.
Κατηγορία Ασία
Παρασκευή, 06 Μαϊος 2016 18:06

Ταξιδιωτικό - ADV 2 DUBAI 2016, 2ο μέρος, Ισφαχάν - Σιράζ

 

Από το Αιγαίο στον Περσικό κόλπο

 

 

Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Με το «ADV 2 DUBAI 2016» να έχει περάσει πλέον σε άλλη χώρα, παραδόξως άλλαξε άρδην και η ψυχολογία μου. Διαθέτοντας αξεπέραστα οικοδομήματα ιρανο-ισλαμικής τέχνης, ιστορικά μνημεία που φτάνουν πολύ πίσω στο χρόνο (στην εποχή των Αχαιμενιδών και του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και ανθρώπους αφοπλιστικά ευγενικούς και φιλόξενους, το Ιράν είναι ένας τόπος που ξέρει να σέβεται και να τιμά τον επισκέπτη –αυτό είναι το στοιχείο που με προτρέπει να επισκέπτομαι συχνά-πυκνά την απέραντη χώρα του Δαρείου.

Πρωταγωνίστρια η ζέστη


Φυσικά, δεν παραβλέπω το γεγονός ότι η βενζίνη κόστιζε περίπου 0,35 Ευρώ/λίτρο. Έτσι, για τα περίπου 2.800 χλμ. που έγραψε το κοντέρ της μοτοσυκλέτας στο Ιράν, ξόδεψα το αστρονομικό ποσό των 50 Ευρώ!!

Ταυρίδα, Ισφαχάν, Σιράζ και Μπαντάρ Αμπάς: Οι πόλεις του Ιράν που άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαντην μαύρη ΚΤΜ 1050, στην πορεία της για το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι. Τελικός ιρανικός προορισμός το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, απ’ όπου θα περνούσα κατόπιν ατμοπλοϊκώς στα Η.Α.Ε, διαπλέοντας τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό κόλπο.

Κι όσον αφορά στο τοπίο καθοδόν, η απόκοσμη ιρανική έρημος άρχισε πλέον να πρωταγωνιστεί, με θερμοκρασίες που άγγιξαν κάποια στιγμή (κοντά στην Μπαντάρ Αμπάς) τους 46ο βαθμούς Κελσίου – και ήταν τέλη Απριλίου, σκεφτείτε τι θερμοκρασίες σημειώνονται εδώ στα μέσα Ιουλίου…
Για ακόμα μια φορά, οι Ιρανοί δεν με απογοήτευσαν… Στον αυτοκινητόδρομο Ταυρίδα-Τεχεράνη, ένα καρφί στο πίσω λάστιχο φρόντισε να με αφήσει ακινητοποιημένο στην άκρη του δρόμου. Κι ενώ το κιτ επισκευής δούλεψε άψογα, η κινέζικη τρόμπα αρνήθηκε να επιτελέσει το έργο της – κοινώς, χάλασε. Την λύση έδωσε ένας διερχόμενος ντόπιος μοτοσυκλετιστής, που πετάχτηκε μέχρι το κοντινότερο χωριό (6 χλμ.), δανείστηκε μια τρόμπα και την έφερε στον τόπο του εγκλήματος. Μάλιστα, ο ίδιος ανέλαβε να μου φουσκώσει και το λάστιχο…

Βοήθεια από την νεολαία


Στην πόλη Σιράζ, ο εικοσιεπτάχρονος Zarei προσφέρθηκε να με οδηγήσει με το αυτοκίνητο του πατέρα του στην άλλη άκρη της πόλης για να βρω το ξενοδοχείο μου (για ακόμα μια φορά, η τεχνολογία –GPS– με «κρέμασε»). Το επόμενο πρωινό, ο ίδιος ήρθε από το ξενοδοχείο και για την υπόλοιπη μέρα έγινε, όχι μόνο ο ξεναγός μου, αλλά και ένας νέος, καλός φίλος που μοιράστηκε μαζί μου τις ανησυχίες και τα όνειρα της γενιάς του…

Ακολούθησαν οι δύο δυνατές "στάσεις" στο ιρανικό σκέλος του "ADV 2 DUBAI 2016": οι πόλεις Ισφαχάν και Σιράζ. Από τις ωραιότερες πόλεις στον ισλαμικό κόσμο, η Ισφαχάν στο Κεντρικό Ιράν δεν θα μπορούσε να λείψει από το δρομολόγιό μου. Αυτή η πόλη μου έχει κλέψει την καρδιά. Πώς να μην ενστερνίζομαι άλλωστε τα λόγια του Βρετανού ταξιδιωτικού συγγραφέα Ρόμπερτ Μπάιρον, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1934 τη θρυλική πόλη: "…η ομορφιά του Ισφαχάν σου κλέβει το μυαλό… πριν το καταλάβεις, το Ισφαχάν έχει γίνει ανεξίτηλη εικόνα και έχει διεισδύσει στον προσωπικό θησαυρό εικόνων ομορφιάς που έχει ο καθένας μας…".

Σειρά είχε κατόπιν η γενέτειρα των φημισμένων Περσών ποιητών του μεσαίωνα Hafez και Saadi, η ρομαντική πολιτεία της Σιράζ. Ιερατικές σχολές, περίτεχνα τζαμιά, γαλάζιοι μιναρέδες, λουλουδιασμένοι κήποι, μαυσωλεία και σκεπαστά παζάρια αντικατόπτριζαν την πορεία της πόλης μέσα στο χρόνο, ενώ η βόλτα στα περιποιημένα πάρκα της πόλης ήταν αρκετή για να "αιχμαλωτιστούν" οι αισθήσεις μου και να χαλαρώσω ευχάριστα.

Το... αξιοθέατο


Φυσικά, ήταν αδιανόητο να μην "προσκυνήσω" σε τρεις αρχαιολογικούς χώρους με αρχιτεκτονικές μαρτυρίες απόλυτα συνδεδεμένες με την ιστορική διαδρομή της Περσικής Αυτοκρατορίας. Στην περιοχή Νακς-ε-Ροστάμ (42 χλμ. βόρεια της Σιράζ) βρίσκονταν οι λαξευμένοι -σε μια κάθετη βραχώδη πλαγιά- τάφοι των Βασιλέων Δαρείου Α΄, Ξέρξη, Αρταξέρξη και Δαρείου Β΄.

Στις Πασαργάδες (137 χλμ. βόρεια της Σιράζ), ξεχωριστή θέση μεταξύ των μνημείων της αρχαίας πόλης κατείχε ο βαθμιδωτός τάφος του Μεγάλου Βασιλέα Κύρου. Εδώ είχα, ωστόσο, μια απρόσμενη συνάντηση με το γκρουπ του ελληνικού ταξιδιωτικού γραφείου "VERSUS TRAVEL". Έγινε ο σχετικός χαμός όταν συναντηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο -όλα τα φλας στράφηκαν πάνω μου… Για λίγη ώρα, το αξιοθέατο στις Πασαργάδες ήμουν εγώ με την μοτοσυκλέτα, και όχι ο τάφος του Κύρου!

Στην Περσέπολη (37 χλμ. βόρεια της Σιράζ), θωπεύοντας με τα μάτια της ψυχής μου τα εναπομείναντα μνημεία της εθιμοτυπικής πρωτεύουσα των Αχαιμενιδών, βρέθηκα να ταξιδεύω πολύ πίσω, σε χαμένες αυτοκρατορίες και ένδοξες ελληνικές εκστρατείες.Ήταν συναρπαστικό που περπάτησα στους δρόμους της Περσέπολης, εκεί όπου είχε βαδίσει πριν από 23 αιώνες ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon