίχως φόβο για “κόλλημα” ανεξάρτητα από το έδαφος. Άλλωστε, υπάρχει αρκετή δύναμη για να πετάξει μπροστά το KVF 750 ακόμη και με τις “μακριές” σχέσεις.

Γουρούνες σε δράση


Η επιθετική σχεδίαση της Kawasaki την κάνει να  διαφέρει από άλλες της ίδιας κατηγορίας. Το στήσιμο της, οι αναρτήσεις και τα φρένα, η θέση οδήγησης που προσφέρει εύκολη μετακίνηση, αλλά και ο δυνατός V 2 κινητήρας των 750 κυβικών, σε προϊδεάζουν για το ποιόν της. Και όσο την οδηγάς και χαλαρώνεις πάνω της, τόσο ανακαλύπτεις τις δυνατότητες που έχει και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να την οδηγήσεις και να “πάρεις” από αυτήν, απόλαυση.
Η δύναμη του κινητήρα έρχεται όποτε θες, όπως θες, απότομα ή γλυκά. Μπορεί να σε ανεβάσει στο ποιο δύσκολο σημείο ή να σε οδηγήσει σε ατελείωτες πλαγιολισθήσεις με την επιλογή στην πίσω κίνηση ή και στους τέσσερις τροχούς. Αυτό είναι το άλλο πρόσωπο της KVF το οποίο μας αποκαλύφθηκε αφού ήταν δύσκολο να κρύψουμε την όρεξή μας για οδήγηση στο χιόνι.

Αδιαφορώντας για το έδαφος και το είδος του χιονιού, η Kawasaki ανοίγει καινούριο δρόμο στο πέρασμά της με το βάρος και τους τέσσερις τροχούς να σπάνε το λευκό εμπόδιο.
Οι πλαγιολισθήσεις με τους τέσσερις τροχούς είναι το επόμενο στάδιο όπου το γκάζι υπάρχει εκεί για να δίνει την δυνατότητα στους τροχούς, να σκάβουν προς την επερχόμενη πορεία. Στο χιόνι η οδήγηση θέλει περισσότερη επίθεση για να ευχαριστηθείς την μεγάλη ATV και όσο εμπιστεύεσαι την ασφάλεια του συνόλου, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες. Περνάει άνετα από τις μεγάλες λακκούβες που βρίσκονται στο δρόμο χωρίς να τραβάει το τιμόνι, χτυπάει και διώχνει από την πορεία τις πέτρες, ανοίγει νέο δρόμο όπου υπάρχει χιόνι.

Η έξοδος του κορμού του αναβάτη προς το εσωτερικό της στροφής αρχίζει και γίνεται επιβεβλημένη όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα για να διατηρείς την φυγόκεντρο σε… φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μίας πτώσης. Όπου, όσο και αν το Kawasaki είναι σταθερό, αν το παραζορίσεις κάπου θα σε τιμωρήσει.
Η γρήγορη οδήγηση με αναβάτη που γνωρίζει από ATV μετατρέπει την κατά τ’ άλλα ήρεμη και βολταδόρικη KVF σε ένα πολεμικό εργαλείο. Η δύναμη γίνεται κτηνώδης που σε συνδυασμό με τα 275 στεγνά κιλά, σου διαλύουν τα χέρια και σε κουράζουν σαν να έκανες προπόνηση motocross!

Όταν το χιόνι βαθαίνει και το γκάζι παραμένει στο τέρμα ανοιχτό, η γουρούνα της Kawasaki θα ανοίξει την διαδρομή, όσο το επιτρέπει η απόσταση από το έδαφος και το άνοιγμα των ψαλιδιών. Στο σημείο που θα “κάτσει” κάτω, και οι τροχοί θα κάνουν “διαφορικό” σπινάροντας στον αέρα, ούτε τα κοντά διαφορικά δεν θα είναι δυνατά να την μετακινήσουν, αλλά ούτε και η επιλογή “κάρο”.
Το τελευταίο άλλωστε, που “κλειδώνει” τα διαφορικά, δύναται να χρησιμοποιείται με το τιμόνι μόνο στην ευθεία, γιατί αλλιώς μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην μετάδοση. Εκεί, μόνη λύση φαντάζει ο πολύ χρηστικός εργάτης και κάποιος ιμάντας για να φτάσει μέχρι το σημείο που θα δεθεί, κάποιο δέντρο ή βράχο. Επειδή το βάρος του δυσκολεύει την μετακίνηση ακόμη και με δύο άτομα, αν δεν μπορέσετε να το βγάλετε από το μεγάλου ύψους χιόνι, θα είναι ίσως πιο συνετό να περάσετε μία βόλτα την άνοιξη για να το παραλάβετε.

Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά


Η γουρούνα της Kawasaki, KVF 750, είναι μία από τις πιο σοβαρές προτάσεις στην κατηγορία. Όντας η πρώτη που έφτασε σε αυτό τον κυβισμό (την έχουν ξεπεράσει οι Can Am), αποτέλεσε και αποτελεί ένα μοναδικό τρόπο μετακίνησης στο βουνό. Ανεξάρτητα με τις συνθήκες που επικρατούν, θα δώσει ευχαρίστηση στον αναβάτη και στην παρέα με τις δυνατότητες που διαθέτει. Όντας ένα παιχνίδι για το εξοχικό ή ένα εργαλείο για τον κυνηγό, θα χρειαστεί όχημα μεταφοράς (trailer) και αντίστοιχο μέρος για να κυκλοφορήσει με αξιοπρέπεια.

Η δυνατότητα να κινείται στην άσφαλτο με ταχύτητες που φτάνουν άνετα τα 80 χ.α.ω. σε πορεία, αυξάνουν τα περιθώρια οδήγησης, όπως άλλωστε και η έκδοση άδειας κυκλοφορίας (η συγκεκριμένη του τεστ). Από κει και πέρα, δεν θα ζητήσει τίποτε άλλο όσο και αν την κουράσετε μιας και είναι σχεδιασμένη γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για σπάσιμο!

Η γνώμη του πρωτάρη


Όταν η απειρία συναντά την «ωμή» δύναμη του Kawasaki KVF 750 4x4
Η ανταπόκρισή μου στο «κάλεσμα»  της απόλυτης τετρακίνητης εμπειρίας με όχημα ATV ήταν άμεση. Το επόμενο πρωινό ήμασταν στο δρόμο με προορισμό τις κάτασπρες πλαγιές του Παρνασσού με σκοπό να φωτογραφίσουμε και να δοκιμάσουμε το τετρακίνητο ATV των 52 ίππων. Αντικρίζοντάς το ένιωσα δέος αλλά και στιγμιαίο φόβο μιας και δεν είχα οδηγήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Προκλητική εμφάνιση, ιδιαίτερη βαφή (τύπου παραλλαγής)  έτοιμο για «απόβαση»! Τα πρώτα «βήματα» στο χιόνι ήταν δύσκολα, οδηγούσα σαν μεθυσμένος όμως  μετά από δέκα υπομονετικά λεπτά πήρα το “κολάι”.

Η αδρεναλίνη έρρεε άφθονη και η ”απειρία” μου κάπου ξεχάστηκε, αφού από τις πρώτες κιόλας χιονισμένες στροφές “πέταξα” στον αστερισμό της πλαγιολίσθησης. Aυτό ήταν, θέλω και εγώ τέτοιο! Όπου και αν του "ζητήσαμε" να πάει....πήγαινε. Το κτήνος δεν κολλάει πουθενά! Ο υδρόψυκτος δικύλινδρος  κινητήρας του kawa με τα 52 άλογα, η κτηνώδης ροπή του και η επιλεκτική τετρακίνηση προσφέρουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης σε κάθε τερέν. Το  φρενάρισμα του θηρίου άμεσο, οι αναρτήσεις του καταπίνουν τα πάντα, το πάνελ των οργάνων πλήρες και η θέση οδήγησης ιδανική και για διασκέδαση αλλά και δουλειά.
Η συγκεκριμένη «αγριο-γουρούνα» έκλεψε την καρδιά μου και δεν βλέπω την ώρα για να την… ξανακαβαλήσω!

Δημήτρης Κατσούλας

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ευχαριστούμε το κατάστημα Motojapan για την παραχώρηση της “γουρούνας” του τεστ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon